Wanneer kan ik bomen snoeien?

Wanneer je een mooi en ook echt gezonde boom wil is regelmatig snoeien erg belangrijk. Niet voor niets bestaat er een gezegde die stelt; "snoeien doet bloeien". Heb je één of meerdere bomen in je tuin en wil je deze bomen snoeien? Lees dan snel verder en kom alles over bomen snoeien te weten!

 • Snoeiperiode op basis van het soort boom
 • Wat met het snoeien van ABC bomen?
 • Het uitvoeren van een lichte onderhoudssnoei
 • Bomen snoeikalender
 • Het bepalen van het ideale snoeitijdstip
 • Waar is een wintersnoei precies goed voor?
 • Boomsoorten die gevoelig zijn voor 'bloeden'

Snoeiperiode op basis van het soort boom

De periode waarin je er het best voor kan kiezen om een boom te snoeien is afhankelijk van meerdere factoren. Vooral het type boom zal op dit vlak bepalend zijn. Heb je een knotboom in je tuin staan? In dat geval kan je deze het best snoeien in de periode tussen november en februari. Voorbeelden van knotbomen zijn:

 • Een eik
 • Een els
 • Een populier

Heb je geen knot-, maar wel leibomen in je tuin opgenomen zoals de kastanje, de haagbeuk, de plataan of de linde? In dat geval wordt de snoeiperiode met een maand verlengd. Deze bomen kunnen dan ook tussen november en maart worden gesnoeid. Dit geldt bovendien ook voor fruitbomen zoals een appel-, peer- en pruimenboom.

Wat met het snoeien van ABC bomen?

Wanneer je één van de zogenaamde ABC bomen (esdoorn, berk en haagbeuk) in je tuin hebt opgenomen is het van belang om er rekening mee te houden dat deze niet in de winter gesnoeid mogen worden. Dit komt omdat ze anders sterk gaan 'bloeden' en bijgevolg veel sap uit de snoeiwonden zullen verliezen. Dit wordt veroorzaakt door de sapstromen in de boom. ABC bomen vormen hierdoor een uitzondering op de regel. Ze dienen dan ook te worden gesnoeid wanneer ze volledig in het blad staan. Dit is in de periode van juni tot en met oktober.

Het uitvoeren van een lichte onderhoudssnoei

Wil je graag een lichte onderhoudssnoei uitvoeren? Ook dat is uiteraard een mogelijkheid. Een dergelijke snoei van bomen kan gebeuren in de periode van juni tot eind oktober. Een onderhoudssnoei of zomersnoei zorgt er voor dat de takken terug mooi uitlopen. Bovendien kan er door het uitvoeren van deze snoei opnieuw voldoende licht in de boom komen. Let wel op: pruimenbomen worden het best gesnoeid in de periode van juli tot en met september.


Bomen snoeikalender

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het van belang om het ideale moment van snoeien voor jouw bomen te kunnen bepalen. Wij hebben de periode waarin jouw bomen gesnoeid kunnen worden nog even opgenomen in een handige kalender.

Type boom

Snoeitijd

Periodiciteit

Knotbomen

Van november tot en met februari

Jaarlijks

Leibomen

Van november tot en met maart

Jaarlijks

Fruitbomen

Van november tot en met maart

Jaarlijks

ABC bomen

Uitsluitend in de zomermaanden (juni – oktober)

Jaarlijks

Het bepalen van het ideale snoeitijdstip

Het snoeitijdstip wordt niet alleen maar bepaald door het type boom. Ook het doel van de snoei speelt hier een rol in. Als algemene regel is van toepassing dat bomen bij voorkeur worden gesnoeid tijdens de late lente of de zomer. Dit op het ogenblik wanneer ze volop in het blad staan. Dit zorgt er voor dat de boom de mogelijkheid heeft om meteen te reageren op verwondingen die ze door het snoeien heeft opgelopen. Zo kunnen infecties worden voorkomen.

Vaak denken mensen dat de beste periode om bovenstaande te realiseren tijdens de winterrust is. Dat is echter niet correct. Het is namelijk tijdens het groeiseizoen dat een boom het snelst kan recupereren. De boom beschikt dan over de mogelijkheid om actief de wonden af te grendelen. Bovendien wordt de wondovergroeiing onmiddellijk gestart. Toch bestaan er ook enkele voordelen aan het snoeien van bomen in de winter, namelijk:

 • Het snoeien van bomen in de winter vergt heel wat minder werk.
 • Omdat er geen bladeren aan de bomen staan beschik je over een goed zicht op je werk.
 • Er wordt aanzienlijk minder snoeiafval gecreëerd.

Waar is een wintersnoei precies goed voor?

