5 tips om je tuin winterklaar te maken
24 november 2015 
2 min. leestijd

5 tips om je tuin winterklaar te maken

De winter staat voor de deur en dan zit je vaak met de vraag: ‘Wat moet ik doen om mijn tuin winterklaar te maken?’ In dit artikel geef ik je 5 tips wat je moet doen om de tuin verantwoord de winter in te laten gaan zonder dat je er een kale boel van maakt.

Tips om je tuin winterklaar te maken

tuin-winterklaar-maken-mecklenfeld-tuinen

Tip 1: Snoeien van leibomen en dakvormen

Het meeste blad van deze vormbomen zijn nu gevallen. Je kunt de eenjarige scheuten gaan snoeien zodat alleen het geraamte van de bomen over blijft. Hier komen in het voorjaar nieuwe scheuten uit met prachtige bladvormen.

Heb je nog jonge leibomen dan kun je er voor kiezen om de takken niet kort aan de stam af te snoeien maar om juist 10 centimeter te laten staan. In het voorjaar krijg je een extra vertakking waardoor je sneller het resultaat hebt wat je wil bereiken.

Tip 2: Houd het gazon bladvrij

Probeer te vermijden dat er langdurig blad op het gazon blijft liggen. We zitten in een vochtige periode waar de kans op schimmels erg groot is. Onder bladeren versnelt dit proces met als gevolg dat je lelijke plekken krijgt. Je kunt het blad ruimen met een hark, bladblazer of een bladzuiger.

Tip 3: Laat siergrassen staan tot het voorjaar

De moderne tuinen van tegenwoordig zijn ingericht om er het hele jaar door plezier van te beleven. En dan met name het beeld wat je door de seizoenen te zien krijgt in combinatie met bijvoorbeeld sneeuw. Snoei daarom siergrassen niet in het najaar maar laat ze staan tot het voorjaar. De grassen zorgen voor een prachtig winterbeeld in de tuin.

Tip 4: Maak bestrating vrij van algen

Een van de meestvoorkomende problemen met bestrating in de tuin is dat het glad wordt in het najaar. Algengroei is vaak de oorzaak van dit probleem. Zorg er daarom voor dat algen niet de kans krijgen om zich te gaan groeien waardoor het alleen maar erger wordt. Ik raad je aan om dit met een professionele algenreiniger te behandelen (bij voorkeur biologisch) die je kunt krijgen bij de betere tuincentra of leverancier. Ga niet aan het werk met een hogedrukreiniger. Dit zorgt ervoor dat je de structuur van de bestrating aantast waardoor algen veel eerder terugkomen. Daarnaast is de kans op het beschadigen van voegen erg groot.

Tip 5: Plant bloembollen

Je ziet het de laatste jaren weer terugkomen maar naar mijn idee hebben bloembollen nog het ‘ouderwetse image’ waardoor veel mensen ze liever niet in de moderne tuin planten. Ik wil je ervan overtuigen dat bloembollen een absolute meerwaarde zijn voor in de moderne tuin en dat ze prachtig bloeien tussen de plantgroepen die je al in de tuin hebt.

Soorten als de krokus, narcis, blauwe druif en de hyacint zijn bollen die in het voorjaar prachtig bloeien. Plant deze bij voorkeur in grote groepen. Een aanrader voor zomer is de reuze sierui (Allium). Dit is voor mij de nummer 1 zomerbloeiende bloembol.

crocus-bloembol-mecklenfeld-tuintips-tuin-winterklaar-maken1

Wil je in de winter alvast bekijken wat je in de rest van het jaar kan doen? Download dan eens mijn jaarkalender waarin ik overzichtelijk weergeef wat je maandelijks moet doen voor een prachtige tuin. Download hier de gratis kalender. 

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!