Hosta | Hartlelie

De hosta, in het Nederlands ook wel de hartlelie genaamd, is langzaam maar zeker weer helemaal terug van weg geweest. Lange tijd vonden veel mensen het een ouderwetse plant en lieten deze daarom links liggen. Inmiddels komen steeds meer mensen daarop terug omdat de hosta’s hele gemakkelijke planten in het onderhoud zijn, prachtige bladeren in een enorm gevarieerd kleurenpalet van lichtgroen, donkergroen, blauw, blauwgrijs tot gemarmerd tot wit gevlekt hebben en zelfs de meest akelige schaduw hoek in de tuin opfleuren. 

Hosta | Hartlelie

Hosta’s komen oorspronkelijk uit Noordoost-Azië en is een geslacht dat een 40-tal soorten en zo’n 5.000 cultivars omvat. De planten behoren tot de Asparagaceae oftewel de aspergefamilieHet zijn vaste planten die afhankelijk van de soort graag in de halfschaduw of in de schaduw staan. Sommige soorten verdragen best wat gefilterd zonlicht maar liever niet de volle zon. De prachtige bladeren zullen dan verbranden. Hou als je Hosta’s in de tuin gaat planten de volgende stelregels aan dan zit je eigenlijk altijd goed:
 • Hosta met blauw blad: schaduw om de zilveren waslaag te behouden
 • Hosta met groen blad: iets meer gefilterd zonlicht
 • Hosta met geel /goud blad : zonnig maar niet de hete middagzon
 • Hoe bonter het blad, hoe minder zon
 • Hoe dikker het blad, hoe meer zon
 • Hoe geurender de hosta, hoe meer zon
 • Hoe meer zon, hoe meer vocht om verbranding te voorkomen
Hosta’s geven heel goed aan of ze naar hun zin staan: bruine bladranden is een teken van teveel zon of te veel droogte vaak zie je dit al aankomen als de bladeren beginnen te verbleken of flets beginnen te worden.

Van hosta’s heb je maandenlang plezier; vanaf april als de krachtige groeipunten uit de grond schieten en de bladeren zich ontvouwen, tot in oktober als het blad gaat afsterven. Sommige schitteren dan eerst nog even door hun warm gele herfsttint. Er zijn soorten hartlelie die maar 30 cm hoog worden en soorten van 120 cm hoog. De bloei van de meeste hosta’s is niet spectaculair. Deze groep vaste planten moet het hebben van hun bladeren hoewel sommige Hosta bloemen wel lekker ruiken. De planten bloeien met lelieachtige bloemen in de kleuren wit, roze en (donker) paars. Hoewel Hosta’s een absolute aanwinst voor je tuin zijn, zijn ze ook in potten perfect toe te passen.

FamilienaamHosta
Nederlandse naam     Hartlelie
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende, voedzame grond
Planten per m²3-5 per m2
StandplaatsHalfschaduw / schaduw
WinterhardJa tot -20 °C
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Hosta’s planten

De beste tijd om Hosta’s te planten is tussen april en augustus maar zolang het niet vriest kunnen Hosta’s eigenlijk het hele jaar door worden geplant. Om Hosta’s te planten graaf je een ruim plantgat. Ongeveer anderhalf keer zo groot als de pot waarin de plant geleverd wordt. Meng de opgegraven grond met verse potgrond en compost. Haal de plant uit de pot, verwijder de oude potgrond en spreid de wortels zo goed mogelijk horizontaal uit.  Wanneer zich een echte wortelbal heeft gevormd in de vorm van de pot, vooral dan is het van groot belang om deze wortelbal (gedeeltelijk) te ontwarren.  Zo wordt de plant gestimuleerd om de natuurlijke wortelgroei aan te nemen, waardoor hij beter zal groeien. Zet de plant een half uurtje in wat lauw warm water zodat de overgebleven kluit zich goed vol kan zuigen. In het midden van het plantgat maak je een heuveltje. Zet de planten in het plantgat  en spreid de wortels van de plant hierover uit. Vul het plantgat verder op met het mengsel opgegraven grond. Druk de grond uiteindelijk goed aan en leg bovenop nog een extra laag compost. Geef de plant flink water en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft.

