Gazon bemesten: waarom, hoe en wanneer?
04 mei 2018 
12 min. leestijd

Gazon bemesten: waarom, hoe en wanneer?

Het gazon bemesten is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je grasveld. Een gazon geeft namelijk een mooie uitstraling aan je tuin, mits je gras wel goed onderhouden wordt. Veel mensen weten eigenlijk niet hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. In dit artikel lees je alles over het gazon bemesten. Waarom je dit moet doen, hoe je dit het beste kunt doen en hoe je dit vooral niet moet doen. Daarnaast laat ik je weten wanneer je het beste je gazon kunt bemesten en welke middel hiervoor het meest geschikt is.

Laat ik met een cliché beginnen: ken je het spreekwoord “het gras is altijd groener bij de buren”? Als je dit letterlijk neemt en uit het raam kijkt, is dit bij jou ook het geval? Wat mij betreft hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Als je weet hoe je je gazon moet onderhouden zullen je buren dat spreekwoord letterlijk kunnen nemen.

Inhoudsopgave

  1. Welk onderhoud is noodzakelijk voor een gazon?
  2. Waarom het gazon bemesten?
  3. Waar moet je op letten bij het bemesten van je gazon?
  4. Techniek voor het sproeien na het bemesten van je tuin
  5. Wanneer kan ik het beste mijn gazon bemesten? (schema)
  6. Gazon bemesten voor of na het verticuteren?
  7. Welke mest gebruik je voor gazon: kunstmest of biologische mest?
  8. Gazon bemesten met Floramix Gazonmest

Welk onderhoud is noodzakelijk voor een gazon bemesten?

Een mooi gazon vergt regelmatig onderhoud. Hier zul je even tijd voor moeten maken, maar je krijgt er wel een mooie grasmat voor terug! Het onderhouden bestaat hoofdzakelijk uit het:

  • Maaien van het gazon;
  • Sproeien van het gazon;
  • Bemesten van het gazon en het strooien van kalk op de grasmat;
  • Verticuteren van het gras.

De werkzaamheden die bij het maaien en sproeien van de grasmat komen kijken zijn bij veel mensen wel bekend. “Van gras zaaien komt grasmaaien wordt” er wel eens gezegd. Vooral de maanden april, mei en juni zijn echte “gras goei maanden” waarbij je het gras regelmatig moet maaien op een hoogte van minimaal 3 centimeter. Op deze manier geef je het gras het benodigde licht om te groeien en krijg je een volle grasmat. Daarnaast geeft een goed gemaaid grasveld natuurlijk een mooi aanzicht.

In de maanden juli, augustus en september zul je ook regelmatig de grasmaaimachine aan het werk moeten zetten, alleen in een hogere stand. Als je kiest voor een lengte van 4 centimeter, zal het gras beter bestand zijn tegen de hitte. Daarnaast is het belangrijk om de gehele periode goed te sproeien. De grond kan in deze periode immers heel snel uitdrogen, ook in Nederland.

Tot slot is het belangrijk om het gras bij de laatste maaibeurt voor de winter wat (2 centimeter) langer te laten. Grassprieten zitten immers vol voedingsstoffen die je gazon helpen door de winter heen te komen. Het is dus niet verstandig om het gras in die periode heel erg kort te houden.

Waarom het gazon bemesten?

Het belang van de laatste twee punten van mijn lijstje van vier werkzaamheden worden vaak ten onrechte onderschat. Het bemesten en kalk strooien, maar ook het verticuteren is echter minstens zo belangrijk als het maaien en het sproeien. Eigenlijk zijn deze vier werkzaamheden aan elkaar gerelateerd en zorgen gezamenlijk voor een mooi en gezond gazon.

Veel mensen vragen zich af waarom ze het gazon moeten bemesten. Hun gedachtegang is dan ook goed te begrijpen. In meststoffen zitten voedingsstoffen en als je deze mest over je gras uitspreidt gaat het gras sneller groeien en zul je meer moeten maaien. Als je het zo bekijkt zou je jezelf hiermee dus meer werk verschaffen.

Je zou wel gek zijn! Of toch niet?

Hieronder zal ik uitleggen waarom het wél verstandig is om je gazon te bemesten.

Gras bemesten? Zeker doen!

