Waarom moet ik bomen snoeien?

Een boom plaatsen in je tuin is één ding. Je moet er namelijk rekening mee houden dat deze ook het nodige onderhoud vereist. Neem nu bijvoorbeeld het snoeien. Er zijn heel wat redenen aan te halen waarom het tijdig snoeien van je boom een vereiste is. Bomen groeien bijvoorbeeld snel waardoor ze heel wat licht kunnen wegnemen. Daarnaast zorgt een snelle groei voor een bijzonder slordige indruk. Er is echter meer. Wij hebben alle redenen waarom het van belang is om je boom te snoeien in dit artikel alvast even op een rijtje gezet.

Alles over snoei gereedschap

  • Stimuleren van bloei en vruchtvorming
  • Creëren van ruimte en licht
  • Het voorkomen of verwijderen van ziektes
  • Het realiseren van een optimale levensduur
  • Een mooie gesnoeide boom voor jouw tuin
  • Behandelen van snoeiwonden of niet?

Stimuleren van bloei en vruchtvorming

"Snoeien doet bloeien". Het is een zeer vaak gehoord gezegde en is ook helemaal correct. Niet alleen wordt er door te snoeien voor gezorgd dat een minder goed ontwikkelde kant van een boom plots toch kan bloeien, daarnaast komt het ook de vruchtvorming ten goede. Indien je een fruitboom in je tuin hebt staan is deze tijdig snoeien dan ook een echte vereiste. Alleen op die manier kan je immers blijvend kunnen genieten van het lekkerste fruit.

Creëren van ruimte en licht

Het snoeien van de bomen in je tuin is eveneens een vereiste wanneer je voldoende vrije ruimte wil kunnen behouden. Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen. Dit zal zeker en vast ook een visuele meerwaarde voor je tuin met zich meebrengen.

Het voorkomen of verwijderen van ziektes

Een boom die niet tijdig wordt gesnoeid kan worden blootgesteld aan verschillende ziektes. Bovendien kan er sprake zijn van zwakke of afgestorven takken. Niet alleen beïnvloeden deze de uitstraling van de boom, daarnaast kunnen ze ook de levensduur gevoelig beperken.

Het realiseren van een optimale levensduur

Bovenstaande zegt het eigenlijk reeds een beetje, het snoeien van een boom is altijd een vereiste om de levensduur zo optimaal mogelijk te kunnen houden. Het niet snoeien van een boom zorgt er namelijk voor dat aandoeningen niet worden aangepakt waardoor deze zich verder doorheen de boom kunnen verspreiden. In het ergste geval zit er dan niets anders op dan de boom in kwestie te kappen.


Een mooie boom die een meerwaarde betekent voor jouw tuin

Tot slot, het tijdig snoeien van een boom moet er ook voor zorgen dat deze haar plaatsje in je tuin kan blijven behouden. Naarmate de tijd vordert is het mogelijk dat je meer planten en ander groen in je tuin gaat introduceren. Wanneer de boom dan te overweldigend wordt kan deze het andere groen aanzienlijk beïnvloeden. Een mooie, tijdig gesnoeide boom zal altijd een imposante en bovendien blijvende meerwaarde vormen voor je tuin.

Zorg voor een correcte snoei op het juiste moment!

Op de vraag waarom je er nu precies goed aan doet om je bomen te snoeien heb je inmiddels een antwoord gekregen. Er is echter meer. Het snoeien van een boom is echter één ding, maar je moet er ook rekening mee houden dat dit altijd correct dient te gebeuren. Niet alleen de wijze waarop een boom wordt gesnoeid is belangrijk, wat bovendien ook te denken van het tijdstip waarop dit gebeurt? Het foutief snoeien van een boom kan de volgende nadelen met zich meebrengen:

  • De boom kan ziek worden indien ze niet in de juiste periode in het jaar wordt gesnoeid.
  • Bomen kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld infecties indien ze tijdens het snoeien worden beschadigd.
  • Je kan door het snoeien ook zelf verwondingen oplopen. Een heggenschaar gebruiken om dikke takken mee te snoeien kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze weg schiet met alle gevolgen van dien.

Wanneer je zelf je bomen gaat snoeien is het dus niet alleen van belang om te zorgen voor gepast tuingereedschap, daarnaast zal je ook over de vereiste kennis moeten beschikken. Heb je deze niet voor handen? In dat geval wordt het altijd aangeraden om een beroep te doen op de diensten van een professional.

Behandelen van snoeiwonden of niet?

Tot slot geven we graag nog een antwoord op een belangrijke vraag. Tijdens het snoeien van een boom kunnen er snoeiwonden ontstaan. Is het nu een vereiste om deze wonden te behandelen of niet? Eigenlijk niet. Niet al te grote snoeiwonden kunnen door de boom perfect zelf worden opgelapt. Dit is althans het geval wanneer de snoei in de juiste periode is gebeurd. Ondanks het feit dat de boom voor het herstellen van de wond bepaalde reserves moet aanspreken, vormt dit in de praktijk doorgaans geen enkel probleem.

Een compleet ander verhaal wordt het echter wanneer de boom in de foute periode wordt gesnoeid. Dan kan de boom in kwestie namelijk erg veel sap gaan verliezen. Het is niet zo eenvoudig om dit proces te stoppen. Dit komt doordat het sap onder grote kracht naar buiten wordt geduwd. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een wondafdekmiddel, maar deze blijft lastig zitten. Daarnaast loop je op deze manier het risico dat ze net te veel gaan afsluiten. Zo blijft het vocht in de wond waardoor er verrotting kan optreden.

Bovenstaande neemt niet weg dat het in bepaalde situaties wel degelijk interessant kan zijn om snoeiwonden af te dekken. Dit is met name het geval bij steenvruchtbomen zoals abrikoos, kersen, perzik en pruim. Dergelijke soorten staan er om bekend gevoelig te zijn voor de loodglansziekte. Het gebruik van een wondmiddel gecombineerd met een schimmeldodende werking kan het optreden van de aandoening voorkomen. Bovendien kan er op deze manier ook preventieve bescherming worden gerealiseerd tegen vruchtboomkanker.

Reactie plaatsen