Bomen van buren of gemeente snoeien, wat mag en wat niet?

Wanneer je over een rijtjeshuis beschikt en één van je buren een rijkelijk met groen ingerichte tuin heeft is de kans niet onbestaande dat je daar op een zeker ogenblik hinder van gaat ondervinden. Takken die over de scheidingsmuur groeien zijn daar een bekend voorbeeld van. Dat is uiteraard vervelend, maar wat kan en mag je er nu precies aan doen?

Veel mensen die zich in bovenvermelde situatie bevinden kiezen er voor om het heft in eigen handen te nemen. Ze nemen het nodige tuingereedschap en gaan de takken die over de scheidingsmuur groeien zelf snoeien. Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar mag dit wel? Je zet namelijk de schaar (of de zaag) in iemand anders zijn eigendom.

Met bovenstaande begint inderdaad de volledige problematiek. Ondanks het feit dat de takken van een boom perfect over de scheidingsmuur kunnen groeien en zich dus op jouw grond bevinden zijn ze daarom nog niet jouw eigendom. Per definitie moet het snoeien dan ook altijd gebeuren door de buur die de boom heeft gepland.

 • Stappenplan bij overgroeiende takken van buren
 • Wat met de kosten van overgroeiende takken van de buren?
 • Overgroeiende takken van bomen van de gemeente
 • Gemeente doet vaak alsof de neus bloedt
 • Aanvraag tot kappen bij terugkerende overlast

Stappenplan bij overgroeiende takken van buren

Wanneer je een goede relatie hebt met je buren is het vaak alleen maar even mondeling vragen om de bij jou overhangende takken te snoeien. Je moet er wel rekening mee houden dat je buren daarvoor soms vanop jouw eigendom moeten handelen. Je kan uiteraard ook vragen of je zelf de overhangende takken mag snoeien, maar het wordt aangeraden om dit altijd door je buren schriftelijk te laten bevestigen.

Een behoorlijk stuk complexer wordt het natuurlijk wanneer je geen goede band hebt met je buren. In dat geval zal je er meteen voor willen kiezen om een schriftelijk verzoek te sturen om de overhangende takken te snoeien. Wanneer hier gevolg aan wordt gegeven is het probleem opgelost, maar wat wanneer dit niet gebeurt? Je moet er wel  altijd rekening mee houden dat er een termijn van zo'n 4 tot 6 weken gehanteerd dient te worden.

Indien er binnen deze termijn door de buren geen oplossing wordt aangeboden kan je middels een brief laten weten de overhangende takken zelf af te zullen knippen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit uitsluitend mogelijk is voor de takken die zich op jouw eigendom bevinden. Snoei met andere woorden niet boven de grond van je buren en zorg er voor dat de boom of de heg niet wordt beschadigd. Is dat wel het geval, dan kunnen je buren je daarvoor aansprakelijk stellen.

Wat met de kosten van overgroeiende takken van de buren?

De huidige, Nederlandse wetgeving zegt niets over de snoeikosten. Dit betekent dat, wanneer jij een tuinman de opdracht geeft om de overhangende takken te snoeien, je zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. Je kan uiteraard wel proberen om de kosten te verhalen op je buren, maar in de praktijk is het weinig waarschijnlijk dat een rechter hiermee zal instemmen. Wel komt het vaak voor dat de kosten tussen de beide partijen wordt gedeeld. Elk betaalt dan 50 procent.

Overgroeiende takken van bomen van de gemeente

Bovenstaande werkwijze kan worden gehanteerd indien de boom eigendom is van een particulier persoon. Een ander verhaal wordt het echter op het ogenblik dat de gemeente eigenaar is van de boom. In dat geval zijn de bepalingen die gelden namelijk veelal vastgelegd in een verordening of beleid. Vooraleer je actie gaat ondernemen is het dan ook altijd belangrijk om even te informeren bij de gemeente waarin je woont.

