Jacuzzi kopen en plaatsen, hier moet je op letten

Jacuzzi kopen? Hier moet je op letten:

De term 'jacuzzi' is een van die merknamen die zo doordringend zijn dat het woord vaak wordt gebruikt om de hele productcategorie te beschrijven, net zoals 'iPad' vaak wordt gebruikt als synoniem voor 'tablet'. Maar achter de term 'jacuzzi' schuilt een fascinerende geschiedenis en een breed scala aan producten, variërend in stijl, maat en prijs. Laten we de wereld van jacuzzi's nader onderzoeken.

Jacuzzi kopen

Het woord 'jacuzzi' is eigenlijk een merknaam van een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van bubbelbaden. Het bedrijf werd opgericht door een Italiaanse immigrant, Candido Enzo Jacuzzi. Zo populair werd deze merknaam dat nu bijna alle bubbelbaden een jacuzzi worden genoemd, ongeacht het daadwerkelijke merk.

Redenen voor een Jacuzzi in de tuin

Het toevoegen van een jacuzzi in je tuin is een investering in persoonlijk welzijn en comfort. Ongeacht de grootte van je tuin, er is altijd plek voor een jacuzzi. Zowel in de zinderende zomer als in de koude winter kan een jacuzzi een oase van ontspanning zijn. Na een drukke dag biedt de jacuzzi een uitstekende manier om te ontspannen en je spieren te laten ontspannen. Bovendien kan het fungeren als een sociale hub, ideaal voor quality time met familie en vrienden. Kortom, een jacuzzi in je tuin is een ware verrijking voor zowel lichaam als geest.

Soorten Jacuzzi’s

Er zijn verschillende soorten jacuzzi's die je kunt overwegen:

  1. Opblaasbare jacuzzi's: Gemakkelijk te installeren, goedkoper en makkelijk te verplaatsen.
  2. Hottubs: Traditionele vorm van bubbelbaden, meestal gemaakt in de vorm van een grote houten ton.
  3. Zwemspa's: Een combinatie van een zwembad en jacuzzi, die voldoende ruimte biedt om in te zwemmen.

Grootte en Stijlen van Jacuzzi’s

Bij het kiezen van een jacuzzi moet je overwegen hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik van zullen maken, aangezien dit de grootte en natuurlijk ook de prijs beïnvloedt. Wat betreft stijlen, er zijn verschillende opties, waaronder kunststof, houten, stenen, en opblaasbare jacuzzi's. Elke stijl heeft zijn eigen unieke uitstraling en voordelen, en het materiaal aan de binnenkant kan variëren in kleuren, patronen en texturen. De binnenkant van de jacuzzi kan ook naar eigen smaak ontworpen worden, de binnenkant van de jacuzzi is een apart onderdeel dat gewisseld kan worden met verschillende ontwerpen, kleuren, stijlen en texturen.

jacuzzi voor in de tuin van hout met dekking

Ingebouwde Jacuzzi's + mogelijkheden

Een ingebouwde jacuzzi is een jacuzzi die in een put is geplaatst en in de grond is ingebouwd. Dit heeft esthetische voordelen en maakt het gemakkelijker om in en uit de jacuzzi te stappen. Het nadeel is dat het duurder is wegens het feit dat het ingebouwd moet worden en dat de jacuzzi niet kan worden verplaatst. Een ingebouwde jacuzzi kan volledig of gedeeltelijk in de grond worden geplaatst, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar.


Belangrijke overwegingen bij plaatsing van een jacuzzi: bij het plaatsen van een jacuzzi is het belangrijk om te bedenken dat de combinatie van de jacuzzi, het water en de mensen kan leiden tot een totaalgewicht van meer dan 1000 kg. Daarom is een stevige ondergrond essentieel, evenals goede ventilatie als de jacuzzi binnenshuis wordt geplaatst. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om de jacuzzi naar de tuin te verplaatsen, en isolatie wordt sterk aanbevolen om energie en kosten te besparen.

Heb ik een vergunning nodig?

Ben je van plan een jacuzzi in je achtertuin te plaatsen en vraag je je af of je hiervoor een vergunning nodig hebt? Hier hebben we wat verduidelijking voor je. Volgens het Besluit omgevingsrecht, artikel 3 lid 5 bijlage II, is het meestal zo dat je geen vergunning nodig hebt voor een standaard, verplaatsbare jacuzzi. Ze worden gezien als verplaatsbare objecten, een beetje zoals tuinmeubilair, en mogen in veel gevallen geheel vergunningsvrij worden gebouwd bij een woning.


Er zijn echter twee belangrijke "mitsen" verbonden aan dit artikel. Het eerste is dat het bouwwerk, in dit geval de jacuzzi, moet voldoen aan het bestemmingsplan. De tweede "mits" is dat de jacuzzi niet voorzien mag zijn van een overkapping.


Als je een meer permanente oplossing overweegt, zoals een ingebouwde jacuzzi die permanent deel uitmaakt van je tuin landschap, of een jacuzzi onder een overkapping, kan het zijn dat je hiervoor wel een vergunning nodig hebt vanwege de grotere schaal van de constructie, uitgraving, of de genoemde overkapping.


Ongeacht de vergunning, vergeet niet dat je altijd moet voldoen aan de lokale bouw- en veiligheidsvoorschriften. Denk hierbij aan veilige elektrische installaties en correcte waterafvoer.


Dus voordat je aan je jacuzzi-project begint, is het verstandig om even contact op te nemen met je lokale gemeente of een professional. Dit zorgt ervoor dat je aan alle regels voldoet en je zonder zorgen kunt genieten van je nieuwe jacuzzi. Veel bubbel plezier!

Kosten van een Jacuzzi in de tuin

De kosten van een jacuzzi in de tuin kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type jacuzzi dat je kiest. Een opblaasbare jacuzzi is de goedkoopste optie, terwijl een ingebouwde jacuzzi duurder is vanwege de graafwerkzaamheden en grondvoorbereiding. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de lopende energiekosten, aangezien een jacuzzi tussen 140 en 160 kWh per maand verbruikt in stand-bymodus, wat ongeveer € 500 per jaar kan kosten!


Conclusie

Het bezit van een jacuzzi is meer dan alleen maar genieten van het comfort en de luxe die het biedt. Het vergt zorgvuldige planning en overweging van zaken als stijl, grootte, plaatsing en kosten. Maar met de juiste keuzes kan een jacuzzi een geweldige aanvulling zijn op je levensstijl en welzijn.

Reactie plaatsen