Ik kom terug van vakantie en neem mee: Een groen souvenir!
Tuintips
Peter Mecklenfeld
Tuintips
07/13/2018
2 min
0

Ik kom terug van vakantie en neem mee: Een groen souvenir!

07/13/2018
2 min
0

Souvenirs herinneren je aan die ene geweldige vakantie of die indrukwekkende ervaring die je hebt gehad. Souvenirs kunnen dan ook van alles zijn, zoals een stukje koord van die spectaculaire bungeejump, een miniatuurversie van de Toren van Pisa of een heerlijk kistje wijn.

Naast deze souvenirs bestaan er ook nog andere souvenirs die niet allemaal zomaar mee mogen worden genomen. Zo heb je kettingen van zeldzame schelpen, koraal en producten gemaakt van ivoor. We kunnen zo wel raden dat je dit niet mee mag nemen, maar hoe zit dat met planten?

Mag ik planten meenemen van vakantie?

Een plant is een geweldig souvenir! Vaak zijn bepaalde planten en bloemen heel duidelijk aanwezig in  het gebied waar jij op vakantie bent. Dit zorgt ervoor dat, als je die planten weer ziet, je je weer op je vakantiebestemming waant. Maar mag je wel zomaar een plant meenemen?

Op vakantie binnen de Europese Unie

Binnen de Europese Unie mag je in principe gewoon planten meenemen mits het geen bedreigde soorten zijn. Dan bega je de misdaad natuurlijk al iets eerder door een beschermde plant te plukken of te beschadigen. Let dus goed op of een plant in je vakantieland een beschermde status heeft. Dit kan je zo googelen, maar je kan het ook bij de lokale VVV vragen.

Op vakantie buiten de Europese Unie

Buiten de Europese Unie gelden veel strengere regels, omdat je daar geen vrij verkeer van goederen hebt. U heeft dan een zogenaamd fytosanitair certificaat nodig. Deze vraagt u aan in het land waar u uw vakantie viert. Ook vanuit landen buiten de EU mag je geen beschermde planten meenemen.

Als je buiten de EU op vakantie bent mag je ook planten invoeren, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De overheid stelt dat je deze regels moet volgen:


Uitzondering voor kleine hoeveelheid

Soms hebt u geen fytosanitair certificaat nodig en mag u uw product gewoon meenemen. Dit is het geval als het product:

  • geen groot risico vormt voor de verspreiding van schadelijke organismen
  • door reizigers zelf als bagage worden meegebracht voor persoonlijk gebruik
  • niet bestemd is voor direct of indirect commercieel gebruik
  • niet bestemd is voor wetenschappelijke doeleinden

Wordt aan deze voorwaarden voldaan? Dan hebt u geen certificaat nodig voor:

  • maximaal 5 kilo groenten of fruit
  • maximaal 5 bossen snijbloemen
  • maximaal 5 kilo bloembollen, bloemknollen zonder blad en bloem

Advies: Neem de plant niet mee als je er niet zeker van bent!

Hoe neem ik een plant zo goed mogelijk mee?

Neem een stekje van een plant die je mooi vindt en waarvan je zeker weet dat je deze mee mag nemen. Probeer het stekje van een mooie volle plant te nemen of kijk even onder de plant of er niet onlangs iets af is gevallen, zodat de plant niet helemaal kaal wordt geplukt. Door een stekje te nemen beschadig je de plant trouwens niet.

Als je nog wat dagen vakantie over hebt kan je het stekje in een glaasje water zetten zodat het de vakantie in ieder geval overleeft. Bij het reizen wikkel je het stekje in een natgemaakt stukje keuken- of wc-papier en doe je het in een plastic zakje zodat je bagage niet nat wordt.

Eenmaal thuis kun je het stekje planten en uit laten groeien tot de plant waar jij zulke mooie herinneringen aan hebt!

Wil je liever een tuin vol met planten die verkrijgbaar zijn in Nederland? Maak dan eerst een beplantingsplan, want een goede voorbereiding is het halve werk. Download hier mijn gratis e-book, waarin ik je uitleg hoe je een beplantingsplan maakt en waar je op moet letten. 

Beplantingsplan maken

Reacties
Categorieën