Overkapping schoonmaken

Overkapping schoonmaken 4 manieren + tips

Er zijn diverse manieren om een overkapping schoon te maken, waaronder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, soda, biologische enzymen en allesreiniger. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die aansluit bij jouw persoonlijke voorkeur en het materiaal van je overkapping. Of je nu kiest voor een chemische of biologische oplossing, het regelmatig onderhouden van je overkapping zorgt ervoor dat deze altijd schoon en fris blijft.

4 manieren om je overkapping schoon te maken

Hieronder vind je een overzicht met 4 verschillende manieren om je overkapping schoon te maken. Bij de laatste optie verklap ik mijn persoonlijke voorkeur en leg ik uit waarom ik denk dat dit de nieuwe manier van schoonmaken is.

Overkapping schoonmaken met allesreiniger

Een allesreiniger is een veelzijdig schoonmaakmiddel dat kan worden gebruikt om verschillende oppervlakken schoon te maken, waaronder overkappingen. Hierbij enkele stappen om je overkapping schoon te maken met een allesreiniger:

 1. Verwijder eerst zoveel mogelijk vuil en vlekken met een vochtige doek.
 2. Bereid een oplossing van water en allesreiniger volgens de verhoudingen en instructies op de verpakking.
 3. Breng de oplossing aan op de overkapping en laat het enkele minuten intrekken.
 4. Schrob de overkapping grondig met een borstel of schuurpad.
 5. Maak de overkapping nogmaals schoon met een vochtige doek.
 6. Laat de overkapping goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

Houd er rekening mee dat allesreinigers vaak agressieve chemicaliën bevatten die niet milieuvriendelijk zijn en beschadiging kunnen veroorzaken aan het oppervlak van de overkapping. Het is daarom aan te raden om op een biologische manier te reinigen als je de overkapping op een milieuvriendelijke manier wilt reinigen.

Overkapping schoonmaken met soda

Soda is een effectief middel om een overkapping schoon te maken. Hier volgt een stappenplan:

 1. Maak het oppervlak waar je wilt schoonmaken vrij van stof en vuil door het te vegen of af te nemen met een stofzuiger.
 2. Maak een sopje door baking soda te mengen met water. Hoe meer soda je toevoegt, hoe krachtiger het sopje zal zijn.
 3. Smeer het sopje op het oppervlak en laat het ongeveer 10-15 minuten intrekken.
 4. Gebruik een borstel om het sopje grondig in te wrijven en vlekken te verwijderen.
 5. Spuit het oppervlak af met een hogedrukspuit of spoel het af met een tuinslang.
 6. Laat het oppervlak drogen voordat je het beschermt met een waterafstotende coating.

Let op: soda is een mild schoonmaakmiddel, maar het is wel belangrijk om het niet te gebruiken op oppervlakken die niet bestand zijn tegen water of op oppervlakken met verf of coatings die beschadigd kunnen raken.

Overkapping schoonmaken met chemische schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen kunnen een snelle en efficiënte manier zijn om een overkapping schoon te maken, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu en het materiaal van de overkapping. Het is belangrijk om te letten op de aanbevolen doseringen en om te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het schoonmaken met chemische middelen.


Het is aanbevolen om producten te gebruiken die zijn ontwikkeld specifiek voor het type materiaal van de overkapping en om te zorgen voor een grondige naspoeling om eventuele resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Let er ook op of het schoonmaakmiddel geschikt is voor gebruik in de buitenlucht en of het niet schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid van mensen en dieren.


In het algemeen is het verstandig om te kiezen voor een biologische of natuurlijke manier van schoonmaken, omdat deze methoden vaak net zo effectief zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

Overkapping schoonmaken met biologische enzymen (tip!)

Een biologische oplossing voor het schoonmaken van je overkapping is het gebruik van enzymen. Enzymen zijn een natuurlijke manier om vuil en vervuiling te verwijderen zonder de gevolgen voor het milieu of de oppervlakte die chemische schoonmaakmiddelen kunnen veroorzaken.


Om je overkapping schoon te maken met biologische enzymen, volg je de volgende stappen:

 1. Verwijder grof vuil zoals bladeren en takken.
 2. Spuit de overkapping in met een biologische reiniger op basis van enzymen.
 3. Laat de reiniger ongeveer 10 tot 15 minuten inwerken.
 4. Spoel de overkapping af met water of neem af met een vochtige doek.
 5. Laat de overkapping drogen in de zon.

Biologische enzymen zijn een milieuvriendelijke oplossing en helpen bij het behoud van de kleur en de sterkte van het hout of de kunststof van de overkapping. Het grote voordeel van deze wijze van schoonmaken is dat het erg hygiënisch is omdat is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten.


Ik weet zeker dat we met z’n allen steeds meer toegaan naar biologische middelen. Bekijk het maar eens met 5 jaar geleden waar we er nog nauwelijks over spraken. Tegenwoordig zijn we steeds bewuster en is het aanbod breder. Het duurt nog een tijdje maar ik ben ervan overtuigd dat het straks als vanzelf gaat en dat we automatisch kiezen voor een biologische oplossing in plaats van chemische schoonmaakmiddelen.

Reactie plaatsen