kosten van een zwemvijver in de tuin

De kosten van een zwemvijver in kaart

Het idee van een zwemvijver in de tuin is zowel aantrekkelijk als ontspannend. Maar wat kost het eigenlijk om er een aan te leggen? In dit artikel kijken we naar de verschillende factoren die de prijs beïnvloeden.

Kosten zwemvijver in de tuin? 

De gemiddelde prijs van een aangelegde zwemvijver varieert sterk afhankelijk van de grootte en diepte. Voor een zwemvijver van 30 vierkante meter en 100 cm diep, beginnen de kosten rond de 25.000 euro. Als de vijver dieper wordt gemaakt, bijvoorbeeld 150 cm, dan kunnen de kosten al snel oplopen tot 40.000 euro. De kosten nemen toe naarmate de diepte toeneemt, omdat er meer druk op de bodem komt te staan.

Een natuurlijke zwemvijver, die geen rechte randen heeft, kan iets goedkoper zijn omdat er geen kosten zijn voor het stabiliseren van de randen (en eventueel de bodem). Echter, het is belangrijk om te onthouden dat een goed aangelegde zwemvijver evenveel kost als een zwembad.


Zwemvijver prijs + overige kosten van een zwemvijver 

Naast de kosten van de aanleg van de zwemvijver zelf, zijn er nog andere kosten om rekening mee te houden. Het inzetten van een professional kan vanaf €50 per uur kosten. De prijs van een warmtepomp, die kan helpen om de temperatuur van het water in de vijver te regelen, is rond de €3.700.

Vervolgens zijn er de kosten van het landschap en de aankleding van de zwemvijver. Waterplanten, die bijdragen aan de natuurlijke schoonheid en filtratie van de vijver, kosten vanaf €4 per stuk. Lavastenen, die vaak worden gebruikt voor de natuurlijke filtratie van het water, kosten vanaf €5 per stuk. Als je een zandfilter wilt installeren, moet je rekenen op een prijs van ongeveer €400.

Bijkomende elementen zoals verlichting, een inkooptrap en een terras van duurzaam hout hebben elk hun eigen kosten. Verlichting kan variëren van €300 tot €1.500, afhankelijk van de grootte van de vijver en het soort verlichting dat je kiest. Een diagonale inkooptrap kost ongeveer €2.300. Voor een terras van duurzaam hout kun je rekenen op kosten tussen de €50 tot €100 per vierkante meter.

Het kiezen van de juiste specialist 

Bij het vergelijken van offertes is het van belang om niet alleen op prijs te focussen. Kies voor een specialist die kwalitatieve materialen gebruikt en aandacht besteedt aan de correcte berekening van de natuurlijke zuivering. Elke situatie is anders, dus het is belangrijk dat de specialist rekening houdt met factoren zoals het formaat van de vijver, het aantal uren zon, de aanwezigheid van bomen met bladverlies, de waterkwaliteit en eventuele aanwezigheid van andere flora en fauna. Daarnaast is het essentieel dat de specialist voldoende kennis en ervaring heeft op het gebied van vijver onderhoud en -reiniging.

In conclusie, bij het aanleggen van een zwemvijver in de tuin is het belangrijk om de kosten goed te overwegen. De prijs varieert afhankelijk van factoren zoals de grootte en diepte van de vijver. Gemiddeld beginnen de kosten rond de 25.000 euro, maar kunnen oplopen tot 40.000 euro voor een diepere vijver. Naast de aanlegkosten zijn er ook andere uitgaven, zoals professionele hulp, landschaps- en decoratiekosten. Bij het kiezen van een specialist is het cruciaal om te letten op kwalitatieve materialen en expertise in vijveronderhoud. Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je uiteindelijk genieten van een prachtige zwemvijver in je tuin.

Reactie plaatsen