Hagen snoeien | Zo snoei je jouw heg

Groen in een tuin is bijzonder mooi, maar vergt het nodige onderhoud. Dit geldt ook voor hagen. Afhankelijk van het type haag waar je in je tuin voor hebt gekozen moet deze dan ook minstens één keer per jaar een snoeibeurt krijgen. Dit is nodig om haar authentieke vorm en uitstraling te kunnen blijven behouden. Heb je ook één of meerdere hagen in je tuin staan en wil je graag weten hoe je deze nu het best kan snoeien? Je komt er alles over te weten op deze pagina!

  • Hagen snoeien, wat heb je nodig?
  • Wanneer hagen snoeien?
  • Hoe vaak een haag snoeien?
  • Veilig snoeien doe je zo
  • Hagen recht snoeien
  • Drastisch snoeien van een haag

Hagen snoeien, wat heb je nodig?

Wanneer je er voor kiest om zelf je hagen te snoeien spreekt het voor zich dat je over verschillende materialen en / of gereedschappen zal moeten beschikken. Wij hebben deze verschillende zaken even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Een manuele of een automatische snoeischaar.
  • Een ladder wanneer er een hoge haag moet worden gesnoeid.
  • Rechte stokken of palen.
  • Een meter of een laser meettoestel.
  • Een touw.

Beschik je over een kleine en / of een lage haag? In dat geval is het zonder probleem mogelijk om ze netjes te houden met een manuele haagschaar. Ondanks het feit dat een elektrische haagschaar namelijk lekker licht is in gebruik moet er wel rekening mee worden gehouden dat er een draad achter hangt. Beschik je over een complexe tuin? Dan wordt het aangeraden om gebruik te maken van een heggenschaar die over een lithium-ion batterij beschikt.

Is er geen sprake van één haar, maar beschik je in je tuin over meerdere hagen? In dat geval is het aangeraden om een haagschaar te kopen met een lang blad. Dit blad mag 54 of 60 centimeter zijn. Dit werkt een stuk efficiënter. Ga je gebruikmaken van zo'n groot blad? Sta er dan wel nog even bij stil dat dit de nodige handigheid vereist. Één kleine fout kan namelijk al snel zorgen voor een hele jaap die achterblijft.

Tot slot, heb je één of meerdere brede, losse hagen in je tuin staan? In dat geval is een grote, krachtige heggenschaar weer een uitstekende keuze.

Wanneer hagen snoeien?

Als eigenaar van één of meerdere hagen in je tuin kan je deze beginnen snoeien vanaf midden mei. Voor sparren en coniferen geldt echter dat ze pas kunnen worden gesnoeid vanaf juni. Er zijn nog twee concrete tips die vaak door een expert in het snoeien van hagen worden gegeven, namelijk:

  • Zorg er altijd voor dat je haag is gesnoeid voor de langste dag van het jaar (21 juni).
  • Snoei niet later dan midden september.

Hoe vaak een haag snoeien?

Hoe vaak een haag precies moet worden gesnoeid is sterk afhankelijk van de soort waarover je beschikt. Het merendeel van de hagen vereisen slechts één snoeibeurt per jaar, maar er zijn ook uitzonderingen. Om er voor te zorgen dat je op dit vlak niets over het hoofd ziet hebben we deze informatie even in een overzichtelijke tabel geplaatst.

Type haag

Aantal keren snoeien

Gewone & Portugese Laurierkers

1 keer per jaar snoeien

Olijfwilg

1 keer per jaar snoeien

Hulst en Taxus

1 keer per jaar snoeien

Struikkamperfoelie

1 tot 2 keer per jaar snoeien

Buxus

1 tot 2 keer per jaar snoeien

Haagbeuk

1 tot 2 keer per jaar snoeien

Veldesdoorn

1 tot 2 keer per jaar snoeien

Beuk en Meidoorn

1 tot 2 keer per jaar snoeien

Liguster

2 tot 3 keer per jaar snoeien

Cupressocyparis Leylandii

2 tot 3 keer per jaar snoeien


Veilig snoeien doe je zo

Het snoeien van de hagen in je tuin is op zich niet zo moeilijk. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er bepaalde veiligheidsrisico's aan verbonden zijn. Om er zeker van te zijn dat je echt op een veilige wijze de hagen in je tuin kan snoeien hebben we even de volgende tips op een rijtje gezet:

  • Draag kwalitatieve handschoenen en schoenen die beschikken over een ruwe zool.
  • Een veiligheidsbril opzetten is geen overbodige luxe.
  • Draag een lange broek evenals een trui die goed aansluit, losse kledingstukken kunnen immers haperen.
  • Werk je met een heggenschaar met snoer? Hang de kabel dan bij voorkeur over je schouder.
  • Is de haag die je moet snoeien tegen een muur aan geplaatst? In dat geval is het aan te raden om de punt van de haagschaar te beschermen met een tipbeschermer.

Nadat je, je hagen hebt gesnoeid is het altijd van belang om de gebruikte snoeischaar goed schoon te maken. Verwijder niet alleen de eventuele resterende takjes, maar ontsmet de schaar ook nauwkeurig.

Hagen recht snoeien

Het snoeien van een haag is één ding. Ze recht snoeien is echter nog iets helemaal anders. Alles valt of staat eigenlijk met de stabiliteit van de schaar. Kan je deze goed stabiel houden? Dan is het in principe geen probleem om de bovenkant mooi recht te knippen. Heb je echter niet meteen een vaste hand? Dan is het misschien wel aan te raden om een draad te gebruiken.

Om er zeker van te zijn dat je recht gaat snoeien kan je lange, rechte stoppen in de grond verankeren. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om permanente palen te plaatsen. Meet daarna de hoogte ten opzichte van de grond en span een strakke koord. Tijdens het snoeien dien je zo'n 5 centimeter onder deze koord te blijven. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je de koord doormidden knipt en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Drastisch snoeien van een haag

Het kan altijd gebeuren dat je een haag gedurende een bepaalde periode vergeet te snoeien of dat ze gewoon explosief is gegroeid. Is dat bij jou het geval? Dan mag je er gerust voor kiezen om er drastisch de schaar in te zetten. Niet alleen haagbeuk, maar ook meidoorn, taxus, liguster en hulst zijn hagen die een behoorlijke snoei mogen krijgen. In het eerste jaar kan je terugsnoeien tot zo'n 15 centimeter van de hoogte die je voor ogen had.

Ga je drastisch snoeien? Wordt er één derde of meer van de haag weggenomen? In dat geval is het een aanrader om de snoei tijdens de winter uit te voeren. Het daarop volgende jaar kan de ene zijkant helemaal terug worden gesnoeid en het daarop volgende jaar volgt de andere kant. Het wordt altijd aangeraden om na het snoeien wat extra, organische mest toe te voegen. Op deze manier heeft de plant terug de mogelijkheid om op krachten te komen.

Reactie plaatsen