ABC bomen snoeien

ABC bomen, de kans is groot dat je er nog nooit eerder van hebt gehoord. Het gaat hierbij om boomsoorten die gevoelig zijn voor wat we in de volksmond "bloeden" noemen. Dit bloeden treedt op, op het ogenblik dat er in een foute periode wordt gesnoeid. Binnen slechts enkele minuten na het snoeien begint er sap uit de wonden te komen. Het kan hierbij slechts gaan om wat gedruppel, maar de bloeding kan ook in alle hevigheid losbarsten. In bepaalde gevallen is ze zelfs zo extreem dat je binnen amper een half uurtje tijd een volledig glas kan vullen met het sap dat uit één snoeiwond komt.

  • Welke bomen zijn ABC bomen?
  • Wanneer gaan ABC bomen precies bloeden?
  • Kan een ABC boom “doodbloeden”?
  • Wanneer ABC bomen snoeien?
  • Bijkomende regel voor de notelaar

Welke bomen zijn ABC bomen?

De benaming ABC bomen wordt standaard gegeven aan drie specifieke bomen. Het gaat hierbij om de Acer of esdoorn, om de Betula of berk evenals om de Carpinus of haagbeuk. Algemeen wordt er nog wel eens gesteld dat er tegenwoordig slechts drie bomen onder deze noemer vallen. Dat is eigenlijk niet helemaal correct. Er zijn immers nog meer soorten die tot de familie van de ABC bomen behoren. Voorbeelden op dit vlak zijn de Juglans of de notelaar evenals de Vitis of druivelaar.

Wanneer gaan ABC bomen precies bloeden?

Het feit dat ABC bomen kunnen "bloeden" is reeds een beetje huiveringwekkend. Veel mensen stellen zich dan ook gelijk de vraag wanneer dit nu precies voorkomt. Het is namelijk absoluut niet zo dat je na het snoeien van ABC bomen altijd moet vrezen voor bloedingen. Kies je er bijvoorbeeld voor om de Betula in de zomer te snoeien? In dat geval hoef je geen bloeding te vrezen.

Jammer genoeg bestaat nog steeds de foutieve veronderstelling dat je er het best aan doet om bomen in de winterperiode te snoeien. Omdat de winter zich hier doorgaans niet voor leent kiezen mensen er dan maar bij het uitbreken van de eerste zonnestralen voor om meteen het tuingereedschap boven te halen. In de praktijk zal je merken dat dit de levenskwaliteit van ABC bomen echter helemaal niet ten goede komt.

Vanaf het begin van de winter wordt er bij ABC bomen een bepaalde sapdruk gecreëerd. Deze sapdruk bouwt zich langzaam maar zeker op. Bij het aanvangen van de lente is ze dan ook reeds vrij aanzienlijk. De sapdruk heeft een erg belangrijke functie. Ze moet er namelijk voor zorgen dat voldoende voedingsstoffen tot helemaal bovenin de boom kunnen geraken. Van bepaalde soorten, zoals met name de notelaar of Juglans is bekend dat het opvoeren van de druk in sneltempo gebeurt.

Het bloeden bij ABC bomen treedt in principe pas op wanneer deze in de foute periode worden gesnoeid. Voldoende onderzoek doen naar de ideale snoeiperiode is dan ook een vereiste om dit vervelende probleem te kunnen voorkomen.


Kan een ABC boom “doodbloeden”?

Het is niet zo dat ABC bomen zullen doodbloeden. Dit is ook niet het geval wanneer ze zijn gesnoeid op het ogenblik dat er geen blad aan staat. We begrijpen wel dat veel mensen zich deze vraag stellen. Het bloeden kan in bepaalde gevallen namelijk nogal heftig zijn. Ondanks het feit dat je ABC boom dus niet zal doodbloeden mag het belang van een correcte snoeibeurt niet worden onderschat.

In het merendeel van de gevallen zal de bloeding na het snoeien bij ABC bomen uit zichzelf ophouden. Dit gebeurt doorgaans nadat er een aantal dagen zijn verstreken. Het bloeden zal dan stelselmatig verminderen vanaf de middag of 's avonds. Er zijn echter ook extreme gevallen bekend. Hierbij heeft het bloeden zomaar even tot 3 weken geduurd.

Wist je bovendien ook dat het bloeden bij ABC bomen soms doelbewust wordt gestart? Dit is met name het geval bij de berk. Het sap van deze boom zou immers over een geneeskrachtige werking beschikken. Ze wordt in de praktijk dan ook gebruikt om de zogenaamde "berkenwijn" mee te produceren.

Wanneer ABC bomen snoeien?

Ondanks het feit dat je dus de nodige voorzichtigheid aan de dag dient te leggen wanneer je ABC bomen gaat snoeien is het wel van belang dat de snoei tijdig gebeurt. Voor ABC bomen geldt de algemene regel dat je enkel snoeit op het ogenblik dat de boom bladeren draagt. Dit betekent concreet dat je:

  • ABC bomen nooit mag snoeien in de winter.
  • Het snoeien bij voorkeur wordt uitgesteld tot in de maand juni.
  • Ook de lente dus niet geschikt is om ABC bomen (en eigenlijk alle andere boomsoorten) te snoeien.

Dat het snoeien van ABC bomen en andere boomsoorten in de lente helemaal niet aan te raden is hoeft eigenlijk niet te verbazen. Het is namelijk in deze periode dat ze alle bladeren moeten maken. Ook het groeien van de bloesems gebeurt in deze tijd. Van de lente is ook bekend dat het energiepeil van de bomen drastisch zakt. Dit zorgt er voor dat hun fysieke weerbaarheid zeer beperkt is.

De beperkte fysieke weerbaarheid kan er eenvoudiger voor zorgen dat bacteriën zich in de boom kunnen doorzetten. Hierdoor kunnen infecties optreden die de levenskwaliteit en ook de levensduur van je ABC boom kunnen beïnvloeden. Denk bij voorkeur dus pas aan snoeien vanaf de maand juni, op het ogenblik dat de boom terug voldoende is aangesterkt.

Bijkomende regel voor de notelaar

Zoals eerder reeds aangegeven mag ook de notelaar zich een lid noemen van de ABC bomen familie. Voor deze boom geldt nog een bijkomende regel. Het wordt immers aangeraden om deze te snoeien bij een afnemende maan. Ga je deze boom in de zomer snoeien en is er sprake van een opkomende maan? Dan zal ze namelijk alsnog gaan bloeden! Even naar de scheurkalender kijken vooraleer aan de slag te gaan is dus zeker een aanrader. Dat is niet in het minst het geval omdat eerder reeds duidelijk werd dat wonden in deze tijd veel beter genezen en minder inrotten.

Heb je één of meerdere ABC bomen in je tuin staan en wil je het zogenaamde bloeden koste wat het kost voorkomen? In dat geval zal blijken dat de tips uit dit artikel je daar ongetwijfeld een aardig handje bij kunnen helpen!

Pim
Door

Pim

op 15 Aug 2018

Dankjewel voor dit artikel over het snoeien van abc-bomen. Ik wist niet dat bomen konden doodbloeden. Ik begrijp dat dit probleem voorkomen kan worden door tijdig te snoeien en op het juiste moment.

Reactie plaatsen