Hosta’s vermeerderen

Als je een prachtige Hosta in je tuin hebt staan en deze ook graag nog op een andere plaats in de tuin wilt planten, kun je dit doen door middel van het scheuren van de plant. Dit noemen we het vermeerderen van de plant. 

De meningen zijn nogal verdeeld over wat de beste tijd is om de plant te scheuren of te delen. Sommige mensen zijn van mening zijn dat het voorjaar (maart/april) hiervoor de beste tijd is en anderen mensen zijn van mening dat je het vermeerderen of verjongen van de Hosta beter in het najaar (september/oktober) kunt doen. Over het algemeen kun je het beste de maand september aanhouden om de plant te scheuren. De plant kan zo nog voor de winter voldoende wortels aanmaken. In het voorjaar kan de Hosta zich dan concentreren op het aanmaken van bladeren en bloemen. Als je echter toch in het voorjaar gaat scheuren zal de plant dus direct na het scheuren blad en bloemknoppen willen aanmaken. Dit kost de plant zoveel energie dat het herstel van de wortels langer op zich zal laten wachten. Je zult begrijpen dat als je nu een warme periode krijgt, het voor de plant erg moeilijk wordt te overleven. 

Stappenplan voor het scheuren van de Hosta

 • De plant kan het beste met een riek voorzichtig worden uitgegraven om zo de ondergrondse uitlopers zo min mogelijk te beschadigen. 
 • Bekijk goed waar de plant de krachtigste scheuten heeft. 
 • Split de moederplant in verschillende delen. 
 • De stukken kan je meestal met de hand uit elkaar scheuren. Lukt dit niet maak dan gebruik van een stevig mes.
 • Maak planten van ongeveer gelijke grote en controleer steeds of de nieuwe plant beschikt over voldoende groeipunten.
 • Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde toe. Bemesten met gedroogde koemest of oude, verteerde stalmest kun je in september beter niet doen. De planten zullen door deze makkelijk op te nemen voedingsstoffen op het einde van het jaar sappige scheuten vormen waardoor de kans op bevriezing toe zal nemen.

Hosta snoeien en onderhouden

Hosta’s hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in augustus af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst. Hoewel de planten tot -20°C verdragen beschermen de verwelkte bladeren de neuzen (stukjes van de plant die als eerste boven de grond komen) in de lente voor late nachtvorst. Daarnaast is het een schuilplaats voor insecten en andere kleine diertjes en voeding voor de plant. Net voordat de hosta opnieuw uitloopt  in het voorjaar kan het nog overgebleven blad voorzichtig met een hark worden verwijderd. Pas daarbij wel op dat de neuzen niet al boven de grond uitkomen die zouden dan beschadigd kunnen raken. Als je de verwelkte bladeren niet mooi vindt en deze al in de herfst verwijdert, dan is het belangrijk de plant te bedekken met dennentakken of droge bladeren om deze zo tegen de vorst te beschermen.

 Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. Het is een fabel dat Hosta’s goed tegen droogte kunnen. Wanneer een Hosta in volle groei droog komt te staan, is er op het eerste zicht niets aan de hand. Echter ondergronds lijdt de plant en stopt de verdere ontwikkeling. Er kan dan ernstige schade ontstaan. Zelfs in die mate dat de Hosta het volgende seizoen een stuk kleiner zal worden. Tijdens de zomerperiode mag een Hosta gedurende geruime tijd nat staan aangezien de plant door de vaak vele en grote bladeren veel vocht verliest.

