Liquidambar styraciflua | Amberboom

De Amberboom, ook wel Liquidambar styraciflua genaamd, is inheems in het centrale en oostelijke deel van de USA en in een groot gedeelte van Mexico. De boom kan in deze gebieden zo’n 40 meter hoog worden maar dat is in ons land echter niet het geval. In de lage landen wordt de Amberboom zelden hoger dan 25 meter. De boom heeft meestal een recht opgaande, diep gegroefde stam. De kroon van de Liquidambar styraciflua is in zijn jeugd vrij smal. Op latere leeftijd gaan de takken van de boom afstaan zodat de kroon parasol of eivormig wordt. Dit duurt echter jaren aangezien de Amberboom een langzame groeier is. 

Jonge twijgen zijn geelgroen en kleuren aan de zonzijde roodbruin. Oudere takken hebben meestal dikke grijze kurklijsten, dit zijn harde richels aan de takken, die soms loslaten. De grijze stam heeft diepe groeven. De bloemen, die in mei verschijnen, zijn onopvallend. Daaruit ontwikkelen zich (aan een volwassen boom) 3 cm grote, ronde vruchten die vaak gedurende de hele winter aan de boom blijven hangen.  

De bladeren van de Amberboom lijken veel op die van de esdoorn. Het verschil is echter dat deze bladeren vrij stug en dieper handvormig ingesneden zijn. De bladeren staan op lange donkerrode stelen. De randen van de bladeren zijn lichtjes gezaagd en hebben fijne haartjes in de hoeken van de bladnerven. Verder is het blad is 8 - 16 cm lang en 10 - 20 cm breed en in de zomer glanzend donkergroen en niet heel opvallend. Toch zijn deze bladeren de grootste troef van de Amberboom. Samen met de Esdoorn maakt de Amberboom in de USA deel uit van de beroemde “Indian Summer” waarbij de bladeren van de bomen spectaculair verkleuren. De intense herfstkleur van de Amberboom is gevarieerd: wijnrood met geel, fel oranje naar diep paarsrood, allemaal aan één boom. Op een vochtige standplaats kleurt het blad meer violet. Het is een van de meest spectaculaire en intense herfstverkleurders die er zijn. De bladeren blijven in deze prachtige herfsttinten lang aan de bomen hangen zodat we er wekenlang van kunnen genieten. 

FamilienaamLiquidambar styraciflua
Nederlandse naam     Amberboom
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²1
StandplaatsZon, halfschaduw
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Amberboom

Amberboom planten

Het is aan te bevelen om een Amberboom te planten die 2 of 3 jaar oud is. Amberbomen hebben een oppervlakkig en vlezig wortelgestel. Daardoor zijn ze zéér moeilijk te verplanten. Plant een Amberboom dan ook altijd direct op de juiste plaats. Liquidambar styraciflua groeit het liefst op een vruchtbare, open niet te droge zand-leembodem. Verder mag de grond niet te kalkrijk zijn. Amberbomen houden van vrij veel zon, wat ook de prachtige verkleuringen ten goede komt. De bomen zijn wind en zeewindgevoelig en houden niet van strooizout. Een Amberboom zeer dicht langs de weg planten is dus niet zo’n goed idee. 

Stappenplan voor het planten van de Amberboom:

