9 planten die in de winter groeien
03 november 2017 
7 min. leestijd

9 planten die in de winter groeien

Mijn vorige artikel ging erover dat er talloze planten in de herfst groeien. Met het winterseizoen in het vooruitzicht zijn er ook genoeg planten en bloemen die in de winter groeien. Zo blijft je tuin toch nog sfeervol gedurende de hele winter. Lees verder en kom erachter welke negen planten groeien in de winter.

1.    Winterbes

De winterbes is ook bekend onder de wetenschappelijke naam Ilex Verticillata. De winterbes is familie van de Aquifoliaceae. De Aquifoliaceae wordt ook wel de hulstfamilie genoemd en zijn tweezaadlobbige planten. Van oorsprong groeit de winterbes in het Noorden van Amerika. De plant kan ongeveer twee meter hoog worden maar als je de plant liever klein wenst, kun je deze snoeien. De winterbes kan goed tegen de kou en kan tegen een vorst van ongeveer 20 graden onder het vriespunt.

Winterbes

Bron Afbeelding

2.    Skimmia

Skimmia is een plant die groeit tussen november tot maart. De skimmia kleurt mooi in de tuin en groeit erg makkelijk. De skimmia groeit het beste op een iets zuurdere grond. De vrouwelijke plant geeft bessen en de mannelijke plant niet. Er zijn verschillende soorten van de skimmia, een aantal soorten van de skimmia zijn de skimmia japonica veitchii, skimmia japonica obsession, skimmia reevesiana, skimmia japonica rubella, skimmia japonica finchy en nog meer. De skimmia japonica ook wel de Magic Marlot genoemd is een mannelijke plant en geeft geen bessen. De bloemknoppen verkleuren zelfs van wit naar rood. De plant wordt niet groot en groeit tot maximaal 75 cm hoog. De skimmia hoeft niet gesnoeid te worden en groeit makkelijk in de schaduw. Van de skimmia kun je trouwens mooie winterboeketten maken. Leuk om cadeau te doen.

Skimmia

Bron Afbeelding

3.    Helleborus

De helleborus ook bekend onder de naam kerstroos of nieskruid. De helleborus is een sterke plant en bloeit in de winter waardoor je nog kunt genieten van de tuin. Er zijn vele soorten van de helleborus de meest bekende soort is de helleborus niger. Er zijn meer soorten van de helleborus zoals de helleborus white beauty, purpurascens, atrorubens, de helleborus sternij en nog meer. Als je zelf een winterboeket gaat maken kun je plant goed combineren met bijvoorbeeld sneeuwvlokjes.

De plant groeit laag aan de grond en kan zelfs nog in november geplant worden. Je kunt de plant wel het beste op een plek zetten dat licht is of in de zon. Zorg wel dat de plant uit de wind staat, de plant groeit het best op een beschutte plek. Ga de plant niet onnodig verplaatsen want daar kan de helleborus niet goed tegen. De slechte bladeren van de plant kun je wegknippen zodat de bloemen blijven bloeien.

Helleborus

Bron Afbeelding

4.    Hulst

De hulst (Ilex aquifolium) is een plant die van oorsprong komt uit Zuid-Europa en het Noorden van Afrika. De plant geeft veel sfeer in de winter en is herkenbaar. Er zijn ongeveer 400 soorten van de hulst maar de meest bekende soort is de bonte hulst. Andere soorten die redelijk bekend zijn, zijn de ilex crenata, ilex crenata golden gem, ilex meserveae en de ilex aquifolium pyramidalis. De ilex crenata heeft bijvoorbeeld geen rode bessen maar zwarte bessen en komt uit China. De plant groeit makkelijk en bijna op elke grond, het is belangrijk dat de grond niet al te droog is. De hulst kun je zonder problemen snoeien en je kunt de plant makkelijk vermeerderen. De hulst kan goed tegen strenge vorst.

Hulst

Bron Afbeelding 

5.    Sneeuwbal

De naam zegt al veel over de plant en groeit in de winter. De sneeuwbal (viburnum) is een familie van de Adoxaceae oftewel de muskuskruidfamilie. Er zijn verschillende soorten van de sneeuwbal namelijk de gelderse roos, wollige sneeuwbal, viburnum rhytidohyllum en nog meer. De Gelderse roos en de Wollige sneeuwbal komt van nature voor in Nederland en België. De wollige sneeuwbal (viburnum lantana) geeft rode bessen en kan zo’n zes meter hoog worden. In de bloei geeft de plant witte bloemetjes. De plant kan groeien tot drie meter hoog. Als je de plant wilt snoeien kun je deze het beste snoeien na de bloei of rond maart.