Hosta bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Hosta goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. De eerste bemesting dient te gebeuren in maart en moet daarna om de zes weken herhaald worden tot half augustus. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspelt. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Ziektes en plagen

Hosta’s zijn één van de meest betrouwbare vaste planten in de tuin, maar het is een feit dat Hosta’s zeer geliefd zijn bij slakken. De meeste Hosta’s zijn een waar slakken restaurant. Van alle slakkensoorten zijn het voornamelijk de naaktslakken die de gaten in de Hosta’s veroorzaken. Tijdens de schemering van de avond trekken ze vanuit hun schuilplaatsen erop uit om zich tegoed te doen aan de Hosta’s. Dit is dus ook het beste moment om ze te vangen. Veel Hostaliefhebbers gaan ’s avonds op jacht en nemen met de hand alle slakken weg die ze kunnen vinden. Het is misschien niet het meest frisse werkje maar om je Hosta te behouden zul je aan de slag moeten. 

Het aanbrengen van een materiaal waar slakken niet graag overheen kruipen (o.a. boomschors, cacao doppen, gebroken schelpen) rondom de Hosta’s is ook een manier om een volgende invasie van slakken tegen te gaan. Daarnaast is het strooien van koffieprut rondom de planten en het sproeien van een knoflookoplossing zelfs dodelijk en andere slakken blijven op afstand. Dit dient echter zeer regelmatig herhaald te worden aangezien de cafeïne en knoflook uitspoelen bij regen. Een andere oplossing zijn biologische slakkenkorrels. 

Zijn Hosta’s eetbaar?

Slakken weten het zoals hierboven aangegeven allang, maar wist je dat hosta’s ook voor mensen heel smakelijk zijn? Vooral de opgerolde, jonge bladscheuten die in het voorjaar bovenkomen, zijn lekker maar er zijn ook hosta’s waarvan het oudere blad eetbaar is. Het blad en de bladscheuten kun je bakken of koken: ze smaken een beetje naar spinazie. De meest gegeten soorten hosta’s zijn Hosta sieboldii en de Hosta montana. Hosta plantaginea wordt bovendien gekweekt vanwege de bloemen die een zoete smaak hebben.

Hosta soorten 

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Hosta Decorata

Deze Hosta komt van oorsprong uit Japan. De plant wordt zo’n 50-60cm hoog en heeft eivormige bladeren. Deze worden 5-15cm lang en 6-9cm breed. De bladeren zijn groen en hebben een witte rand. De Hosta Decorata bloeit in juli/augustus met wijd openstaande donker lila bloemen. De bloemstengels komen hoog boven de bladeren uit.

FamilienaamHosta Decorata
Nederlandse naam     Hosta / Hartlelie
BloemkleurDonker lila
BladkleurGroen met witte rand
Hoogte50 - 60cm
Hoogte bloem80 – 100 cm

Hosta Lancifolia

Van oorsprong komt de Hosta Lancifolia uit Japan. Deze middelgrote hartlelie, heeft een pol vormige habitus. De middelgroene tot donkergroene bladeren zijn glanzend en lancetvormig . Deze hosta bloeit van juli tot september met violetblauwe klokvormige bloemen. Hosta lancifolia houdt van een standplaats in de halfschaduw en schaduw. De plant staat graag in een vruchtbare, goed doorlaatbare en vochtige grond. Deze hosta is zeer goed winterhard, zeewind tolerant, verdraagt redelijk goed luchtvervuiling en is over het algemeen ziektevrij . 

FamilienaamHosta Lancifolia
Nederlandse naam     Hosta / Hartlelie
Bloemkleurvioletblauw
BladkleurMiddelgroene tot donkergroene
Hoogte40 – 60 cm
Hoogte bloem80 cm

Hosta Montana

Hosta Montana wordt tot de groep van zeer grote Hosta's gerekend. De grote groene bladeren worden 72 cm hoog en 198 cm breed en hebben diepe nerven.

