Sedum ‘matrona’ | Vetkruid

De Sedum ‘matrona’ (ook wel vetkruid genaamd)  is door kruising in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan. Na de introductie werd deze plant snel populair en werd bekroond in Nederland als ‘vaste plant van het jaar 2000’. Het is dus een relatief jonge cultivar. De Sedum matrona is een soort dat een hoogte van ongeveer 60 cm zal bereiken. De plant heeft mooie rode stengels met prachtige groene bladeren die gedurende het jaar naar paars verkleuren. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam. Daarnaast zijn de bladeren een opslagplaats voor vocht wat de plant in extreem droge periodes kan gebruiken om te overleven. Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. De Sedum ‘Matrona’ verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond. Let dus op als er bomen en heesters in de nabije omgeving staan die veel schaduw geven. 

Sedum Matrona bloeit met grote rozerode bloemschermen van augustus tot oktober. Doordat de plant een relatief later bloeier is, en dus nog volop in bloei staat als de meeste andere planten al over hun hoogtepunt heen zijn, is het vetkruid zeer populair om in het najaar extra kleur aan de tuin te geven. Daarnaast is deze langbloeiende plant ook erg in trek bij vlinders en bijen.

Sedum ‘Matrona’ kan  zowel in de border als in de rotstuin staan, maar doet het ook prima als kuipplant op het terras. De plant is winterhard. Qua grond staat het vetkruid graag enigszins droog in goed doorlatende grond. Natte voeten kan deze plant absoluut niet tegen. Staan de wortels te nat, dan zullen ze wegrotten. 

Als de plant in het najaar is uitgebloeid, kun je de stengels met bloemresten gewoon aan de plant laten tot het voorjaar. Deze stengels hebben nog sierwaarde in de winter en zijn (zeker met een laagje sneeuw erop) prachtig om te zien.

FamilienaamSedum 'matrona'
Nederlandse naam     Vetkruid
Soort plantVaste plant
GrondsoortVoedzame grond, enigszins droog.
Planten per m²6 tot 9 per m²
StandplaatsZon
WinterhardGoed winterhard
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Deze vetplant is eigenlijk een heel gemakkelijk plant, die weinig eisen stelt en geen speciale verzorging vraagt. Sedum Matrona is niet aantrekkelijk voor slakken en ook konijnen lusten deze plant niet. De plant heeft dus maar weinig vijanden. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Mocht het vetkruid wat hoog worden en daardoor om gaan vallen kun je dit vermijden door het volgende te doen: In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog en staat een stuk stabieler.

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Sedum Matrona goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Toepassing

De Sedum ‘Matrona’ is een plant dat graag in het zonnetje wordt gezet. Praktisch gezien betekent dit vaak geen plant is voor een kleine- of stadstuin maar wel voor een landelijk gelegen tuin dat een grotere afmeting heeft. Denk hierbij aan een boerderijtuin, een klassieke tuin of een andere siertuin. De plant heeft immers een vrij opvallende uitstraling door de combinatie van rode stengels en groene bladeren. De verkleuring van de bladeren naar de paarse kleur, zorgt uiteraard voor een mooie afwisseling. Dit vetkruid is uitstekend geschikt om in een border te plaatsen maar let op dat deze border wel genoeg zonlicht krijgt. Dit is vooral van belang als je deze plant gaat combineren met andere beplanting.


Beplantingsplan maken