arrow_drop_up arrow_drop_down
28 september 2017 

7 ontbijtrecepten die je kunt meenemen voor onderweg

In mijn vorige artikel kwam dit recept een keer langs namelijk met aardbeien. Het is redelijk lastig om zelf recepten te bedenken, ik heb ze voor je opgeschreven. Onderstaand zeven recepten die je helemaal zelf kunt maken. De recepten kun je binnen vijf of tien minuten klaar maken. Voor alle recepten heb je een pot met een afsluitbare deksel nodig. Je kunt ook tupperware gebruiken, ik heb een simpele yoghurtbeker van de Xenos gebruikt. Deze heeft een afsluitbare deksel en is makkelijk schoon te houden en her te gebruiken.

1.    Havermout met appel

Appel en kaneel

Bron Afbeelding

Dit ontbijt lijkt bijna op een toetje! Er zit bijna geen suiker in maar smaakt toch heerlijk zoet. De smaak heeft ook veel weg van appeltaart. Daarnaast zitten voldoende vezels en vitamines in dit ontbijt. De basis van het recept is havermout. Havermout komt oorspronkelijk van de plant haver (Avena Sativa) en wordt al lange jaren geteeld in Nederland. De haver werd voordat deze gebruikt werd in Nederland jaren geteeld in Zuidoost-Europa en Azië. Er zijn verschillende soorten haver maar we kennen vooral de havervlokken die je kunt eten en gebruiken voor in de keuken.  Onderstaand de ingrediënten die je nodig hebt.

Je hebt nodig:

  • 100 ml Amandelmelk
  • 50 gram Havermout (Quaker)
  • Half theelepeltje kaneel
  • Twee eetlepels appelmoes
  • 100 gram Yoghurt (bij voorkeur Griekse yoghurt)
  • 1 eetlepel honing

Pak de pot met afsluitbare deksel en doe als eerste de havermout in de pot en daarna de yoghurt. Als derde de appelmoes en als vierde rozijnen. Doe daarna de amandelmelk Voor extra smaak doe je er nog 1 eetlepel honing erbij en strooi als laatste de kaneel op de top. Als extra zou je nog wat rozijnen kunnen toevoegen aan het ontbijt.  De pot goed afsluiten met deksel en kun je in de koelkast zetten. Het ontbijt kun je het beste één dag van te voren klaarmaken. De volgende ochtend kun je het ontbijt meenemen. Let goed op dat de deksel van de beker goed dicht want dit voorkomt lekken. Neem ook een lepel mee van huis.

2.    Bananen Chocolade ontbijt

chocolade en banaan

Bron Afbeelding

De smaken van dit ontbijt hebben veel weg van de chocolate chip cookie. Dit recept is niet erg laag in calorieën maar zorgt voor een goede bron van vitamines en vezels. Daarnaast is het een goed ontbijt en geeft je lichaam de energie die je nodig hebt voor de rest van de dag. Binnen vijftien minuten maak je dit ontbijt klaar. Onderstaand een lijst van de ingrediënten die je nodig hebt.

Je hebt nodig:

  • 50 gram Havermout
  • Stukjes banaan
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 theelepels (butter sprinkles staat meestal bij de bakspullen in de supermarkt)
  • 10 gram mini chocolade stukjes
  • 1 theelepeltje vanille extract
  • 100 gram yoghurt (grieks) (of 2 eetlepels)
  • 100 ml Amandelmelk of melk

Doe als eerste de yoghurt in de beker, daarna de havermout en de bananen. Voeg daarna de bruine suiker, de sprinkles en de chocolade stukjes eraan toe. Doe de vanille erbij, je zou in plaats van vanille extract verse vanille kunnen gebruiken. Een kleine theelepel vanillesuiker is ook mogelijk. Als laatste vul je de beker nog met melk en je chocolate chip ontbijt is klaar. Doe de beker één dag van te voren in de koelkast en neem het ontbijt de volgende ochtend mee.

