arrow_drop_up arrow_drop_down
21 september 2017 

9 lekkere recepten tijdens de koude wintermaanden met aardbeien

De gezellige maar koude wintermaanden staan alweer bijna voor de deur. Her vind je een aantal aardbei recepten die je zelf kunt klaarmaken in je warme trui. De recepten zijn erg makkelijk en in een paar minuten te bereiden. Voor de recepten hoef je geen Michelin sterren kokkin te zijn maar zijn geschikt voor de huiselijke keukenprinsessen.

kommetje met aardbeien

Bron Afbeelding

1.    Belgische wafels met aardbei

De Belgische wafel is een bekend gerecht en bijna door iedereen over de hele wereld geliefd. De wafels verschillen per streek want er zijn namelijk twee soorten wafels. De Brusselse wafel en de Luikse wafel. De Brusselse wafel ziet er groot en vierkant uit en eten we met slagroom of een beetje poedersuiker. De Luikse wafel ook wel de Gaufre de Liége genoemd is wat groter en ovaal maar ook iets zwaarder dan de Brusselse wafel. De Luikse wafel komt echt uit Luik en wordt vaak belegd met aardbeien, ijs, Nutella, banaan, aardbeien of slagroom.

Onderstaand beide recepten voor het maken van de Brusselse wafel en de Luikse wafel.

Materialen:

  • Wafelijzer

Voor het maken van de Brusselse wafel heb je nodig:

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • Theelepel suiker
  • Poedervormige vanille
  • Snufje zout
  • 8 eidooiers
  • Halve liter zoete room of verse melk
  • 250 gram boter
  • 8 eiwitten

Stap 1. Doe de suiker, bloem, vanille, zout en eidooiers in een grote kom. Doe het wafelijzer in het stopcontact en vet het wafelijzer in met boter.  Pak daarna een kom en klop de eiwitten met een garde totdat deze stijf is. Pak daarna een andere kom en doe de halve liter zoete room of melk in een pan. Voeg hierna de 250 gram boter eraan toe en doe deze in de pan. Doe de gesmolten boter in de pan met de grote kom en met het eerste mengsel met suiker bloemen en de eidooiers. Doe daarna ook de geklopte eiwitten erbij, mix het allemaal door elkaar. Het beslag moet een beetje vloeibaar zijn, giet het beslag daarna in het wafelijzer en bak het bruin. Serveren met een beetje poedersuiker of suiker.

brusselse/belgische wafels

Bron Afbeelding

Voor het maken van de Gaufre de Liège heb je nodig:

  • 100 gr boter
  • 40 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 4 el melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine kandijsuiker
  • 1 el olie

Stap 1. Pak een kom en roer de boter met suiker, vanillesuiker en snufje zout door elkaar. Meng het ei en de melk erdoorheen. Pak daarna een tweede kom en zeef het bakmeel boven een kom. Doe daarna de andere kom met het botermengsel erbij en doe de kandijsuiker erbij. Kneed het daarna tot een deeg en vorm kleine balletjes.
Stap 2. Vet in de tussentijd het wafelijzer in, pak als het wafelijzer op een goede temperatuur is een deegballetje. Leg het deegballetje op het wafelijzer en doe deze dicht, bak deze ongeveer 1 minuut bruin. Doe dit totdat het deeg op is en vet in de tussentijd het wafelijzer in met olie.

belgische wafel met aardbeien en slagroom

Bron Afbeelding

2.    Yoghurt ontbijt met aardbeien en chiazaadjes

Steeds vaker nemen mensen hun yoghurt ontbijt mee voor onderweg.  De glazen potten of plastic bekers zijn tegenwoordig een ware trend en overal te koop. Je kunt verschillende variaties maken met fruit of noten. Je zou bijvoorbeeld de chiazaadjes kunnen vervangen door lijnzaad, hennepzaadjes of door het superfood moerbeien. Je zou aan de yoghurt nog amandelnoten of pistachenoten toe kunnen voegen. Er is veel mogelijk en zo houd je het ontbijt ook nog eens gevarieerd.

Onderstaand lees je het recept voor het maken van een yoghurt ontbijt met chiazaadjes. Chiazaadjes zijn erg gezond en staan ook bekend als een superfood. Ze bevatten omega-3-vetzuren, eiwitten, antioxidanten en nog veel meer. De Chiazaad komt van oorsprong uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Het chiazaad is niet voor iedereen geschikt bijvoorbeeld mensen die medicijnen gebruiken kunnen het liever mijden.

