zwemvijver aanleggen in de achtertuin graafmachine

Een zwemvijver aanleggen in 9 stappen

header bron.

Droom je van een plek in je tuin waar je kunt zwemmen en ontspannen, midden in de natuur? Waarom zou je dan niet overwegen om een zwemvijver aan te leggen? Zwemvijvers zijn prachtige, natuurlijke alternatieven voor traditionele zwembaden, en je kunt ze zelf aanleggen! Hier is een eenvoudig stappenplan om je te helpen bij dit doe-het-zelfproject.Zwemvijver aanleggen, 9 stappenplan:

Stap 1, De plaats van je zwemvijver bepalen: Voordat je begint met graven, moet je de perfecte locatie voor je zwemvijver kiezen. Denk na over waar je het meeste zonlicht in je tuin hebt, maar hou ook rekening met de nabijheid van bomen (vanwege vallende bladeren) en de privacy.
Stap 2, Naar de tekentafel: Tijd om te beslissen hoe je zwemvijver eruit gaat zien. Hoe groot wordt het? Wat is de vorm? Waar komt het ondiepe gedeelte en waar het diepe? Schets je plan op papier, zodat je een duidelijk beeld hebt van het eindresultaat.
Stap 3, De schep erin! Zodra je plan klaar is, is het tijd om te graven. Gebruik paaltjes en touw om de vorm van je zwemvijver aan te geven. Zorg ervoor dat je een plek hebt om de uitgegraven grond op te slaan, zodat deze gemakkelijk te transporteren is.
Stap 4, Voorbereidingen voor de zwemvijver techniek: Nu komt het technische deel. Je zwemvijver heeft een filter en pomp nodig om het water schoon en helder te houden. Bereid deze systemen voor en zet ze klaar voor installatie.
Stap 5, Leg de zwemvijverfolie aan: De volgende stap is het plaatsen van de vijverfolie. Dit kan een speciale vijverfolie zijn, of je kunt kiezen voor styrofoam blokken voor extra isolatie en bescherming.
Stap 6, Aankleding van de zwemvijver: Tijd om je zwemvijver mooi te maken! Denk aan het aanleggen van vlonders, het plaatsen van rotsen of planten, en het toevoegen van een trap of ladder voor gemakkelijke toegang.
Stap 7, Vullen maar! Het is tijd om je vijver te vullen. Gebruik hiervoor kraanwater - grondwater kan te veel ijzer bevatten, wat problemen kan veroorzaken.
Stap 8, Wel of geen vissen in de vijver? Je kunt ervoor kiezen om vissen in je vijver te houden, maar houd er rekening mee dat deze extra vervuiling kunnen veroorzaken. Een mogelijke oplossing is om de vissen in een apart gedeelte van de vijver te houden.
Stap 9, Zorg voor een schone en stabiele zwemvijver: Het onderhoud van je zwemvijver stopt niet zodra deze is gevuld. Het is essentieel om te zorgen voor een gezonde balans in je vijver om het water helder en schoon te houden. Hier zijn enkele aspecten waarmee je rekening moet houden:

  • Waterkwaliteit controleren: Het is belangrijk om regelmatig de waterkwaliteit te controleren. Dit betekent het meten van verschillende parameters zoals de pH-waarde, de hardheid van het water en de aanwezigheid van bepaalde stoffen zoals nitraat en fosfaat. Er zijn verschillende testkits beschikbaar waarmee je dit gemakkelijk zelf kunt doen.
  • Algen bestrijden: Algen kunnen een probleem worden in zwemvijvers, vooral in de warmere maanden. Ze kunnen het water groen maken en zuurstof uit het water onttrekken, wat schadelijk kan zijn voor eventuele vissen of planten. Zorg daarom voor een goede balans tussen zon en schaduw in je vijver en voeg eventueel algenbestrijdingsmiddelen toe.
  • Het filter onderhouden: Het filtersysteem speelt een cruciale rol in het schoon en helder houden van het water. Reinig het filter regelmatig en vervang indien nodig de filtermedia.
  • Planten onderhouden: Waterplanten kunnen helpen om het water helder te houden door voedingsstoffen te absorberen die anders algen zouden voeden. Zorg ervoor dat je regelmatig dode bladeren en plantenresten verwijdert.

Met deze stappen blijft jouw zwemvijver een oase van rust, ontspanning en plezier. Geniet van je persoonlijke, natuurlijke zwembad!

Reactie plaatsen