Bomen snoeien, zelf doen of door een professional laten doen?

Wanneer je één of meerdere bomen hebt is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze moeten worden onderhouden. Veel mensen denken dat dit een koud kunstje is, maar komen bedrogen uit. Zo moet er niet alleen rekening worden gehouden met de periode waarin er wordt gesnoeid, wat bovendien ook te denken van de techniek waar gebruik van wordt gemaakt? Wanneer je zelf je bomen gaat snoeien is het dan ook altijd van belang om goed te onderzoeken aan welke eisen er moet worden voldaan. Het foutief snoeien van een boom kan immers erg grote gevolgen hebben.

 • Eerste keer snoeien? Vraag een tuinman!
 • De gevolgen van een foutieve snoei
 • Zelf snoeien, waar rekening mee te houden?
 • Stappenplan om zelf je bomen te snoeien
 • Waarom kan je bomen snoeien beter uitbesteden aan een professional?

Eerste keer snoeien? Vraag een tuinman!

Mensen die nog over helemaal geen ervaring beschikken met het snoeien van een boom doen er goed aan om in eerste instantie een beroep te doen op de kennis van een tuinman. Deze professional komt bij je langs om de boom te bekijken. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en zal hij de boom snoeien. Wanneer je later zelf het snoeien van je boom voor je rekening wenst te nemen kijk je het best aandachtig toe. Op deze manier weet je hoe je precies te werk moet gaan en waar eventuele problemen in kunnen schuilen.

De gevolgen van een foutieve snoei

Vooraleer we verder in gaan op het verschil tussen zelf snoeien en dit uit te besteden aan een professional is het van belang om de gevolgen van een foutieve snoei in te kunnen schatten. Deze kan er namelijk voor zorgen dat de bomen in je tuin ziek worden. ABC bomen staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze flink kunnen gaan 'bloeden' door een foute snoei.

Bovendien brengt het foutief snoeien van een boom ook voor jou de nodige gevaren met zich mee. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen voor het snoeien van dikke takken gebruik gaan maken van een heggenschaar. Deze kan echter wegspringen waardoor je, je aanzienlijk kan bezeren. Goed het nodige onderzoek doen naar het gereedschap dat je in bepaalde situaties wel en niet kan gebruiken is dus eveneens een belangrijke vereiste.

Zelf snoeien, waar rekening mee te houden?

Het merendeel van de bomen dienen één keer per jaar een snoeibeurt te krijgen. In principe is het dan ook niet zoveel werk om een boom te onderhouden, zolang het maar correct en op het gewenste tijdstip gebeurt. Een algemeen snoei advies is in ieder geval dat je niet mag snoeien wanneer het vriest. Daarnaast is ook snoeien bij regenweer absoluut af te raden. Dit heeft alles te maken met het feit dat de wonden van de afgeknipte takken niet goed dichten. Hierdoor krijgen schimmels min of meer vrij spel.


Stappenplan om zelf je bomen te snoeien

Wil je de kosten van een professional graag uitsparen of hou je er gewoon van om lekker in de tuin bezig te zijn? Wil je daarom je bomen zelf gaan snoeien? In dat geval kan het onderstaande stappenplan dat we voor jou hebben uitgedokterd zeker een aanrader zijn!

1.) Het verzamelen van het juiste tuingereedschap 

In eerste instantie zal je uiteraard het noodzakelijke tuingereedschap voor handen moeten hebben. Onderschat dit niet, want de gereedschappen die je nodig hebt zijn omvangrijker dan je op het eerste zicht zou denken. Zaken die je in ieder geval beschikbaar moet hebben zijn:

 • Een heggenschaar voor de heg
 • Een takkenschaar voor de takken
 • Een zaag voor het verwijderen van de dikkere takken
 • Indien gewenst eventueel elektrische apparatuur

Bij het uitkiezen van het tuingereedschap is het steeds van belang om er rekening mee te houden dat deze de spanning moeten aankunnen. Bovendien moet het gereedschap bij gebruik altijd schoon en scherp zijn. Alleen op deze manier kan er namelijk een mooie, gladde wond worden gerealiseerd. Heb je een zieke tak gesnoeid? In dat geval is het belangrijk om het gebruikte gereedschap te desinfecteren vooraleer ze opnieuw te gebruiken.

