Help! Mijn bloembollen komen al op!
09 november 2018 
4 min. leestijd

Help! Mijn bloembollen komen al op!

Eind oktober en november zijn de ideale maanden om bloembollen te planten, althans dat is altijd al zo geweest. Maar is dit nog wel zo? Moeten we de bloembollen voor komende lente nu al wel in de grond stoppen? En waar moeten we op letten als ze al uitkomen? Laten we beginnen met de oorzaak.

Oorzaken

Laten we beginnen met de oorzaken van het vroeg opkomen van bloembollen. Dat dit gebeurt begint me steeds vaker op te vallen nu ik dit ook vanuit mijn eigen omgeving hoor. Ik kan het al kort samenvatten: het komt door het wisselvallige klimaat dat we in Nederland hebben. Ik leg het hieronder kort per seizoen uit.

Heerlijke nazomers

De nazomers zijn heerlijk, dat moet gezegd worden, maar ze hebben ook effect op het tuinleven. Zo komen door de warme temperaturen de geplante bloembollen op, omdat het net lente is. Ik hoor veel mensen hierover klagen, want de meesten hebben de bollen nét geplant. Bloembollen kunnen goed tegen de kou en het dat ze vroeger 0p komen betekent niet dat ze de winter niet zullen overleven. Het betekent helaas wel dat ze in het voorjaar minder sterk zijn en je het risico loopt minder mooie planten in je lentetuin te hebben.

Advies voor het planten van bloembollen in het najaar: Let goed op de weersverwachtingen. Zoek daarvoor de meerdaagse verwachtingen op, zodat je een beeld krijgt van het weer voor de komende maanden. Hierdoor weet je of je de bloembollen al veel te vroeg plant en dus beter nog even kan wachten voor het mooiste resultaat.

Vroege lentes

Het te vroeg op komen van bloembollen is niet alleen een probleem in het najaar, maar kan ook gebeuren in het vroege voorjaar. De winters worden volgens het KNMI milder, want het zal minder vaak gaan vriezen. Dit betekent dus dat het voorjaar steeds vroeger valt en bloembollen dus ook vroeger op komen.

Advies voor het planten van bloembollen in het voorjaar: Let goed op de weersverwachtingen. Zoek daarvoor de meerdaagse verwachtingen op, zodat je een beeld krijgt van het weer voor de komende maanden. Hierdoor weet je of je de bloembollen al kan planten, of dat je beter nog even kan wachten voor het mooiste resultaat.

Koude en natte winters

Nu is het natuurlijk niet erg dat bloembollen te vroeg uit komen en veel bollen kunnen goed tegen een beetje vorst. De opgekomen plant zal de vorst waarschijnlijk niet overleven of verzwakken, wat wel te zien zal zijn in de lente. De planten zullen er minder vitaal uit zien, dan wanneer ze geen last van de winter zouden hebben gehad. Dit komt omdat de plant het moet hebben van de privévoorraad aan voedingsstoffen die in de bol zitten om op te komen. Als de plant 2 keer in korte tijd op komt, is de tweede keer de voorraad een stuk leger.

Advies voor het planten van bloembollen: Plant de bloembollen wat dieper dan wordt aangegeven op de verpakking. Dus niet 2 keer de bloembol diep, maar 3 keer de bloembol diep! Hiermee voorkom je dat ze te nat worden, zoals op de afbeelding hieronder.

bloembollen in de grond

De kans dat bloembollen te nat worden is kleiner als je ze iets dieper plant.

Wat moet je doen als jouw bloembollen nu al opkomen?

Zorg ervoor dat de planten vrij blijven van bladeren, zodat ze niet verstikken en gaan rotten. Mocht je toch dode bladeren aan de plant zelf aantreffen, dan kan je deze het beste verwijderen. Strooi er ook wat kalk omheen om ervoor te zorgen dat schimmels weinig kans hebben om bij de plant te komen. Als de planten al redelijk gegroeid zijn, dan kan je ze het beste afdekken bij vorst, zodat ze niet doodgaan en gaan rotten. De bol in de grond heeft nog voldoende reserves om in de lente de plant sterk aan te laten groeien.

Tip: Als je vaker dan één keer per jaar mooie planten uit de bloembol wil hebben, haal ze dan in de zomer uit de grond en bewaar ze droog en warm (boven de 20 graden, maar liefst rond 27 graden) en plant ze weer in het najaar. Je zult zien dat er de volgende lente weer mooie bloemen uit komen!

Potten en bakken voor een 100% zeker resultaat

Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt in al die voorbereiding en maatregelen die hierboven genoemd worden. Dat is niet erg hoor, het kan namelijk ook een stuk makkelijker! Plant de bloembollen gewoon in potten en bakken en zet ze overdekt neer. Zo weet je zeker dat de grond niet te nat wordt en je kan ze makkelijk naar binnen halen als het echt extreem begint te vriezen. Én je kan zelf bepalen wanneer je de bollen buiten zet om ze uit te laten komen! Win-win!

Langer genieten van planten in de tuin

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van de lange lentes en zomers door bloembollen op heel andere tijden te planten. Plant bijvoorbeeld in januari (mits het warmer is, check de 30 dagen voorspelling) om al vroeg bloeiende planten in jouw tuin te hebben!

Of plant een paar bloembollen aan het einde van de zomer, rond eind augustus. Hierdoor kan je, als de herfst het toelaat, ook nog in oktober en november genieten van mooie bloemen in jouw tuin! Koop hiervoor de bollen van herfstbloeiers, die zullen het extra goed doen.

Tip: Doe de bloembollen voor de herfstperiode in een bloempot of bakken, zodat je ze altijd nog binnen kan zitten mocht het weer toch tegenzitten.

We moeten met het weer mee veranderen

We moeten dus mee veranderen en het beste uit de seizoenen halen zoals ze zijn, om er voor te zorgen dat we het meeste uit onze tuin kunnen halen. Zijn bij jou de bloembollen ook eerder uitgekomen dan je had verwacht? Laat me in de reacties weten wat je hiervan vindt en wat je eraan gaat doen!

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Carolien de bruijn
Door

Carolien de bruijn

op 03 Feb 2021

Ik was op internet aan het zoeken wat ik moet doen met mijn bollen die nu al uit komen. Zodoende zag ik dit artikel. Ik heb ze na het planten voorzien van een laag schors juist om ze goed tegen de kou te beschermen maar helaas, door de hoge temperaturen komen ze er toch doorheen. Ik laat ze nu maar hun gang gaan want ze steken al zo’n 10 cm boven de grond. Ik neem jullie advies wel ter harte en ga ze de komende keer pas in januari planten. Dan hoop ik dat ze een langere en betere bloei tegemoet gaan.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!