Hogedrukreinigers

Het schoonmaken van bijvoorbeeld je terras is lang niet altijd een pretje, in tegendeel. Vooral na afloop van een strenge winter is de kans groot dat je terras aanzienlijk heeft geleden onder het gure weerbeeld. In deze situatie kan een elektrische hogedrukreiniger goed van pas komen. Dit geldt bovendien niet alleen voor het schoonmaken van je terras, maar wat bijvoorbeeld ook te denken van de schuttingen in je tuin of het aanwezige metselwerk? De beschikking hebben over een elektrische hogedrukreiniger kan er voor zorgen dat heel wat hardnekkig vuil als sneeuw voor de zon komt te verdwijnen.

 • Welke hogedrukreiniger kiezen?
 • De werkdruk van een hogedrukreiniger
 • De maximale watertemperatuur
 • De wateropbrengst
 • Aansluitwaarde van hogedrukreinigers
 • Accessoires voor hogedrukreinigers
 • Een terrasreiniger
 • Een vuilfrees
 • Wasborstel
 • Wat kosten hogedrukreinigers?

Welke hogedrukreiniger kiezen?

De ene elektrische hogedrukreiniger is de andere niet. Zoveel wordt meteen duidelijk op het ogenblik dat je een blik werpt op het volledige aanbod dat vandaag de dag op de markt is terug te vinden. Wanneer je van plan bent om een hogedrukreiniger te kopen is het dan ook altijd van cruciaal belang om rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten.

1.) De werkdruk van een hogedrukreiniger

Laat ons meteen beginnen met het belangrijkste kenmerk dat is verbonden aan een hogedrukreiniger, namelijk de werkdruk. Het aantal bar waar de machine over beschikt geeft je duidelijk aan op welke werkdruk je kan rekenen. De werkdruk die voor jou van belang is, is steeds afhankelijk van het soort klusjes dat je wenst uit te voeren.

 • Voor kleine klusjes zoals het schoonspuiten van de auto, het afspoelen van een mountainbike of het schoonmaken van tuinmeubilair is het voldoende om een hogedrukreiniger te bestellen die beschikt over een werkdruk tot 125 bar.
 • Voor grote klussen, zoals het schoonspuiten van het terras of het reinigen van muren is er een groter vermogen vereist. In dit geval kies je dan ook beter voor een hogedrukreiniger met een werkdruk van meer dan 125 bar.

2.) De maximale watertemperatuur

Om hardnekkig vuil op efficiënte wijze te kunnen verwijderen wordt het altijd aangeraden om gebruik te maken van warm of zelfs heet water. Om dit te kunnen realiseren dient de hogedrukspuit te worden aangesloten op een kraan met warm water. Let echter op, niet elke reiniger die op de markt is terug te vinden is hiervoor geschikt, in tegendeel. Hou dan ook bij het kopen van een nieuwe hogedrukspuit altijd rekening met de maximale watertemperatuur die door het apparaat wordt geaccepteerd.

3.) De wateropbrengst

De wateropbrengst maakt duidelijk hoe hoog (of hoe laag) het verbruik van de hogedrukspuit ligt. Met andere woorden, hoeveel water wordt er binnen een tijdspanne van één uur verbruikt? Bij een gelijke werkdruk zal een hogedrukreiniger met een hogere wateropbrengst steeds een groter reinigend vermogen weten te realiseren.

4.) De aansluitwaarde van de hogedrukreiniger

Om een correct beeld te krijgen van de kracht waar een hogedrukreiniger over beschikt is het niet alleen van belang om rekening te houden met de werkdruk. Er moet namelijk eveneens worden gekeken naar de aansluitwaarde waar de machine over beschikt. Deze waarde wordt aangegeven in kilowatt (kW) en maakt duidelijk hoeveel energie er door het apparaat wordt verbruikt. Een hogere aansluitwaarde staat doorgaans gelijk aan een grondigere reiniging.


Interessante accessoires voor een elektrische hogedrukreiniger

Het aanschaffen van een hogedrukreiniger is één ding. Om er voor te zorgen dat je echter op zo efficiënt mogelijke wijze alle mogelijke oppervlakken kan reinigen is het steeds de moeite waard om ook te kijken in de richting van één of meerdere accessoires. Door de jaren heen zijn er op dit vlak tal van nieuwe mogelijkheden op de markt verschenen die we graag even uitgebreid voor jou op een rijtje zetten.

1.) Een terrasreiniger

Wanneer je een elektrische hogedrukreiniger aankoopt met als belangrijkste doel om je terras te reinigen is het altijd interessant om deze te voorzien van een speciale terrasreiniger. De roterende arm die is terug te vinden in de terrasreiniger zorgt er voor dat er als het ware een tornado van water wordt gecreëerd. Dit zorgt voor een aanzienlijk reinigend oppervlak waarbij het water in vergelijking met een vuilfrees niet zomaar alle richtingen uitspat. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een lage druk kan een terrasreiniger eveneens worden gebruikt voor het reinigen van houten vlonders of schuttingen. Let wel, na afloop van het reinigen moet het vuile water dat is achtergebleven nog van het terras worden weggetrokken.

2.) Een vuilfrees

Ben je van plan om tegels te reinigen door middel van je hogedrukreiniger? In dat geval is een vuilfrees eigenlijk onmisbaar. Door de kracht die achter de spuit zit is het mogelijk om zeer eenvoudig zowel vuil als mos van het terras te verwijderen. Hou er rekening mee dat je bij het gebruik van een vuilfrees deze nooit omhoog houdt. Doe je dat wel, dan loop je namelijk het risico dat het kogeltje in de lans kapot gaat. Richt de vuilfrees bij voorkeur loodrecht op de tegels en zorg voor een optimale spuitafstand van 25 centimeter.

3.) Wasborstel

Wil je de hogedrukreiniger niet alleen gebruiken om karweien in de tuin mee te doen, maar ben je ook van plan om er je auto mee te wassen? In dat geval is een wasborstel kopen een absolute must. Wanneer je bij het reinigen van de auto gebruik gaat maken van een hogedrukreiniger is het vooral van belang om goed te controleren op welke stand deze dient te worden gebruikt.

Hoeveel kosten hogedrukreinigers?

De kostprijs die er aan je wordt aangerekend voor het kopen van een hogedrukreiniger wordt steeds gebaseerd aan de hand van verschillende factoren. De capaciteit van het toestel is op vlak van prijs echter van doorslaggevend belang. Om je reeds een bepaald beeld te kunnen geven van de kosten die zijn verbonden aan verschillende modellen van hogedrukreinigers hebben we ze even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type hogedrukreiniger

Gemiddelde kostprijs

Standaard hogedrukreiniger voor een terras tot 25 vierkante meter.

Gemiddeld tussen 50 & 150 euro.

Gemiddelde hogedrukreiniger voor een terras tussen 25 & 40 vierkante meter.

Gemiddeld tussen 75 & 250 euro

Hogedrukreinigers met grote capaciteit voor een terras groter dan 40 vierkante meter.

Gemiddeld tussen 125 & 400 euro

Reactie plaatsen