Magnolia | Beverboom

Magnolia is een bladverliezende plant die al vroeg in het voorjaar adembenemend mooi bloeit met grote, prachtige bloemen. Magnolia’s kunnen uitgroeien tot hoge bomen en de hoogte varieert van 3 meter tot 20 meter. Het duurt vrij lang voordat deze plant zijn definitieve hoogte bereikt. De magnolia draagt de grootste bloemen van alle heesters die in ons klimaat kunnen bloeien. Deze bloesem is een normaal gesproken een aankondiging dat in ons land de lente begonnen is of op het punt staat te beginnen. 

Magnolia

De magnolia boom vraagt relatief weinig verzorging. De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar, april/ mei. Pas na de bloei verschijnen de donkergroene, glimmende bladeren. De soorten die hun blad verliezen bloeien zelfs al wat eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel. De meeste bloemen blijven 2 tot 4 dagen mooi, maar er zijn hybride soorten waarbij de bloei weken achtereen kan duren. Omdat de magnolia zo vroeg bloeit zijn de knoppen van de bloemen gevoelig voor nachtvorst. Het is dan ook noodzakelijk om de knoppen te beschermen in echt koude nachten. Doe je dit niet, kan het zo maar gebeuren dat je de ene dag een prachtige wit/roze boom in de tuin hebt staan en de volgende ochtend een boom met bruine rottende bladeren. 

Het is erg belangrijk om een magnolia een beschut plekje in de zon of halfschaduw te geven. Een plek in het noordoosten van de tuin moet dus vermeden worden. Daarnaast houdt deze plant niet echt van veel wind. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, zandige bodem. Natte voeten is voor de Magnolia een absolute no go. De relatief zwakke wortels kunnen dan gaan rotten. 

De grond mag zuur zijn maar kalk is iets waar deze plant niet op zit te wachten. De plant heeft maar weinig last van ziekte en parasieten. Hou er wel rekening mee dat een flinke wind de Magnolia snel van de bloesem kan ontdoen. De magnolia is door zijn uitbundige bloei een sieraad in elke tuin in de lente. Je kunt deze dan ook het beste solitair planten. Ook in de herfst moet je de schoonheid van deze boom niet onderschatten. De herfstkleuren van deze struik zijn warm en opvallend. Net zoals de magnolia aankondigt dat de lente is aangebroken, doet deze mooie plant dat ook nog eens een keer in de herfst.

FamilienaamMagnolia
Nederlandse naam     Beverboom
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed Doorlatend, Humusrijk
Planten per m²1
StandplaatsZon, halfschaduw
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Magnolia

Magnolia planten

Je kunt de Magnolia boom het beste in de lente (april-mei) planten. Let er bij het planten van de Magnolia boom op dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. De Magnolia boom groeit het best in de zon/ halfschaduw en staat niet graag in de volle wind. De Magnolia boom heeft kwetsbare wortels die net onder de grond groeien. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Het is echter ook van groot belang dat de wortels niet beschadigd worden. Gebruik dus geen schep, want daarmee zit je al gauw te diep en kun je wortels onherstelbaar beschadigen. Voorzichtigheid bij het uitgraven, vervoeren en planten is dus van groot belang. De wortels zijn een bekend zwak punt van deze verder sterke struik. De Magnolia boom groeit het best met licht zure tot neutrale grond. Van kalk grond houdt de Magnolia boom niet. Plant magnolia’s op ten minste 6 m afstand van het huis, zodat de wortels voldoende ruimte hebben.

Magnolia snoeien en onderhouden

Magnolia’s groeien het mooist wanneer je ze niet snoeit. Dat klinkt misschien wat vreemd maar zonder snoeien groeien ze echt het mooist! Magnolia’s groeien van zichzelf namelijk in een mooie, karakteristieke vorm. Wanneer je snoeit zal de Magnolia verticale scheuten produceren die in het hart van de boom oprijzen, waardoor je de vorm bederft. Wil je de Magnolia boom toch gaan snoeien dan is het belangrijk dat je de beverboom zo snoeit dat de vorm behouden blijft. Snoei na de bloei in het voorjaar. Knip alleen de jonge takken uit de Magnolia boom. Je kunt deze jonge takken herkennen door goed te kijken naar de hoofdtak en daaruit de jong uitlopers op te sporen. Snoei de jonge takken tot 1 blad boven de hoofd tak af. Kijk ook goed of er soms takken zijn in de Magnolia boom die tegen elkaar schuren. Verwijder deze takken van de Magnolia boom omdat de beverboom anders kans loopt op een infectie. 

De Magnolia heeft een voorkeur voor zure tot neutrale grond (pH = 4.5 - 7). De plant staat graag op een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Helaas kan de plant bij nachtvorst in april-mei schade oplopen vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes. Door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen kun je de magnolia tegen nachtvorst schade beschermen. 