 • Graaf een ruim plant gat waar het wortelgestel of kluit makkelijk in past. Doe dit meteen op de juiste plaats want zoals aangegeven, wordt de Amberboom niet graag verpoot. Indien er een harde laag in de grond zit, is het beter deze te verwijderen zodat er geen water in het plant gat blijft staan.
 • Bij bomen met een kluit mag de ijzeren korf of jute doek nooit verwijderd worden. Wanneer je dit wel doet, bestaat de kans dat de kluit uit elkaar valt en het wortelgestel beschadigd.
 • Plant de boom op de juiste diepte. Dit klinkt wat vreemd maar vaak kun je dit zien aan de stam. Het stuk van de stam dat in de grond heeft gestaan heeft een andere kleur dan het stuk dat erbovenuit gestoken heeft. Wanneer dit niet duidelijk zichtbaar is, kun je de boom het beste met de wortels net onder de grond planten.
 • Mocht de grond erg nat zijn, is het verstandig om drainage aan te leggen. Als dit niet mogelijk is, plant de boom dan op een terpje. De boom staat dan met de wortels voor de helft in het plant gat en voor de helft er boven. 
 • Vul het plantgat goed op met tuinaarde, zodat alle wortels bedekt zijn. Meng daarbij de uitgegraven grond met aanplantgrond en vul daar het plantgat mee op.
 • Plaats naast de boom 2 boompalen om scheefwaaien of het afscheuren van de wortels te voorkomen. Zet deze 30 tot 40cm van de boom af. En zet ze minimaal 1/3 in de grond zodat ze goed stevig vast staan.  Wil je maar 1 boompaal gebruiken, plaatst deze dan aan de windkant.
 • Verbind de palen met de boom door middel van boomband.

Amberboom snoeien en onderhouden

De Amberboom is een langzame groeier en verdraagt snoei vrij goed. Dit betekent dat de boom gemakkelijk te onderhouden en in toom gehouden kan worden. Het wegsnoeien van kleine takjes kan het beste in de zomer gebeuren, voor een meer ingrijpende snoeibeurt is het najaar een geschikter moment. Door te snoeien blijft de vorm van de Amberboom behouden. 
 • De Amberboom heeft weinig snoei nodig. Als er toch wat kleine takjes en dode takken gesnoeid moeten worden, kun je dit het beste doen in de zomermaanden.
 • Het snoeien van dode takken wordt aangeraden. Deze voegen geen waarde meer toe aan de Amberboom en laat je deze zitten krijgt de boom op den duur een typische vorm. De dode takken kun je ook in de zomermaanden snoeien.
 • Vaak kom je tijdens het snoeien ook kruisende takken tegen. Verwijder deze takken, zodat het hart van de Amberboom genoeg zonlicht kan krijgen.
 • Het kan zinvol zijn om de lange takken in te korten. Zo behoudt de Amberboom zijn vorm.
 • Kom je dikke takken tegen die je wilt snoeien? Dan kun je deze beter later in het najaar wegsnoeien.
 • Ben je klaar met snoeien, kijk dan of de boom nog mooi in vorm is. Snoei waar nodig nog wat extra bij, maar snoei nooit te veel in een keer.

Verschillende groeiwijzen van de Amberboom en ook als haag

Niet alleen als solitair is de Amberboom een aanwinst voor de tuin. Door de langzame groei en het zeer goed verdragen van snoei is de boom ook in verschillende vormen en als haag zeer geschikt. Eén van de vormen is als leiboom. Een Leiboom is een boom waarvan de takken in horizontale richting, langs een leirek, worden geleid. Leibomen geven structuur aan de tuin of het erf. Vroeger werden de Leibomen, aangeplant als zonwering. Zo stonden de Leibomen aan de zonkant van het huis, op het zuidwesten. Tegenwoordig worden Leibomen veel aangeplant voor de sier of afscherming tegen inkijk. De Leibomen zijn met de nieuw uitlopende takken makkelijk nog voller te maken. De takken zijn namelijk zeer buigzaam. 

Een andere optie is om een Amberboom in de vorm van een dakboom te kweken en te snoeien. In feite is de dakboom een natuurlijke parasol: het geeft een goede bescherming tegen de zon. De dakbomen kunt u goed in vorm houden en zijn niet alleen geschikt voor grote tuinen. Ook in kleine tuinen komt de dakboom mooi tot zijn recht. De dakboom is een natuurlijke overkapping.

Als haag zie je de Amberboom niet vaak in tuinen. Zonde, want als haag is het een prachtige blikvanger voor je tuin. Door de boom goed te snoeien groeit deze meer in de breedte en ontstaat er een dik en dicht bladerdek dat in de herfst prachtig verkleurd. 

Amberboom bemesten

Op zich heeft de Amberboom zo goed als geen bemesting nodig. Om er echter voor te zorgen dat de Liquidambar styraciflua goed groeit en vrij van ongedierte blijft, is het raadzaam om de boom een beetje te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De boom kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Mogelijke ziektes

Ziekten en plagen komen niet tot nauwelijks op de Amberboom voor.

