Siergrassen snoeien: hoe en wanneer moet je siergrassen onderhouden?
Wil je een mooie levendige tuin maar zie je het niet zitten om deze zeer intensief te moeten onderhouden? Dan zijn siergrassen een goed alternatief.
Een siergras is een grasachtige plant met een hele hoge decoratieve waarde. Siergrassen brengen een stuk rust in de tuin, maar geven de tuin tegelijkertijd ook een heel dynamisch karakter! De siergras familie is één van de grootste plantenfamilies die we kennen! Om je een beeld te geven, er zijn zo’n achtduizend verschillende soorten te onderscheiden over de gehele wereld.
Waarom het interessant is om siergrassen te integreren in je tuin
Als je je verdiept in siergrassen zul je, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen, ontdekken dat er zeer veel verschillen tussen de diverse soorten te onderscheiden zijn. Siergrassen zijn immers verkrijgbaar in een veelzijdigheid in uitvoeringen, soorten en maten. Je kunt kiezen voor laagblijvende siergrassen, maar ook voor soorten die wel twee meter hoog kunnen worden.
Daarnaast zijn er veel verschillen te vinden in de bloem en de bloeiperiode.
Laat ik met het eerste beginnen. Veel siergrassen hebben filters, waardoor een plant een transparante uitstraling krijgt of pluimen, een donsachtige stengel die een zachte uitstraling heeft. Kom je planten tegen met schermen in sluiter vorm en halmen in diverse kleurstellingen? Ook dit kunnen zomaar eens siergrassen zijn.
Wat ik hiermee wil aangeven is dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt als je met behulp van siergrassen je tuin een finishing touch wil geven of een aantal borders volledig wilt inrichten met siergrassen, want dat kan uiteraard ook. Je kunt je tuin op deze manier dus volledig naar smaak vormgeven! Alleen daarom al is het interessant is om siergrassen te integreren in je tuin.
De meest bekende siergras soorten zijn:
- Lampenpoetsersgras
- Vedergras
- Vingergras
- Prachtriet
- Pampasgras
- Blauwgras
- Japans Bloedgras
- Pijpenstrootje
- Zwenkgras
- Zegge (Carex)
Hoe je je tuin een diervriendelijk karakter geeft met siergrassen
Naast de bovenstaande voordelen is het goed om te beseffen dat je met siergrassen een uitstekende bijdrage kunt leveren aan de populatie van insecten als vlinders, bijen en hommels. Zoals ik al eerder op deze website heb aangegeven gaat het niet goed met deze insecten. De populatie neemt in een schrikbarend snel tempo af. Dit komt omdat we het leefgebied van deze beestjes steeds kleiner maken door bebouwing en een schadelijk beheer van onze landbouwgrond.
Als je siergrassen in je tuin plaatst, geef je eigenlijk een stukje leefgebied terug aan insecten als vlinders, bijen en hommels. Als je het echt goed wilt doen, kies je voor een mix van siergrassen met verschillende bloeiperiodes. Hiermee zorg je er niet alleen voor dat je in de periode van maart tot en met oktober kunt genieten van een kleurrijke tuin, maar zorg je daarnaast ook voor een prettige omgeving voor deze nuttige diertjes.
Waarom siergrassen zo goed passen in een onderhoudsarme tuin
Je kunt siergrassen op een fantastische manier combineren met vaste beplanting maar er ook voor kiezen om siergrassen solitair toe te passen. Daarnaast is het erg mooi om een border te gebruiken om een combinatie van een aantal soorten siergrassen te maken.
Als je een beplantingsplan aan het maken bent, hoef je bijna géén rekening te houden met de specifieke wensen van siergrassen. Siergrassen zijn namelijk “makkelijk” in de omgang en zijn niet kritisch met betrekking tot de zon en de schaduw. Daarnaast kunnen de grassen zich ontwikkelen op iedere grondsoort. Uiteraard heeft deze beplanting een voorkeur voor een goed doorlatende grond maar je hoeft niet druk in de weer te gaan met bemesting en andere grondverijkende middelen.
Uiteraard vinden de siergrassen het lekker om met de voetjes in een voedselrijke grond te staan, maar een overbemesting zal zelfs de groei vertragen! Een siergras wordt op z’n sterkst als het in eigen tempo kan groeien.
Dit komt omdat siergrassen een hechte wortelstructuur vormen, hierdoor prima in staat zijn om zelfstandig voor de voedselvoorziening te zorgen en zeker tegen een stootje kan. Siergrassen zullen zich niet zo snel uit het veld laten slaan bij een storm en de meeste soorten kunnen onze winters prima overleven.
Als deze beplanting zich “gesetteld” heeft, heb je er eigenlijk géén omkijken meer naar. Dit is dan ook de reden waarom siergrassen zo goed passen in een onderhoudsarme tuin. Deze beplanting kan zich behoorlijk zelfstandig redden en zal door de hechte wortelstructuur er ook voor zorgen dat onkruid ook geen kans krijgt!
Hoe en wanneer moet je siergrassen wél onderhouden?
De vorige alinea zal wellicht wat vraagtekens bij je hebben opgeroepen. Ik schrijf hier dat je géén omkijken hebt naar siergrassen, maar de titel van deze tekst is “hoe en wanneer moet je siergrassen onderhouden?”
Laat ik je één illusie ontnemen…….(sorry).
Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet.
Je zult er af en toe iets aan moeten doen.
Schrik niet, het is niet veel werk.
Er zijn slechts twee periodes wanneer het siergras je helpende hand nodig heeft.