De trechtervormige lilakleurige bloem van Hosta Montana staat aan rechte bebladerde stelen. Deze hartlelie bloeit in de periode juli-september. De pollen van Hosta Montana kunnen een diameter bereiken van een meter. Een goede, ruime plek onder boom of struik is dan ook zeer gewenst. Hosta Montana is afkomstig uit Japan waar zij van nature voorkomt op beschaduwde plaatsen in de bergen (Montana = berg). Vanwege de afkomst is deze hartlelie dan ook geschikt om in Japanse of oosterse tuinen te worden aangeplant.

FamilienaamHosta Montana
Nederlandse naam     Hosta/Hartlelie
BloemkleurLila
BladkleurGroen
Hoogte72 cm
Hoogte bloem100 cm – 120 cm

Hosta Plantaginea

Hosta Plantaginea grandiflora is de eerste hosta die reeds in de 18de eeuw in Europa terecht kwam. Alle geurende Hosta stammen af van Hosta Plantaginea. In tegenstelling tot de meeste andere hosta, is Hosta Plantaginea een plant die afkomstig is uit China, niet uit Japan. Het is ook de Hosta die het meest zuidelijk verspreidingsgebied heeft, en dus het meest hittebestendig is. Deze hosta bloeit van juli tot september met zeer grote, witte bloemen (tot 15 cm lang), die een geur verspreiden die doet denken aan Meiklokjes. De bloemen openen zich trouwens ’s avonds, in tegenstelling tot de meeste andere hosta die ’s morgens hun bloemen openen.

De attractieve, middelgroene tot lichtgroene bladeren zijn licht glanzend en hartvormig . Hosta Plantaginea houdt van een standplaats in de halfschaduw of zon . De plant staat graag in een vruchtbare, goed doorlaatbare en vochtige grond. Deze hosta is zeer goed winterhard, zeewind tolerant, verdraagt redelijk goed luchtvervuiling en is over het algemeen ziektevrij.

FamilienaamHosta Plantaginea
Nederlandse naam     Hosta/Hartlelie
BloemkleurWit
Bladkleurmiddelgroene tot lichtgroene
Hoogte40 – 80 cm
Hoogte bloem80 cm

Hosta Rectifolia

Hosta Rectifolia  wordt tot de groep klein blijvende Hosta's gerekend. Deze Hosta komt oorspronkelijk uit Japan en wordt 50-75cm hoog. De lange elliptisch bladeren zijn mat, donkergroen met afmetingen van 15-25cm lang en 5-14cm breed. De intens paarse bloemen van bloeien in juli en augustus. Ze zijn smal maar trechtervormig openstaand en hebben violetkleurige strepen aan ongeveer 80 cm lange stengels. De pollen van Hosta Rectifolia  hebben een diameter van ongeveer 50 cm en de plant staat graag op een licht- tot halfschaduw plaats in de border.

FamilienaamHosta Rectifolia
Nederlandse naamHosta/Hartlelie
BloemkleurPaars met violetkleurige strepen
BladkleurMat donkergroen
Hoogte50 – 75 cm
Hoogte bloem80 cm

Hosta Sieboldiana

Hosta sieboldiana komt oorspronkelijk uit Japan en is een grote hartlelie met een breed gespreide polvormige habitus. De attractieve, hartvormige blauwgroene bladeren zijn dik en sterk geribbeld deze hosta bloeit in juni en juli met lila witte tot bijna witte klokvormige bloemen aan opstaande bloemstengels. De bloemstengels steken even boven de bladeren uit. De plant wordt zo’n 70 cm hoog. Hosta Sieboldiana houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw . De plant staat graag in een vruchtbare, goed doorlaatbare en vochtige grond. Deze hosta is zeer goed winterhard, zeewind tolerant, verdraagt redelijk goed luchtvervuiling en is over het algemeen ziektevrij 

FamilienaamHosta Sieboldiana
Nederlandse naam     Hosta/Hartlelie
BloemkleurLila wit
Bladkleurblauwgroen
Hoogte70 cm
Hoogte bloem80 cm