Naamgeving en toepassing

De hars van deze boom is goudgeel en werd door Indianen in Noord-Amerika gebruikt om een soort kauwgom van te maken. De Spaanse ontdekkers van de boom zagen de hars echter aan voor vloeibare amber (liquid ambar). Zo heeft de boom ook zijn naam gekregen. Amber was in die tijd een dure stof. Al snel kwamen ze erachter dat deze hars geen amber maar toch goed te gebruiken was. Tegenwoordig is het een goedkopere vervanger in lakken, lijm, schoenpoets parfum- en cosmetica industrie. In de VS gebruikt men het ook voor kauwgom (sweet gum) en voor het aromatiseren van snoep, dranken en tabak. In de volksgeneeskunde is het hars een onderdeel van producten tegen verkoudheid en huidziektes. Het roodbruine hout wordt ook gebruikt voor fineer en meubels.

Amberboom soorten 

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze boom voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Oosterse Amberboom (Liquidambar orientalis) 

De oosterse Amberboom (Liquidambar orientalis) groeit van oorsprong in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, met name in de moerassen van Zuid West Turkije en op het Griekse eiland Rhodos en verder in Syrië en Iran. Omstreeks 1750 is deze Amberboom vorm in Europa binnengekomen via de botanische tuinen in Italië (Padua, Pisa) en Frankrijk (onder andere Lyon en Bordeaux) als een mooi collectors item. 

In Nederland staat de Liquidambar orientalis graag op een zonnige plek en een goede voedzame bodem. Deze prachtige boom heeft bescherming nodig tegen noordoosten- en noordwestenwinden, omdat de boom niet helemaal winterhard is. In het natuurlijke verspreidingsgebied wordt de Liquidambar orientalis ongeveer 30 meter hoog maar in Nederland niet meer dan 7 tot 10 meter. De boom heeft een zeer dichte vertakte eivormige kroon met sterk afhangende takken. In Noordwest-Europa wordt deze Amberboom zelden groter dan zeven tot negen meter. Het blad is vijflobbig en handvormig en is tussen de lobben dieper dan de helft ingesneden. Het blad is 4,5 tot 7,5 centimeter lang en vijf tot tien centimeter breed. De bladsteel is vier tot zeven centimeter lang. De bladeren kleuren in de herfst van geel naar dieprood. 

FamilienaamLiquidambar orientalis
Nederlandse naamOosterse Amberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurDonkergroen in de zomer 

Van geel naar dieprood in de herfst
Hoogte7 – 10 meter
Windbestendigheid     Matig

Liquidambar Formosana en de natuurlijke variëteit monticola

Het belangrijkste kenmerk van de Liquidambar Formosana is dat het blad meestal drie en soms vijf lobben bezit, maar vooral dat deze aanzienlijk groter zijn dan van de andere soorten. De bladeren van de Liquidambar Formosana zijn 8 tot 15 centimeter breed en 10 tot 17 centimeter lang. De lobben zijn lang toegespitst en de bladrand is doorschijnend, gezaagd en/of getand met een licht hartvormige bladvoet. Het blad is matglanzend donkergroen en bezit een lange, tot 6,5 centimeter lange bladsteel. De boom komt van nature voor in Midden- en Zuid-China in de provincies Sichuan en Hubei en op het eiland Taiwan, de vroegere Chinese provincie Formosa. De boom is omstreeks 1884 in Europa geïntroduceerd in de Royal Botanical Gardens Liquidambar formosana wordt in zijn natuurlijk omgeving tot 40 meter hoog. In Nederland niet meer dan 25 meter. Deze boom wordt in China veelvuldig toegepast als straat- en laan-boom vanwege zijn rechte stam en bladvolume in de kroon. Het hout van deze boom wordt gebruikt voor meubels en lambrisering en ook voor het produceren van theekisten. Bij ons is de boom goed bestand tegen vorst. 

