De maand juni wordt ook wel de zomermaand of de rozenmaand genoemd. Logisch want aan het eind van de maand begint de zomer en beleven we al “de langste dag”. De gemiddelde dagduur is in de maand juni het langst van alle maanden. Het is dan ook zeker verstandig om de tuin te gaan voorbereiden op de zomer. Dat lijkt tegenwoordig steeds meer noodzakelijk te worden. Als gevolg van de verandering van het klimaat lijkt het er immers op dat er steeds meer weerrecords worden verbroken. De hete en vooral droge zomer van 2018 ligt bij velen nog vers in het geheugen.
Eigenlijk heb je helemaal geen kalender nodig om te ontdekken dat het juni is. Hiervoor hoef je alleen maar naar je tuin te kijken! De frisse voorjaarskleuren veranderen in volle zomerkleuren. Er is volop leven in de tuin en dit betekent ook dat er lekker veel te doen is deze maand. Mocht je nog wat zomergoed in de grond willen stoppen, dan kan dit nog nét deze maand dus!
Daarnaast zul je ongetwijfeld merken dat je al behoorlijk wat onkruid moet wieden! Er zijn wel wat trucjes om voor een deel onder dit werk uit te komen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor bodembedekkers. Dit zijn doorgaans lage kruipende planten die snel een netwerk van wortels en bladeren vormen. Bodembedekkers worden (zoals de naam al aangeeft) voornamelijk gebruikt om een groot oppervlak van de bodem af te dekken, in veel gevallen tussen grote planten en struiken. Bodembedekkers vormen een mooi groen tapijt en zullen een rust uitstralen zoals een grasveld. Het is een prima plantensoort om kleine hoekjes of boorden op een mooie manier weg te werken en ze hebben zowel een esthetische als een praktische functie. Bij dit laatste kun je dus denken aan de groei van onkruid. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek. Dit komt door de dichte en krachtige groei van de bodembedekkers.
Het voordeel van bodembedekkers is dat deze plantensoort geen regelmatig onderhoud nodig heeft. Je kunt deze planten dan ook op ieder gewenst moment planten mits het niet vriest. Als bodembedekkers je niet aanspreken, kun je ook houtsnippers neerleggen. Deze houtsnippers onderdrukken het onkruid, in dit geval letterlijk. Daarnaast is het een optie om een laag organisch materiaal op de grond tussen de beplanting neer te leggen. Hiermee zorg je voor een natuurlijke meststof, voorkom je uitdroging maar bespaar je je ook een hoop werk met betrekking tot het onkruid wieden.
Praktische tuintips voor de maand juni
Zoals je wel zult begrijpen is juni dé maand om je tuin voor te bereiden op de zomerse omstandigheden. Mijn tuintips van deze maand zijn hier dan ook volledig op afgestemd:
- Het maaien van het gazon
- Het beregenen van de tuin
- Tuin bemesten 2e ronde
- Het snoeien van hagen
Het maaien van het gazon
Als je een gazon hebt, moet je deze goed onderhouden. Hierdoor blijft je gazon gezond en zal het een mooie frisgroene uitstraling houden. Eén van de werkzaamheden die je in de maand juni veelvuldig zal moeten uitvoeren, is het maaien van je gazon. Dit is zeker het geval na het bemesten van je gazon, want hiermee geef je de grasmat een mooie groeispurt.
Laten we in dit opzicht meteen een misverstand wegnemen. Veel mensen denken immers dat het gras maaien is om het gras mooi en strak te houden maar dat is niet de enige reden waarom het gras gemaaid moet worden. Je zorgt er immers ook voor dat je grasmat voldoende licht krijgt om te groeien. Om een stevige grasmat te krijgen is het belangrijk om vaak te maaien. Tijdens het maaien worden de lange grassprieten weer kort gemaakt. Het gevolg van het gelijk maken van de hoogte van de grassprieten is dat alle grassprieten weer evenveel licht krijgen. Je zult merken dat je hierdoor een mooie volle en egale grasmat krijgt.
Je zou zeggen dat het dan goed is om je grasmat lekker kort te maaien maar dat is niet helemaal de juiste keuze. De grassprieten onttrekken immers hun voedingsstoffen niet volledig via de wortels uit de grond, maar ook uit het bovenste deel van de sprieten zelf. Als je het gras te kort maait, is er dus kans op uitdroging. Hierdoor zal je gras sneller bruin worden als gevolg van het felle zonlicht. Dat is natuurlijk niet de gewenste situatie want dan zal je moeten gaan herstellen.
In deze periode zul je eens per week het gras moeten maaien. De ideale maaihoogte is afhankelijk van je doelstelling. Maai een speelgazon op 3 centimeter en siergras op 2 centimeter. Als er een langere periode van droogte wordt voorspeld is het beter om 4 tot 5 centimeter aan te houden. Het is belangrijk om te zorgen voor goed gereedschap. Zorg dan ook dat je het gras met scherpe messen maait om een betere snede te krijgen. Je moet het kneuzen en het rafelig afsnijden van het gras uiteraard voorkomen.
