7 tips om een gezellige herfsttuin te maken
07 november 2018 
6 min. leestijd

7 tips om een gezellige herfsttuin te maken

Als je een echte tuinliefhebber bent, wil je natuurlijk het hele jaar door van je tuin genieten. Dit is dan ook zeker mogelijk, óók in de herfst. De herfst is immers juist een periode waarin je optimaal van je tuin kunt genieten! In dit artikel deel ik 7 tips met je om een gezellige herfsttuin te maken, zodat je het prachtige veelzijdige karakter van de herfst kunt ervaren.

Veel tuinliefhebbers pakken na de zomer met gezonde tegenzin hun tuinspullen in om een paar maanden binnen te verblijven. De herfst luidt een periode in van korte, donkere en soms natte dagen. Je kunt het natuurlijk binnenshuis erg gezellig maken en de herfst naar binnen halen, maar het is zeker ook de moeite waard om je aandacht nog naar buiten te richten. De herfst is een hele fascinerende periode waarin veel planten op een hele mooie manier tot hun recht komen.

Wat mij betreft hoef je dus je gordijnen niet een paar maanden gesloten te houden!

Geniet van de prachtige uitstraling van een herfsttuin

Op het moment dat we na de zomer minder zon en koudere temperaturen krijgen, merk je dat onmiddellijk in je tuin. Je ziet direct een regen van vallende bladeren en een kleurstelling die van fris geel en groen naar rood en oranje gaat.

De planten die op een donkere en schaduwrijke plaats staan zullen als eerste de herfst aankondigen. Dit komt omdat deze beplanting niet voldoende licht meer krijgt om voedsel te produceren via hun bladeren. De energie hiervoor (verkregen door licht) raakt op. Dit zal je daarna door je gehele tuin zien gebeuren.

Dit wil overigens niet zeggen dat je tuin hiermee in deze periode minder aantrekkelijk is.

Ook een mooie herfsttuin heeft een fantastische uitstraling,….mits jij kiest voor de juiste beplanting. Dit laatste is natuurlijk wel belangrijk. Jij kunt van je tuin het hele jaar door een schitterend schilderij maken. De herfstzon zal de herfst kleurstelling een prachtig effect geven. Daarom zijn we zo’n liefhebber van de Indian Summer.

Herfsttuin

7 tips om een gezellige herfsttuin te maken

Wil jij ook in de herfst genieten van een schitterende herfsttuin?

Kies er dan voor om een aantal planten in je tuin te plaatsen die juist in deze periode volledig tot zijn recht komen. Je brengt een mooie kleurrijke variatie in een periode die veel mensen als donker zien. Kijk maar eens naar deze 7 tips om een gezellige herfsttuin te maken.

Tip 1: De herfstaster

De naam herfstaster zegt het al, dit is een kleurrijke laatbloeier die in de herfstperiode goed tot zijn recht komt. De herfstaster staat dan ook het liefst op een redelijk schaduwrijke plek, maar een beetje wind en zon voorkomt dat de plantjes lang nat blijven met de kans op een schimmelinfectie als meeldauw. De herfstaster heeft een roze, rode, blauwe en paarse kleur. De planten zijn in diverse formaten verkrijgbaar, ze kunnen rond de 30 centimeter worden maar ook anderhalve meter hoog. De herfstaster is zo laat in het seizoen een uitstekende nectar bron voor bijen en vlinders. Je creëert hiermee dus volop leven in je tuin!

Tip 2: De herfstanemoon

Ook deze naam verraadt eigenlijk al zijn bloeiperiode. Herfstanemonen bloeien de volledige zomerperiode tot laat in de herfst. Je zult genieten van de meest kleurrijke bloemen. De roze, wit en paars gekleurde bloemen zullen je tuin een mooie uitstraling geven. Ook de herfstanemoon heeft eigenlijk weinig verzorging nodig. Deze plant groeit het beste op een humusrijke, niet al te droge grond en doet het goed op een plek in de (half) schaduw.

Overigens zijn er veel meer van dit soort voorbeelden te benoemen zoals de Gele Zonnehoed (Rudbeckia) en de IJzerhard (Verbena Bonariensis). Vooral deze laatste plant is een echte volhouder. Wees niet verbaast als die in het voorjaar weer spontaan opkomen en je op de meest verrassende plekken weer die paarse bloemen tegenkomt.

