Elektrisch gereedschap met accu of snoer?

Wanneer je van plan bent om één of meerdere nieuwe tuinmachines te kopen zal je uiteraard verschillende keuzes moeten maken. Eén van de belangrijkste keuzes op dit vlak is terug te vinden in het feit of je de voorkeur geeft aan een tuinmachine met of zonder snoer. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een eenvoudige overweging, maar de praktijk leert ons dat eigenlijk het tegendeel waar is. Om je te kunnen helpen bij het maken van deze keuze hebben we alle voor- en nadelen van beide opties voor jou op deze pagina op een rijtje gezet.

 • Waarom kiezen voor een tuinmachine met snoer?
 • Voordelen tuinmachine met accu
 • Nadelen tuinmachine met accu
 • Tips bij het kopen van tuinmachine met accu
 • Conclusie: accu of snoer?

Waarom kiezen voor een tuinmachine met snoer?

Het merendeel van de mensen die frequent in hun tuin actief zijn beschikken tegenwoordig over tuinmachines die zijn voorzien van een snoer. De reden hiervoor hoeven we niet zo ver te zoeken. In vergelijking met de uitvoeringen die zijn uitgerust met een accu zijn de versies met een snoer uiteraard reeds heel wat langer op de markt terug te vinden. Dat is echter niet alles.

Lange tijd hebben mensen gedacht dat er door te kiezen voor een tuinmachine met snoer niet moest worden ingeleverd op vlak van capaciteit en kracht terwijl dat met een accu wel het geval zou zijn. Deze veronderstelling is niet helemaal correct, in tegendeel. Het is namelijk zo dat beide types van tuinmachines op vlak van vermogen doorgaans niet voor elkaar onder moeten doen. Uiteraard is het wel belangrijk om op dit vlak appelen met appelen en niet met peren te vergelijken.

Bovenstaande neemt niet weg dat er tegenwoordig nog steeds één zeer belangrijke reden is waarom je er goed aan kan doen om te kiezen voor een tuinmachine met snoer. Gewone elektrische tuinmachines met een snoer zijn namelijk niet alleen voordeliger in vergelijking met benzine uitvoeringen, daarnaast is ook het prijsverschil met een accu uitvoering doorgaans niet onaanzienlijk te noemen.

De voordelen van een tuinmachine met accu

Tuinmachines die werken met een accu hebben het in eerste instantie zichzelf ook een beetje moeilijker gemaakt dan strikt noodzakelijk was. Dat komt omdat de eerste modellen die op de markt verschenen over een dermate lage capaciteit beschikten dat ze eigenlijk helemaal niet interessant waren, al helemaal niet voor mensen die over een tuin met een degelijke oppervlakte beschikken.

Toch kan tegenwoordig worden vastgesteld dat tuinmachines die werken op een accu bijzonder in opkomst zijn. Ze worden dan ook steeds vaker verkozen, niet alleen boven de wat verouderde benzine uitvoeringen, maar ook boven de machines met snoer. Hier zijn heel wat goede redenen voor aan te halen, namelijk:

 • Je geniet van de voordelen van een onderhoudsarme motor (zeker in vergelijking met een benzine uitvoering);
 • Je wordt niet langer gehinderd door de aanwezigheid van een kabel die bijvoorbeeld in de messen van je maaier terecht kan komen;
 • Je bent niet langer gebonden aan plaatsen waar er stroomvoorzieningen aanwezig zijn, tenzij uiteraard om de accu op te laden;

Nadelen van een tuinmachine met accu

Bovenstaande zal bij veel mensen die overwegen om één of misschien zelfs meerdere nieuwe tuinmachines te kopen uiteraard als muziek in de oren klinken. Toch nemen deze voordelen niet weg dat er ook enkele nadelen zijn waar je bij voorkeur rekening mee zal willen houden. Ook deze nadelen hebben we even voor jou op een rijtje gezet:

 • Een tuinmachine met accu is gemiddeld bijna dubbel zo duur als dezelfde elektrische tuinmachine met snoer.
 • Het gewicht van een tuinmachine met accu is heel wat zwaarder in vergelijking met een variant met snoer. De accu weegt dan ook veelal heel wat zwaarder dan je denkt.
 • Afhankelijk van de gekozen tuinmachine gaat de accu doorgaans niet erg lang mee. Een maximale gebruikstijd van tussen de 30 en 60 minuten met een volle acculading is bijvoorbeeld bij een maaier geen uitzondering.
 • De levensduur van de accu's is ook tegenwoordig nog lang niet altijd optimaal.

Interessante tips voor kopen van tuinmachine met accu

De kans is groot dat je uitsluitend al omwille van het optimale gebruiksgemak zal kiezen voor een tuinmachine die is uitgerust met een accu. Dat kan inderdaad zeer interessant zijn, maar toch zijn er nog een aantal belangrijke tips waar je rekening mee dient te houden.

Wanneer je er voor kiest om een tuinmachine te bestellen van merken zoals Bosch, Makita en Stihl is het interessant om te weten dat je de accu veelal kan gebruiken bij meerdere machines. Je koopt dan met andere woorden één keer een accu en de andere machines gewoon zonder. Dit scheelt je op het einde van de rit een behoorlijke som geld, maar dan moet je uiteraard wel telkens de accu verplaatsen.

Accu's zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het wordt dan ook aangeraden om de accu van je tuinmachine(s) altijd te bewaren op een plaats waar neutrale temperaturen heersen. Leg ze dus bij voorkeur niet in een (niet geïsoleerde) schuur waar het tijdens de winter kan vriezen en in de zomer bloedheet kan worden.

Accu of snoer? Wat is nu echt het interessantst?

Rest ons uiteindelijk nog om een antwoord te geven op de hamvraag van deze pagina, namelijk welke van de beide mogelijkheden nu de meest interessante is. In principe kunnen we hier zeer moeilijk een neutraal antwoord op geven. Je uiteindelijke keuze op dit vlak zal namelijk vooral zijn gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. Wil je bijvoorbeeld een zo goedkoop mogelijke oplossing in huis halen? Dan zal je haast automatisch kiezen voor een tuinmachine die is uitgerust met een snoer.

Voor veel mensen is gebruikmaken van een tuinmachine met een accu uiteindelijk het interessantst omdat ze hiermee op geen enkele manier meer worden gehinderd. Bovendien zijn ze niet meer afhankelijk van de aanwezigheid van een stroomvoorziening en daar nemen ze het grotere gewicht en het hogere prijskaartje dan maar graag bij. Kijk vooral goed naar de oppervlakte en de indeling van je tuin en de omvang van de karweien die je wenst te realiseren. Op basis hiervan moet het uiteindelijk zonder probleem mogelijk zijn om de juiste keuze te maken tussen tuinmachines met en zonder snoer.

Gereedschapsbaas.nl
Door

Gereedschapsbaas.nl

op 13 Aug 2020

Wij zijn enorm fan van elektrisch gereedschap met een accu, lekker wendbaar en tegenwoordig krachtig en duurzaam genoeg.

Reactie plaatsen