Tuin winterklaar maken? Zo maak je de tuin winterklaar!

Met de winter in zicht kun je weer je tuin winterklaar maken, zodat de tuin bestand is tegen regen, sneeuw, ijs en lage temperaturen onder het vriespunt. Zorg dat je je zorgvuldig voorbereid op de koude wintermaanden en voorkom dat je komend voorjaar over een

In dit artikel wil ik je graag wegwijs maken over hoe en wanneer je jouw tuin winterklaar maakt. Met allerlei tips weet je straks precies wat je moet doen om de tuin winterklaar te maken en voorkom je dat je iets belangrijks over het hoofd ziet. En onthoud: hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet nemen.

Inhoudsopgave

  1. Wanneer je tuin winterklaar maken?
  2. Begin met beschermen en steunen van planten
  3. Bereid je voor op het leven in de tuin
  4. Snoeien
  5. Gazon winterklaar maken
  6. Wat te doen met al die bladeren?
  7. Vijver winterklaar maken

Wanneer je tuin winterklaar maken?

Je kunt je tuin winterklaar maken, zodat je het gehele jaar plezier hebt van een mooie tuin. Dit betekent dat je niet alleen je gazon winterklaar moet maken, want je moet ook rekening houden met het plaatsen van bloemenbollen van voorjaarsbloeiers?

Wanneer je jouw tuin winterklaar wilt maken speelt het weer een belangrijke rol. De invloed van het weer geeft. Over het algemeen is verstandig om in oktober aan de slag te gaan om jouw tuin winterklaar te maken. In een ander artikel leg ik je graag waarom oktober de beste maand is om je tuin winterklaar te maken.

Je tuin winterklaar maken begint met het beschermen en steunen van planten

De winter is een seizoen waarbij er veel regen valt. Ook komt het voor dat er in de ochtend rijp op de planten zit en soms moeten planten een dik pak sneeuw dragen. Dat levert natuurlijk prachtige plaatjes op, maar het is voor sommige planten wel een potentieel gevaar. Met name de wat grotere planten kunnen topzwaar worden en daardoor afbreken. Dat is natuurlijk zonde. Daarom is het belangrijk om je grotere planten te ondersteunen. Door dit te doen voorkom je dat de planten afbreken en dat je er in het voorjaar en de zomer geen plezier meer van hebt. Het ondersteunen van grotere planten kan je prima doen door deze te spalken met een bamboestok.

Je tuin is echter nog niet klaar voor de winter door enkel je planten te ondersteunen. In veel tuinen staan planten die niet goed tegen de kou kunnen. In de komende maanden zullen de temperaturen echter verder dalen. Daarom is het belangrijk om je planten te beschermen tegen de naderende kou.

Een essentieel onderdeel van het winterklaar maken van je tuin is het beschermen van planten tegen kou. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de planten in te pakken, je voorziet de planten dan als het ware van een extra jas. Een dergelijke jas kan bijvoorbeeld bestaan uit een constructie van jute en stro. Deze ‘jas’ plaats je bij lagere planten rond de wortels. Bij hogere planten is het aan te bevelen om ook de stam te beschermen. Dit kan je ook weer doen door de constructie van bamboe en stro met een bamboestok langs de stam te spalken.

Verder heb ik nog een ander artikel geschreven over welke planten tegen vorst kunnen. Dit is wellicht interessant voor je bij het inrichten van je tuin. Hier kun je rekening mee houden tijdens het maken van een beplantingsplan. In mijn e-book leg ik je hier alles over uit. Download hier het gratis e-book. 

Tuin winterklaar maken? Bereid je voor op leven in de tuin

Natuurlijk is de winter niet zo’n levendig seizoen als bijvoorbeeld de lente. Toch kan je er bij het winterklaar maken van je tuin er voor zorgen dat er ook in de winter voldoende leven in de tuin is. Dit kan bijvoorbeeld door (nog) een vogelhuisje te plaatsen, of door alvast vetbollen op te hangen. De meeste mensen zullen dit als kind wel gedaan hebben.

Let op! Kijk wel uit met eventuele vogelbadjes. Als het gaat vriezen, dan moeten vogels hier niet meer in kunnen. De druppels kunnen dan in de veren van vogels gaan bevriezen en dit kan schadelijk zijn voor de vogels.

Tijdens het winterklaar maken van je tuin zorg je er echter ook voor dat er in de lente weer wat kan gaan groeien. Als je wilt dat in de lente je tuin vol staat met bloeiende bloemen, dan moet je daar tijdens het winterklaar maken van je tuin al rekening mee houden. Je kunt bloembollen planten vanaf half september tot ongeveer een week voor kerst. Als algemene regel kun je aanhouden dat hoe eerder je een bol poot, hoe eerder de bol tot een bloem wordt.