Materialen:

Glazen pot of beker (die afsluitbaar is)

Je hebt nodig:

  • 100 gram yoghurt
  • Verse aardbeien
  • Handje Amandelnootjes
  • 2 theelepels Chiazaadjes
  • Halve kopje muesli of havermout
  • Vruchtensiroop

Stap 1. Pak een afsluitbare beker en giet de yoghurt in de beker;
Stap 2. Doe de verse muesli of havermout bij de yoghurt. Je kan variëren met de muesli door bijvoorbeeld huisgemaakte muesli of havermout te gebruiken.
Stap 3. Doe de chiazaadjes en de gecrunched amandelnoten in een beker en dan de verse aardbeien. Vergeet deze niet in schijfjes te snijden. Als laatste kun je nog vruchtensiroop of jam bij je ontbijt toevoegen om het iets zoeter te maken. Lust je geen jam of vruchtensiroop dan kun je ook gewoon een schepje suiker erbij doen.

yoghurt met aardbeien en muesli

Bron Afbeelding

3.    Smoothie met banaan, blauwe bessen en aardbeien

Het is lastig om te achterhalen wanneer de smoothie precies is ontstaan, wel is bekend wanneer de eerste echte smoothie is verkocht. De eerste smoothie werd verkocht aan de westkust van de Verenigde Staten rond 1930. Inmiddels heeft de kleine smoothie de hele wereld veroverd en drinken mensen massaal de gezonde smoothie.  De eerste smoothies werden gebaseerd op Braziliaanse recepten en bestonden alleen uit fruit. Daarna kwamen de smoothies die gemaakt werden van melk en yoghurt.

Onderstaand een smoothie recept die ook nog eens goed zou zijn voor de huid. In geval van allergieën kun je naast melk ook yoghurt, kwark, sojamelk of amandelmelk gebruiken. Als je de smoothie zoeter wilt kun je siroop, suiker, honing of agavesiroop eraan toevoegen.

Materialen:

  • Blender

Je hebt nodig:

  • Een handje blauwe bessen (bevroren)
  • Een halve banaan
  • Een halve kopje melk, yoghurt of sojamelk
  • Een handje aardbeien

Stap 1. Om een goede smoothie te maken begin je eerst met de melk of yoghurt. Doe deze eerst in de blender daarna de banaan, aardbeien en blauwe bessen. Blend het allemaal samen en je smoothie is klaar. Serveren in een glas met een rietje of in een afsluitbare beker die je mee kunt nemen naar je werk.

Aardbeien smoothie

Bron Afbeelding

4.    Huisgemaakte aardbeienjam

Jam wordt gemaakt van vruchten, suiker en water. Jam wordt ook weleens verward met confituur, marmelade of gelei. Het verschil is dat in confituur hele vruchten worden gebruikt en in jam zijn de vruchten vaak gepureerd. Bij het maken van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt. Bij het maken van marmelade worden citrusvruchten gebruikt. Marmelade heeft ook een iets bittere smaak. Het zelf maken van verse jam is iets gezonder en kun je helemaal naar je eigen smaak brengen. Als je naast aardbei nog andere vruchten erbij wilt voegen zoals kersen of frambozen is dit ook mogelijk. Er zit wel wat suiker in maar je kunt zelf meer of minder suiker eraan toevoegen.

Materialen:

Pot die goed afsluitbaar is.

Je hebt nodig:

  • Aardbeien 500 gram
  • Geleisuiker 500 gram (minder suiker of deze vervangen door stevia is ook mogelijk)
  • Citroensap 1 citroen

Stap 1. Was de aardbeien goed met water en haal de kroontjes er vanaf. Snijd de aardbeien in schijfjes en doe deze in de pan.
Stap 2. Voeg het citroensap en suiker eraan toe, laat het ongeveer 10 minuten koken totdat het goed is ingekookt.
Stap 3.  Pak een theelepel en doe wat jam op de lepel en laat deze afkoelen. Als de jam een beetje een gelei is en niet te loperig dan is de jam goed. Kun je de pan van het vuur afhalen en in de jampotten gieten. Deze laten afkoelen, goed afsluiten en bewaren in de koelkast. Mijn persoonlijke ervaring is, er zitten geen conserveren in de jam dus bewaar de jam niet te lang.

eigengemaakt aardbeienjam

Bron Afbeelding

5.    Vegan Crumb bars met aardbeien

De crumb bars zijn erg lekker en passen in een gezonde levensstijl. Ze zijn glutenvrij, veganistisch en bevatten weinig suiker. Binnen drie kwartier maak je zelf heerlijke aardbeien crumb bars. Je kunt de ingrediënten kopen bij een biologische winkel en de aardbeien kopen bij een groenteboer. Als je aardbeien in je tuin hebt groeien kun je ze natuurlijk vers plukken vanuit de tuin.