Zie je het niet zitten om wekelijks achter de grasmaaier te lopen? Dan is een robotmaaier een goed alternatief. Deze elektronische tuinman kan dit werk perfect voor je uitvoeren en doet dit volledig zelfstandig. Lees hier alles wat je moet weten als je robotmaaiers gaat vergelijken.
Het beregenen van de tuin
Het onderhouden van het vochtgehalte in de bodem van je tuin is enorm belangrijk. Ik heb er eerder al aan gerefereerd, maar iedereen kan zich die droogte van de zomer van 2018 wel herinneren en zeker de schade aan de beplanting die hierdoor veroorzaakt werd. Water is één van de vier essentiële bouwstenen in het fotosynthese proces.
Hierbij is het goed te weten dat de bodem een vochtreserve opbouwt in de eerste 30 tot 40 cm. Als de bovenkant van de bodem verdampt, gebruikt de bodem deze reserve voorraad. De vochthuishouding wordt dan van onderaf aangevuld.
Het is dan ook van groot belang dat de bodem de beschikking heeft over voldoende vocht reserves. Als de weergoden niet voor deze “dienst” zorgen, zul jij ze een handje moeten helpen door je tuin te beregenen. De timing is in dit opzicht belangrijk. Je moet al in de maand juni zorgen voor een regelmatige toevoer van vocht om de nare gevolgen van droogte in de zomer te voor te kunnen zijn. Als de grond héél erg droog wordt, zal deze waterafstotend worden. Het gevolg is dat vocht dus minder makkelijk de grond in kan trekken en sneller zal verdampen. De onderste laag van de bodem zal dan ook niet meer de beschikking hebben over een vochtreserve in de eerste 30 tot 40 cm. Je zult begrijpen dat het beter is om een lange tijd een beetje water aan de bodem toe te voegen dan in één keer een grote hoeveelheid om er snel van af te kunnen zijn.
Wat je je ook even moet realiseren is dat je niet iedere dag je beplanting water geeft. Dit heeft te maken met de “opvoeding” van je groen. Door het dagelijks water geven maak je je beplanting lui. Er ontstaat dan een zwakkere wortelstructuur omdat het water toch letterlijk “voor het oprapen ligt”. Als dat niet het geval is, zullen de wortels dieper de grond in moeten gaan om aan het noodzakelijke water te komen. Hoe dieper de wortel, hoe beter de beplanting tegen eventuele droogte kan. Je moet de wortels dus triggeren.
Daarnaast is het de beste keuze om zo vroeg mogelijk in de ochtend je tuin te beregenen, zeker bij een gazon. De grasmat kan dan op tijd drogen. Je voorkomt hiermee verbranding doordat de hete zon als vergrootglas werkt op de waterdruppels maar zorgt er ook voor dat het gazon kan drogen, iets wat in de nacht uiteraard veel lastiger gaat. Als een gazon niet goed kan drogen, is de kans op het ontstaan van schimmels (en de nare gevolgen hiervan) veel groter.
Heb je geen mogelijkheden om regelmatig je tuin te beregenen of zie je het niet zitten om hier vroeg voor op te staan? Dan is een beregeningssysteem een goede optie voor je. Er zijn twee verschillende soorten beregeningssystemen:
- Het sprinklersysteem, waarbij sprinklers in de grond aangebracht worden, zodat water verspreidt kan worden. De sprinklers verspreiden het water over een groot oppervlak maar dit is niet altijd een efficiënte methode. Er zal altijd wat water verloren gaan. Je kunt kiezen voor sprinklers met een statische of een draaiende kop. Een sprinkler beregening-systeem is effectief bij grote oppervlaktes zoals een border en een gazon.
- Het druppelirrigatiesysteem, waarbij er wordt gebruik gemaakt van een klein buisje of een poreuze slang waaruit druppelsgewijs water wordt afgegeven. Dit is een zeer effectief beregeningsysteem, door de gedoseerde afgifte van water. Dit systeem maakt het mogelijk om het weinige water effectief in te zetten. Dit water wordt (bijna) direct bij de wortels van een plant afgeleverd. Druppelirrigatie is een goed beregeningssysteem voor toepassingen als een moestuin of in plantenbakken.
Voor meer informatie over het gebruik van beregeningssystemen in je tuin verwijs ik je graag door naar het uitgebreide artikel dat ik hierover geschreven heb. Hier vind je alle informatie over dit onderwerp. Na het lezen van dit artikel ga je van de regen naar de drup en kom je niet van de regen in de drup. Neem van mij aan, dit is een belangrijk detail. De planten en het gazon in je tuin zullen je dankbaar zijn.