Tip 3: Kies voor kleurrijke bodembedekkers

Hoewel de bloeiperiode van veel planten over is en je wellicht in deze periode een aantal eenjarige planten hebt weggehaald, zal het onkruid nog wel steeds actief zijn in je tuin. Heb je geen zin om ook gedurende de herfst en de winter je onkruid je moeten wieden? Je kunt dit eenvoudig oplossen door te kiezen voor kleurrijke bodembedekkers zoals de Geranium Rozanne. Deze plant stopt pas met bloeien als de eerste nachtvorst zich aandient. Je zult echt genieten van de blauw paarse bloemetjes van deze plant. Daarnaast kenmerken bodembedekkers zich doordat ze snel een behoorlijk netwerk vormen van wortels en bladeren. Wanneer een bodembedekker zich eenmaal geworteld heeft, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek.

Border met bodembedekkers

Tip 4: De Viburnum

De Viburnum benoem ik even apart. Deze plant onderscheidt zich immers op vele manieren. De bloem van deze plant heeft een mooie wit/roze kleur. De knoppen van deze plant worden in het najaar gevormd. In de winter zul je deze knoppen goed kunnen zien. Deze heerlijk zoet geurende plant zal door blijven bloeien tot het voorjaar. De Helleborus Niger of de kerstroos heeft overigens dezelfde bloeiperiode en heeft groen/ witte en paars / roze bloemen.

Tip 5: Kies voor een echte herfst struik

Als je je tuin een mooie karakteristieke uitstraling wilt geven in de herfstperiode is het heel mooi om te kiezen voor een struik die gedurende deze periode een fantastische uitstraling heeft. Je hebt hiervoor meerdere opties. Wat dacht je van een Japanse Esdoorn. Dit is een hele langzame groeier die zich kenmerkt door de fantastische herfstkleuren zoals fel rood, helder geel en alles wat daartussen zit.

Rode Japanse Esdoorn

Met de Wilde Wingert kun je je erfafscheiding stijlvol vormgeven. De bladeren van deze klimplant hebben in de herfstperiode een prachtige verkleuring en tonen je in deze maanden een veelzijdig kleurenpalet. Daarnaast mag een appelboom of bessenstruik ook niet in deze rij ontbreken. Niets is lekkerder dan het genieten van de oogst uit eigen tuin. In de herfst begint het oogstseizoen. Daarnaast zul je niet alleen jezelf een plezier doen maar daarover meer in een volgende tip.

Tip 6: Maak de mooiste herfst combinaties

Waarom zou je kiezen voor slechts één van de bovengenoemde tips? Je kunt immers de meest mooie herfst combinaties maken als je diverse plantensoorten met elkaar samenvoegt. Let hierbij natuurlijk wel op de verschillende groei hoogtes zodat je een mooie combinatie kunt vormen.

Als je gaat combineren is het ook zeker leuk om te kijken naar je mogelijkheden met siergrassen zoals Lampenpoetsersgras en Zilverkaars. Met siergrassen voeg je echt een dynamiek toe aan je tuin. Siergrassen brengen sfeer, rust en kleur in de tuin Je hebt hierin volop keuze, er zijn immers diverse soorten siergrassen die in de herfstperiode op z’n mooist zijn.

Siergrassen

Tip 7: Denk ook aan de dieren  

Wil je wat leven in je tuin? Dan is het goed om ook aan de dieren te denken bij het maken van je keuze. Ik heb de herfstasters al een uitstekende nectar bron voor bijen en vlinders genoemd. Hier zullen deze insecten zo laat in het seizoen dan ook zeker dankbaar gebruik van maken. Ook het planten van bessenstruiken is voor veel dieren een teken van gastvrijheid. Veel vogelsoorten zullen graag het plukwerk voor je uitvoeren. De Appelbes, Vuurdoorn en de Hulst zijn erg in trek bij onze gevleugelde vrienden.

Tuinonderhoud in de herfst?

De herfst is een uitstekende periode om de tuin lekker een beetje op te knappen en van je tuin een gezellige herfsttuin te maken. Je tuin zal er zichtbaar van opknappen na een lange, hete zomer. Hoogste tijd om te profiteren van een mooie herfstdag en het gazon bij te houden, de snoeischaar ter hand te nemen, de voorjaarsbollen alvast een plekje te geven en te zorgen dat je tuin er in de herfst- en winterperiode ook goed uitziet.

De gordijnen kunnen open blijven, want er is deze herfstperiode veel te genieten buiten!

Wil je meer weten over hoe je deze planten kunt combineren in een goed beplantingsplan? 

Hier heb ik een e-book over geschreven. Hierin leg ik je uit hoe je een goed beplantingsplan maakt voor een mooie en sfeervolle tuin voor elk seizoen. Download het e-book hier helemaal gratis. 

Beplantingsplan maken

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Gaardenier
Door

Gaardenier

op 12 Nov 2018

We hebben zelf een combinatie van siergrassen met bodembedekkers. Eenvoudig te onderhouden en altijd een mooi uitzicht.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 Nov 2018

Prima combinatie! Ik ben het helemaal met je eens. Welke soorten heb je gebruikt?

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!