Hosta Ventricosa

De Hosta Ventricosa komt oorspronkelijk uit Noord China, Mantsjoerije, Korea en Japan en wordt 75-100cm hoog. De Hosta Ventricosa, ook bekend als Hartlelie, is een winterharde plant die in de maanden juli en augustus bloeit met purper/blauw en van binnen wat witachtig gevlekte bloemen. Deze komen aan uitstekende stelen boven het blad en staan met 10-15 bij elkaar. Ze bereiken een hoogte van ongeveer 70 centimeter. De Hosta Ventricosa heeft donkergroen en hartvormig blad van zo’n 18-25cm lang en 12-18cm breed. Deze plant staat het liefst op een plek in de halfschaduw. De Hosta hoeft nauwelijks gesnoeid te worden. Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn, kunt je de bloemstengels afknippen.

FamilienaamHosta ventricosa
Nederlandse naam     Hosta/Hartlelie
Bloemkleurviolet
BladkleurDonkergroen
Hoogte75 -100cm
Hoogte bloem70 cm

Hosta Crispula

Hosta crispula is een klassieker die in 1829 door von Siebold naar Europa meegebracht werd. Deze middelgrote bontbladige hartlelie, heeft een brede polvormige habitus en attractieve, langwerpige ovale, middelgroene tot grijsgroene bladeren met een gegolfde witte rand. De plant bloeit in juli en augustus met violetblauwe klokvormige bloemen aan opstaande bloemstengels. Hosta Crispula houdt van een standplaats in de halfschaduw en schaduw. De plant staat graag een vruchtbare, goed doorlaatbare en vochtige grond. Deze hosta is zeer goed winterhard, zeewind tolerant, verdraagt redelijk goed luchtvervuiling en is over het algemeen ziektevrij.

FamilienaamHosta crispula
Nederlandse naam     Hosta/Hartlelie
BloemkleurVioletblauw
BladkleurMiddelgroen tot grijsgroen
Hoogte40 – 70 cm
Hoogte bloem80 cm

Overige originele Hostasoorten

 • Hosta aequinoctiiantha
 • Hosta albofarinosa
 • Hosta alismifolia
 • Hosta alliantha
 • Hosta capitata
 • Hosta cathayana
 • Hosta clausa 
 • Hosta clausa ensata
 • Hosta clausa normalis
 • Hosta clausa  stolonifera
 • Hosta clavata
 • Hosta crassifolia
 • Hosta densa
 • Hosta fluctuans
 • Hosta gracillima
 • Hosta hypoleuca
 • Hosta ibukiensis
 • Hosta jonesii
 • Hosta kikutii caput-avis
 • Hosta kikutii kikutii f. leuconota
 • Hosta kikutii 
 • Hosta kikutii polyneuron
 • Hosta kikutii tosana
 • Hosta kikutii yakusimensis
 • Hosta kiyosumiensis
 • Hosta laevigata
 • Hosta longipes f. hypoglauca
 • Hosta longipes f. sparsa
 • Hosta longipes f. viridipes
 • Hosta longipes caduca
 • Hosta longipes latifolia
 • Hosta longipes 
 • Hosta longissima longifolia
 • Hosta longissima brevifolia
 • Hosta minor
 • Hosta montana macrophylla 
 • Hosta nakaiana
 • Hosta nigrescens
 • Hosta okamotoi
 • Hosta pachyscapa
 • Hosta plantaginea var. japonica
 • Hosta  pulchella
 • Hosta pycnophylla
 • Hosta rectifolia australis
 • Hosta rectifolia rectifolia f. pruinosa
 • Hosta rohdeifolia f. viridis
 • Hosta rupifraga
 • Hosta shikokiana
 • Hosta sieboldii 
 • Hosta takahashii
 • Hosta takiensis
 • Hosta ardiva
 • Hosta tibae
 • Hosta tsushimensis
 • Hosta venusta
 • Hosta yingeri 

Variaties en Cultivars

Gezien het grote aantal hosta’s en cultivars is het ondoenlijk om deze allemaal separaat te beschrijven. We hebben daarom een alfabetische lijst samengesteld van de bekendste cultivars. 