Tuin bemesten 2e ronde
Het bemesten van de tuin komt ook deze maand weer op je to-do lijst te staan. Het creëren van een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) blijft belangrijk voor het groen in de tuin. Als de bodem niet toereikend is om in deze behoefte te voorzien, is het belangrijk om ondersteuning te bieden door te bemesten. Deze mest bestaat uit een uitgebalanceerde mix van minerale bouwstoffen om (met behulp van water) voeding van te maken. Voor het woord “uitgebalanceerd” is bewust gekozen. Om het gehele jaar te kunnen genieten van een mooie en vooral gezonde tuin, is het van belang om een mest-strategie te volgen. Dit plan heeft betrekking op de samenstelling van meststoffen.
Een meststof bestaat uit een combinatie van NPK stoffen. Deze letters staan voor de drie “primaire voedingsstoffen” van de meststof:
- Stikstof (N), een belangrijke bouwblok voor de vorming van cellen. Deze stof is dus essentieel voor de groei van het gras.
- Fosfor (P), een heel belangrijk element voor wortelontwikkeling. Deze voedingsstof is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van jonge beplanting en is belangrijk voor het creëren van een sterke wortelstructuur.
- Kalium (K), voor een weerstand verhogende werking van de beplanting tegen ziektes en schimmels.
Elementen als calcium en magnesium zijn toegevoegd als secundaire voedingsstoffen in meststoffen. Calcium wordt voornamelijk gebruikt om een sterke celstructuur van het gras te creëren. Magnesium stimuleert de groei en ontwikkeling van het groeihormoon chlorofyl. Dit is weer bevorderend voor het fotosyntheseproces.
Ieder mineraal heeft dus een specifieke functie in de meststof. In deze tweede ronde van bemesting is vooral een hoger gehalte fosfor en magnesium belangrijk. De zomerbemesting moet je even goed timen. Het beste is om dit vroeg in de zomer te doen, dus juni is hiervoor wel de beste maand. Als je dit zo’n 10 tot 12 weken doet na de voorjaarsbemesting is dat precies op het moment dat deze is uitgewerkt. Let ook op dat je het bemesten niet op een warme zomerse dag uitvoert. Meststoffen worden boven de 25 graden neutraal en werken dan niet meer. Vergeet niet om goed te sproeien na het bemesten.
In het voorjaar (april, mei, juni) is het verstandig om zo’n 200 gram mest te verspreiden per vierkante meter. Gedurende de zomermaanden (juli, augustus) volstaat 100 gram mest per vierkante meter. Deze hoeveelheid is van toepassing op zowel je tuin als het gazon.
Als je moeite denkt te hebben om de juiste verdeling aan te houden, kun je uiteraard gebruik maken van een verdeel wagentje. Dit is uiteraard ook een hele handige optie als je een groter gazon hebt.
Vergeet bij het bemesten niet om je pot- en kuipplanten in de ronde mee te nemen want bij deze beplanting kan de mest wel eens gewoon op raken.
Wil je meer lezen over het bemesten van je tuin? Lees dan dit artikel dat ik eerder geschreven heb over het bemesten van je tuin.
Ben je nog op zoek naar een goede mest voor zowel je gazon als borders? Bekijk dan eens de allround+ mest van Floramix.
Het snoeien van hagen
Ook je heesters en hagen krijgen in juni (net na de langste dag) nog een behoorlijke groei impuls. Je zult deze hagen de ruimte moeten geven om zich te ontwikkelen dus het is zeker aan te raden om de snoeischaar nog even uit de schuur te halen voor de wintergroene hagen zoals de taxus of de conifeer. Je kunt deze klus het beste uitvoeren op een bewolkte dag om verbranding van jonge blaadjes als gevolg van fel zonlicht te voorkomen. Als je niet veel ervaring hebt in deze klus, span dan bij lange hagen een touwtje waarlangs je recht kunt knippen. Maak het jezelf gewoon lekker makkelijk.
Je kunt deze hagen flink terugsnoeien want dit is de periode dat de struik nog flink groeit en gemakkelijk uitloopt. Je moet je beseffen dat hagen niet alleen in de hoogte maar ook zeker in de breedte groeit. Het groeien van de zijtakken en het ontstaan van nieuwe scheuten is van groot belang voor de dichtheid en volheid van de haag. Dit stimuleer je door te snoeien. Snoei zorgt immers voor een dichte groei.
De beste vorm voor een haag is een beetje taps: onderaan wat breder dan bovenaan. Zo heeft de wind er minder vat op en krijgen de laagste takken genoeg licht. Vergeet niet om na het taxus snoeien wat mest en water te geven. Het herstel na het snoeien van hagen kost immers energie.
In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten over het snoeien van hagen.
Je vind hier bijvoorbeeld meer informatie over de technieken die je moet toepassen om hagen te snoeien, hoe je dit op een veilige manier doet en wat je hiervoor nodig hebt, buiten goed gereedschap. Zeker een aanrader om even naar te kijken want je zult de hele zomer tegen het resultaat van deze klus aankijken!
Wil je weten hoe je bij het maken van een beplantingsplan al rekening kan houden met het onderhoud van je tuin? Download dan gratis mijn e-book over het maken van een beplantingsplan.