Voordat ik uit ga leggen waarom je zeker regelmatig je gras moet bemesten is het goed om inzicht te krijgen welke vier supplementen gras nodig heeft om optimale omstandigheden te creëren om te groeien:

  • Stikstof (N);
  • Fosfor (P);
  • Kalium (K);
  • Magnesium (MgO).

Stikstof speelt een belangrijke rol in de kleurstelling van het gras. Je maakt jouw gras daadwerkelijk groener dan bij de buren door meer stikstof aan de bodem toe te voegen.

Fosfor heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wortels. Zeker bij net aangelegde grasvelden is een juist fosforgehalte van groot belang.

Kalium heeft een belangrijke transporterende rol. Dit mineraal zorgt voor het transport van water en andere voedingsstoffen die van belang zijn bij de groei van het gras.

Magnesium is een ondersteunende voedingsstof dat de groei en de kleurstelling (het pigment) van het gras ondersteund en versterkt. Het zorgt immers voor het transport van zuurstof in het gras. Als het gras in voldoende mate over de bovenste drie elementen kan beschikken, is magnesium in mindere mate, of soms helemaal niet, noodzakelijk.

Belangrijk: Een gazon kan gezond blijven als het de beschikking heeft over de juiste voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zitten niet altijd in voldoende mate in de bodem. Daarom is het van belang om je gras regelmatig te bemesten.

Je zorgt dus niet alleen voor de groei van het gras, maar ook voor een gezonde grasmat die minder gevoelig is voor ziektes als de omstandigheden niet optimaal zijn. Ook krijg je door bemesten een hele mooie groene kleurstelling. Daarnaast kan het bemesten een belangrijke rol spelen in het herstel van een gazon dat van mindere conditie is.

tuin na het bemesten van gazon

Alle voordelen van het bemesten van je gazon op een rijtje:

  • Vollere grasmat;
  • Gezondere grasmat;
  • Mooiere groenere kleurstelling;
  • Door de dichtere grasgroei is er minder kans op mos- en onkruid vorming;
  • Beter bestand tegen weersinvloeden;
  • Sneller herstel bij beschadiging.

Op de vraag of je gras moet bemesten is mijn antwoord kort maar duidelijk: Wat mij betreft zeker doen! Bemesten is immers de basis van groei.


Waarop moet je letten bij het bemesten van je gazon?

Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij het bemesten van je gazon. Allereerst de verdeling. Het is natuurlijk de bedoeling dat ieder gedeelte van je grasveld bemest wordt. Daarom is het goed om de mest met zorg over je tuin te spreiden.

Je kunt hiervoor een strooiwagen gebruiken. Als je met deze wagen in gestructureerde banen over je gazon loopt, zul je op een gemakkelijke manier de mest over je gras kunnen verdelen. Vooral bij grote tuinen is dit erg handig.

Vanzelfsprekend heeft niet iedereen de beschikking over zo’n verdeelwagen. Als je een kleinere oppervlakte moet bemesten kun je dit ook prima met de hand doen. Een handige manier is om je gazon in denkbeeldige vakken te verdelen. Je kunt met behulp van een maatbeker op een eenvoudige manier bepalen hoeveel meststof je nodig hebt voor deze oppervlakte (lxb) en de mest verspreiden. Hoe kleiner de vlakken, hoe nauwkeuriger je te werk kunt gaan.

Floramix gazonmeststof

Techniek voor het sproeien na het bemesten van je tuin

Heb je het ook wel eens dat je mest ruikt als je in een landelijk gebied bent? Dan kun je er (zonder de weersvoorspellingen in de gaten houden) op rekenen dat het gaat regenen. Veel boeren bemesten hun land als het even kan vlak voordat het gaat regenen. Als de regen uiteindelijk toch uitblijft, zullen zij het land zeker gaan sproeien.

Dit ga jij ook doen, alleen in het klein op je eigen land. Het is erg belangrijk om je tuin goed te sproeien na het bemesten. Let op als je ervoor kiest om de weersverwachting in de gaten te houden en hier blind op te vertrouwen. Ook de beste weersvoorspellers kunnen ernaast zitten en het is lastig in te schatten hoeveel regen er valt in jouw plaats.

Zorg dat je het gazon flink water geeft. Op deze manier trekken de voedingsstoffen uit de mest goed de grond in. Als je dit niet doet, kunnen er zogenaamde “brandplekken” in het gazon ontstaan. Deze plekken kunnen onherstelbare schade toebrengen aan je grasmat.