Hou bij het snoeien van een boom ook rekening met jouw persoonlijke veiligheid. Ook wat dit betreft bestaan er verschillende tips die je beter niet over het hoofd kan zien:

 • Draag altijd degelijke werkhandschoenen om je handen te beschermen.
 • Losvliegende splinters kunnen in je ogen terechtkomen. Draag daarom steeds een veiligheidsbril.
 • Voorzie een stevige ladder en wees er zeker van dat deze goed vast kan worden gezet.
 • Ga geen bomen snoeien met korte mouwen. Sommige bomen geven stoffen af die jeuk en irritatie kunnen veroorzaken.

2.) Het bepalen van de vorm

Maak op voorhand voor jezelf uit in welke vorm je de boom wenst te snoeien. Probeer ook uit te zoeken welke stukken meer aandacht vereisen en weet ook vooral hoe je dat moet doen. Beschikt je boom bijvoorbeeld over één zijde die minder goed is ontwikkeld? Ga dan niet de andere kant intensiever gaan snoeien. Snoeien doet namelijk bloeien! Hou bovendien altijd in het achterhoofd wat het doel is van de snoei. Doe je dit bijvoorbeeld om een mooi model te realiseren of wil je de vruchtengroei stimuleren?

3.) Het daadwerkelijk snoeien van de boom

De derde en laatste stap heeft uiteraard betrekking tot het daadwerkelijk snoeien van de boom. Ga je hiervoor gebruikmaken van een snoeischaar? Zorg er dan voor dat er maximaal 20 procent van de takken worden gesnoeid. Bladeren moeten er namelijk voor zorgen dat de boom voldoende voedsel krijgt. Worden er teveel bladeren weggehaald, dan wordt dus ook de voedseltoevoer afgesneden. De boom zal in dit geval zo snel mogelijk proberen om nieuwe bladeren aan te maken om het verlies op te kunnen vangen.

Wil je tijdens het snoeien takjes verwijderen die de vorm van de boom negatief beïnvloeden? Verwijder deze dan door gebruik te maken van een takkenschaar op zo'n 10 centimeter afstand van de stam. Snoei altijd net boven het oog van de tak en knip de tak schuin af. Op deze manier wordt immers voorkomen dat er water op blijft liggen.

Voor het verwijderen van een dikke tak wordt het aangeraden om gebruik te maken van een zaag. Maak in dit geval eerst een inkeping van tussen de 20 en 30 centimeter aan de onderkant van de tak. Op deze manier wordt voorkomen dat ze vroegtijdig afbreekt. Zaag vervolgens de tak er in zijn geheel af. Dit doe je tot op zo'n 5 tot 10 centimeter naast de inkeping. De stomp die overblijft wordt tot slot zo dicht mogelijk tot tegen de stam afgezaagd.

Waarom kan je bomen snoeien beter uitbesteden aan een professional?

Lang niet iedereen zal er uiteindelijk voor te vinden zijn om diens eigen boom te snoeien. Indien dat eveneens geldt voor jou kan je er altijd voor kiezen om een professional onder de arm te nemen. Het inhuren van een dergelijke vakman brengt heel wat interessante voordelen met zich mee, namelijk:

 • Je dient geen investering te doen in het vereiste tuingereedschap.
 • Je bent er zeker van dat je bomen op correcte wijze worden gesnoeid.
 • Je dient zelf niet veel tijd te stoppen in het snoeien en het uitzoeken van informatie.

Het enige nadeel van het snoeien van een boom uitbesteden aan een professional is uiteraard terug te vinden in het kostenplaatje. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat een tuinman tussen de 35 en 55 euro per uur zal aanrekenen.

Reactie plaatsen