Tuintips juli - praktische tips voor de tuin
25 oktober 2019 
9 min. leestijd

Tuintips juli - praktische tips voor de tuin

De maand juli is gemiddeld vaak de warmste maand van het jaar. Dit zie je uiteraard ook terug in je tuin. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om te ontdekken dat het hoogzomer is. De zon staat hoog in de hemel, de meeste beplanting staat volop in bloei en er is veel activiteit van dieren in je tuin. In deze periode kan je tuin een letterlijke hotspot zijn. De maand juli is een maand dat je hier lekker van kunt genieten. Dit is immers een relatief rustige maand met betrekking tot je tuinactiviteiten, mits je helemaal bij bent. Als dat niet het geval is wacht er uiteraard nog wat achterstallig onderhoud.

Het is echter niet helemaal zo dat je lekker in je tuinstoel of hangmat kunt relaxen en helemaal niets hoeft te doen……. dat nog even net niet. Groei en bloei in je tuin betekent dat ook onkruid zich behoorlijk laat zien. Je zult daarom zeker regelmatig een rondje onkruid wieden moeten blijven doen.

Regelmatig sproeien

Daarnaast is er nog een tuinklus die je zeker niet mag vergeten deze periode. De belangrijkste taak die je op tuingebied hebt in juli, is het in stand houden van het vochtgehalte in je tuin. Je zult je tuin met regelmaat moeten sproeien want een flinke kortstondige regenbui is echt een druppel op de gloeiende plaat. Die heeft niet zoveel effect op het grondwaterpeil. Het meeste water zal immers verdampen bij hoge temperaturen. Door het regelmatig beregenen van je tuin, zorg je ervoor dat de vochtreserve in de eerste 30 tot 40 cm van de bodem in tact blijft. Hier haalt de onderste laag van de bodem de nodige vocht uit. Het regelmatig sproeien is absoluut de beste manier hiervoor. Je kunt hiermee voorkomen dat de grond héél erg droog wordt, hierdoor gaat inklinken en een dichte compacte structuur krijgt en waterafstotend zal worden. Het gevolg hiervan is dat vocht dus minder makkelijk in de grond kan trekken en sneller zal verdampen.

Je moet dus ook deze maand regelmatig je tuin besproeien, of laten besproeien als je gebruik maakt van een beregeningssysteem, om de bodem zoveel mogelijk licht vochtig te houden. Of dit het geval is, kun je eenvoudig vaststellen door te kijken naar de aarde in je tuin. Als dit wat samengeklonterd is en wat klam aanvoelt, is de grond vochtig genoeg. Als dit niet het geval is, zul je moeten sproeien.

Tot slot wil ik je er even op wijzen dat je goed moet timen wanneer je de sproeiers aan gaat zetten. Dit is wel even belangrijk want als je jouw tuin (vooral je gazon want op deze open vlakte is vaak minder schaduw) op het midden van een zomerse dag (in de volle zon) zou gaan besproeien, werken de druppels als vergrootglazen van zonnestralen. Dit zou verbranding tot gevolg kunnen hebben. Het beste moment om de kraan open te zetten is eigenlijk zo vroeg mogelijk in de ochtend, op het moment dat de zon net opkomt en nog niet op volle kracht is. Als je in de avond zou gaan sproeien, loop je de kans dat het water niet volledig verwerkt kan worden. Hierdoor kan schimmelvorming bij de wortels van je beplanting ontstaan en vergroot je de kans op de bijbehorende ziektes. Het is dan ook beter om een lange tijd een kleine hoeveelheid water te geven, dan in één keer een heleboel water zodat er plassen ontstaan!

Daarnaast zul je merken dat de grasmat je ook deze maand niet zal ontzien. Je zult vrijwel wekelijks een ronde moeten doen met de maaier of dit de robotmaaier laten doen. Let erop dat je het gras niet te kort knipt. De grassprieten onttrekken immers hun voedingsstoffen niet alleen via de wortels uit de bodem, maar ook uit het bovenste deel van de sprieten zelf. Daarnaast is er een kans op uitdroging als gevolg van het felle zonlicht als je de grasmat té kort zou maaien. Maai een speelgazon op 3 centimeter en siergras op 2 centimeter. Als er een langere periode van droogte wordt voorspeld is het beter om 4 tot 5 centimeter aan te houden.