Monticola is een natuurlijke variëteit van de Liquidambar Formosana en groeit in wat hoger gelegen gebied tegen de bergen aan. Deze Liquidambar-soort heeft uitsluitend drielobbig blad, met een hartvormige bladvoet en langere, tot wel tien centimeter lange bladstelen. De herfstkleur is meestal diep paars-rood.

FamilienaamLiquidambar Formosana
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurDonkergroen in de zomer

geel, oranje, rood in de herfst
Hoogte20-25 m
Windbestendigheid     Matig

Liquidambar Acalycina

Deze Amberboom is bij ons nog redelijk onbekend. Waarschijnlijk komt dat doordat de boom pas in 1980 bij ons werd ingevoerd. De Liquidambar Acalycina komt van nature van het vaste land van China, langs de kust. Het belangrijkste kenmerk van deze boom is een drielobbig blad, dat bij uitlopen tot ver in de zomer een paars-rode kleur behoudt. De bladeren verkleuren in de herfst naar purper tot oranjerood. De Liquidambar Acalycina wordt, in tegenstelling tot de andere soorten in Nederland, niet groot, acht tot tien meter hoog, met een vrij opgaande kroon. Liquidambar acalycina houdt van een plaats in de zon of halfschaduw. 

FamilienaamLiquidambar Acalycina
Nederlandse naamAmberboom
Bloemkleurgeelgroen
BladkleurGroen in de zomer

paars-rood in de herfst
Hoogte8 – 10 m
Windbestendigheid     Matig

Uit fossiele resten van hout, bladeren en vruchten is gebleken dat in het tijdperk Paleoceen – zo’n 60 miljoen jaar geleden - er een Liquidambar europaea van nature voorkwam in geheel Europa. Deze soort is helaas met de laatste ijstijd verdwenen.

Cultivars

Liquidambar styraciflua 'Pendula’

De Liquidambar styraciflua 'Pendula’ is de “treurvorm” onder de Amberbomen. Dit komt door de sierlijk naar beneden hangende zijtakken. De grijze bast is diep gegroefd. De jonge twijgen zijn lichtgroen en krijgen al op jonge leeftijd zware kurklijsten. Het blad is 5-lobbig en glanzend groen. In de herfst kleurt het eerst naar donkergeel en daarna oranje. De bloemen van de Liquidambar styraciflua 'Pendula’ zijn onopvallend en worden gevolgd door ronde, stekelige vruchten die in de winter in de boom blijven hangen. De boom is niet bestand tegen langdurige droogte.

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Pendula’
Nederlandse naamAmberboom
Bloemkleurgeelgroen, onopvallend, april/mei
BladkleurGroen in de zomer, 

Fel geel, oranje in de herfst
Hoogte5- 6 m na zo’n 10 jaar
Windbestendigheid     Slecht

Liquidambar styraciflua 'Aurora'

De Liquidambar styraciflua 'Aurora' wordt, ondanks de wat trage groei, uiteindelijk een tamelijk grote boom die 15-18 m hoog kan worden. Heeft een tot in de top recht doorgaande, gegroefde stam en een eivormige kroon van zo’n 6 m breed. De takstand is eerst schuin opgaand, later meer gespreid. De takken van de Liquidambar styraciflua 'Aurora' hebben weinig kurklijsten. Het middelgrote blad is handvormig en dus 5-lobbig. Het blad is heldergroen van kleur en heeft een gezaagde bladrand. Zowel de bladsteel als de nerven zijn lichtgroen. De herfstkleur begint al vroeg in het seizoen en kleurt via geel naar fel donkerrood. Het blad blijft opvallend lang aan de boom. De ‘Aurora’ is niet windgevoelig en is daarmee ook een goede boom die in lanen en straten toegepast kan worden.

