Weinig plek? Plant je kruiden in bloempotten!

Aan het zelf kweken van je favoriete kruiden zijn eigenlijk alleen maar voordelen verbonden. Niet alleen hoef je niet meer naar de winkel te hollen, daarnaast levert het je ook op financieel vlak een voordeel op. Kruiden kunnen bovendien zeer eenvoudig op tal van verschillende manieren worden gekweekt. Beschik je niet over een kruidentuin en heb je geen zin om nieuwe, speciale kruidenbakken te kopen? In dat geval kan zelfs een bloempot volstaan!

  • Begin met een echt schone bloempot
  • Maak gebruik van potcompost
  • Een goed afwateringssysteem is belangrijk
  • Zet je bloempot op een plaats met voldoende zonlicht
  • Een prima oplossing bij plaatsgebrek

Begin met een echt schone bloempot

Een belangrijk aandachtspunt waar je rekening mee moet houden op het moment dat je zelf kruiden wil kweken in een bloempot is de hygiëne. Even die oude bloempot van zolder halen en er meteen een beetje tuinaarde met zaad ingooien is dus niet de bedoeling. Zorg er voor dat de bloempot eerst schoon wordt gemaakt vooraleer je verdere stappen onderneemt.

Maak gebruik van potcompost

Wanneer je, je kruiden gaat kweken in een bloempot is het aan te raden om te kiezen voor potcompost. Deze grond is speciaal gemaakt om in potten te worden gestopt waardoor de basis voor een gezonde kweekomgeving voor je kruiden is gelegd.

Een goed afwateringssysteem is belangrijk

Lang niet elke bloempot beschikt standaard over gaten in de bodem. Dat kan immers best vervelend zijn, maar toch is het een must wanneer je een goede afwatering wil kunnen realiseren. Een interessante tip is om eerst een laagje potscherven in de bloempot te doen. Pas wanneer deze de bodem hebben gevuld kan je er vervolgens wat goede aarde overheen doen. Het wordt aangeraden om de bloempot te vullen tot zo'n vijf centimeter van de bovenrand. Let op, kruiden die worden gekweekt in een bloempot hebben heel wat meer water nodig in vergelijking met kruiden die worden gepland in de volle grond. Dit komt omdat het vocht dat in bakken en potten zit veel sneller komt te verdampen.


Zet je bloempot op een plaats met voldoende zonlicht

Één van de belangrijkste voorwaarden om een degelijke groei van jouw kruiden te kunnen realiseren is voldoende zonlicht. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van een bloempot voor het zaaien van je kruiden heb je op dit vlak een niet onbelangrijk voordeel. Je kan de bloempot immers doorgaans naar hartenlust verplaatsen. Hierdoor is er altijd wel een plaatsje te vinden waar je favoriete kruiden voldoende zonlicht kunnen opvangen. Heb je er voor gekozen om de bloempot met je kruiden binnenshuis te plaatsen? Open dan regelmatig even een raam. Kruiden hebben immers behoefte aan frisse lucht. Let echter wel op voor een koude tocht en plaats de kruiden bij voorkeur ook niet boven een radiator.

Een prima oplossing bij plaatsgebrek

Er voor kiezen om kruiden te kweken in een bloempot is een uitstekende oplossing voor mensen die te maken hebben met plaatsgebrek. Door gebruik te maken van een bloempot voor het kweken van je kruiden beschik je immers over een mini moestuin die zeer eenvoudig zowel binnen- als buitenshuis kan worden gehouden. Bovendien zorgt het mobiele karakter van een bloempot er voor dat je steeds een geschikt plaatsje voor jouw kruiden kan uitkiezen.

Reactie plaatsen