5 tuintips voor de maand april

Lekker hè?! We hebben al weer volop mogen genieten van de voorjaarszon en de terrasjes hebben al weer vol gezeten. Alsof je een knop omzet, komt de natuur ook weer “tot leven”. In één klap ontstaan er knoppen aan de bomen, laten de narcissen zich zien en doet de omgeving veel vrolijker aan!

Het is april en de tuin staat niet meer stil!

Je kunt het voorjaarszonnetje ook zien als het signaal om de mouwen weer op te stropen en weer vol frisse moed aan de gang te gaan in de tuin. Het is april en de tuin staat niet meer stil! Neem dit laatste gerust letterlijk. Er is volop leven en dynamiek in de tuin en dit zal doorgaan tot diep in het najaar. In de meeste gevallen maak je nu de tuin klaar om de komende maanden volop te floreren (in dit geval letterlijk).

5 tuintips voor de maand april

Iedere maand deel ik vijf nuttige tips met je over het onderhouden van je tuin waar je deze periode echt even aan moet denken. In deze rubriek zal ik gazontips, snoei- en zaai tips, tips over je beplanting, tips over het onderhouden van je tuin interieur en andere interessante tips die de betreffende maand van toepassing zijn met je delen. Daarnaast zal ik je ook handige links laten zien waarop je alle noodzakelijke informatie over het betreffende onderwerp zult vinden om je op weg te helpen.

Voordat ik de 5 tuintips voor de maand april met je deel, moet ik je wat opbiechten. Deze maand staan er wel vijf tips, maar in deze tips zitten meerdere tips verwerkt. Dat komt uiteraard omdat er in deze periode best veel te doen is (en stiekem ook door mijn enthousiasme……) .

Mijn 5 tuintips voor de maand april

Tip 1: mos uit het gazon verwijderen

Heb je last van mos in je gazon? Dan zul je het deze periode zeker merken. Mos komt immers veel vaker voor in een gazon dan onkruid en is echt een ‘woekervijand’ nummer 1. In het vochtige tijdperk dat we net achter ons hebben gelaten, is de luchtvochtigheid het hoogst. Dit is het hoogseizoen voor het mos, aangezien mos veel water en weinig zonlicht nodig heeft om zich te ontwikkelen. Een hardnekkige viltlaag en dikke plakken mos zullen dan echt de overhand gaan nemen in het gazon. Het gazon wordt dan oneffen en krijgt een lelijke uitstraling. Daarnaast is er kans dat het gras op den duur gewoon zal afsterven. Er heeft dus een letterlijke “veldslag” plaatsgevonden op je gazon.

Het was wel een oneerlijke strijd waarin de bodemtemperatuur een belangrijke rol speelt: gras neemt voeding op bij temperaturen die hoger zijn dan 5 graden Celsius en groeit bij temperaturen die hoger zijn dan 10 graden Celsius. Mos groeit al direct als de temperatuur in de grond boven het vriespunt uitkomt. Je snapt dat het gras een grote achterstand heeft en best een handje hulp van jou kan gebruiken!

Lees in dit artikel alles over het ontstaan van mos, hoe je het mos uit je gazon kunt verwijderen en wat je kunt doen om de overlast volgend jaar te beperken.

Tip 2: Snoeien van hortensia’s

Ken je de Hydrangea? Waarschijnlijk niet onder die naam, maar wél onder de naam Hortensia. Vrijwel iedereen kent deze sfeermaker, waarvan de bekendste soort een vorm heeft van een grote blaadjes bol. Een hortensia is een prachtige plant voor een border, voor aan een oever van een waterpartij, in een pot of als haag. Hortensia’s zijn sterke, onderhoudsarme planten, maar moeten wél gesnoeid worden. De maand april is hiervoor de meest geschikte maand.

Wat weinig mensen weten is dat de kleur van de bloem van de Hortensia kan veranderen.

Ben jij verbaasd dat je roze Hortensia blauw is geworden?

Lees in dit artikel niet alleen hoe je hortensia’s moet snoeien, maar alle overige informatie over de Hydrangea. Ook de verklaring van het kleurmysterie staat in dit artikel te lezen.