Wanneer je er voor hebt gekozen om fruitbomen in je tuin te plaatsen zal je er rekening mee moeten houden dat deze wellicht een wintersnoei vereisen. Een dergelijke snoei heeft als uiteindelijk doel om nieuwe scheutvorming te stimuleren. Dit is bij het snoeien voor kwaliteitshout productie uiteraard niet zo. Ondanks het feit dat er dus enkele voordelen zijn verbonden aan een wintersnoei zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Na het uitvoeren van een wintersnoei zal namelijk blijken dat de wonden uitsluitend passief worden afgegrendeld. Bovendien wordt de wondovergroeiing pas in het volgende groeiseizoen op gang gebracht. Wanneer je over sterk afgrendelende bomen beschikt zoals bijvoorbeeld een eik zal een correct uitgevoerde wintersnoei op zich geen problemen met zich meebrengen. Toch moet het gezegd dat ook bij dergelijke boomsoorten een zomersnoei altijd de voorkeur heeft.

Kies je er voor om een wintersnoei uit te voeren bij de bomen in je tuin? Zorg er dan altijd voor dat je rekening houdt met het weerbeeld. Snoei dan ook nooit wanneer het vriest of wanneer er vorst wordt aangekondigd.

Boomsoorten die gevoelig zijn voor 'bloeden'

Tot slot moet er nog rekening worden gehouden met de boomsoorten die gevoelig zijn voor 'bloeden'. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is er hierbij sprake van water dat door het houtweefsel wordt gestuwd. Dit fenomeen wordt gecreëerd door de worteldruk. De kans op bloeden wordt veroorzaakt op het ogenblik van herfstverkleuring en blijft aanhouden tot de boom volledig in blad staat. Dit zorgt er voor dat het wordt aangewezen om deze boomsoorten enkel en alleen in de zomer te snoeien. Bomen waarvoor dit zeker van toepassing is zijn:

 • De esdoorn
 • De berk
 • De notelaar
 • De populier

Let op, het is belangrijk om het bloeden na de snoei niet te verwarren met slijmvloed of een bloedingsziekte. Deze beide zijn namelijk het directe gevolg van een aantasting. Bij twijfel over de aard van het bloeden wordt het altijd aangeraden om contact op te nemen met een expert.

Rene
Door

Rene

op 09 Nov 2020

wij hebben een boomsingel, die wil ik gaan halveren zodat er in de tuin meer ligt komt. nu zit er nog wat blad aan, kan ik nu al beginnen met snoeien of moet ik wachten tot al het blad er is afgevallen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Nov 2020

Je hoeft niet te wachten tot het blad gevallen is. Let erop dat je de ABC bomen (Acer, Betula en Carpinus) niet in de wintermaanden snoeit. Dan is de kans dat ze teveel bloeden en uiteindelijk uitvallen.

Stefan
Door

Stefan

op 17 Dec 2021

Beste, wanneer mag je een kersenboom snoeien? Want op internet vind je veel tegenstrijdige berichten. Ik dacht in de winter maar velen zeggen na de oogst gelijk met de notenboom?

Virginie
Door

Virginie

op 24 Mar 2020

Hoelang duurt het voor volledig gesnoeide eik terug takken krijgt? Is net gesnoeid door erkende snoeier, in maart. Bedankt!!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Apr 2020

In dit seizoen groeit alles hard. De takken zullen zich ook weer gaan ontwikkelen. Het is een proces van jaren dat de boom zich zal blijven ontwikkelen.

K. Luiting
Door

K. Luiting

op 15 Nov 2019

onze hulst is een boom geworden. Kunnen we hem snoeien en wanneer?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Nov 2019

Dat kan prima in het najaar.

Boomverzorging
Door

Boomverzorging

op 25 Sep 2018

Het is inderdaad sterk afhankelijk per soort, maar als je in de winter snoeit zit je vrijwel altijd goed.

Yolanda Hilster
Door

Yolanda Hilster

op 24 Apr 2020

Ik heb 2 geente iepenboompjes. Van een is de top afgebroken. De ander is redelijk vol en rond. Hoe krijg ik er weer model in zodat ze weer gelijkwaardig worden?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Apr 2020

Bekijk het huidige model en kies op basis van de takenstand een nieuwe top. Snoei de iep in vorm in de richting van de nieuw gekozen top. Er zal een tijdje overheen gaan maar uiteindelijk is dit de beste optie om de groeivorm te behouden.

Sascha De Laet
Door

Sascha De Laet

op 29 Apr 2021

Wij hebben een treurwilg in de tuin staan die een beetje te wild staat, we zouden die graag wat uitdunnen. Wanneer is de beste periode hiervoor?

Tiny
Door

Tiny

op 19 Jan 2022

wat is de beste snoeitijd voor de esdoorn?

Frederik Vanlessen
Door

Frederik Vanlessen

op 27 Apr 2022

Wij hebben een linde staan van een 20m hoog, dikke stam. Hij staat nu twee weken in het blad. Wanneer mag deze gesnoeid worden? (Grondige vormsnoei)

Piet
Door

Piet

op 04 Mar 2023

Welk (maand) is het beste tijdstip om een grote tamme kastanjeboom sterk terug te snoeien ?? Graag een reactie.

Reactie plaatsen