Kantenmaaier

Je kan nog over zo'n goede maaier beschikken, de kans dat je de zijkanten van je gazon niet helemaal naar wens kan afwerken is altijd aanwezig. Dat is vervelend, want veel mensen spenderen heel wat tijd in hun tuin net om deze er zo optimaal mogelijk uit te laten zien. Randen en plekken die voor de grasmaaier zeer moeilijk bereikbaar zijn worden dan ook vaak manueel met een tuinschaar onder handen genomen. Dat is uiteraard een optie, maar het kan veel efficiënter en bovendien ook heel wat minder belastend, namelijk door gebruik te maken van een elektrische trimmer!

  • Het perfectionaliseren van je tuin was nog nooit zo eenvoudig!
  • Trimmers zijn veiliger geworden
  • De accutrimmer
  • De verschillende maaitechnieken van een trimmer
  • Wat kost een elektrische trimmer?

Het perfectioneren van je tuin was nog nooit zo eenvoudig!

De tuin is voor veel mensen hun eigen, persoonlijke stukje paradijs op Aarde. Dit zorgt er voor dat ze graag willen dat deze tot in de puntjes wordt afgewerkt. Gebruikmaken van een trimmer kan hiervoor zorgen. Niet alleen worden randen van het gazon op eenvoudige wijze ingekort, daarnaast gebeurt dit ook zonder dat je, je continue moet bukken. Dat is wel het geval wanneer je gebruik zou maken van een tuinschaar.

Trimmers zijn in eerste instantie op de markt gebracht om het mensen die de randen van hun gazon willen afwerken allemaal wat eenvoudiger te maken. Nog steeds zijn fabrikanten bezig om het gebruiksgemak van een trimmer te optimaliseren, bijvoorbeeld door het lanceren van speciale tweehandsuitvoeringen. Dergelijke trimmers beschikken zoals de naam reeds laat vermoeden over een extra handvat waardoor ze nog eenvoudiger kunnen worden bediend.


Veilig een trimmer gebruiken door nieuwe voorzieningen

De populariteit van de elektrische trimmer is door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Vroeger kozen veel mensen er voor om gewoon een manueel exemplaar te gebruiken, maar tegenwoordig wordt er veelal de voorkeur gegeven aan efficiëntie en comfort. Dit zorgt er voor dat de keuze voor een elektrische trimmer al snel is gemaakt. Om er niet alleen voor te zorgen dat het gebruiksgemak wordt verbeterd, maar ook om de veiligheid niet uit het oog te verliezen werden er door fabrikanten van trimmers enkele speciale, extra voorzieningen in het leven geroepen.

Wanneer je kiest voor een elektrische trimmer moet je tijdens het gebruik er van (net als bij met name een elektrische maaier) uiteraard zeer aandachtig zijn voor de aanwezige kabel. Om er voor te zorgen dat deze niet zomaar in de messen draait zijn het merendeel van deze toestellen tegenwoordig uitgerust met een speciale draadvangbox. Een tweede veiligheid wordt voorzien door de aanwezigheid van een veiligheidsschakelaar. Op deze manier kan je net aangekochte trimmer niet ongewild ingeschakeld worden. Zo wordt voorkomen dat er onverhoopt een paar vingers op het gazon terechtkomen.

Een trimmer met accu, waar rekening mee houden?

Wanneer ook jij er aan denkt om een trimmer te kopen kan je niet alleen meer kiezen voor een gewone, elektrische trimmer met snoer, daarnaast behoort ook een exemplaar met een accu tot de mogelijkheden. Wanneer je in deze richting denkt is het altijd de moeite waard om stil te blijven staan bij de accuduur waar de trimmer in kwestie over beschikt.

Bovenstaande geldt in het bijzonder voor mensen met veel obstakels in hun tuin waar gras rond groeit, maar ook voor tuinen met grotere oppervlaktes is dit een bijzonder aandachtspunt. Voor het maaien van 800 meter graskant dien je bijvoorbeeld te kiezen voor een trimmer die minstens over een 300 NimH accu beschikt. Hiermee kan er een gemiddelde werktijd worden gerealiseerd van zo'n 25 minuten.

Een trimmer met accu kopen is zelden een goed idee voor mensen die een trimmer echt voor een zeer lange tijd na elkaar moeten kunnen gebruiken. Zelfs de duurste uitvoeringen op de markt beschikken over een gemiddelde minimale laadtijd van 3 uur. Daar staat tegenover dat ze vaak slechts tussen 30 & 60 minuten gebruikt kunnen worden. Heb je dus met andere woorden een echt grote tuin of voorzie je gewoon heel veel werk voor je trimmer na elkaar? Dan is het altijd een aanrader om te kiezen voor één van de elektrische trimmers met kabel.

De verschillende maaitechnieken van een trimmer

Wat veel mensen niet weten is dat trimmers gebruik kunnen maken van een compleet verschillende maaitechniek. Een niet onaanzienlijk deel van de trimmers die op de markt verkrijgbaar zijn gebruiken dan ook een zogenaamde trimmerdraad. Er zijn echter ook modellen die voorzien zijn van speciale mesjes van staal of kunststof. De trimmerdraad is in het merendeel van de gevallen gemaakt van nylon en draait op een hoge snelheid rond in de trimmerkop. Op deze manier worden het gras en het onkruid gemaaid. De draadtoevoer, dus de verlenging van de draad, kan op meerdere manieren worden geregeld, namelijk:

  • Handmatig

Op het ogenblik dat de draad te kort wordt moet je ze zelf verder uit de trimmerkop trekken.

  • Tip-automatiek 

Indien je moet vaststellen dat de draad te kort wordt tik je ze met de trimmerkop tegen de grond. Hierdoor wordt de draad automatisch langer gemaakt.

  • Automatisch 

De trimmer zorgt voor een automatische verlenging van de draad op het ogenblik dat deze te kort wordt.

Hoeveel kost een elektrische trimmer?

Veel mensen die van plan zijn om een elektrische trimmer te kopen vrezen nog altijd dat deze steeds is voorzien van een stevig prijskaartje. Deze vrees blijkt gelukkig al snel geheel onterecht te zijn. Een vrij standaard elektrische trimmer die beschikt over een snijcirkel met een diameter van 230 mm en een volautomatische draadverlenging kan bijvoorbeeld reeds worden aangekocht voor een prijs van tussen de 45 & 50 euro. Kies je voor een uitvoering die over een kantelbare maaikop beschikt? In dat geval ligt de prijs tussen de 60 & 75 euro.

Uiteraard zijn er ook heel wat duurdere uitvoeringen verkrijgbaar. Geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan een elektrische trimmer die is uitgerust met een accu? Dan gaat het prijskaartje al snel in de richting van de 100 euro bij een looptijd van zo'n 30 minuten. Voor een vergelijkbare trimmer met een looptijd van 50 minuten (goed voor een graskant van ongeveer 1.250 meter) loopt de kostprijs reeds op richting de 120 à 130 euro. Voor een trimmer met telescoopsteel kan je denken aan een prijskaartje van om en bij de 215 euro inclusief

Reactie plaatsen