Praktische tuintips voor de maand juli

Mijn tuintips voor deze maand zijn dit keer dus minder gericht op het onderhouden van je tuin maar wel op een aantal herkenbare praktische problemen van de zomer. Tevens gaan we plannen maken voor de vakantie. De volgende tuintips ga ik hieronder belichten:

  • Geel gras herstellen
  • Wat te doen met de tuin tijdens de vakantie?
  • Overlast van maden in de container voorkomen en bestrijden

Geel gras herstellen

Een lange voortdurende droge (zomer) periode kan zéér schadelijk zijn voor je tuin en dan vooral voor je gazon. Je ziet na een “goede” zomer regelmatig grasvelden die erg onder de weersomstandigheden te lijden hebben gehad. Dit is zichtbaar door de bruine en gele plekken die in het gazon ontstaan. Er ontstaat vaak een gevlekt gazon met afgestorven stukken. Dat lijden kan diverse oorzaken hebben. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje:

  • Niet goed gemaaid. Zoals hierboven aangegeven kun je je gras té kort maaien en hierdoor flink beschadigen. Het gras droogt uit en heeft niet meer de beschikking over voldoende voedingsstoffen (energie).
  • Gebruik van een slechte grasmaaier. Hiermee doel ik vooral op de messen van de maaier. Scherpe messen snijden de grassprieten in één vloeiende en snelle beweging af. Hierdoor ontstaat er een mooie snede, waar het gras eenvoudig en snel van kan herstellen. Op het moment dat de messen niet scherp zijn, wordt het gras afgescheurd. Hierdoor ontstaan er rafelige wonden waarvan de sprieten veel minder eenvoudig van kunnen herstellen. Dit proces duurt uiteraard ook langer. Hierdoor wordt het gras minder sterk (het gaat kneuzen) en heeft het minder energie om te herstellen.
  • Aantasting door ongedierte. Er zijn kleine vervelende beestjes die het heerlijk vinden om hun tanden in jouw grasveld te zetten. Denk hierbij aan de emelten (larven van de langpootmug) en de engerlingen (larven van de meikever). Hoewel dit kleine beestjes zijn, kunnen ze zeer veel schade veroorzaken aan jouw grasmat. Emelten verorberen de grassprieten tot net boven de grond, engerlingen eten juist de wortels onder het gras vandaan waardoor het gras los op de bodem komt te staan en via deze weg géén voedingsstoffen kan halen.
  • Aantasting door schimmels of andere gras ziekten als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen, slechte beluchting of een overmatige betreding van het gazon als deze net is ingezaaid of bij sneeuwval.
  • Verkeerde keuzes bij bemesting. Dit heeft betrekking op het gebruik van verkeerde meststoffen (als de samenstelling van de meststof niet aansluit op de bemestingsstrategie), het te weinig bemesten maar ook door het teveel bemesten van het grasveld. In het laatste geval kan het grasveld de grote hoeveelheid voedingsstoffen niet verwerken. De aanbevolen hoeveelheid is 25 gram per vierkante meter. Het is verstandig om de aanbevolen hoeveelheid meststof van te voren af te wegen en te delen in twee gelijke porties. Je kunt dan het gazon bemesten in twee fasen waarbij je eerst in de lengterichting loopt en vervolgens in de breedterichting. Hierdoor kun je veel makkelijker inschatten dat je uitkomt met de hoeveelheid én zorg je dat je een veilige overlap hebt. Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt om de meststof de kans te geven om goed in de grond te trekken. Je verplaatst de mest dus niet.
  • Een verkeerde methode van bemesting. Op een grasmat waar géén evenredige verdeling heeft plaatsgevonden van meststoffen kunnen gele plekken ontstaan. Daarom is het gebruik van een strooiwagen zeker aan te raden. Ook mest dat op dat gras is blijven liggen kan zorgen voor verbranding en dus gele plekken. Vul ook nooit je mestverdeler aan op het gazon om de gevolgen van knoeien te voorkomen. Voor een snellere werking van de meststoffen is sproeien zeker van groot belang. Dit zorgt dat er minder tijd overheen gaat dat de meststoffen de bodem kunnen bereiken.
  • Als het gazon onvoldoende de beschikking heeft over water of juist teveel water op het gazon blijft staan. In dat laatste geval kan het water niet meer in de bodem trekken en ‘’verdrinkt’ het gras. Dit kun je tegengaan door het gras van gaatjes te voorzien met een roller of een riek.
  • Intensief gebruik van de grasmat, zoals je vaak ziet als er lang een tent op een gazon heeft gestaan.

Het is uiteraard van belang om eerst de oorzaak van geel gras vast te stellen, om herhaling te voorkomen. Daarna is het van belang om geel gras te herstellen. Je kunt geel gras herstellen op verschillende manieren maar op basis van meer dan 15 jaar kennis en ervaring gebruik ik slechts één oplossing. Dit werkt voor mij altijd, want hiermee ben ik in staat om geel gras weer groen te maken.