Magnolia bemesten

Magnolia’s behoren tot de oudste bomen ter wereld. Er zijn zelfs fossielen van miljoenen jaren geleden gevonden. Het is bij de magnolia belangrijk om elk jaar de grond te verzuren. Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf door de grond te mengen. Bemesten is voor de Magnolia geen vereiste, maar bevordert wel de groei. Na de bloei en richting het najaar kun je prima bemesten. Dit kan prima met organische mest. Strooi tuinturf of compost onder de struik of boom, op de plaats van de kluit, om de Magnolia het nog beter te laten doen.

Magnolia soorten 

Er zijn diverse magnolia soorten. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Magnolia

Magnolia liliiflora 'Nigra'

De Nederlandse naam voor deze prachtige plant is Leliemagnolia. De bloemkleur is donkerpurper en de bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 350 cm. De Magnolia Liliiflora ‘Nigra’ verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. In het vroege voorjaar bloeit deze magnolia uitbundig net als de andere soorten. Het bijzondere van deze soort is echter dat de struik dat in de zomer nog een keertje doet. Als klap op de vuurpijl zijn er struiken van de leliemagnolia die in de zomer een andere kleur bloemen laten zien dan in het voorjaar. Met deze struik krijg je iedere zomer dus ook nog eens een extra verrassing.

Magnolia Kobus

De Magnolia Kobus (beverboom) is een boom die geschikt is voor kleine tuinen. Magnolia Kobus is een middelgrote boom met een kroonvorm die aanvankelijk piramidaal opgaand en gesloten is. Doordat takken later wat gaan doorhangen, wordt de kroon uiteindelijk wat breder. De boom kan een maximale hoogte van 800cm bereiken, maar hij groeit langzaam. Aan de gladde en kale takken zitten wollig behaarde knoppen. Het hieruit verschijnende, kort toegespitste en omgekeerd eironde blad verkleurt in de herfst geel. Vóór de bladontwikkeling verschijnen de geheel openstaande, witte bloemen in de periode april en mei. Deze hebben een doorsnede van ongeveer 10 cm. Na de bloei verschijnen donkerrode zaaddozen. Bij rijping komt het rozerode zaad naar buiten.

Magnolia 'Yellow River'

Magnolia 'Yellow River' is een Chinese beverboom. Deze Magnolia is een middelgrote, bladverliezende heester met een breed gespreide, opgaande, bossige groeivorm. Dit is een Magnolia met lichtgele bloemen die ontstaan vanaf april aan de plant. Het is een kleine boom die uitgroeit tot een hoogte van 500cm. De plant heeft ovale, middengroene bladeren en bloeit in april of mei met grote, lichtgele, heerlijk ruikende bloemen. De plant houdt van een beschutte standplaats in volle zon of halfschaduw. Deze magnolia groeit het best in zure tot neutrale, humusrijke, vochtige grond. Deze bladverliezende Magnolia denudata "Yellow River" is onderhoudsarm, hoeft niet gesnoeid te worden en is redelijk winterhard.

Magnolia sieboldii

Magnolia sieboldii, ook wel magnolia oyama genoemd, is een heerlijk geurende Beverboom. Het is een middelgrote tot grote, bladverliezende boom met witte bloemen met een rood hart. De bloemen van deze Magnolia verschijnen pas in de zomer aan de plant. De bloemen hangen als het ware aan de struik. De magnolia sieboldii houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw en prefereert een niet te zware, zure tot neutrale, vochthoudende grond. Deze bladverliezende magnolia is onderhoudsarm, behoeft weinig snoei, is redelijk winterhard, krijgt in de herfst mooie, rozige vruchten met oranje zaden en beschikt ook over een mooi amberkleurig herfstblad. Een bijzondere Beverboom die wel 400cm hoog kan worden.

Magnolia stellata

Magnolia stellata, ook wel stermagnolia genoemd, is een sterk vertakkende Magnolia. Het is een rijkbloeiende struik die vrij klein blijft en daarom geschikt is voor een kleinere tuin. Uit de zijdeachtige knoppen verschijnen vele smalle, witte bloemblaadjes die stervormig uitstaan, vandaar de Nederlandse naam. Het is een kleine tot middelgrote bladverliezende magnolia struik met een ronde bossige, opgaande vorm en smalle ovale, donkergroene bladeren. Op latere leeftijd wordt het een bolvormige struik. De plant bloeit in de maanden maart en april met geurende witte stervormige bloemen die wel tot 18 witte lintvormige bloemblaadjes kunnen bevatten. Magnolia stellata houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw, enigszins beschut tegen hevige wind en prefereert een niet te zware, zure tot neutrale vochthoudende grond. Deze magnolia is onderhoudsarm, behoeft weinig snoei en is redelijk winterhard.