Materialen:

  • Bakvorm (vierkant)

Je hebt nodig:

Voor het deeg;

  • 250 gram havermout
  • 120 gram amandelmeel
  • 90 gram bloem
  • 1 kleine banaan
  • 80 gram siroop (agavesiroop)
  • 60 gram kokosmelk (uit blik)
  • 2 theelepels bakpoeder

Voor de aardbeienvulling;

  • 450 gram (al gewassen gesneden) aardbeien
  • 105 gram siroop
  • 2-3 theelepels citroensap
  • 5 theelepels chia zaadjes
  • 3 theelepels maiszetmeel of maismeel

Stap 1. We beginnen eerst met het maken van het deeg. Verwarm voordat je het deeg gaat maken de oven op 190 °C. Doe de havermout, bloem alle ingrediënten in een grote kom. Meng alle ingrediënten samen door elkaar en verdeel een laagje over de bakvorm.
Stap 2. We maken nu de aardbeienvulling. Pak een steelpannetje en voeg de aardbeien, siroop, citroensap alle ingrediënten in de pan. Breng het lichtjes aan de kook en roer er met een garde doorheen. Laat dit ongeveer vijf tot tien minuutjes koken. Laat het langzaam afkoelen en verdeel een laagje over de bakvorm over het deeg heen. Vervolgens doe je er weer een laagje deeg overheen en dan weer de aarbeienvulling. Voor op de top kun je nog een beetje gechrunched noten of kokosschaafsel erbij doen.
Stap 3. Doe de bakvorm samen met het deeg en aardbeienvulling in een oven en bak voor ongeveer 20 tot 25 minuten. Haal daarna de bakvorm uit de oven en laat de crumble bars afkoelen. Serveer de vegan crumbles koud en in vierkanten blokjes.

vegan crumb bars met aardbei

Bron Afbeelding

6.    Toast belegd met aardbei, perzik en amandelboter

Een gezonde lunch hoeft niet veel tijd kosten in slechts 10 minuten maak je dit gerecht klaar. Je kunt de toast beleggen met verschillend fruit zoals banaan, frambozen of appel. Naast kokosschaafsel kun je ook amandelschaafsel of gencrunchte walnoten gebruiken.

Je hebt nodig:

  • Toast
  • Amandelboter
  • Aardbeien en perzik
  • Kokosschaafsel
  • Honing of Agave siroop

Stap 1. Rooster het brood en beleg het met amandelboter.
Stap 2. Snijd de aardbeien en perziken in mooie plakjes en doe deze daarna op het geroosterd brood.  Besprenkel het brood met wat kokosschaafsel.
Stap 3. Als finishing touch, giet een scheutje honing of agave siroop over het brood.

Toast belegd met aardbei, perzik en amandelboter

Bron Afbeelding

 

7.    Aardbeienyoghurt snack

Een heerlijk tussendoortje of klein dessert, de yoghurtsnack met aardbeien. Het woord yoghurt is trouwens Turks en afgeleid van het woord ‘yogun’ dat dik betekent. Yoghurt wordt al meer dan 4000 jaar op allerlei plekken in de wereld gemaakt en komt eigenlijk uit Eurazië. Eurazië, is eigenlijk het Europa en Azië in één. Yoghurt heeft een positief effect op darmstoornissen tenminste als we Eli Metchnikoff mogen geloven. Hij won zelfs de Nobelprijs van Geneeskunde om dit aan te tonen.

In bijna 10 minuten maak je dit gerecht klaar.