Ontdek in dit artikel over het herstellen van geel gras de methode die ik hanteer om de grasmat ondersteunen en de kracht te geven die het nodig heeft.

Wat te doen met de tuin tijdens de vakantie?

Nu de maand juli is aangebroken, komt de vakantie voor veel mensen echt dichtbij. Misschien heb je zelfs al vakantie. De kans is groot dat de vakantieplannen al lang gemaakt zijn! Heb je ook al nagedacht over wat je achterlaat? Hiermee doel ik uiteraard op de tuin. Je maakt de kans op bijvoorbeeld een bruin of geel gazon of een tuin vol met onkruid wel erg groot als je hier niets voor regelt.

Veel tuinliefhebbers kiezen ervoor om een paar dagen voor de vakantie hun tuin een zomerbemesting te geven. Dat is een logische stap want de geconcentreerde voedingsstoffen in mest stimuleert het metabolisme van planten. Je zorgt dan dus voor een voedselreserve voor je tuin. Het is wél belangrijk om daarna regelmatig te sproeien en dit op het juiste moment. Dit kun je uiteraard doen voordat je weggaat, maar als je weg bent moet je hiervoor de buren, familie of vrienden even vriendelijk aankijken. Een andere optie is uiteraard een beregeningssysteem zoals ik in de tuintips van de vorige maand beschreven heb.

Een andere tip die je daarnaast kunt toepassen om de tuin sterk genoeg te maken om een paar weken op eigen kracht door te kunnen is het gebruik van een onkruidverdelger. Dit middel kun je een aantal weken voor je vertrek verspreiden in je tuin en door voldoende besproeiing ervoor te zorgen dat het in de grond wordt opgenomen. Let hierbij wel op dat je voor middelen kiest die zijn samengesteld uit biologische bestanddelen en voorkom uiteraard ook dat kinderen en huisdieren met dit middel in contact komen. Het “onkruid-overlast” na terugkomst zal een stuk minder groot zijn door het maken van deze keuze.

Je grasmat zal er wel uit zien als een soort savanne als je terugkomt. Het gazon moet je zoals aangegeven immers niet te kort knippen deze periode, om het risico op uitdroging en verdamping te voorkomen. Mocht je dus niemand kunnen vinden die jouw grasmat kan bijhouden als je weg bent en je hebt géén beschikking over een robotmaaier, wacht je op dat gebied wél een uitdaging. De kans is groot dat zo’n robotmaaier dan wel wat hoger op je verlanglijstje komt te staan. Dit is dan ook de volgende vakantie-tip die ik met je wil delen.

Wil je nog meer handige tips lezen over een groen gazon tijdens je vakantie? Lees dan dit artikel die ik hierover geschreven heb. 

Overlast van maden in de container voorkomen en bestrijden

Het is soms nauwelijks te voorkomen gedurende de zomermaanden: maden in de container. Hiermee zijn deze beestjes uiteraard géén welkome gasten.

Maden zijn de eerste levensvorm van vliegen, ook wel larven genoemd. Maden ontstaan uit vliegeneitjes. Deze eitjes leggen de vliegen het liefst in een vochtige, warme omgeving. Vuilcontainers zijn dan ook een ideale plaats hiervoor. Doordat je het liefst je container luchtdicht houdt, ontstaat er bij warm weer snel een rottingsproces. Dit zijn ideale omstandigheden voor een vlieg om eitjes te leggen. Daarnaast is er in de container voldoende voedsel te vinden zodat de uitgekomen larven snel kunnen groeien. Hierdoor krioelt het in de container al snel met relatief grote larven die deze plek als paradijs zien. Bij warm weer veranderen de larven al snel in een pop en kunnen binnen drie dagen in of om je container als vlieg verder leven.

Zelfs bij een container die wekelijks geleegd wordt, kunnen vliegen verschillende levenscycli ondergaan. Hierdoor kan het voorkomen dat er ineens een hele zwerm vliegen uit je container komt. Genoeg redenen dus om de overlast van maden in de container te voorkomen en te bestrijden. Dit is op diverse manieren mogelijk. Wil je weten welke methode voor jou het beste geschikt is? Neem dan het artikel door die ik geschreven heb over het voorkomen en bestrijden van maden in de container.

Zoals je ziet kun je deze maand lekker genieten van de tuin, maar zijn er ook zomerse factoren waar je rekening mee moet houden om optimaal te kunnen genieten van jouw privé paradijs. Gelukkig is overal een praktische oplossing voor te bedenken zoals je merkt.

Wil je meer weten over wat je moet doen in je tuin op welk moment? Bekijk dan eens de gratis overzichtelijke jaarkalender. Download de kalender hier helemaal gratis. 

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!