3.    Tropische Mango ontbijt

Mango ontbijt

Bron Afbeelding

Heerlijk recept met mango, banaan en kiwi. Bij het eten van dit ontbijt krijg je bijna het gevoel dat je zit op een tropisch eiland. De mango in het Surinaams de manja, groeit in het wild in tropische gebieden. De mangoboom (mangifera indica) kan ongeveer 40 meter hoor worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat de mango erg goed is voor de huid en veel vitamine A en C bevat. Voordat je begint haal de volgende ingrediënten in huis.

Je hebt nodig:

  • Stukjes mango
  • Stukjes banaan
  • Stukjes kiwi
  • 80 gram Havermout
  • Kokosstukjes of schaafsel
  • 100 ml Yoghurt (Grieks of kwark)
  • Honing
  • *chia zaadjes

Doe de yoghurt in een beker gevolgd door de havermout en dan de stukjes mango, banaan en kiwi. Voeg daarna de kokosstukjes aan de beker toe en als topping wat honing of agavesiroop. Dit mag best royaal. Qua honing vind ik zelf de Arabische honing lekker uit Yemen. Als extra zou je nog chiazaadjes erbij kunnen doen wel erg gezond maar je moet er maar net van houden.

4.    Blauwe bessen met honing topping

blauwe bessen met honing

Bron Afbeelding

Een gezond ontbijt die je ook nog eens slank houdt. Blauwe bessen zijn namelijk ontzettend goed voor de gezondheid en bevatten veel antioxidanten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bessen zelfs ziektes tegengaan en dat het eten van bessen goed is voor onze hersenen. Voor dit recept kun je bevroren bessen gebruiken maar ook verse van de groenteboer.

Je hebt nodig:

  • 80 gram Havermout
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 100 ml Scheutje amandelmelk
  • Blauwe bessen
  • Honing of agavesiroop
  • Vleugje kaneel

Persoonlijk gebruik ik vaak de havermout van Quaker, doe deze in een beker. Daarna de yoghurt of kwark wat je lekker vind en dan de amandelmelk. Doe daarna een handje blauwe bessen in de beker en voeg als topping honing of agavesiroop aan toe. Je kunt de honing afwisselen met agavesiroop maar persoonlijk hou ik meer van honing. Als laatste strooi je er nog een beetje kaneel overheen. Je ontbijt is nu klaar en kun je in de koelkast zetten en daarna meenemen.

5.    Cashew & Bananen ontbijt

Cashew en bananen ontbijt

Bron Afbeelding

Om dit ontbijt zelf te maken heb je maar tien minuten nodig. Cashewnoten zijn de beste noten om te kiezen als je wilt afvallen. Dit ontbijt is dus erg goed om gewicht kwijt te raken. De noten zijn erg goed voor het immuunsysteem, de zenuwen- en spieren. De cashewnoten groeien aan de cashewboom en de boom wordt zo’n ongeveer twaalf meter hoog. De cashewboom is familie van de mango en de pistache. De boom geeft niet meteen vruchten af maar pas na drie tot acht jaar. In tropische landen zoals Brazilië eten de mensen de cashewnoten rauw.  Daarnaast maken en drinken ze ook cashewnoten sap. Haal deze ingrediënten in huis en maak snel je cashew en bananenontbijt klaar.

Je hebt nodig:

  • 80 gram havermout
  • Sojamelk, Amandelmelk of als je eraan kunt komen cashewnotenmelk met vanille
  • Stukjes banaan
  • 1 theelepel chia zaadjes
  • Fruit zoals kiwi, aardbeien, blauwe bessen of druiven
  • *extra dadels

Persoonlijk houd ik er van om laagjes te maken dus allereerst doe je de havermout in de pot. Daarna de banaan en dan de melk. In plaats van melk kun je bij dit recept ook kwark gebruiken. De chiazaadjes kun je daarna erbij doen en als laatste kiwi, aardbeien of blauwe bessen. Als topping kun je nog caramel aan toevoegen of honing. Als extra kun je ook nog stukjes dadels erbij doen als topping en extra gechrunched cashewnoten.

