Multitools
De tijd dat je voor het boren, schuren en snijden allemaal individuele gereedschappen moest kopen behoort ondertussen reeds even tot het verleden. Vandaag de dag kan er dan ook voor worden gekozen om gebruik te maken van elektrische multitools. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden één enkel stuk gereedschap die je de mogelijkheid biedt om een ruime waaier aan werkzaamheden uit te voeren. Dit komt niet alleen de efficiëntie waarmee er kan worden gewerkt, maar uiteraard ook het kostenplaatje alleen maar ten goede.
- Hoe kies ik de juiste multitool
- Extra onderdelen kopen voor je multitool
- Frezen met multitools
- Boren en zagen met multitools
- Wat kost een multitool
- Hoe multitools gebruiken?
Het kiezen van de juiste multitool
Bovenstaande zal uiteraard bij zeer veel mensen, niet in het minst bij de doe-het-zelvers als muziek in de oren klinken. Echter verliezen zij vaak al snel de moed bij het aanschouwen van het werkelijk enorme aanbod aan multitools welke er tegenwoordig op de markt zijn terug te vinden. Om er voor te zorgen dat je op dit vlak de juiste keuze maakt hebben wij alvast enkele belangrijke aandachtspunten voor jou op een rijtje gezet.
- Laat je gerust adviseren door de experts in (web)winkel waar je jouw multitools bij wenst te kopen. Het aanbod is namelijk zo uitgebreid dat het vaak erg lastig is om door de bomen het bos te blijven zien.
- Hou voldoende rekening met de afmetingen van het toestel. Controleer bij voorkeur ook altijd of de multitool goed in de hand ligt. Een kleiner toestel kan op vlak van gebruiksgemak interessanter zijn, zeker voor precisieklussen, maar toch geniet een grotere uitvoering de voorkeur van de meeste klussers. Het allround karakter zit daar ongetwijfeld voor iets tussen.
- Het vermogen van multitools kan aanzienlijk verschillen. Gemiddeld is deze gelegen tussen de 100 en 200 watt. Ook op dit vlak is het altijd van belang om rekening te houden met de reden waarom je het toestel gaat gebruiken.
- Is het mogelijk om het toerental van je multitool traploos in te stellen? Dit zorgt er voor dat je het toestel uitstekend kan afstemmen op het soort bewerking welke je wenst uit te voeren.
- Het zagen met een multitool is doorgaans een vak apart. Het wordt daarom altijd aangeraden om op de verpakking na te gaan of het zagen wel echt mogelijk is. Op deze manier kan je ook meteen het aantal zaagbewegingen per minuut achterhalen. De moderne technologie heeft er voor gezorgd dat dit in principe op kan lopen tot zomaar even 20.000 heen- en weergaande bewegingen per minuut. Let op, dit is uiteraard het aantal bewegingen wanneer het toestel niet is belast.
- Multitools worden in het merendeel van de gevallen geleverd samen met bepaalde standaard accessoires. Het kan hierbij onder meer gaan om zaag- en schuurbladen. Het loont altijd de moeite om na te gaan of de fabrikant van de multitool die je wenst te kopen een uitgebreid assortiment met gereedschappen er voor aanbiedt of niet.
Extra gereedschap kopen voor je multitool
Het spreekt voor zich dat de extra accessoires die je zal kopen voor je multitool steeds is gebaseerd op het doel dat je voor ogen hebt. Ga je bijvoorbeeld schuren en slijpen met je multitools? In dat geval kan je een keuze maken uit de volgende, extra accessoires:
- Polijstschijven
- Schuurbanden
- Schuurschijven
- Slijpstenen
Veel mensen gebruiken de multitool die ze hebben aangekocht echter vooral om mee te snijden. In dit geval zal je dan weer een keuze dienen te maken tussen enerzijds snijschijven en anderzijds freesmessen. Voor welke van deze mogelijkheden je uiteindelijk zal kiezen is altijd afhankelijk van het klusje dat dient te worden uitgevoerd.
Is er sprake van een gipskartonplaat welke je efficiënt en recht wil snijden? Dan mag je of beter gezegd moet je de voorkeur geven aan een freesmes. Snijschijven zijn dan weer de betere keuze voor harde werkstukken zoals steen en beton. In dit geval wordt overigens een diamantschijf sterk aanbevolen.
Frezen met multitools
Multitools kunnen doorgaans zonder probleem ook worden uitgerust met diverse soorten frezen. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om niet alleen verschillende werkstukken uit te hollen, maar ook sleuven of gaten te realiseren. Je dient er op dit vlak wel rekening mee te houden dat het niet wordt aangeraden om gaten te frezen in keiharde materialen. Bovendien moet je altijd aandachtig zijn voor de diameter van de frees. Indien je bijzondere toepassingen in gedachten hebt is het wellicht interessantst om te kijken in de richting van een graveerfrees of een diamantstift.
Boren en zagen
Tot slot spreekt het voor zich dat multitools eveneens kunnen worden ingezet voor (lichte) boor- en zaagklussen. In het bijzonder wanneer er sprake is van erg fijn precisiewerk is gebruikmaken van een multitool erg handig. Fabrikanten van multitools bieden tegenwoordig heel wat verschillende boorsets aan voor zowel zachte metalen als hout. Ook zijn er verschillende types van zaagbladen verkrijgbaar waardoor het gebruik van multitools voor kleine boor- en zaagwerkzaamheden zeker en vast de moeite waard kan zijn.
De prijs van multitools
De populariteit van multitools heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen zeer veel uiteenlopende mogelijkheden op de markt zijn verschenen. Verschillende factoren zullen dan ook de kostprijs die je moet betalen sterk beïnvloeden. Denk hierbij aan:
- Het merk van de multitool
- Het vermogen waarover ze beschikt
- De accessoires die standaard worden meegeleverd
Voor een eenvoudige multitool die wordt geleverd met slechts enkele accessoires kan je rekening houden met een kostprijs tussen de 150 en 250 euro. Voor een meer uitgebreid exemplaar van een echt kwalitatief merk met 5 jaar garantie loopt de prijs echter al snel op naar zo'n 450 à 500 euro.
Hoe multitools gebruiken?
Tot slot is het van belang dat je altijd de gekochte multitool op de juiste manier gebruikt. Dit komt niet alleen het eindresultaat ten goede, daarnaast wordt ook nog eens voorkomen dat het hulpstuk in kwestie waar gebruik van wordt gemaakt wordt beschadigd. Door rekening te houden met de onderstaande tips kan er in principe weinig fout lopen:
- Controleer altijd of het juiste hulpstuk is geselecteerd en gemonteerd. Lees eventueel ook de gebruiksvoorschriften van de fabrikant om mogelijke vervelende verrassingen te kunnen voorkomen.
- Controleer of het gekozen hulpstuk voor je multitool goed vast zit.
- Plaats de hand die je vrij hebt nooit in de buurt van het draaiende of werkende gereedschap.
- Draag bij voorkeur steeds een veiligheidsbril en werkhandschoenen.
Bij het goed gebruiken van een multitool zal je kunnen vaststellen dat deze absoluut niet in je gereedschapskist mag ontbreken!