Magnolia

Magnolia stellata 'Royal Star'

De Magnolia stellata 'Royal Star' is een klein blijvende magnolia, die daardoor ook geschikt is voor kleinere tuinen. Magnolia stellata 'Royal Star' is een variëteit van de gewone Magnolia stellata met vele grotere bloemen en een iets latere bloeitijd. De max. hoogte is 200 cm, hoger dan de gewone Magnolia stellata. De bloei vindt plaats in april. De bloemknoppen zijn lichtbehaard en in de wintermaanden al zichtbaar. De bloemen openen zilverachtig/ licht roze en kleuren door naar helder wit. Na de bloeitijd verschijnt het smalle, diepgroene blad. Dit valt na de herfst af. De Magnolia stellata 'Royal Star' is volledig winterhard. Toch kan de plant maar beter een beschutte standplaats krijgen i.v.m. het doodvriezen van de bloemknoppen. 

Magnolia grandiflora 'Gallisoniensis'

Magnolia grandiflora "galissonniere" is een grote wintergroene magnolia boom. De plant heeft grote donkergroene bladeren, die glanzend en leerachtig zijn aan de bovenkant en aan de onderkant roestkleurig en zacht behaard. Van juli tot september bloeit deze magnolia met heerlijk geurende ivoorwitte bloemen die lijken op grote tulpen. De grote tulpenbloemen geuren heerlijk zoet. Deze 'Tulpenboom' kan wel tot en hoogte van 8 meter uitgroeien, maar het is een trage groeier. De Magnolia grandiflora "galissonniere" houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw en prefereert een niet te zware, zure tot neutrale vochthoudende grond. Deze groenblijvende magnolia is onderhoudsarm, behoeft weinig snoei, is redelijk winterhard en luchtverontreiniging tolerant en krijgt in de herfst ook hele mooie ovalen vruchten die zo’n 10 cm groot kunnen worden.

Magnolia grandiflora 'Little Gem' 

De Magnolia Little Gem is een mooie en compacte groenblijvende boom. Het is een dwergvorm van de Magnolia grandiflora 'Gallisoniere' met een rijkere bloei. Doordat deze plant langzaam groeit en maximaal 2 á meter wordt is deze zeer geschikt voor kleine tuinen en kan zelfs in potten worden geplant. De Magnolia Little Gem produceert grote crème witte bloemen met citrusgeur in de lente en de zomer. De plant heeft glanzende donkergroene bladeren met contrasterende fluwelen koperkleurige onderkanten.

Magnolia ‘Susan’

Magnolia Susan is een middelgrote bladverliezende magnolia boom of struik met een ronde bossige, opgaande vorm. Deze hybride is een kruising tussen magnolia stellata & magnolia liliiflora en heeft gepunte, ovale, midden groene bladeren. De Magnolia 'Susan' is een populaire sierheester met een schitterende bloei. Het is een bladverliezende struik die wel 3 m hoog kan worden en dus een goed opvuller is in een grote tuin. De Magnolia 'Susan' bloeit in de maand april. Er verschijnen dan grote, geurende, tulpvormige bloemen die een dieproze kleur hebben. Eventueel krijgt de plant een tweede bloei in de zomermaanden. Magnolia ‘Susan’ is de meest succesvolle cultivar uit de serie die ook wel de “eight girls” wordt genoemd. Groot voordeel van ‘Susan’ is dat de bloemknoppen in het voorjaar pas worden aangelegd, waardoor deze in de winter niet kunnen bevriezen.

Magnolia 'Gold Star'

De Magnolia 'Gold Star' is een schitterende sierheester met een lichte, stervormige, gele bloem. De Magnolia 'Goldstar' is een variant die met een bronskleurig blad uitloopt, dat later in de zomer groen kleurt. In de herfst kleuren de bladeren van deze tuinplant opnieuw brons-rood af. De lichtgele, sterachtige bloemen verschijnen eind maart, begin april en hebben 14 bloemblaadjes die goed vorstbestendig zijn. Deze Magnolia 'Goldstar' komt goed tot zijn recht als solitair in een grotere border, maar is zeker ook geschikt voor een kleinere ruimte in combinatie met laag blijvende vaste planten. De Magnolia 'Goldstar' staat bij voorkeur op een vochtige, goed doorlaatbare bodem in de zon. Verder worden er geen eisen aan de grond gesteld. Snoeien van deze tuinplant is niet nodig, maar licht snoeien kan in de zomer om hem in vorm te houden. Magnolia 'Goldstar' wordt uiteindelijk ongeveer 300 cm hoog.

Beplantingsplan maken