ABCD
Hosta AbanaHosta Brussels wafflesHosta CalypsoHosta Dance with Me
Hosta Acid ArtHosta Baby Doll Hosta CarnivalHosta Dancing Queen
Hosta AfterglowHosta Bachelor PartyHosta Cathedral WindowsHosta Danish Mouse
Hosta AlakazaamHosta Beach BoyHosta CatherineHosta Dawn's Early Light
Hosta AlmostHosta Beauty substanceHosta Center of AttentionHosta Daybreak
Hosta AmaliaHosta BehemothHosta Champagne ToastHosta Deane's Dream
Hosta AmbrosiaHosta BellevueHosta ChanticleerHosta Deep Blue Sea
Hosta AmericanaHosta Ben VernooijHosta Cheatin HeartHosta Deliverance
Hosta American HaloHosta Bigga LuigiHosta Cherry BerryHosta Devon Green
Hosta AmosHosta Big JohnHosta Cherry TartHosta Dewed Steel
Hosta Amy ElizabethHosta Blaue VenusHosta China GirlHosta Diamonds are Forever
Hosta AndorianHosta Blue AngelHosta Church MouseHosta Dinky Donna
Hosta AndrewHosta Blueberry Muffin Hosta Cinnamon SticksHosta Dixie Cups
Hosta Apple CandyHosta Blue ElfHosta City DogHosta Domaine de Courson
Hosta AppletiniHosta Blue Haired LadyHosta Clear Fork River ValleyHosta Dragon Tails
Hosta Arch DukeHosta Blue Mouse EarsHosta Clifford's Forest FireHosta Dream Queen
Hosta AristocratHosta Blue RidgeHosta Clown's CollarHosta Dress Blues
Hosta ArmaniHosta Blue UmbrellasHosta Coastal TreasureHosta Dry Ice
Hosta AtlantisHosta Blue VisionHosta Coast to Coast
Hosta Atom SmasherHosta Blue WonderHosta Colored Hulk
Hosta Autumn FrostHosta Blue WuHosta Color Festival
Hosta AvocadoHosta Blushing BlueHosta Confused Angel 

Hosta Bottle GlassHosta Cookie Crumbs

Hosta BountyHosta Cool as Cucumber

Hosta Branching OutHosta Cool Hand Luke
EFGH
Hosta Early SunriseHosta Fall BouquetHosta Gabriel's WingHosta Halcyon
Hosta Early TimesHosta Fall DazzlerHosta Galaxy LightHosta Half and Half
Hosta Eco MirrorHosta Fan DanceHosta GemstoneHosta Hands Up
Hosta ElectrocutionHosta Fatal AttractionHosta Gentle SpiritHosta Hanjas Crazy Mouse
Hosta ElegansHosta Feather BoaHosta George SmithHosta Hanjas Red Edge
Hosta El NiñoHosta Final SummationHosta Get NekkidHosta Happy Accident
Hosta Elvis LivesHosta Final VictoryHosta GlamourHosta Harry van de Laar
Hosta Emerald ChargerHosta Fire and IceHosta Goldbrook Glimmer Hosta Hearts Galore
Hosta Emerald PaisleyHosta Fire IslandHosta Goldbrook GloryHosta Herifu
Hosta Emerald Ruff Cut Hosta FireworksHosta Gold ChipHosta Hidden Treasure
Hosta Emeralds and RubiesHosta First BlushHosta Gold EdgerHosta Hideout
Hosta Eminence GriseHosta First FrostHosta Golden GateHosta High Society
Hosta Empress WuHosta Flamenco MouseHosta Golden MeadowsHosta High Voltage
Hosta ErosHosta Flemish DesignHosta Golden NeedlesHosta Holar Ice Empress
Hosta EroticaHosta Flemish GoldHosta Goodness GraciousHosta Holar Purple Flash
Hosta Essence of SummerHosta Flemish MasterHosta Gosan HildegardeHosta Holar Red Wine
Hosta Exotic PresentationHosta Flemish SkyHosta Gravity RocksHosta Holar Wild Side

