Wanneer moet ik struiken snoeien? (tips en adviezen)
Veel mensen kiezen er voor om hun tuin in te richten in functie van de tijd die ze er zelf in willen werken. Op het ogenblik dat je er voor kiest om struiken of hagen te plaatsen weet je dat je ze minstens één keer per jaar moet snoeien. Waarom is dit snoeien nu echter precies een vereiste en wat gebeurt er wanneer je het onverhoopt toch eens over het hoofd ziet?
- Je struiken blijven hun authentieke uitstraling behouden
- Voorkom overwoekering
- Een mooie bloei door een correcte snoei
- Het verwijderen van zieke en/of zwakke delen
- Snoeien in de winter?
- De snoei vergeten, wat nu?!
Je struiken blijven hun authentieke uitstraling behouden
Het snoeien van struiken zorgt er in eerste instantie voor dat ze hun authentieke uitstraling blijven behouden. Uiteraard ogen ze prachtig wanneer je ze gaat bekijken in het tuincentrum, maar eenmaal in je tuin geplaatst groeien ze vaak snel. Deze snelle groei kan het uitzicht op de struik uiteraard in een mum van tijd sterk beïnvloeden.
Een struik groeit haast nooit evenredig. Dit betekent dat bepaalde stukken er al snel tussenuit gaan steken waardoor de vormgeving niet meer zo optimaal is. Het bijsnijden kan interessant zijn, maar zoals het gezegde duidelijk stelt; ''snoeien doet bloeien''. Één keer per jaar de struik die je hebt geplaatst netjes in model snoeien is dan ook het beste wat je kan doen.
Voorkom overwoekering
In lijn met de eerste reden waarom je er goed aan doet om je struiken te snoeien is het voorkomen van overwoekering. De kans is namelijk groot dat je er voor hebt gekozen om meerdere planten, struiken of bloemen in je tuin te plaatsen. Het niet tijdig snoeien van je struiken kan er voor zorgen dat deze het andere groen gaan overwoekeren. Dit oogt niet alleen erg slordig, daarnaast is de kans groot dat andere bloemen en planten letterlijk worden verstikt.
Een mooie bloei door een correcte snoei
Voor al het groen dat in je tuin is terug te vinden geldt dat ze veel mooier bloeien wanneer ze correct worden gesnoeid. Niet alleen blijven de verhoudingen op deze manier goed behouden, daarnaast zal je kunnen vaststellen dat ook de bloemen veel beter tot hun recht komen. Dit betekent echter niet dat je er voor moet kiezen om wekelijks te snoeien. Geef je struiken altijd de nodige (adem)ruimte om te kunnen groeien. Wanneer de snoei van je struiken voor het aanbreken van de winter is gebeurd is dat dan ook eigenlijk prima.
Het verwijderen van zieke en/of zwakke delen
Voor struiken geldt uiteraard eveneens dat ze over bepaalde zieke of gewoon zwakke delen kunnen beschikken. Het snoeien van de struik zorgt er voor dat deze delen efficiënt kunnen worden verwijderd. Dit voorkomt dat ze andere delen van de struik aantasten. Doe je dit niet? In dat geval bestaat de kans dat de volledige struik wordt geïnfecteerd waardoor je verplicht zal zijn om ze te verwijderen.
Snoeien in de winter?
Ondertussen is het voor jou wel duidelijk waarom je er nu goed aan doet om de aangekochte en geplaatste struiken te snoeien. Zoals aangegeven wordt het over het algemeen aangeraden om de snoei voor aanvang van de winter te doen. Er gelden echter ook uitzonderingen. Bepaalde struiken kunnen immers uitstekend in de maand december worden gesnoeid. Hier vormen de zogenaamde sierstruiken (enkel snoeien in december!) het mooiste voorbeeld van. Ook gewone heggen kunnen in principe perfect tijdens de maanden december en januari worden gesnoeid.
De snoei vergeten, wat nu?!
Zoals je reeds hebt kunnen lezen is het tijdig snoeien van je struiken aan te raden. Alleen op deze manier zal je er namelijk zeker van kunnen zijn dat ze altijd over haar meest optimale uitstraling zal beschikken. Wat moet je echter doen op het ogenblik dat je de snoei bent vergeten? Het kan altijd voorkomen dat je door een aanzienlijke drukte op het werk even geen tijd vindt om in de tuin te werken. Dat hoeft nog niet meteen een probleem te zijn.
Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat de snoei van een bepaalde struik altijd dient te gebeuren binnen de daarvoor aangewezen periode. Voor een sierstruik geldt bijvoorbeeld dat je ze wel kan snoeien van de maanden juni tot en met december, maar niet tussen januari en mei. Zorg er bovendien ook voor dat je niet teveel in één keer gaat snoeien. De kans dat de struik dan vervolgens zeer explosief uit de startblokken schiet is immers aanzienlijk. Dit levert je uiteindelijk alleen maar extra werk op.