Sneeuwbal

Bron Afbeelding

Winterplanten combineren?

Voordat je verder leest over winterplanten heb ik een leuke tip voor je! Wil je weten hoe je de planten in dit blog met elkaar moet combineren? Download hier mijn gratis e-book beplantingsplannen maken, waarin ik je dit precies uitleg. 

Beplantingsplan maken

6.    Winterheide

De winterheide (erica carnea) is familie van de Ericaceae. Er zijn twee belangrijke te onderscheiden soorten namelijk de Erica Carnea, Erica x Darleyensis. Er zijn wel meer soorten bekend van de winterheide namelijk zo’n 860 soorten. De plant is ontdekt rond 1890 in Engeland op de kwekerij van James Smith & Sons. De winterheide is echt een winterplant en groeit van december tot april. De winterheide is een zeer makkelijke plant maar houd wel van een grond die licht vochtig is. Zet de plant in de halfschaduw of volle zon, dit is uitstekend voor de plant. De plant kan ongeveer een halve meter hoog worden en groeien zowel in de tuin als in een pot. Als je de plant wilt snoeien kun je dit het beste in april doen. De winterheide is trouwens ook een geliefde plant voor schapen ze willen weleens de topjes van de plant eten.

Winterheide in de sneeuw

Bron Afbeelding

7.    Winterviolen

De winterviolen zijn mooi en bloeien in de winter door. Je kunt de winterviolen in de tuin laten groeien of op het balkon. Er zijn meer dan 500 soorten violen de meest bekende zijn de viola cornuta, viola x wittrockiana en de viola amoena. De winterviolen kun je zelfs nog planten in september of oktober. De violen zijn erg makkelijk te onderhouden en te planten. Je kunt ze in de winter nog steeds verzorgen en zo af en toe water geven. De planten kunnen goed tegen de vorst dus maak je geen zorgen als er een laagje sneeuw op komt in de winter. De meeste winterviolen groeien van oorsprong in Amerika en Japan. Ze groeien ook vooral op de hoogte van het Andesgebergte.

Winterviolen

Bron Afbeelding

8.    Winterjasmijn

De winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum), groeit in het wild in China. De plant is familie van de Oleaceae de olijffamilie. De olijffamilie bestaat uit tweezaadlobbige planten en komt veel voor in Azië. De olijfboom is ook een familie van de oleaceae. Ze zijn ontzettend mooi voor in de tuin, de struik wordt alleen niet groter dan drie meter. De plant groeit langzaam maar kan wel ongeveer drie meter worden. De plant is ook geschikt om aan de muur te laten groeien of een schutting. Let bij de plant wel op voor uitdroging in de winter kunnen de takken bevroren raken waardoor de plant kan uitdrogen. De plant neemt namelijk minder tot geen water op. Geef de plant in de winter dus gewoon nog zo af en toe water. Als je de plant wilt snoeien kun je dit het beste na de bloei doen dat meestal in maart is.

Winterjasmijn

Bron Afbeelding

9.    Toverhazelaar

De toverhazelaar (Hamamelis intermedia) is een bijzondere struik en groeit dicht bij de grond. De toverhazelaar (Hamamelis Mollis) komt in januari pas tot bloei en geeft prachtige gele bloemen. Als het vriest hangen de bloemetjes iets naar beneden, als het warmer wordt bloeien de bloemetjes vrolijk verder. Er zijn verschillende soorten van de toverhazelaar de meest bekende zijn de:  japanse toverhazelaar, chinese toverhazelaar, hamamelis virginian. De struik kan ongeveer vier meter hoog worden en groeit redelijk langzaam. De struik heeft wel veel ruimte nodig houd daar rekening mee bij het planten van de toverhazelaar. De grond van de plant dient rijk te zijn aan humus en het liefst niet te zuur. De toverhazelaar kun je beter niet snoeien, het enige dat nodig is om zo af en toe oude takken eruit te knippen.

Toverhazelaar

Bron Afbeelding

Meer lezen over wintergroene planten en het combineren van planten voor een wintergroene tuin? 

Download mijn gratis e-book over beplantingsplannen. Hierin lees je over hoe je ervoor zorgt dat er elk seizoen planten groeien en bloeien in jouw tuin. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
bibi
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!