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Aurora'
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurHeldergroen in de zomer

Geel/ donkerrood in de herfst
Hoogte15-18 m
Windbestendigheid     Goed

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon is een middelgrote boom die uiteindelijk 12-15 m hoog en 6-10 m breed wordt. De rechte hart tak vormt een breed kegelvormige kroon. De eerste 10 jaar ontbreken de karakteristieke en decoratieve kurklijsten op stam en takken. Aanvankelijk is de bast opvallend glad en grijs. Op latere leeftijd vormen zich toch ook bij deze boom diepe groeven in de stam. Het blad van de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon is wat langer dan breed, het is handvormig en dieper ingesneden dan bij de rest van de soorten. Het is 5-lobbig, dubbel gelobd en heeft een gezaagde bladrand. In het voorjaar loopt het dof donkergroene blad brons gerand uit. Al vroeg in de herfst begint het blad abrikooskleurig oranjerood te verkleuren. Op nattere gronden kleurt het blad donkerrood tot diep purperrood. Wel laat de boom het blad relatief snel vallen. De ‘Worplesdon’ geeft ook vruchten die bijna de gehele winter aan de boom blijven hangen. Hierdoor heeft de boom ook ’s winters een relatief grote sierwaarde. Deze fraaie straat-, laan- en parkboom is nauwelijks windgevoelig. ‘Worplesdon’ werd genoemd naar het gelijknamige dorp in Surrey, in het Verenigd Koninkrijk. 

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Worplesdon
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurDonkergroen in lente/zomer

Abrikooskleurig/oranjerood in de herfst
Hoogte12-15 m
Windbestendigheid     Goed

Liquidambar styraciflua 'Stared'

De Liquidambar styraciflua 'Stared' is een wat traag groeiende, opgaande boom. Aanvankelijk met een smal ovale kroon, later met een smalle vaasvormige kroon tot circa 7 m breed. De takken van de Liquidambar styraciflua 'Stared' bezitten relatief weinig kurklijsten. Oude(re) bast is grijs en glad. Het middelgrote blad is handvormig, 5- tot 7-lobbig, dubbel gelobd en met een gekartelde bladrand. Het is zo’n 10-16 cm lang en 10-18 cm breed. De bladstelen zijn rood getint. Het blad is donkergroen en kleurt diep wijnrood in de vroege herfst. In tegenstelling tot alle andere cultivars heeft ’Stared’ opvallende, donkerroze bloemen die in april-mei in groten getale verschijnen. De bloemen worden gevolgd door veel vruchten. De ‘Stared’ is wel iets windgevoelig en takbreuk komt zo af en toe voor. 

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Stared'
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurDonkerroze
BladkleurDonkergroen in de zomer

Diep wijnrood in de herfst
Hoogte12 – 15 m
Windbestendigheid     Redelijk goed

Liquidambar styraciflua 'Variegata'

Liquidambar styraciflua 'Variegata' is een relatief traag groeiende, middelgrote boom die uiteindelijk toch maximaal 15 m hoog kan worden. De boom heeft een recht opgaande tam en een smalle eivormige kroon. De twijgen en takken van de Liquidambar styraciflua 'Variegata' hebben geen kurklijsten, ook niet op de oudere takken en bast. Het blad is handdelig, 5-lobbig en heeft een gekartelde bladrand. Het blad is opvallend bont gekleurd. Bij het uitlopen is het blad geelachtig met een iets roze tint en in de zomer onregelmatig witgeel gespikkeld, gevlekt of gemarmerd met groene stippen en vlekken. In de zomer kan bladverbranding optreden. De herfstverkleuring is eerst licht geelbont en later ook rozerood gevlamd. Helaas zijn de herfstkleuren vrij flets en niet erg spectaculair. Draagt over het algemeen weinig vruchten. 

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Variegata'
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
Bladkleurwitgeel met groene stippen en vlekken in de zomer

licht geelbont/ rozerood gevlamd in de herfst
Hoogte15 m
Windbestendigheid     Redelijk goed

Liquidambar Styraciflua ‘Silver King’

De Liquidambar styraciflua ‘Silver King” wordt circa 10 m hoog met een smalle ovale kroon. De takken van de Liquidambar Styraciflua ‘Silver King’ zijn horizontaal afstaand en hebben geen kurklijsten. Het blad is variabel van vorm. Dat wil zeggen dat sommige bladeren ongelobd en sommige handdelig zijn, met 3- tot 5-lobbig. Het blad heeft een gezaagde bladrand. Het grijzig groene blad heeft onregelmatige licht crèmekleurige tot roomwitte randen en is daarmee zeer opvallend. In de herfst kleuren de crèmekleurige bladranden eerst roze en later donkerpurper. De grijsgroene gedeelten in het blad kleuren geel en oranje. De boom vormt geen vruchten. 

