Welke bomen kun je snoeien in het najaar?
31 oktober 2018 
4 min. leestijd

Welke bomen kun je snoeien in het najaar?

Nu het najaar is aangebroken, is het tijd om weer de snoeischaar ter hand te nemen en de tuin in te gaan. Pas wel even op, want je kunt niet alle bomen snoeien in het najaar. Als je je afvraagt welke bomen je kunt snoeien in het najaar, lees dan zeker deze blog. Ik zal je inzicht geven welke bomen je in deze periode kunt kortwieken en welke bomen je zeker met rust moet laten. Daarnaast deel ik nog diverse andere handige (snoei)tips met je en laat ik je weten wat je wel maar ook zeker niet moet doen.

Voordat ik verder ga wil ik je ook even wijzen op een ander artikel wat ik eerder over dit onderwerp geschreven heb. Lees hier meer over wanneer je bomen mag snoeien.

Waarom moet je bomen snoeien?

Als je bomen in je tuin hebt staan, zul je die moeten onderhouden. Het snoeien van de boom is de voornaamste onderhoudsklus. Er zijn een aantal redenen waarom je hier zeker wel aandacht aan moet besteden:

 • Snoeien doet bloeien. Door het snoeien geef je een boom letterlijk de ruimte om zich te ontwikkelen en hierdoor de vruchtvorming te stimuleren. Je helpt hiermee de minder ontwikkelde takken van de boom.
 • Creëer meer licht en ruimte in de omgeving en stimuleer hiermee de groei van andere gewassen.
 • Voorkom het uitbreken van ziektes en zorg dat de boom gezond blijft.
 • Zorg voor een optimale levensduur van de boom.
 • Zorg dat de boom mooi van vorm blijft.

Bomen snoeien, zelf doen of door een professional laten doen?

Waarom je het juiste moment moet kiezen om een boom te snoeien

Het is van groot belang dat je het juiste moment kiest om een boom te snoeien. Er zijn bomen die je in kunt snoeien in het najaar, maar er zijn ook bomen die je in andere jaargetijden moet snoeien. Als je hier een verkeerde keuze in maakt, kan dit grote gevolgen hebben voor je boom.

Je kunt het snoeien zien als een operatie. Door het snoeien krijgt de boom immers een soort van wond. Dit is geen probleem als de boom in staat is om hiervan te herstellen. Dit is niet het geval als je gaat snoeien in de verkeerde periode. De gevolgen zijn duidelijk, je boom kan ziek worden of infecties oplopen en uiteindelijk zelfs dood gaan.

Een boom kan dus uitstekend herstellen van snoeiwonden, mits je in de juiste periode de heggenschaar ter hand neemt.

Waar moet je op letten bij het snoeien van bomen?

Er zijn een aantal zaken waar je tijdens het snoeien zeker rekening mee moet houden. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

 • Allereerst moet je de beschikking hebben over goed gereedschap, dus een scherpe schaar. Als je met een botte schaar aan het werk gaat, zul je de boom veel meer beschadigen want dan krijg je rafels rond de snoeiwond. Hierdoor kan de boom worden aangetast door schimmels.
 • Het is belangrijk om niet zomaar een aantal takken weg te knippen maar even gericht te werk gaat. Hierdoor zorg je dat de structuur van de boom behouden blijft.
 • Knip de takken net boven de jonge scheut af. Op deze manier zal de boom zijn structuur behouden.
 • Ga je een heester snoeien? Dan kun je de oude takken het beste zo diep mogelijk terugknippen.
 • Takken die dood zijn, over elkaar groeien of beschadigd zijn kun je het beste afknippen.

Bomen snoeien, zelf doen of door een professional laten doen?

Welke bomen kun je snoeien in het najaar?

Veel mensen denken dat je bomen alleen in de winter kunt snoeien, maar dat is zeker niet waar. De juiste periode hangt af van de doelstelling van de snoei in combinatie met de boomsoort. Je zult merken dat er in de herfst veel (snoei)werk in de tuin te verrichten is.

Bomen als de esdoorn, berk, haagbeuk, druif, walnoot en kastanje kunnen al in de zomer gesnoeid worden maar als je daar niet aan toegekomen bent kun je deze nog net in de herfst snoeien. Het is wel belangrijk om dit dan ook deze periode te doen omdat de sapstroom van deze soorten vroeg op gang komt. Daarom moet je deze bomen in het najaar (zeker voor de vorstperiode) snoeien. Je voorkomt hiermee dat snoeiwonden gaan bloeden. Het is geen probleem om te snoeien als het blad aan de bomen zit. Medio november is ook de beste periode om geknotte bomen, leibomen te snoeien.

Hetzelfde is overigens van toepassing op de fruitbomen. Het najaar is de laatste periode om de zomersnoei nog even uit te voeren. De zomersnoei heeft als doel om aantal jonge scheuten in te korten zodat er meer kort vruchthout ontstaat. Vele fruitsoorten dragen immers bloemknoppen op kort vruchthout.

Je merkt het dus al. Timing is een belangrijke factor bij het snoeien van je bomen.

Als je hier even goed over nadenkt en dit goed plant, zul je het hele jaar weer kunnen genieten van een mooie boom en een goede oogst als je een fruitboom hebt staan. Daar is het uiteraard allemaal om te doen.

Meer weten over het snoeien van bomen? 

Om je een handje te helpen heb ik meerdere artikelen over het snoeien van bomen voor je geschreven, die je kunt raadplegen.

Heb je nog vragen voor mij? Of nog beter: heb je iets aan de tips gehad? Laat dan even een reactie achter, vind ik tof!

Bomen snoeien in het najaar

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!