Je kan gewoon even bellen naar de gemeente of je kan ze via een brief laten weten dat je de nodige overlast ondervindt van de overhangende takken. Deze overlast kan zich niet alleen beperken tot het feit dat het gewoon storend is. Wat bovendien ook te denken van de troep die het met zich meebrengt? Daarnaast kunnen overhangende takken ook zomaar een niet onbelangrijk deel van het zonlicht in je tuin wegnemen.

Het is echter nog maar de vraag of de gemeente daadwerkelijk zal reageren. Indien er slechts één persoon aangeeft hinder te ondervinden van de overgroeiende takken en / of de boom in het algemeen is de kans klein. Zijn er ook nog andere buren waarvan je hebt opgevangen dat ze de overhangende takken liever kwijt dan rijk zijn? In dat geval is de kans dat er sneller actie zal worden ondernomen een flink stuk groter.


Gemeente doet vaak alsof de neus bloedt

Het feit dat gemeenten kosten moeten maken voor het (vroegtijdig) snoeien van een boom met overhangende takken zorgt er voor dat ze hier vaak weigerachtig tegenover staan. Wanneer je tegenover de gemeente (en je daartoe bereidt bent uiteraard) aangeeft dat je zelf de takken op jouw eigendom zal verwijderen stemmen ze hier veelal wel mee in. Net zoals ook geldt voor de situatie waarin de boom eigendom is van de buren geldt wel dat je de boom niet blijvend mag beschadigen. Indien dit wel het geval is kan de gemeente jou daarvoor aansprakelijk stellen.

Aanvraag tot kappen bij terugkerende overlast

Moet je op regelmatige basis telkens terug vaststellen dat de boom van de gemeente voor terugkerende overlast zorgt? In dat geval kan je een aanvraag tot het kappen van de boom indienen. Zeker in dit geval geldt dat je alleen niet snel je gram zal halen. Is de hele buurt het er echter mee eens dat een bepaalde boom voor overlast zorgt? Verzamel dan de nodige handtekeningen. De kans is groot dat de gemeente dan wel oor heeft naar je relaas.

Of een boom die eigendom is van de gemeente al dan niet zal worden gekapt is wel afhankelijk van een reeks van factoren. Het spreekt immers voor zich dat de gemeente geld heeft geïnvesteerd in de boom en dat willen ze niet zomaar verloren zien gaan. Er wordt dan ook rekening gehouden met de volgende aspecten:

 • Wat voor boom is het precies?
 • Betreft het een 'duurzame' boom of niet?
 • Hoever staat de boom van het perceel van de persoon die hinder ondervindt?
 • Stond de boom er reeds toen de persoon in kwestie er ging wonen?
 • Is het een beeldbepalende boom?
 • Is de boom gezond?
 • Wordt er op een andere manier overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door boomwortels?
 • Hoeveel mensen hebben er aangegeven hinder te ondervinden van de boom?

Pas wanneer er voor de gemeente voldoende motieven voor handen zijn om de boom daadwerkelijk te verwijderen zal dit ook echt worden uitgevoerd.Ivan
Door

Ivan

op 18 Jun 2020

Onze gemeente reageerde herhaaldelijk niet op mijn aanvraag om overhangende takken te snoeien. Ik wilde de bomen op straat niet kwijt, maar ze moesten hoognodig gesnoeid worden. Nadat ik een aangetekende brief schreef met de melding dat ik binnen een maand er een firma voor het onderhoud van groenvoorziening er zelf zou bij halen en de gemeente de rekening zou sturen, kwam de gemeente ineens wel in actie.