Dit is allereerst bij het planten van het gras, iets wat je overigens het gehele jaar kunt doen mits de grond niet bevroren is. Als je de siergrassen geplant hebt, moet je deze in de eerste periode van voldoende water voorzien. Hierbij heb ik het over de eerste paar weken. Daarna moet je dit afbouwen omdat de wortels anders “lui” worden. Dan gaan ze rekenen op water en is er minder drang om zich te ontwikkelen. Je snapt de gevolgen wel.
Als er sprake is van een echt droge zomer, zullen de siergrassen zich goed kunnen handhaven. Het is echter niet zo dat je deze beplanting moet mijden als je toch je tuin aan het bewateren bent. Ook je siergras zal dan best een slokje water lusten en hier zeker géén schade van ondervinden.
Wanneer siergrassen snoeien?
De andere periode dat je het siergras moet onderhouden is de periode net na de winter. Dit is de periode dat je siergrassen moet snoeien. De timing hiervan is wel belangrijk. Als je hier te lang mee wacht komen de nieuwe scheuten tevoorschijn en loop je kans om die te beschadigen. Als je siergras al een tijdje hebt staan, weet je dat dit zonde is.
Hou dus de weersvoorspelling in de gaten. Als de weersvoorspellers er vrijwel zeker van zijn dat de eerste voorjaarszonnestralen zich gaan aandienen moet je eigenlijk al het onderhoud hebben uitgevoerd of dit heel snel gaan doen.
Hoe moet je siergrassen snoeien?
Zoals ik hierboven al heb aangegeven zijn er zeer veel verschillende soorten siergrassen.
Hoewel het één grote familie is, zitten er wel verschillen in de manier van snoeien.
Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:
Niet groenblijvende siergrassen
De niet groenblijvende siergrassen snoei je aan het eind van de winter, net voordat het voorjaar begint. Het grote voordeel hiervan is dat je de gehele winter nog van deze grassoorten kunt genieten. Als je gaat snoeien, kun je deze grassoorten op zo’n 5 tot 25 centimeter van de grond afknippen. Dit exacte maat hangt af van de maatvoering van het gras. Voorbeelden van Niet groenblijvende siergrassen zijn pampasgras, lampenpoetsersgras, prachtriet en vingergras.
Wintergroene siergrassen
Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen. Je snoeit deze planten dus deels.
Groenblijvende siergrassen
Hetzelfde is van toepassing op de groenblijvende siergrassen zoals de zegge en het zwenkgras. Deze siergrassen zullen zelfs tijdens een strenge winter groen blijven! Ook van deze soorten hoef je alleen maar de beschadigde bladeren af te knippen. Meer is niet nodig. Eigenlijk snoei je deze siergrassen dus helemaal niet.
Je merkt dus dat je snoeiwerkzaamheden aan siergrassen over het algemeen beperkt blijven tot het afknippen van de dode en uitgebloeide takken en bloemen maar dit doe je vooral om esthetische redenen. Je zult geen siergras tegenkomen op een snoei jaarkalender.
De siergrassen redden zichzelf dus uitstekend!
Het is belangrijk dat je goed materiaal gebruikt voor het snoeien van siergrassen. Ik doel hierbij op een scherp mes of een scherpe schaar. Hiermee zorg je ervoor dat je de beplanting niet beschadigd. Daarnaast is verstandig om goede handschoenen te dragen. Er zijn bladeren die flink scherp kunnen zijn waaraan je je echt kunt bezeren! Denk maar aan de bladeren van pampasgras. Als je deze sierplant hebt staan weet je precies wat ik bedoel.
Siergrassen vermeerderen
Als je naar het tuincentrum gaat om siergrassen te kopen, zul je merken dat je hiervoor best een gevulde portemonnee mee moet nemen. Aan veel siergras soorten hangt een behoorlijk prijskaartje. Gelukkig is er een uitstekende mogelijkheid om op een heel voordelige manier aan siergrassen te komen.
Je kunt siergrassen namelijk eenvoudig vermeerderen.
Het vermeerderen van siergrassen wordt ook wel het scheuren of het delen genoemd.
Ook dit doe je in het voorjaar.
Het is eigenlijk een hele simpele handeling.
Bij kleinere beplanting kun je het gras uitgraven en de wortels in twee stukken breken.
Plant de twee delen op de gewenste plaats terug en zorg in de eerste periode voor voldoende water als het gras bezig is met de herstart.
Bij grotere siergrassen heb je gereedschap nodig. Als het grotere gras twee of drie jaar is, kun je met een scherpe spade de bol in twee of drie delen splitsen. Dit doe je als de plant nog in de grond staat. Daarna kun je een deel uitgraven en op een nieuwe plaats neerzetten.
De voordelige manier om aan mooi siergras te komen is dus wel duidelijk.
Hou de buren die mooi siergras in de tuin hebben staan dus te vriend.
Wellicht kun je het op een akkoordje gooien.
Een flesje wijn doet vaak wonderen….
Dit is zeker de moeite waard en niet alleen in financieel opzicht.
Dit soort “rustige” beplanting zorgt altijd voor volop leven in je tuin!
Download GRATIS mijn e-book over het aanleggen van een onderhoudsarme tuin
Heb je interesse in meer tips over het aanleggen van een onderhoudsarme tuin?
Lees dan mijn e-book dat ik over dit onderwerp geschreven heb.
Hierin deel ik diverse handige adviezen, tips en inspiratie hoe je maximaal kunt genieten van een tuin waar je zo min mogelijk werk aan hebt.
Bespaar tijd en energie en voorkom dat je urenlang staat te ploeteren in je eigen tuin zonder het gewenste resultaat. Download dit e-book nu GRATIS en zonder enige verplichting via deze link. Veel plezier met het lezen van dit boek!