Bomen van buren of gemeente snoeien, wat mag en wat niet?
Wanneer je over een rijtjeshuis beschikt en één van je buren een rijkelijk met groen ingerichte tuin heeft is de kans niet onbestaande dat je daar op een zeker ogenblik hinder van gaat ondervinden. Takken die over de scheidingsmuur groeien zijn daar een bekend voorbeeld van. Dat is uiteraard vervelend, maar wat kan en mag je er nu precies aan doen?
Veel mensen die zich in bovenvermelde situatie bevinden kiezen er voor om het heft in eigen handen te nemen. Ze nemen het nodige tuingereedschap en gaan de takken die over de scheidingsmuur groeien zelf snoeien. Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar mag dit wel? Je zet namelijk de schaar (of de zaag) in iemand anders zijn eigendom.
Met bovenstaande begint inderdaad de volledige problematiek. Ondanks het feit dat de takken van een boom perfect over de scheidingsmuur kunnen groeien en zich dus op jouw grond bevinden zijn ze daarom nog niet jouw eigendom. Per definitie moet het snoeien dan ook altijd gebeuren door de buur die de boom heeft gepland.
- Stappenplan bij overgroeiende takken van buren
- Wat met de kosten van overgroeiende takken van de buren?
- Overgroeiende takken van bomen van de gemeente
- Gemeente doet vaak alsof de neus bloedt
- Aanvraag tot kappen bij terugkerende overlast
Stappenplan bij overgroeiende takken van buren
Wanneer je een goede relatie hebt met je buren is het vaak alleen maar even mondeling vragen om de bij jou overhangende takken te snoeien. Je moet er wel rekening mee houden dat je buren daarvoor soms vanop jouw eigendom moeten handelen. Je kan uiteraard ook vragen of je zelf de overhangende takken mag snoeien, maar het wordt aangeraden om dit altijd door je buren schriftelijk te laten bevestigen.
Een behoorlijk stuk complexer wordt het natuurlijk wanneer je geen goede band hebt met je buren. In dat geval zal je er meteen voor willen kiezen om een schriftelijk verzoek te sturen om de overhangende takken te snoeien. Wanneer hier gevolg aan wordt gegeven is het probleem opgelost, maar wat wanneer dit niet gebeurt? Je moet er wel altijd rekening mee houden dat er een termijn van zo'n 4 tot 6 weken gehanteerd dient te worden.
Indien er binnen deze termijn door de buren geen oplossing wordt aangeboden kan je middels een brief laten weten de overhangende takken zelf af te zullen knippen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit uitsluitend mogelijk is voor de takken die zich op jouw eigendom bevinden. Snoei met andere woorden niet boven de grond van je buren en zorg er voor dat de boom of de heg niet wordt beschadigd. Is dat wel het geval, dan kunnen je buren je daarvoor aansprakelijk stellen.
Wat met de kosten van overgroeiende takken van de buren?
De huidige, Nederlandse wetgeving zegt niets over de snoeikosten. Dit betekent dat, wanneer jij een tuinman de opdracht geeft om de overhangende takken te snoeien, je zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. Je kan uiteraard wel proberen om de kosten te verhalen op je buren, maar in de praktijk is het weinig waarschijnlijk dat een rechter hiermee zal instemmen. Wel komt het vaak voor dat de kosten tussen de beide partijen wordt gedeeld. Elk betaalt dan 50 procent.
Overgroeiende takken van bomen van de gemeente
Bovenstaande werkwijze kan worden gehanteerd indien de boom eigendom is van een particulier persoon. Een ander verhaal wordt het echter op het ogenblik dat de gemeente eigenaar is van de boom. In dat geval zijn de bepalingen die gelden namelijk veelal vastgelegd in een verordening of beleid. Vooraleer je actie gaat ondernemen is het dan ook altijd belangrijk om even te informeren bij de gemeente waarin je woont.
Je kan gewoon even bellen naar de gemeente of je kan ze via een brief laten weten dat je de nodige overlast ondervindt van de overhangende takken. Deze overlast kan zich niet alleen beperken tot het feit dat het gewoon storend is. Wat bovendien ook te denken van de troep die het met zich meebrengt? Daarnaast kunnen overhangende takken ook zomaar een niet onbelangrijk deel van het zonlicht in je tuin wegnemen.
Het is echter nog maar de vraag of de gemeente daadwerkelijk zal reageren. Indien er slechts één persoon aangeeft hinder te ondervinden van de overgroeiende takken en / of de boom in het algemeen is de kans klein. Zijn er ook nog andere buren waarvan je hebt opgevangen dat ze de overhangende takken liever kwijt dan rijk zijn? In dat geval is de kans dat er sneller actie zal worden ondernomen een flink stuk groter.
Gemeente doet vaak alsof de neus bloedt
Het feit dat gemeenten kosten moeten maken voor het (vroegtijdig) snoeien van een boom met overhangende takken zorgt er voor dat ze hier vaak weigerachtig tegenover staan. Wanneer je tegenover de gemeente (en je daartoe bereidt bent uiteraard) aangeeft dat je zelf de takken op jouw eigendom zal verwijderen stemmen ze hier veelal wel mee in. Net zoals ook geldt voor de situatie waarin de boom eigendom is van de buren geldt wel dat je de boom niet blijvend mag beschadigen. Indien dit wel het geval is kan de gemeente jou daarvoor aansprakelijk stellen.
Aanvraag tot kappen bij terugkerende overlast
Moet je op regelmatige basis telkens terug vaststellen dat de boom van de gemeente voor terugkerende overlast zorgt? In dat geval kan je een aanvraag tot het kappen van de boom indienen. Zeker in dit geval geldt dat je alleen niet snel je gram zal halen. Is de hele buurt het er echter mee eens dat een bepaalde boom voor overlast zorgt? Verzamel dan de nodige handtekeningen. De kans is groot dat de gemeente dan wel oor heeft naar je relaas.
Of een boom die eigendom is van de gemeente al dan niet zal worden gekapt is wel afhankelijk van een reeks van factoren. Het spreekt immers voor zich dat de gemeente geld heeft geïnvesteerd in de boom en dat willen ze niet zomaar verloren zien gaan. Er wordt dan ook rekening gehouden met de volgende aspecten:
- Wat voor boom is het precies?
- Betreft het een 'duurzame' boom of niet?
- Hoever staat de boom van het perceel van de persoon die hinder ondervindt?
- Stond de boom er reeds toen de persoon in kwestie er ging wonen?
- Is het een beeldbepalende boom?
- Is de boom gezond?
- Wordt er op een andere manier overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door boomwortels?
- Hoeveel mensen hebben er aangegeven hinder te ondervinden van de boom?
Pas wanneer er voor de gemeente voldoende motieven voor handen zijn om de boom daadwerkelijk te verwijderen zal dit ook echt worden uitgevoerd.
Ivan
op 18 Jun 2020Marijke
op 21 Sep 2019willemijn
op 06 Apr 2020Martijn
op 18 Mar 2021Deadso
op 28 Aug 2019Sonal Frances Engels
op 26 Aug 2019Peter Mecklenfeld
op 19 Jun 2019jayluamma
op 19 Jun 2019Peter Mecklenfeld
op 14 Jun 2019ter Stege
op 14 Jun 2019Janneke
op 04 Aug 2019van trigt- herrenberg
op 16 Mar 2021Ruud Woutel
op 25 Jun 2021Mick
op 23 Aug 2022Smets Louis
op 24 Dec 2022Carla Van der veen
op 09 Mar 2023Betty Honing
op 03 Apr 2023M C. Fels
op 18 Nov 2023