Marijke
Door

Marijke

op 21 Sep 2019

Op deze zonovergoten dag wil ik lekker in mn tuin een bakje koffie drinken. Helaas overal zon, behalve in mijn tuin! Hele grote bomen van de gemeente blokken de zon, vooral wat later in het jaar. Ze zouden makkelijk 5 meter minder hoog mogen zijn, dan heb ik ook plezier (en mn was)! De gemeente is 1x wezen kijken maar doet er nx aan... grrr. Ik baal!

willemijn
Door

willemijn

op 06 Apr 2020

Ja Marijke, ik heb precies hetzelfde probleem! Ik baal er ontzettend van want ik heb al amper zon op mn balkon, maar nu die boom zo groot wordt helemaal niet meer. Heb jij het inmiddels opgelost? En zo ja hoe? Ik denk er over om t (stiekem) zelf te doen

Martijn
Door

Martijn

op 18 Mar 2021

Ik zie juist het voordeel van de bomen wel in deze zomers. In de zomer valt het licht niet binnen in mijn huis en werpt de boom schaduw. Beide zorgen voor minder hitteoverlast in mijn woning. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat het een paar graden koeler is nabij de boom, zeker niet verkeerd in deze bloedhitte van de afgelopen zomers. In de winter en lente is de boom kaal en kan ik heerlijk genieten van de voorjaarzon!Alleen maar voordelen wat mij betreft die gemeentelijk bomen :)

Deadso
Door

Deadso

op 28 Aug 2019

Kom thuis hebben de buren m'n rozen gesnoeid (voortuin, ja ze hingen een beetje) en in mijn groene ban gedumpt, wat kan ik hiermee want ik heb geen idee welk van de buren dit doet?

Sonal Frances Engels
Door

Sonal Frances Engels

op 26 Aug 2019

Wij hebben struiken die telkens door de schutting groeien. Ook zit er ongedierte in en veel afval. Mijn hond reageert er ook telkens op, alsof er een nest in zit. Ik meen gepiep te hebben gehoord als ik er bij ga staan. Ben die struiken liever kwijt dan rijk.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Jun 2019

Ik zou het eerst even melden bij de buren met de vraag of ze de boom willen snoeien zodat hij geen overlast veroorzaakt.

jayluamma
Door

jayluamma

op 19 Jun 2019

ik woon in een appartementsgebouw. de buren op de begane grond( die een tuin hebben) hebben een fruitboom geplaatst, die als hij over een poosje voor mijn balkon groeit voor veel overlast kan zorgen. wat kan ik het beste doen behalve te wachten tot de boom zover is gegroeid.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 14 Jun 2019

Dit klinkt als een lastige kwestie. Het is per gemeente verschillend hoe hiermee wordt omgegaan maar naar mijn weten hebben gemeentes de plicht om regelmatig onderhoud uit te voeren zodat er geen belemmeringen ontstaan voor de omgeving. Overhangende takken die echt op jullie terrein hangen mogen voor zover ik weet afgesnoeid worden. Dat geld alleen als ze ook echt overhangen en de takken fysieke ongemakken veroorzaken. In dit geval is het meer een gevolg en kan ik niet inschatten in hoeverre de takken ook echt een probleem vormen. Ik zou samen met de buren nogmaals contact opnemen met de buren en in plaats van een klacht een verzoek indienen om de boom te gaan snoeien zodat de overlast minder wordt.

ter Stege
Door

ter Stege

op 14 Jun 2019

De bomen van de gemeente hangen in mijn tuin en bevuilen onze tuin vreselijk poep van vogels troep uit de boom zelf luizensuiker echt vreselijk ze hangen we drie meter onze tuin, wij hebben er melding van gemaakt met onze Buuren die er ook vreselijk last van ondervinden helaas kregen wij te horen dat het ons probleem is en dat er niets aan gedaan word, toch vraag ik mij af of dit werkelijk zo is het kan toch niet zo zijn dat de gemeenten bomen ons probleem hoort te zijn maar dat het toch de taak is van de gemeente dat die het onderhoud van de bomen op zich nemen, graag zou ik dit bevestigt willen hebben dat het ons probleem is en niet dat van de gemeenten ik heb echter toch mijn twijfels hier omtrent, wij hebben een koophuis en willen daar met plezier blijven wonen en ons niet ergeren van de zomer door de bomen van de gemeenten wij kunnen nu niet zitten op die plek en dus niet ten volle genieten van onze tuin. Hoop hier op een reactie te krijgen wat te doen. Met vriendelijke groet de heer en mevrouw ter Stege.

