arrow_drop_up arrow_drop_down
12 oktober 2018 

Belangrijk advies voor gazononderhoud in het najaar

Gazononderhoud in het najaar is heel belangrijk, want het gazon moet goed voorbereid worden op de extreme, winterse weersomstandigheden. Als het gras sterk de winter doorkomt zal het in de zomer ook mooi groen en sterk zijn! Dus hoe zorg je in het najaar voor je gras en zorg je er dus ook voor dat je volgend zomer een stevige grasmat hebt? Ik heb een paar tips voor jullie!

Goede zorg voor het gras

Goede zorg is belangrijk en bij gras is dit vaak een combinatie van dingen die je kan doen. Ik zal alle maatregelen hieronder benoemen. Kijk goed naar je gras voordat je begint, want niet alles is perse direct nodig! Hoe de tuin het doet is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo is het in sommige jaren warmer in oktober en in andere jaren kouder. Door goed de weersvoorspellingen in de gaten te houden weet je hoe je het beste voor je gazon kan zorgen.

Grasmaaien in het najaar

In het najaar groeit je gras een stuk minder hard, maar het is wel belangrijk dat de grasmat een goede dikke laag vormt. Dit betekent natuurlijk niet dat je het gras tot een oerwoud uit een Jurrasic Park film moet laten groeien, of waar je die bekende scene van The Gladiator, waar hij door het hoge gras loopt, kan naspelen. Je kan gerust nog een keer grasmaaien. Stel wel de bladen hoger af, zodat je het gras niet te kort maait want het groei moeilijk aan!

Tip: Mocht het gras toch nog iets groeien voor of in de winter, doordat het bijvoorbeeld langer warm blijft, maai het dan niet te kort!

Overweeg je een Robotmaaier? Dan heb ik nog een leuke tip voor je! Lees eens mijn Robotmaaier Keuzehulp waarin ik je vertel over de voor- en nadelen van een robotmaaier. Je kunt de gids hier gratis downloaden. 

Bemesten

Nadat je het gras gemaaid hebt is het heel erg belangrijk dat je het goed bemest, zodat het gras sterk blijft tijdens extreme weersomstandigheden. Door hogere temperaturen aan het begin van het najaar werkt de mest beter en zie je sneller resultaat. Ook bij lagere temperaturen zul je resultaat zien, maar de meststoffen worden minder snel opgenomen.

Er zijn 4 redenen waarom het zinvol is om het gazon in het najaar te bemesten:

  1. Na een droge zomer hebben gazons het moeilijk gehad en hebben ze onze hulp nodig. Deze kunnen we bieden door selectief te bemesten.
  2. Extra kleur met behulp van (organische) bemesting om het gazon te laten ‘afharden’ voor de wintermaanden.
  3. Met behulp van (structureel) bemesting wordt het wortelstelsel sterker en kan het weersinvloeden beter opvangen.
  4. In het najaar wordt de tuin weer vochtig. Door te bemesten krijgt de tuin een beter weerstand en voorkom je schimmels.

Voor alles over gazonmest klik je hier

Overig onderhoud

Alleen bemesten en maaien is in het najaar natuurlijk niet genoeg, zo zijn er nog een paar andere klusjes die belangrijk zijn voor je gazon.

Harken

Het is belangrijk dat het gras vrij blijft liggen en dus niet bedekt wordt door bijvoorbeeld bladeren. Bladeren zorgen ervoor dat er geen lucht en licht bij het gras kan komen en hierdoor kan mos ontstaan. Hark de bladeren daarom altijd weg.
bladeren op gras

Kalk strooien

Kalk strooi je in principe 1 keer per jaar, maar wat is het beste moment? Juist, het einde van het najaar/begin van de winter is het ideale moment om kalk te strooien. Door kalk te strooien verhoog je de zuurgraad van de bodem en geef je mossen en paddenstoelen minder kans om te groeien. Kalk en mest tegelijk strooien is geen goed idee, want kalk belemmert de werking van de mest. Door aan het eind van het najaar kalk te strooien geef je bodem genoeg tijd om de kalk op te nemen en werkt de eerste bemesting in het voorjaar ook meteen goed!

Voor goede kalk klik je hier

Hoe zorg jij ervoor dat jouw gazon de winter overleefd? Laat me dat weten in de comments, iben benieuwd naar jullie tips & tricks voor een gezond gazon! Voor een uitgebreidere uitleg over gazononderhoud in het najaar klik je hier.

Tot slot wil ik je nogmaals aanraden om eens mijn Robotmaaier Keuzehulp te bekijken. Dit helpt je bij een extra goede zorg voor je gazon! Download de keuzehulp hier gratis. 

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Ontvang ons inspiratie magazine nu tijdelijk gratis in de brievenbus!

Vraag gratis het Florum.nl inspiratie magazine aan en ga van daaruit aan de slag met het maken van nieuwe tuinplannen. Je kunt het magazine tijdelijk gratis aanvragen! Je vergoedt ons enkel de verkapping- en verzendkosten.