Maden in de container? 13 tips om maden te voorkomen en te bestrijden!
Heb je last van maden in de container, maar weet je niet wat je moet doen tegen maden?Maar wat zijn maden eigenlijk precies en zijn ze echt wel zo vies? En vies of niet, hoe kan ik maden bestrijden of voorkom ik dat maden in mijn container zitten? Ik heb voor jullie 13 tips om te voorkomen dat maden in de container komen en om ze te bestrijden!
Ik heb nu al een paar keer maden door de gft-bak op mijn aanrecht zien kruipen en krijg al kippenvel als ik eraan denk! Niet dat de gft-bak lekker ruikt, maar de geur die maden afstoten komt daar dubbel en dwars overheen. Wees gewaarschuwd, want er volgt een foto van!
- Wat zijn maden en waar komen maden vandaan?
- Waarom heb ik maden in de container?
- Wat te doen tegen maden?
- Maden in de container voorkomen
- Maden in de container bestrijden
- Ik heb vaker last van maden, ondanks deze tips…
Wat zijn maden en waar komen maden vandaan?
Maden zijn de eerste levensvorm van vliegen, ook wel larven genoemd. Maden ontstaan uit vliegeneitjes die vliegen het liefst in een vochtige, warme omgeving leggen. Laat nu net jouw vuilnisbak de perfecte omstandigheden daarvoor hebben.
Nadat de larven zijn uitgekomen kunnen ze snel groeien door het vele voedsel dat ze in je afvalbak kunnen vinden. Hierdoor krioelt het al snel met relatief grote larven, die zich lekker rond kunnen vreten tot ze vol zitten. Hierna veranderen ze in een pop en met warm weer kunnen ze in 3 dagen al in een vlieg veranderen die de cirkel doorzet.
Waarom heb ik maden in de container?
Het liefst hou je de vuilnisbak luchtdicht om al die vieze geurtjes in de bak te houden. Hierdoor en door het rottingsproces wat in de container plaats vindt, begint er in je vuilnisbak een heel eigen klimaat te ontstaan. Er begint zich bijvoorbeeld condens te vormen op de deksel en de temperaturen in de bak lopen op. Deze omstandigheden vormen de ideale situatie voor vliegen om eitjes tussen het afval te leggen en ja, ze weten altijd wel een weg naar binnen te vinden!
In de meeste gemeenten wordt de container maar eens in de week geleegd (in andere gemeenten zelfs nog minder vaak), waardoor de vliegen verschillende levenscycli kunnen ondergaan voordat de container geleegd wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat er ineens een hele zwerm vliegen uit je container komt.
Wat te doen tegen maden?
Zoals eerder gezegd kan het enorm hard gaan met larven, vooral tijdens hete zomers. Je kan op twee manier omgaan met maden in de container: je kan maden bestrijden of voorkomen. Laten we met maden voorkomen beginnen, want dat scheelt heel wat gekriebel!
Maden in de container voorkomen
Maden voorkomen begint in huis. Om precies te zijn in de keuken, waar het voedsel voor deze larven vandaan komt. Probeer deze tips op te volgen en je zult aanzienlijk minder maden in de container aantreffen:
- Gooi nooit zomaar vlees(waren), groente en etensresten tussen het afval. Vliegen leggen graag eitjes in vlees, groente en etensresten dus voorkom dat dit gebeurt door dit goed in te pakken in of een krant of een (biologisch afbreekbare) zak. Vraag bij je gemeente of je biologisch afbreekbare zakken in je gft-bak mag gooien.
- Hang met een panty mottenballen in de container. Vliegen vinden mottenballen niet lekker ruiken, dus gaan ze je container niet in om daar eitjes te leggen. Let wel op dat dit pas werkt als je je afval direct in de kliko gooit, anders worden de eitjes al op een eerder moment gelegd. Let ook goed op dat de mottenballen niet tussen je afval terecht komen, dit omdat de materialen vervuilend zijn!