Je hebt nodig:

  • Handjevol aardbeien (max.15.)
  • (125 gram) Griekse yoghurt
  • *Extra geraspte kokos
  • *Extra pure chocolade

Stap1. Was de aardbeien en dep ze droog met een stukje keukenpapier.
Stap2. Pak een kom en doe hier de yoghurt in, je kunt de yoghurt op smaak brengen door hier suiker aan toe te voegen. Plaats vervolgens de kom met yoghurt voor 5 minuten in de vriezer. De yoghurt zal iets steviger worden.
Stap 3. Haal de kom na 5 minuten uit de vriezen en doop één voor één de aardbeien in de yoghurt. Plaats de aardbeien met yoghurt op een schaal. Blijf dit herhalen totdat alle aardbeien in de yoghurt zijn gedoopt. Naar eigen voorkeur kun je wat geraspte kokos over de aardbeien strooien of chocoladesaus.
Stap 4. Doe een folie over de schaal en plaats de schaal in de vriezer. Als je vriezer te klein is kun je ook een bakvorm voor ijsblokjes gebruiken. Je kunt dan de blokjes vullen met yoghurt en hier vervolgens aardbeitjes eraan toevoegen.

Aardbeienyoghurt snack

Bron Afbeelding

 

 

8.    Glutenvrije aardbeiencake

Gluten een natuurlijk mengsel van eiwitten en komt van nature voor in bepaalde soorten granen. Niet iedereen kan gluten goed verdragen en deze mensen eet vaak weinig gebak, koek, pasta’s of meer. Dit recept is geschikt voor iedereen die allergisch is voor gluten maar toch willen genieten van een heerlijke aardbeiencake. In bijna 10 minuten maak je een eigen glutenvrije aardbeiencake. De cake is ideaal voor een brunch of bij de thee.

Materialen:

  • Bakvorm (vierkant)

Je hebt nodig:

  • 245 gram glutenvrije bloem
  • 2 eieren
  • ¾ theelepel xanthaangom
  • Handje aardbeien
  • 100 gram suiker
  • 10-15 aardbeien

Stap 1. Verwarm eerst de oven voor op 190 graden, pak de bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Vet het bakpapier licht in met boter.
Stap 2. We gaan nu het beslag maken, pak een grote kom en doe hier alle ingrediënten in dus de bloem, eieren xanthaangom en de suiker. Mix dit tot een dik beslag en doe daarna de stukjes aardbeien erdoorheen. Hussel dit door elkaar en doe het beslag in de bakvorm. Plaats dan de bakvorm met het cakebeslag in de oven.
Stap 3. Laat de cake ongeveer 25 minuten bakken. Haal de cake eruit en laat deze ongeveer 10 minuten afkoelen. Als de cake is afgekoeld kun je deze snijden in vierkanten blokjes. Serveren bij een brunch, lunch of bij de thee.
Stap 4. Om de cake te bewaren kun je deze invriezen, houd wel rekening om de cake te ontdooien kun je deze niet in de microgolf doen maar in de oven.

Glutenvrije aardbeien cake

Bron Afbeelding

9.    Huisgemaakte aardbeien basilicum ijs

Het eten van ijs zou ontstaan zijn in China, het recept is al zeer oud en gaat ver terug in de geschiedenis. In Egypte genoten farao’s al van ijs met vruchten en ook de Grieken maakten al ijs met honing. De echte eerste ijssalons komen uit Italië, uit de stad Pompeï om precies te zijn. Daarna werd in 1686 de eerste ijssalon geopend in de stad Parijs.  Er bestaan verschillende soorten ijs zoals: roomijs, softijs, waterijs, slagroomijs, schepijs, schaafijs, mousse en de sorbet.

In slechts enkele minuten maak je zelf een heerlijke aardbeien ijs met een vleugje basilicum.

Materialen:

  • Bakvorm voor ijs
  • Ijsmachine

Je hebt nodig:

  • 1 blik gezoete gecondenseerde melk
  • 150 gr verse aardbeien
  • ½ eetlepel citroensap
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram (kristal) suiker
  • Klein handje verse gesneden basilicum
  • Snufje zout

Stap 1. We beginnen eerst met het maken van het melkmengsel, pak een kom en doe de melk, suiker en snufje zout bij elkaar.
Stap 2. Pak een andere kom en pureer de aardbeien en doe hier het citroensap bij. Je kunt hiervoor ook een keukenmachine of blender gebruiken. Voeg als laatste het basilicum eraan toe, pak vervolgens een klein schaaltje en doe hier de slagroom in, klop de slagroom tot een luchtig mengsel en doe dit door het aardbeienmengsel heen. Meng daarna het melkmengsel samen met het aardbeienmengsel.
Stap 3. Als je een ijsmachine hebt, giet je het gehele mengsel in de ijsmachine en laat dit ongeveer 30 minuten vriezen. Daarna is het ijs klaar en kun je serveren in ijsbolletjes.

Huisgemaakte aardbeien basilicum ijs

Bron Afbeelding

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.