Kruiden kweken in huis (lijstje met tips)

Ben je een grote liefhebber van het gebruik van kruiden in je gerechten? Zou je daarom graag zelf je eigen kruiden willen kweken? Dat is perfect mogelijk. Jammer genoeg heeft lang niet iedereen een tuin bij diens woning. Zelfs een balkon of een terras is niet altijd voor handen. Betekent dit dat je, je droom om zelf kruiden te kunnen kweken kan opbergen? Absoluut niet! Kruiden kweken kan mits voldoende aandacht immers ook perfect gebeuren in je keuken of op andere plaatsen binnenshuis!

  • Beginnen met kruiden kweken in huis
  • Voldoende licht om kruiden te laten groeien
  • Een gunstige temperatuur binnenshuis
  • Een mini moestuin in huis
  • Regelmatig controleren van de grond
  • Benut de ruimte zo optimaal mogelijk

Hoe beginnen met kruiden kweken in huis?

Vooraleer je kan beginnen met het kweken van kruiden binnen in je woning is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, namelijk:

  • Kies een plaats uit waar er voldoende licht voor handen is.
  • Creëer een gunstige temperatuur voor het kweken van je kruiden.
  • Voorzie de nodige potten of een kruidenbak om je kruiden in te zaaien of te planten.
  • Zorg er voor dat de bodem altijd voldoende vochtig is.

Nu je weet waar je zeker rekening mee moet houden bij het kweken van kruiden binnenshuis gaan we even dieper op de verschillende aandachtspunten in.

Voldoende licht om kruiden te laten groeien

Een voldoende hoeveelheid licht is zeer belangrijk om je kruiden goed te laten groeien en mooi te houden. In het bijzonder wordt het aangeraden om je kruiden zoveel mogelijk licht van buitenaf mee te laten pikken. Een mooi plaatsje op de vensterbank in de keuken is dan ook prima. Bovendien heb je de kruiden op deze manier ook meteen bij de hand waardoor je ze veel sneller in je gerechten zal verwerken. Het wordt aangeraden om je kruiden minimaal 5 uur daglicht te gunnen. Let wel op met direct zonlicht. Deze kan er namelijk voor zorgen dat de plantjes gaan uitdrogen en verwelken.

Een gunstige temperatuur binnenshuis

Het merendeel van de kruiden kunnen zonder probleem binnen in je huis worden gekweekt. Over het algemeen is de meest ideale temperatuur echter gelegen tussen de 18 en 24 graden. Enkele hete dagen in het jaar daar gelaten is het vrij eenvoudig om een dergelijke temperatuur in huis aan te houden. In het bijzonder tijdens de wintermaanden is het belangrijk om je kruidenplantjes uit de tocht te houden. Een constant terugkerende koude tocht kan ze namelijk doen verwelken.

Een mini moestuin in huis

Tot slot, het binnen kweken van kruiden zorgt er voor dat je ook rekening moet houden met iets om de zaadjes of plantjes in te doen. Op dit vlak kan je kiezen voor kleine bakjes of potjes, maar er bestaat ook zo iets als een grote kruidenbak. Deze is eigenlijk ideaal. Op deze manier bevinden al je kruiden zich namelijk op één en dezelfde plaats en daarnaast is het ook op financieel vlak interessanter.

Regelmatig controleren van de grond

Kruiden zijn in principe niet zo veeleisend. Dit betekent echter niet dat je er helemaal geen omkijken naar hebt. In het bijzonder wanneer je kruiden binnenshuis in een bak of een pot gaat kweken is het dan ook altijd belangrijk om tijdig de grond te controleren. Ga bijvoorbeeld dagelijks na of ze wel voldoende vochtig is. Bovendien wordt het aangeraden om ook regelmatig de zuurtegraad van de bodem te controleren. Een te hoge zuurtegraad kan worden verlaagd door er een beetje kalk aan toe te voegen.


Benut de ruimte zo optimaal mogelijk

Op het moment dat je enkel en alleen de mogelijkheid hebt om kruiden binnenshuis te kweken is het van belang om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Dit betekent dat je er goed aan doet om te kiezen voor kruiden die je het vaakst gebruikt. Kruiden met een veelzijdig karakter zijn ook altijd een pré. Om je hierbij te helpen hebben we alvast vier vaak toegepaste kruiden op een rijtje gezet die zeer eenvoudig binnenshuis kunnen worden gekweekt.

  • Bieslook 

Eigenlijk moet dit kruid altijd deel uitmaken van je kruidentuin binnenshuis. Bieslook is namelijk voor een ongelofelijk aantal gerechten te gebruiken. Daarnaast gaat het hierbij om een kruid dat makkelijk groeit en op vlak van onderhoud eigenlijk nagenoeg geen aandacht vereist.

  • Tijm 

Ondanks de geringe afmetingen van tijm moet het gezegd dat dit kruid een zeer intensieve smaak aan je gerechten kan geven. Kies de variëteit die het best bij je past, maar knip ze voldoende bij. Een klein geheim is dat, hoe meer je het plantje bijknipt, des te smaakvoller de blaadjes worden. Tijm kan je niet alleen als smaakmaker gebruiken in je gerechten, je kan er ook lekkere thee mee maken.

  • Dragon 

Er wordt wel eens gezegd dat dragon één van de meest veelzijdige kruiden is op de markt. Dat is ook wel zo. In het bijzonder liefhebbers van eieren of zuivelgerechten moeten dit kruid aan hun kruidentuin binnenshuis toevoegen.

  • Marjolein 

Een zeer eenvoudig binnenshuis te kweken kruid welke ook nog eens door een zeer grote doelgroep wordt gewaardeerd is marjolein. Gebruik dit kruid in het bijzonder in gerechten met oregano zonder het risico te lopen om een bittere nasmaak te creëren.

Uiteraard zijn er nog heel wat meer kruiden die je kan toevoegen aan je moestuin binnenshuis. Het belangrijkste is echter vooral dat je kiest voor kruiden die je echt vaak gebruikt en waar je met andere woorden zoveel mogelijk genot aan zal beleven.

Reactie plaatsen