Kruiden kweken voor gevorderden (tips en adviezen)

Het feit dat een groot aantal kruiden perfect kunnen worden gekweekt door beginnende kwekers betekent uiteraard niet dat ze niet interessant zijn voor de meer gevorderde, groene vingers. In het merendeel van de gevallen zullen gevorderde kwekers er echter niet alleen voor kiezen om kruiden, maar bijvoorbeeld ook groenten en fruit te kweken. Beschik jij reeds over de nodige ervaring met betrekking tot het kweken van kruiden, maar heb je het gevoel dat het allemaal nog net wat beter kan? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld een aardig handje bij helpen.

 • Kruiden en groenten door elkaar kweken
 • Wat zijn kruiden voor gevorderden?
 • Kruiden met expansiedrang

Kruiden en groenten door elkaar kweken 

Je kan best over heel wat ervaring beschikken met betrekking tot het kweken van kruiden en groenten, maar wanneer je slechts over een beperkt stukje grond voor jouw moestuin beschikt zal je toch een beetje risico's moeten nemen. Bijzonder veel mensen kiezen er tegenwoordig dan ook voor om hun kruiden en groenten door elkaar te zaaien. Op deze manier beschikt men over een zeer gevarieerde moestuin die op elk ogenblik van het jaar wel iets te bieden heeft. Op het eerste zicht lijkt een moestuin bestaande uit zowel kruiden als groenten niet ideaal, maar in de praktijk is dit eigenlijk geen enkel probleem.

Wel is het in bovenstaande situatie van belang om er rekening mee te houden dat kruiden kunnen gaan woekeren. Wat dit betreft is het dan ook van belang om ze regelmatig in te tomen en tijdig even wat kruiden in je gerechten te verwerken. In het merendeel van de gevallen is dit sowieso het geval waardoor er eigenlijk geen sprake is van grote, noemenswaardige problemen. Sterker nog, kruiden kunnen zomaar een positieve invloed hebben op de groenten die er bij zijn geplaatst. Op deze manier ontstaat een prima wisselwerking die door Moeder Natuur zelf in de hand wordt gewerkt.

Wat zijn kruiden voor gevorderden?

Het merendeel van de kruiden die je zelf gaat kweken zijn eigenlijk niet zo veeleisend. Dit zorgt er voor dat ze in vergelijking met groenten veel toegankelijker zijn. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de eisen voor bepaalde kruiden sterk uiteenlopend kunnen zijn. Enkele kruiden die bijgevolg in het bijzonder interessant zijn voor de gevorderde tuinier zijn:

 • Bergamot
 • Citroenmelisse
 • Citroenverbena
 • Hyssop
 • Lavas
 • Look
 • Mierikswortel
 • Komkommerkruid
 • Pimpernel
 • Venkel

De bovenstaande kruiden duiken haast nooit op in een moestuin van beginners. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze over vrij specifieke eisen beschikken op vlak van grond waarin ze moeten worden gekweekt. Bovendien is ook de vochtigheid van de grond bij deze kruiden van groot belang en moet er rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de hoeveelheid zonlicht die ze kunnen ontvangen. Indien je met al deze verschillende eisen rekening houdt en je voldoende aandacht aan de kruiden kan besteden zal je echter zeer tevreden zijn met het uiteindelijke resultaat van jouw gevorderde kruiden moestuin!


Kruiden met expansiedrang 

Één van de belangrijkste redenen waarom bovenstaande kruiden in het bijzonder worden aangeraden voor de meer gevorderde kweker is omdat ze over een zekere expansiedrang beschikken. Verschillende kruiden vereisen op dit vlak nagenoeg geen omkijken, maar dat geldt niet voor de hierboven vermelde exemplaren. Je zal er bijgevolg rekening mee moeten houden dat deze moeten worden ingetoomd. Dit kan op tal van verschillende manieren gebeuren en alles hangt eigenlijk een beetje af van je persoonlijke voorkeur.

In het merendeel van de gevallen zal de gevorderde kweker van kruiden er voor kiezen om gebruik te maken van een plastiek bloempot waar de kruiden in worden, gezaaid of geplant. Indien ook jij met dit idee speelt zijn er wel een aantal interessante tips waar je beter bij stil kan blijven staan, namelijk:

 • Maak gebruik van een plastic bloempot met een hoogte van minimaal 40 centimeter.
 • Snijdt de bodem van de bloempot volledig uit waardoor de wortels kunnen doorgroeien.
 • Graaf de plastic bloempot niet volledig in, maar laat ze zo'n 10 centimeter boven de grond uitkomen.

Door het hanteren van bovenstaande werkwijze is het onder meer perfect mogelijk om kruiden als mierikswortel en citroenmelisse te kweken zonder het risico te lopen dat ze je volledige (kruiden)tuin gaan overwoekeren.

Reactie plaatsen