Gazon aanleggen; hoe leg je een nieuw grasveld aan?

Het aanleggen van een gazon is één van de laatste dingen van de aanleg van je tuin tuinaanleg (mits je dat in het ontwerp hebt ingetekend uiteraard). Dat kun je op 2 manieren doen, namelijk:
  • Graszoden
  • Graszaad

Graszoden in de tuin

Wil je direct resultaat? Dan doe je er verstandig aan om graszoden te gaan leggen. In het groeiseizoen kun je dan al na een week of 2 voor de eerste keer maaien en na 3 weken begint de mat steviger te worden zodat je hem licht kun gaan betreden.

Voordat je het gazon intensief gaat gebruiken moet je het even de tijd gunnen. De ondergrond en de zoden moeten ‘vast’ gaan liggen zodat je geen gaten of kuilen meer gaat krijgen nadat je het hebt betreden.
Graszoden in tuin

Graszaad zaaien in de tuin

Heb je wat meer geduld en wil je een voordeligere optie? Dan is het zaaien van je gazon een prima optie. Zorg ervoor dat de graszaden goed in de toplaag verwerkt zitten zodat ze niet weg kunnen waaien, spoelen of door vogels worden weggepikt. Op deze manier komt je gazon egaal op en heb je het snelste resultaat.

Met groeizaam weer kun je soms al na een week zien dat het graszaad ontkiemt en is het al mogelijk dat je na 3 - 4 weken voor het eerst kunt maaien. Let er wel op dat het gazon dan nog erg kwetsbaar is en nog tijd nodig heeft om een volle mat te worden. Daar mag je doorgaans minimaal 10 - 12 weken voor uittrekken.
Graszaad in de tuin

Gazon aanleggen

Voordat je gaat beginnen met het leggen van graszoden of het zaaien is het belangrijk dat je de toplaag goed bewerkbaar en los hebt gemaakt. Gebruik bij voorkeur een tuinfrees om de meststoffen goed in de toplaag te verwerken (zie hoofdstuk bodemverbetering) en ga daarna egaliseren en aanlopen zodat je een mooie stabiele ondergrond creëert.

Heb je een groot gazon? Dan raad ik je aan om hiervoor groter materieel in te zetten. Met deze machines kun je sneller, effectiever en vaak ook efficiënter werken.