Hosta Flemish SteelHosta Green CupsHosta Holy Mouse Ears

Hosta Florence Nightingale Hosta Greenest of TwentyHosta Hotspur

Hosta Forbidden FruitHosta Green with EnvyHosta Hypnosis

Hosta Fragrant BouquetHosta GuacamoleHosta Hyuga Urajiro

Hosta Fragrant DreamHosta Guardian Angel

Hosta Fragrant QueenHosta Gypsy Rose

Hosta Francee


Hosta Free Jazz

IJKL
Hosta Iced LemonHosta Jack BerryHosta KabitanHosta Louie Louie
Hosta Ice FolliesHosta Jade CascadeHosta KanziHosta Ladybug
Hosta Ice PalaceHosta Jennifer BaileyHosta KatanaHosta Lady Guinevere
Hosta Imperial PalaceHosta JerzyHosta Katsuragawa BeniHosta Lady in Red
Hosta InahoHosta Jim MatthewsHosta Kempen Magenta BlueHosta Lady Luck
Hosta IndigoHosta Jolly Green GiantHosta Kempen Red TwistHosta Lakeside Banana Bay
Hosta Inniswood Hosta JosephHosta Kempen Waving ShadowHosta Lakeside Cha Cha
Hosta Irish LuckHosta Journey's EndHosta Key Lime PieHosta Lakeside Color Blue
Hosta Iron SkyHosta Joy RideHosta Key WestHosta Lakeside Cupcake
Hosta Itty GoldHosta JuneHosta Kifukurin Ko MameHosta Lakeside Dimpled Darling
Hosta Ivory QueenHosta June FeverHosta KingsizeHosta Lakeside Dragon Fly 

Hosta Jurassic ParkHosta Kitty CatHosta Lakeside Hazy Morn

Hosta JustineHosta Kiwi Full MontyHosta Lakeside Khum KawHosta Lakeside Little TuftHosta Lakeside MaverickHosta Lakeside Meter MaidHosta Lakeside Paisley PrintHosta Lakeside Prophecy FulfilledHosta Lakeside RingmasterHosta Lakeside Sassy SallyHosta Lakeside Storm Watch Hosta Lakeside Swan PonHosta Lakeside ZingerHosta Lemon DelightHosta Lemon Lime
MNOP
Hosta Magical Mouse EarsHosta NakaianaHosta Oil PaintHosta Paisley Border
Hosta MariachiHosta Naked LadyHosta On StageHosta Pandora's Box
Hosta Marilyn MonroeHosta NeedlepointHosta Orange MarmeladeHosta Paradise Island
Hosta MarrakechHosta NeptuneHosta Orange StarHosta Paradise Joyce
Hosta Mary Marie AnnHosta Niagara FallsHosta OvalwoodHosta Paradise Parade
Hosta Maui ButtercupsHosta Number NineHosta Over the WavesHosta Paradise Puppet 
Hosta Maya Infatuation 

