Belangrijk advies voor gazononderhoud in het najaar
12 oktober 2018 
3 min. leestijd

Belangrijk advies voor gazononderhoud in het najaar

Gazononderhoud in het najaar is heel belangrijk, want het gazon moet goed voorbereid worden op de extreme, winterse weersomstandigheden. Als het gras sterk de winter doorkomt zal het in de zomer ook mooi groen en sterk zijn! Dus hoe zorg je in het najaar voor je gras en zorg je er dus ook voor dat je volgend zomer een stevige grasmat hebt? Ik heb een paar tips voor jullie!

Goede zorg voor het gras

Goede zorg is belangrijk en bij gras is dit vaak een combinatie van dingen die je kan doen. Ik zal alle maatregelen hieronder benoemen. Kijk goed naar je gras voordat je begint, want niet alles is perse direct nodig! Hoe de tuin het doet is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo is het in sommige jaren warmer in oktober en in andere jaren kouder. Door goed de weersvoorspellingen in de gaten te houden weet je hoe je het beste voor je gazon kan zorgen.

Grasmaaien in het najaar

In het najaar groeit je gras een stuk minder hard, maar het is wel belangrijk dat de grasmat een goede dikke laag vormt. Dit betekent natuurlijk niet dat je het gras tot een oerwoud uit een Jurrasic Park film moet laten groeien, of waar je die bekende scene van The Gladiator, waar hij door het hoge gras loopt, kan naspelen. Je kan gerust nog een keer grasmaaien. Stel wel de bladen hoger af, zodat je het gras niet te kort maait want het groei moeilijk aan!

Tip: Mocht het gras toch nog iets groeien voor of in de winter, doordat het bijvoorbeeld langer warm blijft, maai het dan niet te kort!


Bemesten

Nadat je het gras gemaaid hebt is het heel erg belangrijk dat je het goed bemest, zodat het gras sterk blijft tijdens extreme weersomstandigheden. Door hogere temperaturen aan het begin van het najaar werkt de mest beter en zie je sneller resultaat. Ook bij lagere temperaturen zul je resultaat zien, maar de meststoffen worden minder snel opgenomen. Ben je nog op zoek naar goede mest? Bekijk dan eens de allround mest van Floramix.

Er zijn 4 redenen waarom het zinvol is om het gazon in het najaar te bemesten:

 1. Na een droge zomer hebben gazons het moeilijk gehad en hebben ze onze hulp nodig. Deze kunnen we bieden door selectief te bemesten.
 2.  Extra kleur met behulp van (organische) bemesting om het gazon te laten ‘afharden’ voor de wintermaanden.
 3.  Met behulp van (structureel) bemesting wordt het wortelstelsel sterker en kan het weersinvloeden beter opvangen.
 4.  In het najaar wordt de tuin weer vochtig. Door te bemesten krijgt de tuin een beter weerstand en voorkom je schimmels.

Voor alles over gazonmest klik je hier

Overig onderhoud

Alleen bemesten en maaien is in het najaar natuurlijk niet genoeg, zo zijn er nog een paar andere klusjes die belangrijk zijn voor je gazon.

Harken

Het is belangrijk dat het gras vrij blijft liggen en dus niet bedekt wordt door bijvoorbeeld bladeren. Bladeren zorgen ervoor dat er geen lucht en licht bij het gras kan komen en hierdoor kan mos ontstaan. Hark de bladeren daarom altijd weg.
bladeren op gras

Kalk strooien

Kalk strooi je in principe 1 keer per jaar, maar wat is het beste moment? Juist, het einde van het najaar/begin van de winter is het ideale moment om kalk te strooien. Door kalk te strooien verhoog je de zuurgraad van de bodem en geef je mossen en paddenstoelen minder kans om te groeien. Kalk en mest tegelijk strooien is geen goed idee, want kalk belemmert de werking van de mest. Door aan het eind van het najaar kalk te strooien geef je bodem genoeg tijd om de kalk op te nemen en werkt de eerste bemesting in het voorjaar ook meteen goed!

Voor goede kalk klik je hier

Hoe zorg jij ervoor dat jouw gazon de winter overleefd? Laat me dat weten in de comments, ik ben benieuwd naar jullie tips & tricks voor een gezond gazon! Voor een uitgebreidere uitleg over gazononderhoud in het najaar klik je hier.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Huysmans jos
Door

Huysmans jos

op 15 Oct 2020

BesteIk heb in het voorjaar grasmatten laten leggen nu ziet mijn gras er top uit, moet ik toch nu al bemesten?Grt

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 16 Oct 2020

Dat is zeker aan te raden. Bemesten doe je doorgaans in het voorjaar, zomer en het najaar. Na de laatste keer maaien strooi je naast de 3 bemesting beurten kalk. Mocht je interesse hebben kijk dan op floramix.nl en bekijk de producten die wij adviseren.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Nov 2020

Ik raad je aan om structureel te gaan bemesten. Wij werken met Floramix en daarmee bemesten we 3x per jaar.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!