Wanneer kan ik struiken snoeien? (tips en adviezen)

Wanneer je struiken in je tuin hebt staan spreekt het voor zich dat je deze tijdig en op gepaste wijze dient te verzorgen. Vooral het snoeien van je struiken is van belang. De periode waarin jouw struiken moeten worden gesnoeid kan echter aanzienlijke verschillen vertonen. De handige kalender die op deze pagina is terug te vinden zorgt er gelukkig voor dat je de meest ideale snoeiperiode voor jouw struiken nooit meer over het hoofd ziet.

  • Snoeien in januari en februari
  • Snoeien in maart en april
  • Snoeien in mei en juni
  • Snoeien in juli en augustus
  • Snoeien in september en oktober
  • Snoeien in november en december

Snoeien in januari en februari

Tijdens de eerste maanden van het jaar kan je er voor kiezen om voorzichtig te beginnen met het in vorm snoeien van de zomerbloeiende heesters. Een bekend voorbeeld hiervan is de vlinderstruik of buddleia davidii. Door deze struik in deze periode reeds voorzichtig te snoeien wordt de groei van het jonge hout gestimuleerd. Dat is belangrijk, want zij moet in de zomer de bloemen dragen. Knip ze af tot bijna tegen de grond en laat slechts één of twee knoppen staan.

Naast bovenstaande wordt het in de maanden januari en februari ook aangeraden om heesters te snoeien die nog maar net hebben gebloeid. Denk op dit vlak aan de winterheide. Kies je er voor om dit niet te doen? Dan kunnen ze uit elkaar vallen en bovendien ook kaal worden in het hart. Verwijder ook dood of beschadigd hout uit de winterjasmijn. De zijscheuten worden tot slot ingekort tot op 5 centimeter van de hoofdstengels. Op deze manier wordt de vorming van nieuwe scheuten gestimuleerd.

Een vierde type struik die je kan snoeien in januari en februari is de groenblijvende heester. Is ze volkomen winterhard geworden of te groot geworden? Snoei ze dan gerust in januari of februari. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook de vogels niet hoeft te storen die binnenkort op bezoek zullen komen. Let wel, heb je er voor gekozen om een vorstgevoelige soort in je tuin te plaatsen? Dan wacht je maar beter nog even. Bij deze soorten is het namelijk mogelijk dat ze invriezen via de snoeiwonden en dat zal je koste wat het kost willen voorkomen.

Snoeien in maart en april

Maart en april worden bestempeld als de meest gunstige snoeimaanden voor een groot aantal struiken, planten en hagen. In deze periode is het nog altijd mogelijk om zomerbloeiende heersers als vlinderstruiken te snoeien. Dit geldt eveneens voor de lavatera en de hortensia's. Na afloop van de bloei is het in de maand april ook mogelijk om voorjaarsbloeiers zoals met name de forsythia, de amelanchier evenals de chaenomeles te snoeien. Op het ogenblik dat deze zijn uitgebloeid worden de twijgen ingekort die reeds in bloei hebben gestaan tot twee of drie knoppen van de basis.

Snoeien in de maand april kan ook van toepassing zijn voor struiken als de lavendel en de heide. Voorwaarde is uiteraard wel dat ze eerst de gewenste hoogte hebben bereikt. Het snoeien van deze struiken is belangrijk om te voorkomen dat er een kaal hart ontstaat. Snoei je te laat tot in het oude hout? Dan zullen ze niet langer uitlopen. Zorg er dus voor dat je deze struiken tijdens het voorjaar knipt om ze mooi bossig en bovendien ook compact te houden.


Snoeien in mei en juni

In de maanden mei en juni is het van cruciaal belang om je struiken goed en aandachtig te verzorgen. Niet alleen opgelopen vorstschade in het voorjaar, maar ook foutief groeiende scheuten dienen bij groenblijvende heesters zo snel mogelijk te worden verwijderd. Voor vroegbloeiende heesters geldt dat ze ook moeten worden gesnoeid. In beide gevallen mogen de twijgen verwijderd worden.

Voor de Spireae geldt dat je er bij voorkeur voor kiest om de oude takken erg kort te snoeien. Hierdoor wordt de vorming van jonge scheuten gestimuleerd. Beschik je over volgroeide, bladverliezende evenals uitgebloeide heesters zoals met name de Deutzia, de Kolkwitzia of de Weigela? In dat geval verwijder je het best meteen dood of beschadigd hout. Verlos deze struiken bij voorkeur ook van oudere takken.

Snoeien in juli en augustus

Tijdens de zomer dient de aandacht in je tuin vooral uit te gaan naar uitgebloeide struiken die moeten worden gesnoeid. Vergeet in deze periode ook niet om je hagen bij te snoeien. Alleen zo kan de groei enigszins binnen de perken worden gehouden.

Snoeien in september en oktober

Tijdens de maanden september en oktober zijn de hoge struiken zoals met name de Lavatera en de Budleja Davidii aan de beurt. Voor deze beide struiken geldt dat je ze in deze periode bij voorkeur tot in de helft inkort. Ga je deze struiken niet snoeien? In dat geval loop je het risico dat de lange takken tijdens één van de vele najaarsstormen heftige, wilde bewegingen zullen maken. Dit kan er voor zorgen dat er aan de basis van de struik een gat in de grond ontstaat. Hierdoor kan de struik niet alleen los komen te staan, daarnaast kan ze zomaar van onderuit gaan rotten.

Snoeien in november en december

De belangrijkste periodes om struiken te snoeien zijn terug te vinden in het voorjaar tot de zomer. Dit zorgt er voor dat je tijdens de laatste twee maanden van het jaar eigenlijk niet zoveel omkijken meer hebt naar het groen in je tuin. Wel is het zo dat je vanaf de maand november tot in het voorjaar oude, bladverliezende hagen of struiken gesnoeid kunnen worden. Op deze manier wordt voorkomen dat ze te breed worden en teveel plaats in je tuin in beslag gaan nemen. Let op, heb je naast struiken ook groenblijvende hagen in je tuin opgenomen? Hiervoor geldt dat ze in deze periode niet mogen gesnoeid worden!

Joopvzwaaij
Door

Joopvzwaaij

op 04 Jan 2019

Geweldig en duidelijke site

Reactie plaatsen