Wat kost een jacuzzi aan stroom per maand? (incl. bespaartips)

Wat kost een jacuzzi aan stroom per maand? (incl. bespaartips)

Het hebben van een jacuzzi in je achtertuin kan een luxe zijn die je veel plezier en ontspanning biedt. Maar zoals bij elk luxe item, brengt het ook kosten met zich mee. Een van de belangrijkste factoren bij het onderhouden van een jacuzzi zijn de energiekosten. Deze kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de gebruiksfrequentie en de energietarieven, die sterk kunnen variëren. In dit artikel gaan we de gemiddelde energiekosten van een jacuzzi bespreken en bieden we enkele tips om deze kosten te minimaliseren.

Wat kost een jacuzzi aan stroom?  + energiekosten per jaar

Energiekosten van een Jacuzzi: Om een jacuzzi 24 uur per dag, 7 dagen per week warm te houden, is er gemiddeld zo'n 6.000 watt, oftewel 6 kWh per dag nodig. Bij een gemiddelde stroomprijs van €0,23 per kWh, komt dit neer op een dagelijkse kostenpost van €1,38 (6 kWh x €0,23). Dit resulteert in een jaarlijkse kost van ongeveer €503. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze berekening afhankelijk is van de huidige energietarieven, die kunnen fluctueren.


Moet de Jacuzzi aan blijven?: Contra Intuïtief, is het energiezuiniger om de jacuzzi aan te laten, zelfs als je voor enkele dagen weg bent. Dit komt doordat het opwarmen van koud water tot de gewenste 38º - 40ºC meer energie verbruikt dan het handhaven van de reeds bereikte temperatuur. Echter, als je de jacuzzi maar een paar keer per jaar gebruikt, dan is het wellicht energiezuiniger om hem uit te schakelen in de periodes dat je hem niet gebruikt.

jacuzzi-onder-een-overkapping-voor-isloatie

Tips om energie te besparen:

  1. Gebruik zonnepanelen: Zonnepanelen kunnen een geweldige manier zijn om de energiekosten van je jacuzzi te dekken. De initiële investering kan hoog zijn, maar op de lange termijn kunnen ze de energiekosten aanzienlijk verminderen.
  2. Behoud een lagere basistemperatuur: Hoewel 38º - 40ºC een comfortabele temperatuur is, kan het behouden van een iets lagere basistemperatuur helpen om de energiekosten te verminderen.
  3. Maak gebruik van Daltarieven: Probeer, indien mogelijk, je jacuzzi te gebruiken en op te warmen tijdens de daluren, wanneer de energietarieven doorgaans lager zijn.
  4. Dek je Jacuzzi altijd af: Een goede kwaliteit cover kan helpen om warmteverlies te voorkomen, waardoor de jacuzzi minder energie verbruikt om op temperatuur te blijven.
  5. Investeer in een Goede Isolatie: Een jacuzzi met een extra dikke isolatiewand kan helpen om de warmte beter vast te houden, waardoor er minder energie nodig is om de jacuzzi op temperatuur te houden.
  6. Gebruik isolerend materiaal voor de ondergrond: Een goede ondergrond van isolerend materiaal kan helpen om warmteverlies te verminderen.
  7. Plaats de Jacuzzi op een beschutte plek: Door je jacuzzi op een plek te installeren die beschut is tegen de wind, kan warmteverlies worden beperkt.

Hoewel het bezit van een jacuzzi bepaalde energiekosten met zich meebrengt, zijn er verschillende manieren om deze kosten te beheersen en te minimaliseren. Door slimme keuzes te maken en bewust om te gaan met het energieverbruik, kun je blijven genieten van je jacuzzi zonder je zorgen te maken over torenhoge energierekeningen.

Reactie plaatsen