De hortensia Annabelle staat ook wel bekend als de ‘witte hortensia’. Het is een prachtige plant en het is dan ook niet vreemd dat het in zo veel tuinen te vinden is. De hortensia Annabelle is één van de vele hortensia soorten. Wat mij echter opvalt is dat Nederlanders vrij eenkennig lijken te zijn als het om hortensia’s gaat. In heel veel tuinen vind je namelijk dezelfde soort hortensia, namelijk de: Hydranga arborescens (Annabelle).
Begrijp me goed: ik vind de hortensia Annabelle een mooie hortensia, maar graag zou ik willen pleiten voor een wat bredere blik. In de eerste plaats is het denk ik goed om niet zomaar achter de massa aan te lopen en wat verder te kijken dan het standaard-aanbod. In de tweede plaats ben ik van mening dat er ook wel wat nadelen aan deze hortensia kleven.
Hortensia Annabelle vs. de pluimhortensia?
Dit artikel is tweeledig. In het eerste gedeelte van dit artikel wil ik stilstaan bij de vraag hoe het komt dat zoveel mensen kiezen voor de hortensia Annabelle. Daarnaast wil ik wijzen op de nadelen die ook aan dit type hortensia kleven, zoals een aantal eigenschappen die minder goed zijn.
Het lijkt mij echter wel zo netjes om niet alleen uit te leggen wat de nadelen zijn van de hortensia Annabelle, maar tegelijkertijd ook met een ‘alternatief’ te komen. In het tweede gedeelte van dit artikel wil ik daarom een ander soort hortensia onder de aandacht brengen. De Hydrangea Paniculta, of Pluimhortensia, is wat mij betreft een hortensia die weleens wat meer onder de aandacht mag komen. Deze hortensia is een stuk sterker dan de Annabelle en staat langer in bloei. Daarom sluit ik dit artikel af met een pleidooi voor dit type hortensia.
Waarom is de hortensia Annabelle zo populair?
Het gezegde gaat: onbekend maakt onbemind. Als je dit gezegde om zou draaien, dan zou het gezegde luiden: bekend maakt bemind. Of dat in absolute zin klopt durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er wel op dat dit in dit geval wel zo is. De Hortensia Annabelle is een populaire hortensiasoort. Dit komt, omdat de plant door veel ontwerpers en hoveniers aangeraden wordt. Veel mensen nemen dit advies van een ontwerper of hovenier over en kiezen voor dit type hortensia.
Dat is aan de ene kant logisch ook. Je huurt een ontwerper of hovenier in om een tuin te ontwerpen en zijn of haar advies zal een zekere waarde voor je hebben. Toch zou ik je willen adviseren om nooit zomaar het advies van een ontwerper op te volgen. Het ontwerp moet immers bij jou passen. Het ontwerp van een tuinontwerper zal altijd voor een deel aansluiten bij jouw persoonlijke wensen, maar zal voor een deel ook reflecteren wat er gebruikelijk is om in een tuin te plaatsen. Ik vermoed dat dit ook de reden is dat zoveel tuinarchitecten voor deze plant kiezen.
Daarnaast speelt natuurlijk ook nog mee dat deze hortensia in veel tuincentra ‘voor het grijpen’ ligt. Tuincentra bieden deze hortensia ruim aan en promoten deze actief. Daar is in principe niets mis mee, maar het heeft wel tot gevolg dat veel mensen een beetje eenkennig zijn geworden als het om hortensia’s gaat. Een beetje diversiteit kan zeker geen kwaad en zorgt voor een beetje verandering in tuinen die steeds meer op elkaar gaan lijken.
Wil je weten hoe je de hortensia Annabelle combineert met andere planten? In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ leg ik je uit hoe je verschillende planten met elkaar combineert. Download hier het e-book helemaal gratis!
Nadelen van de hortensia Annabelle
Verder zou ik erop willen wijzen dat de hortensia Annabelle niet alleen maar positieve eigenschappen heeft. Het eerste nadeel van de Annabelle is wat mij betreft dat deze plant niet zo goed tegen regen kan. Dit type hortensia heeft vrij grote bloemen. Dat is natuurlijk mooi. De steel waar deze bloemen op ‘staan’ is echter niet zo heel erg sterk. Normaal gesproken is dat geen probleem. Als het gaat regenen, worden de bloemen echter nog zwaarder dan ze al zijn. De steel kan het gewicht dan niet meer dragen. Het gevolg is dat de bloemen gaan hangen.
Dit zorgt ervoor dat je dit type hortensia moet spalken. Doe je dit niet, dan is het gevolg dat de hortensia er na een (forse) regenbui een stuk minder mooi uitziet. Persoonlijk vind ik dit een nadeel dat aan dit type hortensia verbonden is.
Daarnaast, en dat is misschien wel net zo belangrijk, bloeit deze hortensia relaties kort. Dat vind ik zonde. Je wilt immers zo lang mogelijk van een plant genieten. Door te kiezen voor een type hortensia die langer bloeit heb je er mijns inziens veel langer plezier van. Naar verloop van tijd wordt het blad van een hortensia Annabelle bruin, zoals hieronder op de afbeelding te zien.
Is er een alternatief? Ja, de pluimhortensia!
Het zou een beetje makkelijk zijn om alleen maar nadelen van een plant te noemen, zonder ook een alternatief te benoemen. Daarom wil ik in dit artikel een lans breken voor de pluimhortensia, die ook wel de Hydranga Paniculta wordt genoemd. Wat mij betreft een prachtige hortensia die in Nederland fors ondergewaardeerd is.
Veel meer kleuren
De pluimhortensia is in veel verschillende kleuren beschikbaar. Wat mij betreft is dat echt een voordeel. Uiteraard is deze hortensia verkrijgbaar in een mooie witte kleur, maar er zijn ook veel variaties mogelijk. Zo kan je kiezen voor een variant waarin een zeker kleurverloop is, van oudroze tot wit, of voor mooie donkerroze bloemen. De pluimhortensia maakt het dus mogelijk om meer te variëren met kleuren, wat wat mij betreft zeker een pré is.
Daarnaast is ook de vorm van deze pluimhortensia anders. De hortensia heeft niet de vorm van een bol (sneeuwbal), maar veel meer van een pluim, of een punt. Ook dit zorgt voor een mooie variatie aan vormen in je tuin.
Sterkere plant en langere bloei
De pluimhortensia heeft een tamelijk lange bloeitijd, namelijk van juli tot en met oktober. Ter vergelijking: de Annabelle bloeit van juli tot augustus. De pluimhortensia bloeit dus 100% langer dan Annabelle. Dat verschil vind ik fors.
Een ander voordeel van deze pluimhortensia is dat de bloemen niet zo zwaar worden na een regenbui. Daarnaast is dit soort ook iets sterker. Het resultaat is dat ze veel makkelijker herstellen van een regenbui en er na een regenbui ook weer fatsoenlijk uitzien.
Tot slot: doe wat bij jouw tuin past!
Uiteraard is de insteek van dit artikel niet om een bepaald type hortensia af te kraken. Dat zou niet eerlijk zijn. Het is mijn enkele bedoeling om je te laten zien dat er meer mogelijkheden zijn als je een hortensia in je tuin wilt plaatsen. Als je van plan bent om je tuin opnieuw in te richten of kleine wijzigingen aan te brengen, dan zou ik je willen adviseren om ook eens de pluimhortensia te overwegen.
Meer weten over welke hortensia’s en andere planten in jouw tuin passen?
Frieda Hazebroek
op 20 Oct 2018Peter Mecklenfeld
op 20 Oct 2018Petra
op 10 Jul 2019