- Zorg dat de deksel van je container iets open staat. Doe bijvoorbeeld een dikke stok of baksteen onder de deksel van je container, waardoor de vieze luchtjes waar vliegen van houden niet sterk worden en dus geen vliegen lokt. Ook heb je dan geen condensvorming op de deksel waar vliegen en maden zo van houden.
- Doe een laagje stro of oude kranten onder in de lege container. Stro neemt vocht op en is biologisch afbreekbaar, daardoor ook uitermate geschikt voor de groene bak. Doordat het vocht wordt opgenomen is de omgeving minder geschikt voor maden.
- Strooi zout over alles wat je erin gooit. Zout neemt natuurlijk ook vocht op en door iedere keer zout (keukenzout of strooizout) over je afvalt te gooien hebben maden geen kans.
- Plaats de container in de schaduw. Door de container in de schaduw te plaatsen kan je voorkomen dat de container broeierig wordt. Alleen als het echt heel warm is buiten werkt dit niet.
Maden in de container bestrijden
Het kan natuurlijk ook zijn dat je alles hebt gedaan wat hier boven staat, maar toch maden in de container aantreft. Het zijn nou eenmaal hardnekkige beestjes die niet zomaar opgeven. Daarom heb ik ook nog een paar tips om maden te bestrijden.
- Gooi zout over de maden heen. Maden zijn nogal vochtige beestjes en die kunnen net als slakken slecht tegen zout. Het is niet bepaald diervriendelijk om dit te doen en ik zou dit ook als laatste optie houden en beveel dit liever niet aan.
- Leg een takje klimop op het afval. Het klinkt raar, maar het schijnt toch echt te helpen! Leg een takje klimop op je afval als er larven in zitten. Klimop is giftig voor larven, dus dit zullen ze niet overleven.
- Spuit met luchtverfrisser met lavendel op de maden. Maden hebben een hekel aan lavendel, waarom weet ik ook niet, maar het schijnt dat ze dit niet lang overleven.
- Gooi zand bovenop de maden. Eigenlijk om dezelfde reden als met zout, alleen is dit effect iets minder rigoureus. Maden kunnen door hun slijmerigheid niet goed met zand leven en zullen dit niet overleven.
- Kokend water in de container gooien. Door kokend water in de container te gooien kan je de maden doden. Je moet het water wel echt op de larven gooien. Let wel op dat je dit alleen doet als de container bijna wordt opgehaald, want door het vocht dat je erbij gooit creëer je ook een goed leefklimaat voor toekomstige maden.
Ik heb vaker last van maden, ondanks deze tips…
Dat kan gebeuren, soms is het weer zo extreem dat je er niks aan kan doen of zijn er in je omgeving heel veel vliegen die van container naar container gaan. Misschien dat de buren deze blog nog niet hebben gelezen en niet zoveel goede tips hebben gekregen!
Zorg er dus voor dat jij niet de enige in de buurt bent die zoveel mogelijk tegen maden doet. Als je toch nog vaker last hebt kan je wat extremere maatregelen nemen.
- Maak na het legen van de container de binnenkant schoon met schoonmaakazijn. Vliegen en maden vinden dit simpelweg niet heel lekker ruiken en zullen je container mijden.
- Maak de container regelmatig schoon met chloor en een hogedrukspuit. Als je niet heel veel vertrouwen hebt in schoonmaakazijn, kan je het altijd nog met chloor en een hogedrukspuit proberen. Dit zal alles wat ook maar in je container geleefd heeft doodmaken. Spuit het chloor wel goed weg, omdat dit niet goed is voor het milieu.
Succes met jullie strijd tegen maden!
Mijn strijd is nog niet gestreden, maar heb er al een stuk minder last van de laatste dagen. Dat ondanks het steeds extremer wordende weer op het moment van schrijven. Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen en als jullie tips hebben, laat ze dan hieronder achter!
Daarnaast heb ik nog een leuke weggever: mijn Tuinideeën Gids. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Download dan hier de gratis gids en bekijk 80 tuinideeën die je ook kunt gebruiken voor je eigen tuin.