Afwerken en opleveren na het aanleggen van je tuin

De afwerking van de tuin is het laatste punt dat ik met je wil bespreken wanneer het over tuinaanleg gaat. Uiteraard zijn er nog tig andere werken op te noemen maar het is mijn doel om je in grote lijnen uit te leggen wat de stappen zijn die je zet en in welke volgorde. Met een klein beetje gezond verstand en inzicht kun je (desnoods met wat hulp) wel achterhalen wanneer je de niet genoemde elementen kunt opnemen in het tuinplan.

Een van de laatste punten die ik met je wil bespreken is de afwerking van de tuin. Dat klinkt vrij cliché maar deze fase wordt in mijn ogen vaak onderschat. Niet alleen door doe-het-zelvers maar ook door collega hoveniers. In de afwerking valt of staat het uiteindelijke cijfer wat je een tuin mag geven. De details worden afgewerkt en je maakt de tuin klaar om in te gaan richten met meubelen en decoratie.

Ik ga er maar even vanuit dat je het vanzelfsprekend vindt om overtollig afval op te ruimen en af te voeren maar ik kan me voorstellen dat je deze punten wel de moeite waard vind om even door te nemen:

Voegen van bestratingen

Het voegen van je straatwerk heb je grotendeels al gedaan in de fase verhardingen. Echter zal je zien dat zandhoudende voegen wat extra aandacht nodig zijn. De voegen zakken in en dienen meerdere malen na bewerkt moeten worden om tot boven aan toe gevuld te zijn. Bij dikkere stenen (bijvoorbeeld in de oprit) zal het wat meer tijd nodig hebben dan dunnere tegels. Je kunt het proces versnellen door de voegen ‘in te wateren’ en af te voegen als het helemaal droog is.
Bestrating in tuin

Reinigen van bestratingen

In het tuinaanleg proces voorkom je het niet om alles schoon te houden. Ik raad je wel aan om aan het einde van de dag de bestratingen af te spoelen om te voorkomen dat er vuil in de voegen en in de tegels gaat trekken.

In de afwerking fase besteed je hier extra aandacht aan en is het raadzaam om met een (biologisch afbreekbaar) reinigingsmiddel de bestratingen gaat schoonmaken. Het hardnekkige vuil wat in het proces in de tegels is getrokken verwijder je eenvoudig en je laat de tuin een stuk netter achter dan wanneer je dit niet doet. Het is geen kostbare ingreep maar vooral iets wat tijd en aandacht vraagt.

Cultiveren van borders

Ten slotte wil je natuurlijk dat je de plantvakken er netjes bij hebt liggen. Maar nog een extra ronde om vuil en stenen op te ruimen. Tegelijkertijd zou je de grond kunnen cultiveren om een mooie open structuur achter te laten. Op deze manier voorkom je ook dat de bodem na 1 regenbui alweer dichtslaat. Kleine moeite!
Borders cultiveren