Hosta Party Popper
Hosta Merry Sunshine

Hosta Paul's Glory
Hosta Midnight at the Oasis 

Hosta Peter Ruh
Hosta Midnight Oil

Hosta Pete's Dark Satellite
Hosta Mighty Mouse

Hosta Pete's Mystery
Hosta Mini Skirt

Hosta Phoenix
Hosta Minnesota Wild

Hosta Pineapple Upsidedown Cake
Hosta Minuteman

Hosta Pin Stripe Sister
Hosta Miracle Lemony

Hosta Pin Up
Hosta Montreal Blue Ice Storm

Hosta Pistache
Hosta Moody Blues

Hosta Plug Nickel
Hosta Moonstruck

Hosta Poker
Hosta Moulin Rouge

Hosta Polar Vortex
Hosta Mouse Capades

Hosta Popcorn
Hosta Mouse Party

Hosta Popo
Hosta Mouse Trap

Hosta Prairie Moon 
Hosta Mr Blue

Hosta Praying Hands
Hosta Mystic Mouse

Hosta Prime MarkHosta Prom Queen
QRST
Hosta Queen JosephineHosta Red Wine FriesHosta SagaeHosta Tardiflora

Hosta Rainbows EndHosta Sandhill CraneHosta Tattle Tails

Hosta Rainforest SunriseHosta Sara's SensationHosta Teachers Pride

Hosta Raspberries and CreamHosta School BusHosta Teeny Weeny Bikini

Hosta Raspberry SundaeHosta School MouseHosta That's The Spirit

Hosta Redback TavernHosta Secret AmbitionHosta The Fonz

Hosta Red BullHosta Secret LoveHosta The King

Hosta Red CadetHosta Shade FanfareHosta Theo's Blue

Hosta Red OctoberHosta She's got the MovesHosta Theo's Red

Hosta Red StepperHosta Shimmy ShakeHosta The Queen

Hosta Red StiltsHosta Silk RoadHosta The Right One

Hosta Regal SplendorHosta Silver LightHosta Thunderbolt

Hosta Regal Supreme Hosta Silver ShadowHosta Thunder Boomer

Hosta Remember MeHosta Silver StarHosta Tilt a Whirl

Hosta RevolutionHosta Silver Threads and Golden NeedlesHosta Titanium

Hosta Rhapsody in BlueHosta Simply SharonHosta Tokudama Flavocircinalis

Hosta Rhino BlueHosta Sister BettyHosta Tokyo Smog

Hosta Ripped Hosta SizzleHosta Tom Schmid

Hosta Rippled HoneyHosta Skinny Mouse Hosta Tonque Twister

Hosta Ripple EffectHosta Sky DancerHosta Torchlight

Hosta Risky BusinessHosta Smoke SignalsHosta Touch of Class

Hosta Roller Coaster RideHosta SorbetHosta Touch of Flame

Hosta Royal CharmerHosta Space OdysseyHosta T Rex


Hosta SpartacusHosta Tropicana


Hosta Spring Fling
UVWY
Hosta Ulysses S. GrantHosta Valley s Silky SkirtHosta Waiting in VeinHosta Yellow Polka Dot Bikini
Hosta Unruly ChildHosta Valley's Big FreezeHosta War PaintHosta You're So Vein

Hosta Valley's Chute the ChuteHosta Warwick Comet

Hosta Valley's Cover LadyHosta Waterslide

Hosta Valley's FunboardHosta Well Shaked

Hosta Valley's GlacierHosta Wheaton Blue

Hosta Valley' s Green BeezHosta Wheee!

Hosta Valley's Lemon SquashHosta Whirlwind

Hosta Valley's Liquid GoldHosta Whiskey Sour

Hosta Valley's PaparazziHosta White Feather

Hosta Valley's Red Scorpion Hosta Wide Brim

Hosta Valley's Secret CoveHosta Wiggles and Squiggles

Hosta Valley's SushiHosta Winter Snow

Hosta Valley's TasukiHosta Winter Warrior

Hosta Venetian SkiesHosta Wonderful Life

Hosta ViolettaHosta Wonderland

Hosta Virginia ReelHosta Woodland Elf

Hosta Volcano IslandHosta Wu-La-La

Wat kost een Hosta?

De prijs voor een Hosta wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid en het soort. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Hosta’s kopen?

Heb je interesse om Hosta’s te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over Hosta’s die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie planten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Hosta’s te kopen.


Beplantingsplan maken