Het is wel van belang om op de techniek voor het sproeien na het bemesten van de tuin te letten. Je kunt het beste omhoog sproeien zodat het lijkt op regen. Als je de mest met een waterstraal in een relatief horizontale richting spuit, loop je de kans om de mest te verplaatsen. Je zorgvuldige verdeling van de mest wordt dan volledig tenietgedaan. Daarnaast is het verstandig om de grasmat minimaal 24 uur niet te betreden. Je moet dus even goed timen.

Gazon bemesten is belangrijk om je gazon gezond te houden

Wanneer kan ik het beste mijn gazon bemesten? (schema) 

Veel mensen vragen zich af wat de beste periode is om het gazon te bemesten. De vuistregel die je kunt hanteren is dat je dit tijdens het groeiseizoen van het gras doet. Voor een optimaal resultaat kun je er het beste voor kiezen om dit in de periode van april tot en met oktober iedere zes tot acht weken te doen. Zoals je zult merken zal je het gehele jaar, met uitzondering van de winter, je gazon periodiek moeten bemesten.

Er zit echter wel een verschil in de hoeveelheid mest dat je per periode nodig hebt. Hiervoor kun je het beste het volgende overzicht aanhouden:

  • Voorjaar (april, mei, juni): 200 gram mest per vierkante meter.
  • Zomer (juli, augustus): 100 gram mest per vierkante meter.
  • Najaar (september, oktober): 200 gram mest per vierkante meter.

Op deze manier zul je in de winter je grasmat zoveel mogelijk ontzien. Het gras kan snel beschadigen als er op wordt gelopen in deze periode.

Gazon bemesten in het voorjaar, de zomer of in het najaar?

Op het moment dat de eerste lente zonnestralen doorbreken en de vorst uit de grond is, wordt het tijd voor het onderhoud. Het voorjaar is immers de belangrijkste (groei) periode van je grasmat. Het bemesten zorgt voor een snelle aangroei van je gazon en voor de mooie kleurstelling.

In de volle zomer is vooral het sproeien belangrijk. Je moet er echter wel op letten om de werkzaamheden goed te plannen. Immers is het zeer onverstandig om het gras in een brandende zon te bemesten en de zomer is vanzelfsprekend een droge periode. Het bemesten in de zomer heeft als doel om het gras te beschermen tegen een intensiever gebruik gedurende deze periode.

Het bemesten van je gras in het najaar is erg belangrijk. Je kunt op die manier je tuin optimaal voorbereiden op de winterperiode. Door het bemesten zorg je voor een goede groei en structuur van de wortel. Je maakt de wortel sterker om de winter door te komen.

Gras twee keer per jaar bemesten? 

Mocht je ervoor kiezen om de tuin tweemaal per jaar te bemesten, kies er dan voor om dit in het voorjaar en in het najaar te doen. Zoals aangegeven zijn dit de belangrijkste periodes voor het bemesten. Dit zijn ook de periodes waarin je meer mest gebruikt.

Hoe vaak je ook de tuin bemest, het is wel van belang om voor een goede kwaliteit mest te kiezen. Dit belang wordt groter als je minder vaak bemest. Als je kiest voor mest van een lage kwaliteit, hebben je inspanningen weinig zin!  Welke mest je het beste kunt kiezen lees je verderop in het artikel.

Je kunt het bemesten uitstekend doen voor een regenperiode, maar zorg ervoor dat je zeker bent dat er genoeg regen valt. Nogmaals: het is van groot belang dat je gras voldoende water krijgt na het bemesten om te garanderen dat de mest daadwerkelijk de grond intrekt.

Gazon bemesten voor of na het verticuteren?

Naast het maaien, sproeien en het mesten is ook het verticuteren een belangrijk onderdeel van het onderhouden van de grasmat. Als gevolg van schaduw, mos, onkruid en het maaien, kan er een soort van viltlaag over het gazon ontstaan. Hier kan water, licht en licht lastig doorheen. Het is daarom belangrijk om hier wat aan te doen: het verticuteren.

De viltlaag is overigens niet slecht voor de grasmat. Deze laag biedt immers bescherming voor het gras. Een laag van ongeveer één centimeter zorgt voor een bescherming tegen de hitte en tegen verlies van water. Een te dikke is laag echter niet goed. Het gras krijgt dan te weinig zuurstof, voedingsstoffen en andere essentiële voedingselementen. Hierdoor ontstaat er mosvorming in het gazon.