6.    Chocolade & kokos

Chocolade en Kokos

Bron Afbeelding

Dit recept lijkt een beetje op het bounty chocolade koekje. Het ontbijt zit vol met chocolade in geval je ontzettend hunkert naar chocolade. Je kunt voor dit ontbijt echte brokken chocolade gebruiken maar ook chocolade chips.

Chocolade wordt gemaakt van cacao, uit de cacaobonen. Over de hele wereld eten mensen al jaren chocolade. De eerste chocoladefabriek werd gebouwd in 1728 in Engeland. Na Engeland volgde ook de landen Frankrijk en Duitsland. In 1819 opende er pas in Zwitserland chocoladefabriek. Chocolade heb je in veel smaken maar veranderd weleens van kwaliteit. Het is bijvoorbeeld gezonder om pure chocolade te eten met ongeveer 70% cacao erin verwerkt. Het ligt soms niet aan het merk maar vooral aan het percentage cacao dat in de chocolade zit verwerkt.

Je hebt nodig:

  • 80 gram havermout
  • 100 ml Amandelmelk (ongezoet)
  • 1 eetlepel cacao poeder
  • 1 theelepel chia zaadjes
  • 2 theelepels kokosstukjes of schaafsel
  • 1 theelepel siroop
  • Snufje zout
  • Melkchocolade (chunks)

Doe de havermout in een beker daarna de amandelmelk (bij voorkeur Alpro). Daarna een eetlepel pure cacao poeder en wat chia zaadjes. De chiazaadjes kun je ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld hennepzaadjes. Doe dan de kokosstukjes en daarna de siroop in de beker. Een snufje zout en wat melkchocolade stukjes en je ontbijt is klaar. Eventjes in de koelkast zetten en daarna klaar om mee te nemen.

Tip In elk ontbijt kun je afwisselen qua melk, sommige mensen zijn allergisch en kunnen daardoor wel de melk van Alpro verdragen. In plaats van Amandelmelk kun je voor dit ontbijt ook kokosmelk gebruiken. Je kunt zelf variëren en proeven welke je het lekkerste vindt voor je ontbijt.

7.    Pecannoten ontbijt

kaneel en pecan noten

Bron Afbeelding

Dit ontbijt is om te smullen! Maar oh zo gevaarlijk want in noten zit redelijk veel kilocalorieën. De rest van de dag is het even letten op je voeding maar dan begin je de dag wel met een goed ontbijt. Je kunt de suiker vervangen door honing en als extra kun je ook nog rozijnen eraan toevoegen. Naast pecannoten kun je ook gecruneched pistachenootjes erbij doen.

Je hebt nodig:

  • Handje pecannoten gecrunched
  • 80 gram Havermout
  • 100 ml Melk
  • Yoghurt of kwark
  • Stroop
  • 1 eetlepel honing (of suiker)
  • Half theelepeltje kaneel
  • Vleugje Vanille
  • * extra rozijnen of melkchocolade chips

Doe als eerste de Quaker havermout in een beker. Daarna een klein handje met pecannoten, het liefst gecrunched.  Doe daarna de melk erbij en een beetje yoghurt of kwark. Een eetlepel suiker, je zou dit eventueel kunnen weglaten en in plaats van suiker honing kunnen gebruiken. Daarna een theelepeltje kaneel en dan een vleugje vanille. Dit laatste kan verse vanillekruid zijn of vanillesuiker. Als je het ontbijt nog zoeter wilt maken kun je nog extra rozijnen of melkchocolade chips eraan toevoegen. Alvast eetsmakelijk! Heb je één van de recepten uitgeprobeerd laat dan een reactie achter want ik ben erg benieuwd wat je van de recepten vindt.

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.