Snoeien tijdens het winterklaar maken van de tuin

Tijdens het winterklaar maken van je tuin hoef je in de regel niet veel te snoeien. Er zijn andere seizoenen waarin er meer gesnoeid moet worden. Eventueel kun je grotere struiken, zoals de buxus en de conifeer, snoeien. Ook grotere bomen kun je tijdens het winterklaar maken van je tuin even terugsnoeien. Voor coniferen geldt dat dit een harshoudende struik is. Het snoeien van deze struik veroorzaakt behoorlijke snijwonden bij de conifeer. Deze snijwonden kunnen de struik iets beschadigen. In de herfst en in de winter bloedt de conifeer het minst. Daarom kan het winterklaar maken van je tuin een goed moment zijn om de conifeer te snoeien.

Gazon winterklaar maken

Om je gazon winterklaar te maken is het belangrijk om het gras te maaien voor de winter, nadat je de bladeren en takken van het gazon hebt gehaald. Maai het gras niet te kort. Als je het gras te kort maait, dan kan er op een gegeven moment verstikking ontstaan als er veel vocht op het gras komt. Dit is niet goed voor het gras en werkt mosgroei in de hand. Aanbevolen wordt om het gras tot een lengte van 3.5 – 4 cm te maaien.
Als je in de lente en in de zomer een mooi groen gazon wilt hebben, dan moet je hier tijdens het winterklaar maken van de tuin al rekening mee houden.

Daarnaast is het waardevol om het gras voor de winter te bemesten. Zo heeft het gras meer voeding om de winter door te komen. Je kunt halverwege het beste het gras bemesten.

In de maanden november en december kun je eventueel nog kalk strooien. Het strooien van kalk zorgt ervoor dat er minder algen en mos in het gras gaan groeien.

Wat te doen met al die bladeren?

In de herfst heb je ‘last’ van bladeren in je tuin. Althans, veel mensen ervaren dit als een last. Toch kunnen de afgevallen bladeren nuttig zijn. Ze bevatten immers veel voedingsstoffen voor andere planten en vormen daarmee een natuurlijke manier van bemesting. Het is verstandig om de bladeren van het gazon af te halen.

In de eerste plaats omdat dit niet een bijzonder fraai gezicht geeft en in de tweede plaats omdat het verstikkend werkt. In de borders kan het daarom helemaal geen kwaad om de bladeren te laten liggen. Ze vormen zoals gezegd een natuurlijke vorm van bemesting.

Daarnaast beschermen ze planten op een natuurlijke manier tegen de kou. Uiteraard zijn teveel bladeren niet goed. Loopt het echt de spuigaten uit, dan is het beter om een gedeelte van de bladeren te verwijderen.

Vijver winterklaar maken

Als je een vijver hebt, dan moet je deze vijver ook winterklaar maken. De meeste vijvers zijn vorstbestendig. Betonnen vijvers kunnen echter minder goed tegen vorst. Als water bevriest dan zet het uit. De druk die op het beton komt is erg groot. De betonconstructie kan daardoor ontzet raken. Je kunt ervoor kiezen om een stuk piepschuim in de vijver te leggen. Dit vangt de druk die het water veroorzaakt op.

In een ander artikelen leg ik meer uit over hoe je een vijver winterklaar maakt.

Waterplanten en vorst

De meeste waterplanten kunnen niet goed tegen vorst. Sommige waterplanten sterven al vroeg af en gaan rotten. Tijdens dit verrottingsproces komen er allerlei giftige gassen vrij. Het verdient aanbeveling om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water blijft. Het beste doe je dit door de vijverpomp aan te laten staan. Zo zorg je in de eerste plaats voor verse zuurstof in het water en in de tweede plaats zorg je er zo voor dat de vijver niet bevriest.

Samenvatting: zo maak je je tuin winterklaar!

Hieronder volgt een korte samenvatting van wat je moet doen om je tuin klaar voor de winter te maken.

  • Ondersteunen van planten en struiken
  • Beschermen van kwetsbare planten en struiken
  • Planten van bloembollen
  • Afdekken van vogelbadjes
  • Zorgen voor voedsel voor vogels
  • Snoeien van bomen en struiken
  • Gras maaien voor de winter
  • Gras bemesten
  • Bladeren opruimen
  • Vijver beschermen tegen vorstschade