Door het verticuteren worden mos en de viltlaag verwijderd. Je kunt het zien als schoonharken. Doordat ook de wortels van het mos worden doorgesneden, zal er niet snel nieuw mos ontstaan. Het verticuteren kun je het beste twee keer per jaar doen. Na de (nacht) vorstperiode en na de zomerperiode.

Je kunt het beste het gras bemesten na het verticuteren. Het gras kan immers wat beschadigen door het verticuteren. Door het bemesten zul jij het herstel bespoedigen.

Welke mest gebruik je voor je gazon, kunstmest- of biologisch mest?

Je weet waarom, hoe en wanneer je het gazon moet bemesten. De vraag is echter welke mest je gebruikt voor je gazon. Je kunt kiezen uit organische (biologische) mest of kunstmest. Organische mest kan onder andere bestaan uit verschillende soorten mest zoals koemest, kippenmest of stalmest. Dit is een mest van een natuurlijke basis.

Kunstmest heeft eigenlijk niet heel veel voordelen ten opzichte van biologische mest buiten dat we vaak aannemen dat het goedkoper is dan biologische mest. De vraag is echter of dit zo is. De aanschaf van kunstmest is lager maar deze mest heeft wél een aantal nadelen ten opzichte van de natuurlijke mest.

  • Voor het produceren is meer energie nodig;
  • De zoute kunstmest zorgt op termijn voor een kwaliteitsvermindering van de bodem;
  • Je hebt meer kunstmest nodig per m²;
  • De werking van de kunstmest mest is korter;
  • Gras kan sneller verbranden bij het gebruik van kunstmest.

Het is dus nog maar de vraag of kunstmest goedkoper is dan de biologische (organische) mest. Kunstmest werkt sneller dan organische mest maar zal je bodem niet verbeteren bij gebruik. Het is een tijdelijke oplossing, waarvoor je een grotere hoeveelheid mest moet gebruiken en de bodem eigenlijk meer schade toebrengt. Organische mest dringt volledig door tot de wortels en levert een positieve bijdrage aan de bodemkwaliteit.

Wil je meer weten over je gazon en beplanting in je tuin? Lees dan eens mijn e-book over het maken van beplantingsplannen.

Gazon bemesten met Floramix Gazonmest

Zoals je hierboven kunt lezen, is de keuze voor een biologische mest verreweg de beste keuze om jouw gazon te bemesten. Het is belangrijk om te kiezen voor een gazonmest die de NPK-waarden op de juiste manier beïnvloeden. De NPK-waarden staan voor Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K), de voedingsstoffen die een gazon nodig heeft.

Wat mij betreft kun je het beste je gazon bemesten met Floramix Gazonmest. Dit is een biologische mest van een uitstekende kwaliteit. Door de zorgvuldige samenstelling van Floramix Gazonmest zal de meeste energie en voeding in het wortelstelsel van het gazon worden opgenomen. Hierdoor zal het gazon zich op lange termijn goed ontwikkelen en een gezonde uitstraling hebben. Wat mij betreft kun je geen betere keuze maken voor het bemesten van je gazon.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Jetty Lammers
Door

Jetty Lammers

op 02 Jul 2019

Wij zijn pas verhuisd. Het gras wat er ligt wordt steeds geler en er komen steeds witte kleine bloempjes in die in 3 groepen zijn verdeeld over het gras. Met het hete weer sproei ik om de 2 a 3 dagen. Als ik deze witte bloempjes met de hand verwijder dan zijn ze er na 2 a 3 dagen weer evenveel terug. Welke mest kan ik nu het beste gebruiken wat beide problemen aanpakt.

Peter Mecklenfeld
Josefine Hussain
Door

Josefine Hussain

op 04 Jan 2020

Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en na f8 jaar is ongeveer 200 gram nodig per m . In juni is ongeveer 100 gram per m nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Omdat meststoffen in korrelvorm snel last kunnen hebben van weersomstandigheden (warmte, vocht) is het aan te raden niet teveel in een keer te kopen, maar bereken wat u nodig heeft zodat u ook niet net te weinig heeft om het gazon te bemesten. TIP: bereken 10% extra bij de oppervlakte. De meststof die overblijft, doet u in een luchtdichte afsluitbare emmer. Sticker de emmer met de datum en de inhoud. Plak op de emmerdeksel de gebruiksaanwijzing van de meststof.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!