Een boomhut spreekt veel mensen tot de verbeelding. Het is uiteraard de meest ideale plek voor kinderen om in te spelen, maar het is zelfs ook mogelijk om er een vast verblijf van te maken om in te wonen! Het is zeker mogelijk om een boomhut zelf te bouwen. Ik laat zien hoe je dat in 12 stappen kunt doen.
Als we het hebben over een hut bouwen, kan het zomaar zo zijn dat je terug denkt aan je jeugd. Een boomhut is immers de ultieme schuilplaats! Ik denk dat iedereen vroeger wel eens een hut heeft gebouwd, misschien zelfs wel in een boom! Het bouwen van dit soort hutten stimuleert de fantasie, het heeft iets magisch over zich.
Een boomhut is uiteraard een heerlijke plek voor kinderen, maar ook volwassenen hebben vaak wel oren naar een hutje op hoog niveau. Je ziet boomhutten dan ook regelmatig terug in vakantie- en recreatieparken. Er zijn landen waarin er hele woningen in een boom wordt gemaakt. Een natuurlijker karakter kun je een woning niet geven! Je bent volledig één met de natuur en maakt de wisseling tussen seizoenen als geen ander mee.
De oorsprong van boomhutten
Ik geef op deze website wel eens aan dat je je woning een natuurlijk karakter geeft door het gebruik van hout, maar met een boomhut doe je het letterlijk. Ik zal er niet te diep op ingaan, maar het is wellicht leuk om te weten dat het leven in een boomhut een tijdloze trend is. Oude Egyptenaren en Indianen waren al gefascineerd door bomen en zagen het als een symbool van het leven. Een boom vormde in hun beleving de verbinding tussen hemel en aarde. Diepgeworteld in de grond en met takken hemelhoog reikend.
Er zijn hele bevolkingsgroepen die zich in bomen vestigden, soms genoodzaakt uit rivaliteit met andere stammen of bij dreiging van besmettelijke ziektes. Het idee om bomen te gebruiken als leefruimte is nooit verloren gegaan. Wellicht uit fascinatie van de verhalen uit het verleden. Er zijn diverse architectenbureaus (uiteraard voornamelijk in het buitenland) die hierin gespecialiseerd zijn en indrukwekkende architectonische hoogstandjes kunnen realiseren waardoor er een “tree house resort” ontstaat waar de bewoners van alle gemakken zijn voorzien.
Uiteraard zul je dit soort verblijven in Nederland niet zien, als je de vakantie- en recreatieparken even niet meetelt en beperken we ons ook in dit stappenplan tot het bouwen van een boomhut voor kinderen.
Geschikte boom voor een boomhut
Om een boomhut te kunnen bouwen moet je wel het geluk hebben om de beschikking te hebben over een boom die aan de gestelde eisen voldoet. De eisen zijn net zo eenvoudig als dat ze belangrijk zijn. Je gaat een boom voorzien van een houten frame, een ladder en wellicht een afdak. Daarnaast zullen er kinderen in gaan spelen en wellicht zullen volwassenen ook eens van het uitzicht genieten.
Uiteraard probeer je de boomhut zo licht mogelijk te houden en er een stevige constructie van te maken, maar veiligheid gaat altijd voorop! Het zal jou toch niet gebeuren…..
Een geschikte boom voor een boomhut moet dus stevig genoeg zijn om dit gewicht te kunnen houden. De boom moet dus sterk zijn en een goede wortelstructuur hebben die tot diep in de bodem reikt. Daarnaast is de structuur belangrijk. De meest ideale boom heeft een mooie robuuste en vooral stevige stam en is voorzien van een paar zware takken.
Even voor je beeldvorming: voor een boomhut van 3 bij 3 meter, neem je een stam met een minimale dikte van 30 centimeter doorsnede. Laat voldoende ruimte vrij rond de stam van de boom als je het vloer platform gaat uitzagen.
Uiteraard moet de boom in goede gezondheid zijn. Controleer de boom goed op eventuele ziektes of parasieten. Als je hierover twijfelt, kun je hier het beste een expert naar laten kijken.
Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Doe inspiratie op door meer dan 80 tuinideeën die ik voor je heb verzameld in deze gids. Download hier de Tuinideeën Gids.
Geschikte bomen voor een boomhut zijn onder andere:
- De beuk;
- De eik
- De ahorn
- De esdoorn
- De grote zilverspar.
Hou even rekening met de gestelde vereisten van je gemeente. Het kan zomaar zo zijn dat je voor het bouwen van een boomhut een bouwvergunning (tegenwoordig ook vaak als “omgevingsvergunning” aangeduid) nodig hebt. Dit kan vooral zo zijn als je een beschermde boom op je grond hebt staan.
Tot slot moet je rekening houden met je omgeving en dan met name je buren. Je moet je realiseren dat je de boomhut op een specifieke hoogte gaat bouwen. De hut kan in het gezichtsveld van de buren komen, maar je kunt misschien vanuit je boomhut ook wel uitzicht hebben op de privé vertrekken van de buren. Hiermee kan de privacy in het geding komen.
De constructie van je boomhut
Het is van groot belang om de constructie van je boomhut zorgvuldig uit te kiezen. Hierbij moet je vooral kijken naar de manier waarop je de boomhut (het platform) gaat ondersteunen. Het is belangrijk om te kijken naar de veiligheid in combinatie met factoren als de wind. Een boom zal altijd iets bewegen onder invloed van deze wind.