Tip 3: hagen snoeien

We blijven nog even in de ‘snoeihoek’ deze keer. Het snoeien van hagen als de liguster, leylandii en taxus zal nu echt wel nodig zijn. Daarnaast is de maand april uitstekend geschikt om de coniferen even licht bij te snoeien. Het snoeien van hagen is best even iets waar je handigheid in moet hebben. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je mooi recht snoeit als je hier géén strakke hand in hebt en hoe kun je op de meest veilige manier te werk gaan?

Lees in dit artikel alles over het snoeien van een haag


Tip 4: Groene aanslag verwijderen

Veel mensen ervaren de eerste voorjaarszonnestralen als een geschenk uit de hemel. Hoogste tijd om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Dat kan soms best gevaarlijk zijn!

Het terras is vaak wat vuil en glad geworden, mede door de groene aanslag die zich ontwikkeld heeft. Het terras is vaak nog gladder door deze aanslag dan in de winterperiode door sneeuw en ijs. Vaak is deze gladheid (aanslag) slecht zichtbaar en kan dit levensgevaarlijke situaties veroorzaken!

Groene aanslag is een verzamelnaam voor mossen en algen die groeien op vochtige- en schaduwrijke plaatsen. De aanslag ontstaat door de natuurlijke algen groei. Deze groei ontstaat uit vallend blad, zaden en ander vuil en kan zich ontwikkelen op de donkere plaatsen in je tuin waar de zon zich weinig kan laten zien en het “vochtgehalte” hoog is! Je ziet je tuin bijna groener worden, maar wel op de verkeerde manier! Dit komt omdat de mossen en algen het vocht vast houden.

Hoogste tijd om hier wat aan te doen en daar is deze maand zeer geschikt voor.

Let even op hoe je dit doet. Er worden hiervoor in de praktijk vaak verkeerde keuzes gemaakt.

In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips hoe je jouw terras weer schoon kunt maken voor de lente en zomer en welke producten je hiervoor het beste kunt gebruiken. Daarnaast deel ik ook een aantal tips hoe je de overlast van die gladde en vieze aanslag kunt beperken.

Mocht je nog op zoek zijn naar een goed en biologisch middel om de groene aanslag in jouw tuin te verwijderen, raad ik je de Floramix groene aanslagreiniger aan. Bekijk deze hier.

Tip 5: Volg dit 10 stappenplan voor het onderhouden van je tuin in het voorjaar om op de meest efficiënte manier te werk te gaan.

April is dé maand om je tuin te onderhouden en jouw buitenverblijf weer helemaal klaar te maken om er heerlijk van te genieten. Je hebt er (als de weergoden een beetje meewerken) maandenlang plezier van!

Dat klinkt allemaal leuk, maar kan veel dilemma’s oproepen. Waar moet ik beginnen?

Wat mag ik zeker niet vergeten? Kan ik blijvende schade veroorzaken als ik teveel snoei?

Mijn laatste tip is dan ook héél eenvoudig: Volg dit 10 stappenplan voor het onderhouden van je tuin in het voorjaar om op de meest efficiënte manier te werk te gaan.

Hier vind je 10 stappen (+ 1 extra stap helemaal onderaan) die je kunt volgen om het beste uit je tuin te halen en helemaal klaar te maken voor de rest van het jaar. Daarnaast vind je bij elke stap een extra aandachtspunt en geef ik je een persoonlijke tip mee. Tevens zul je door het lezen van dit artikel kunnen voorkomen dat je veel veel zwaar werk voor niets doet.

De meest belangrijke tip van dit artikel!

‘April doet wat hij wil’ is een spreekwoord dat je misschien wel eens hebt horen vallen en dat is echt wel zo. Hou je de thermometer in de gaten? Een prachtige week met hoge temperaturen kan zomaar worden afgewisseld met een weekje nachtvorst en flinke regenval. In dat laatste geval zul je je beplanting wel even moeten beschermen.

Je zult niet verbaast staan dat ik ook een tekst geschreven over het beschermen van je beplanting tegen de vorst. Het is eigenlijk een winter tekst maar nog steeds toepasselijk als de thermometer een winters temperatuurtje aangeeft. “Sometimes it snows in April.”