Elektrische grasmaaiers

Bijzonder veel mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om hun (oude) benzinemaaier te vervangen door een elektrisch exemplaar. Dit wordt in het bijzonder gedaan uit milieuvriendelijke overwegingen. Ondanks het feit dat een benzinemaaier onmisbaar is voor elke tuin waarbij er sprake is van een gazon moet het gezegd dat veel mensen enigszins gefrustreerd zijn omdat ze worden geconfronteerd met beperkingen door het snoer. Dat behoort ondertussen echter definitief tot het verleden. Door te kiezen voor een accumaaier is het namelijk mogelijk om te genieten van de (milieuvriendelijke) voordelen van een elektrische maaier, maar dan wel zonder dat je wordt gehinderd door het aanwezige snoer.

  • De kosten van accumaaiers en elektrische maaiers
  • De voor- en nadelen van een gewone maaier
  • De voor- en nadelen van een accumaaier
  • Grasmaaier met snoer of accu
  • De maaihoogte van de maaier
  • De duwboom van de maaier
  • De maaimethode
  • De robotmaaier

De kosten van accumaaiers en elektrische maaiers

In eerste instantie kan het altijd interessant zijn om even te kijken naar de kosten die zijn verbonden aan de verschillende soorten elektrische en accumaaiers die er op de markt zijn terug te vinden. Ondanks het feit dat beide machines in de basis worden gevoed door elektriciteit moet het gezegd dat de accumaaier altijd een stukje duurder is. Dit heeft alles te maken met (hoe kan het ook anders) de dure accu die zich in de machine bevindt.

Het niet onaanzienlijke prijsverschil tussen een gewone, elektrische maaier en een accu variant zorgt er voor dat er duidelijke doelgroepen zijn ontstaan. Enerzijds hebben we namelijk de mensen die (op verschillende plaatsen) in hun tuin voorzieningen voor elektriciteit hebben hangen terwijl er anderzijds mensen zijn die bijvoorbeeld verplicht gebruik moeten maken van één van de aansluitingen die zich in het tuinhuis bevinden.

Het gebruik van een gewone, elektrische grasmaaier is interessant, maar je dient er altijd voor aandachtig te zijn dat de kabel niet onder de maaier terechtkomt. Is dat wel het geval, dan zijn de gevolgen uiteraard niet te overzien. In ieder geval, wij hebben de gemiddelde kosten van een basis uitvoering van een accumaaier en een elektrische maaier voor jou uitgezocht.

Type maaier

Gemiddelde kostprijs basis machine

Accumaaier

Vanaf gemiddeld 300 à 350 euro

Elektrische maaier

Vanaf gemiddeld 60 à 100 euro

De voor- en nadelen van een gewone elektrische maaier

De gewone elektrische maaier die niet over een ingebouwde accu beschikt is sinds jaar en dag populairst. Dit heeft uiteraard deels te maken met het feit dat de accumaaier slechts heel wat later op de markt is gekomen, maar er is meer. Wist je namelijk dat een elektrische maaier ook heel wat voordeliger is en ze bovendien op een continue vermogen weet te presteren? Daarnaast is een standaard elektrische maaier zowel geschikt voor een tuin die over een kleine als over een relatief grote omvang beschikt. Het enige concrete nadeel van een gewone, elektrische maaier is dan ook het snoer waar je rekening mee dient te houden.


De voor- en nadelen van een accumaaier

In de basis verschillen een gewone elektrische maaier en een accumaaier uiteraard niet zoveel van elkaar. Er is aan een accumaaier dan ook in principe slechts één concreet extra voordeel verbonden en dat is het feit dat je kan werken zonder dat er een kabel dient te worden geconnecteerd. Het gebeurt erg vaak dat mensen onverhoopt over hun kabel rijden waardoor ze te maken krijgen met een zeer gevaarlijke situatie en heel wat extra kosten. Niet in het minst wanneer je een groot gazon hebt kan een accumaaier een meerwaarde bieden. Kies in dit geval echter wel voor een machine die over een aanzienlijke capaciteit op vlak van accuduur beschikt. Anders moet je continue het werken onderbreken om de accu bij te laden.

Aandachtspunten bij kopen van een elektrische maaier of accumaaier

Of je nu van plan bent om een elektrische maaier of een accumaaier te kopen, in beide gevallen zijn er uiteraard bepaalde aandachtspunten waar je rekening mee zal willen of moeten houden. Wij hebben de belangrijkste van deze aandachtspunten alvast even voor jou verzameld:

De maaihoogte van de maaier 

Ondanks het feit dat de maaihoogte van een elektrische maaier of accumaaier nagenoeg altijd kan worden ingesteld moet het gezegd dat er sprake kan zijn van een verschil in minimum- / maximumhoogte. Wanneer je op dit vlak over specifieke eisen beschikt is het dan ook altijd van belang om hier rekening mee te houden.

De duwboom van de maaier

Wanneer de grasmaaier over een verstelbare duwboom beschikt is het op zeer eenvoudige wijze mogelijk om de hoogte in te stellen. Dit zorgt er voor dat je steeds een correcte houding aan kan nemen. Dat is in het bijzonder van belang bij het maaien van een grote oppervlakte. Op deze manier kan je namelijk zeer eenvoudig rugklachten voorkomen.

De maaimethode

Tot slot, veel mensen staan er niet bij stil, maar zowel een gewone elektrische als een accumaaier zijn verkrijgbaar met verschillende maaimethodes. Zo onderscheiden we een kooimaaier van een cirkelmaaier. Ondanks het feit dat een kooimaaier efficiënter werkt en doorgaans zorgt voor een mooier eindresultaat moet het gezegd dat ze heel wat meer onderhoud vereist. Het is vooral jouw persoonlijke voorkeur welke op dit vlak dan ook van doorslaggevend belang zal zijn.

Geen omkijken meer naar je gras met een robotmaaier

Er bestaat uiteraard ook nog een ander type van grasmaaier die eigenlijk een combinatie vormt van een klassieke elektrische maaier en een accumaaier. Deze combinatie wordt bovendien ook nog eens gerealiseerd in klein formaat. We hebben het hierbij uiteraard om de robotmaaier. Een dergelijk toestel heeft altijd een ingebouwde accu wat er voor zorgt dat ze volledig zelfstandig kan werken. Raakt de accu op een zeker ogenblik uitgeput? Dan keert de robotmaaier automatisch terug naar haar oplaadstation. Dit zorgt er voor dat je met het in huis halen van een robotmaaier eigenlijk geen omkijken meer hebt naar je gazon. Ten allen tijde doet je gloednieuwe tuinhulp namelijk het werk voor jou!

Indien je er de voorkeur aan geeft om een robotmaaier te kopen in plaats van een gewone, elektrische maaier of een accumaaier moet je er wel rekening mee houden dat de gemiddelde kosten iets hoger liggen. Voor een degelijke robotmaaier kan je tegenwoordig dan ook al snel een prijskaartje moeten betalen welke is gelegen tussen de 750 & 1.000 euro. Bovendien is de kostprijs van een dergelijk toestel sterk afhankelijk van de oppervlakte van je gazon. Voor een gazon van 3.000 vierkante meter ligt de prijs dan ook al snel rond de 2.500 euro voor een goede robotmaaier.

Reactie plaatsen