Er zijn drie keuzemogelijkheden met betrekking tot het bevestigen van je vloer plateau:
- Het vloer plateau direct vastschroeven aan de stam van een boom, zodat er een constructie ontstaat waarin het platform van onderaf wordt vastgehouden.
- De zweef methode waarbij de vloer aan de vier hoeken wordt opgehangen aan sterke en grote takken met behulp van een touwconstructie, kabels of kettingen.
- Ondersteuning van het platform met behulp van palen die dicht rond de boom worden geplaatst. Dit is de methode die uiteraard het minst kwaad kan voor de boom.
Toegang tot de boomhut
Als je een ontwerp voor een boomhut maakt, moet je ook je gedachten laten gaan over hoe je de toegang tot de boomhut gaat geven. Ook hierin heb je wederom drie opties:
- Een touwladder, dit is veruit de spannendste en meest avontuurlijke optie, maar wel de minst veilige keuze, zeker als je spullen mee wilt nemen naar boven of beneden. Een ander voordeel van een touwladder is wel dat je deze eraf kunt halen als de boomhut niet in gebruik is (of juist wel).
- Een vaste ladder, ook deze kun je uiteraard weghalen op het gewenste moment.
- Een vaste trap, dit is veruit de veiligste optie, want je kunt er zelfs een leuning bij maken. Het nadeel is wel dat deze optie wat meer ruimte in beslag neemt en niet te verwijderen is.
Geschikt hout voor een boomhut
Als je een boomhut gaat maken, moet je wel voor hout kiezen dat geschikt is voor buitengebruik. Je keuze valt dan snel op hardhout of geïmpregneerd hout. Het hout moet immers bestand zijn tegen de weersomstandigheden zoals we die in ons land kennen of hier bestand voor worden gemaakt. Hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten en waardoor de boomhut niet alleen lelijk wordt, maar ook gevaarlijk! Vooral soorten als lariks, douglas, cederhout, hardhout of steigerhout worden het meest toegepast.
Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor hout met het FSC keurmerk. De letters FSC staan voor: Forest Stewardship Council. Het is een keurmerk dat in het leven is geroepen door het Wereld Natuur Fonds om de wereld te beschermen tegen ontbossing. Het FSC-keurmerk geeft je zekerheid dat je een duurzame keuze maakt.
Aspecten waar je rekening mee moet houden om een veilige boomhut te maken
Zoals ik al eerder heb aangegeven gaat de veiligheid van je boomhut boven alles.
Ik denk dat het noodzakelijk is om alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen mee te nemen in het ontwerp van je boomhut. De kinderen die erin gaan spelen, hebben vaak minder oog voor dat aspect. Denk even aan de volgende zaken:
- Hoogte van de boomhut. Je kunt natuurlijk een hut op grote hoogte maken, maar hierdoor zorg je niet voor meer speelplezier. Een hut met een platform op maximaal 2,5 meter hoogte is al prima.
- Zorg voor een goed en betrouwbaar hekwerk om het platform. Deze moet zo’n 80 centimeter hoogte hebben en spijlen waarbij de tussenruimte niet meer is dan zo’n 10 centimeter.
- Zachte ondergrond in de omgeving. Het vallen is natuurlijk nooit leuk, zeker niet uit de (trap) van een boomhut. Je kunt wel de pijn verzachten door te kiezen voor een zachte ondergrond in de directe omgeving van de hut. Denk aan zand, gras of houtsnippers.
Hoe je zelf een boomhut kan bouwen in 12 stappen
- Kies de boom uit waarin je de boomhut gaat maken;
- Stem de voorwaarden af die de gemeente en je buren stellen en hou rekening met de andere omgevingsfactoren.
- Maak een goede bouwtekening waar je de bovenstaande punten in meeneemt.
- Boor de gaten in de boom waar de ankerpunten komen. Als je meerdere takken hebt die je als ankerpunt kunt gebruiken, doe dat dan zeker. Je hebt dan meer ondersteuning van de boom. Let op dat je de ankerpunten precies op dezelfde hoogte plaatst, anders komt je plateau scheef te hangen.
- Monteer de steunbalken met houtdraadbouten aan de boom.
- Plaats nu vier of meer dwarsbalken op gelijke afstand en loodrecht tegenover elkaar. er ontstaat nu een raamconstructie.
- Fixeer het geheel met balk-ankers. Het is belangrijk dat het geheel loodrecht en haaks staat.
- Plaats nu de steunbalken aan de onderzijde om van een wiebelig geheel een stevige constructie te maken. Dit is ook het moment om de eventuele palen aan de onderzijde te maken.
- Je kunt de vloer nu bekleden met vloerdelen en de vloer verder afwerken.
- Nu het plateau klaar is, kun je het hekwerk plaatsen. Deze bevestig je aan de zijkant van de vloerconstructie.
- Plaats nu de trap aan de boomhut.
- Je kunt de boomhut desgewenst verder afmaken door een dak te maken. Hiervoor kun je een houten frame maken en deze af te timmeren of bekleden met tentdoek.
De boomhut is nu klaar voor gebruik.
Uiteraard kun je de boomhut op allerlei manieren afwerken en vormgeven, maar dit is de meest gangbare manier.
Wil je meer leuke ideeën opdoen voor jouw tuin? In mijn gratis Tuinideeën Gids deel ik 80 tuinideeën met je. Download de gratis gids hier.
Finish-Building.nl
op 26 Sep 2019Gator-huren
op 13 Nov 2019Peter Mecklenfeld
op 19 Nov 2019