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Variegata'
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurGrijsgroen met roomwitte randen in de zomer

Roze naar donkerpurper in de herfst
Hoogte15 m
Windbestendigheid     Redelijk goed

Liquidambar styraciflua ‘Shock’s Gold’

De Liquidambar styraciflua ‘Shock’s Gold’ is een kleine boom met een compacte kroon die gevormd wordt door half opgaande tot horizontaal afstaande takken. De takken van de Liquidambar styraciflua ‘Shock’s Gold’ hebben kurklijsten en de oudere bast is glad. Het blad is handdelig gelobd, 5-lobbig en heeft een gezaagde bladrand. In het voorjaar is het blad lichtgeel tot geelgroen getint. Later in de zomer is het goudgeel. In hete zomers kan bladverbranding optreden. In de herfst kleurt het opvallend rozerood tot purperrood. De boom vormt geen vruchten. Valt vooral op door het lichtgele tot geelgroene blad in het voorjaar en gele blad in de zomer. Daarnaast heeft ‘Shock’s Gold’ een opvallende herfstverkleuring. De boom is windgevoelig.

FamilienaamLiquidambar styraciflua 'Variegata'
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurGoudgeel in de zomer

Rozerood tot purperrood in de herfst
Hoogte8 m
Windbestendigheid     Matig

Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ 

Deze langzaam groeiende, kleine boom heeft een bolvormige tot afgeplatte bolvormige kroon. De takken en twijgen van de Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ zijn niet tot nauwelijks met kurklijsten bezet. Het blad is diep handdelig gelobd, 5-lobbig en soms dubbel gelobd en heeft een gekartelde bladrand. Het blad loopt bronsgroen uit en kleurt later matglanzend donkergroen. De onderzijde is lichter groen en lichtbehaard langs de nerven. In de nerfoksels en in de aanzet van de blad lobben bevinden zich borstelharen. Het blad is niet groot, 8-15 cm breed en 6-13 cm lang. De Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ begint pas laat tot zeer laat in het seizoen te verkleuren. Gelijktijdig zijn groene, gele en oranje gekleurde bladeren aanwezig. Wordt als kleine boom meestal op (hoog)stam veredeld, en is dan geschikt voor speciale toepassingen in plantsoenen, parken en tuinen. ‘Gum Ball’ is niet windgevoelig

FamilienaamLiquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ 
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurDonkergroen in de zomer

Geel/ oranje in de herfst
Hoogte6 m
Windbestendigheid     Goed

Liquidambar styraciflua ‘Lane’ 

De Liquidambar styraciflua ‘Lane’ is een statige grote boom met een recht doorgaande hart tak kan 15-20 m hoog worden. De kroon is 8-12 m breed en kegelvormig. De takken van de Liquidambar styraciflua ‘Lane’ bezitten relatief weinig kurklijsten. De oudere takken zijn bezet met kurk en de oudere bast is fraai gegroefd. Het blad is handdelig, 5-lobbig. De onderste blad lobben staan duidelijk naar beneden gericht. Het blad is tamelijk groot, 10-18 cm lang en 12-20 cm breed en heeft een iets opstaande, onregelmatig getande tot gekartelde bladrand. Het is helder groen gekleurd en kleurt donker karmijnrood in de herfst. Geeft tamelijk veel, relatief grote vruchten. Is iets windgevoelig en takbreuk treedt soms op.

FamilienaamLiquidambar styraciflua ‘Lane’
Nederlandse naamAmberboom
BloemkleurGeelgroen
BladkleurHelder groen in de zomer

Donker karmijnrood in de herfst
Hoogte15-20 m
WindbestendigheidRedelijk goed

Wat kost een Amberboom?

De prijs voor een Amberboom wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Amberbomen kopen?

Heb je interesse om Amberbomen te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over Amberbomen die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie planten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Amberbomen te kopen.

Beplantingsplan maken