Janneke
Door

Janneke

op 04 Aug 2019

Het is jullie boom niet dus een vreemde reactie van de gemeente. Elke gemeente heeft een snoeiplan waar o.a. in vastgelegd is hoe vaak bomen gesnoeid worden. In mijn gemeente is dat eens in de 6 jaar. Daar voldoen ze bij ons niet aan maar de meeste gemeenten hebben ook geen geld (er voor over) om te laten snoeien.

van trigt- herrenberg
Door

van trigt- herrenberg

op 16 Mar 2021

gemeente westland doet er ook niks aan helaas. wij zijn in december in ons huidige huis komen wonen er groeide niks aan de bomen om ons huis dus geen idee wat voor overlast wij zouden krijgen een gewonen boom prima hoor ik ben voor groen, maar de 3 grote achteraf gezien hazelaars om ons huis is niet te doen, al de zon word weg genomen uit me tuin ik heb nog maar een klein 4 kantje met zon, en de puinzooi van een hazelaar is echt heel erg heel me achtertuin, zij kant van het huis , achter het schut, ligt vol met die troep en losse takjes die af breken en het blijft onder je schoenen zitten dus je loopt het ook mee het huis in. we wilde graag de tuin op knappen voor van de zomer we zijn er maar mee op gehouden we betalen 734 euro huur in de maand de tuin is onbruikbaar je kan de was niet op hangen buiten of je kan het weer opnieuw doen je kan niet buiten eten geen zwembadje niks en dan vaak de onzin van ja je ziet toch 3 bomen staan slaan nergens op ja er staan 3 bomen ik mag er van uit gaan dat de gemeente snoeit ik woon nu 2 jaar hier en niks geen snoeien dit hadden we niet kunnen weten in december groeit er niks aan een boom je weet niet waar je mee te maken heb

Ruud Woutel
Door

Ruud Woutel

op 25 Jun 2021

De magnolia van de buren is prachtig en, zoals bekend, mag je bij een magnolia alleen vormsnoei toepassen. De buren lopen zonder onze toestemming onze tuin in om de overhangende takken te snoeien. Hoe zit dat juridisch? Moeten zij daar toestemming voor vragen net als wij dat moeten om takken van hun boom te snoeien?

Mick
Door

Mick

op 23 Aug 2022

In dit forum gaat het steeds over overhangende takken snoeien, daar hadden wij geen enkele moeite mee gehad. Bij ons is er gewoon een groot deel van de takken, die op onze grond stond weggeknipt, niet de overhang! Zonder enig overleg!

Smets Louis
Door

Smets Louis

op 24 Dec 2022

In de lisbloemlaan nr 8 te 8430 Middelkerke hangen de takken van een boom van de gemeente over de straat , mijn schoonzoon heeft een nieuwe meubelvrachtwagen en de zijkant is bekrast door die takken , wat te doen ?

Carla Van der veen
Door

Carla Van der veen

op 09 Mar 2023

Mijn schutting zit vol met hedera van de gemeente. Nu is vorig jaar door de stirm mijn schutting grotendeels kapot gegaan. Alleen de hedera houdt hem overeind. Als ik een nieuwe schutting wil plaatsen gast de hedera eraan. Mag dat?

Betty Honing
Door

Betty Honing

op 03 Apr 2023

Ik woon in Huizen en er staat een boom waar niemand nut van heeft en waar ik zon tekort kom in mijn tuin

M C. Fels
Door

M C. Fels

op 18 Nov 2023

WAt zijn jullie allemaal een afschuwelijke mensen, met je gezeur over bomen en overlast. Wees blij dat er een beetje groen en schaduw in je leven is. Dooie pieren zijn jullie

Reactie plaatsen