Een kleine
robotmaaier zonder draad is een automatische
grasmaaier die het werk volledig uit jouw handen neemt. Robotmaaiers maaien 100% zelfstandig jouw
gazon in het gebied dat je zelf hebt afgezet. Voor mensen met een grote
tuin én weinig tijd is de robot grasmaaier zeer geschikt. Ook is de robotmaaier een ideale uitkomst voor mensen, die niet echt van
tuinieren houden en dus geen zin hebben om het gras te maaien.In dit artikel leg ik uit hoe een robotmaaier werkt, wat de voor- en nadelen zijn en wat mijn eigen ervaring is met een robotmaaier. Hiermee wil ik jou goed informeren, zodat je weet wat je kan verwachten bij de aanschaf van een robotmaaier.
Inhoudsopgave
- Hoe werkt een robotmaaier?
- Voordelen
- Robotmaaier nadelen
- Mijn ervaring met een robotmaaier
Hoe werkt een robotmaaier?
Een robotmaaier maait zelfstandig jouw gazon. Om een robotmaaier goed zijn werk te kunnen laten doen, is het belangrijk om het gazon af te zetten met een draad, die je met haringen maximaal tot 3 centimeter boven de grond in kan slaan. Op deze manier ontvangt de robotmaaier iedere keer een signaal en weet het automatische apparaat telkens binnen de vastgestelde lijnen te blijven.Verder beschikt een enkele robotmaaiers over afgrondsensoren, die ervoor zorgen dat de robotmaaier continu uitwijkt als het op een lager gelegen stuk grond afrijdt. Met de afgrondsensoren wordt voorkomen dat de robotmaaier naar beneden valt of stuitert.Naast de afgrondsensoren beschikt iedere robotmaaier over een botsensor, wat onmisbaar is om goed te functioneren. Een botsensor zorgt ervoor dat de robotmaaier zich automatisch omdraait, als het te dichtbij een obstakel komt. Tegelijkertijd stopt het scherpe mes met maaien.Wanneer een robotmaaier een obstakel nadert, berekent de automatische grasmaaier iedere milliseconde met afstandssensoren hoe ver het nog van een object is verwijderd. Op deze manier kan de robotmaaier goed inschatten hoe ver het nog kan doorrijden, voordat er een andere richting op gereden moet worden.
Robotmaaier voordelen
Aan een robotmaaier zijn 7 voordelen verbonden:
- Werkt tijdbesparend
- Sterker gazon
- Het gazon wordt ook nog tegelijkertijd bemest
- Een egaal gazon
- Besparen op benzine
- Beter voor het milieu
- Minder geluidsoverlast
- Véél minder onderhoud
1: Een robotmaaier werkt tijdbesparend
Als je een gazon hebt, dan weet je natuurlijk dat je dat af en toe moet maaien. Het maaien van een gazon kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Gemiddeld is iemand een uur bezig met het maaien van een gazon van 100 vierkante meter. De meeste mensen zullen eens in de week maaien en in de zomer zullen ze vaker het gras maaien. Op jaarbasis is iemand met een gazon van 100 vierkante meter, dus behoorlijk veel tijd kwijt met het maaien van gras.
Hoeveel tijd ben jij kwijt met het maaien van gras?
Natuurlijk is het vrij lastig om aan te geven hoe lang jij als lezer kwijt bent met het maaien van gras. Dat hangt natuurlijk af van de oppervlakte van je gazon, het type maaier dat je hebt en de maaifrequentie. Toch wil ik je graag een indruk geven van hoeveel tijd je jaarlijks alleen al kwijt bent met het maaien van gras. Ik gebruik daarom als voorbeeld een persoon met een tuin van 100 vierkante meter, die 1 uur doet over het maaien van zijn gazon. Ik stel voor dat we hem voor het gemak Jan de Vries noemen.Laten we zeggen dat het een normaal seizoen is. Jan de Vries maait zijn gazon in maart 2 keer. In april maait hij zijn gazon 3 keer. En in de zomermaanden (mei tot en met augustus) maait hij zijn gazon een keer in de vijf dagen. In totaal maait Jan zijn gazon dan circa 24 keer. Vervolgens maait hij in de maand september zijn grasmat iedere week, dat komt neer op (naar beneden afgerond) 4 keer. Laten we zeggen dat hij in november nog eens 3 keer maait. In totaal heeft Jan de Vries dan maar liefst 33 uur besteed aan het maaien van gras. Dat komt in de buurt van een volledige werkweek.
2: Een sterker gazon door een robotgrasmaaier
Een robotgrasmaaier heeft ook als gevolg dat je gazon er beter uit gaat zien. De verbetering van de kwaliteit van de grasmat heeft twee oorzaken. In de eerste plaats komt dit doordat je gras regelmatiger gemaaid wordt. In de tweede plaats komt dit doordat je grasmat door met een robotmaaier te maaien ook gelijk (natuurlijk) bemest wordt.
Regelmatig maaien voor een mooie grasmat
Door je grasmat regelmatig te maaien, wordt de kwaliteit van de grasmat beter. Het gras groeit het beste als het niet te kort en niet te lang is. Als het gras te kort wordt gemaaid, dan blijft er te weinig bladoppervlak over. Dit komt de kwaliteit van het gras niet ten goede. Aan de andere kant kan het gras ook te lang worden. Lange grassprieten verdringen dan de plaats van de korte grassprieten. Dit is ook niet goed voor de kwaliteit van het gras. De lange grassprieten vangen zo het zonlicht op, terwijl de kortere grassprieten minder
licht krijgen, omdat ze in de ‘schaduw’ van de langere grassprieten staan.Door een robotmaaier het gras te laten maaien wordt het gras zo regelmatig gemaaid, dat dergelijke verschijnselen zich niet meer voordoen. Het gras wordt altijd op de juiste hoogte gehouden. Dit komt de kwaliteit van het gazon ten goede.
Een robotmaaier bemest je gazon ook
De kwaliteit van je gazon wordt door een robotmaaier ook verbetert doordat deze je gazon ook tegelijk bemest. Bij de meeste grasmaaiers zal het gemaaide gras in een bak worden opgevangen. Vaak wordt dit gras dan op een centrale plaats gestort, of wordt het in de groene container gegooid. Een robotgrasmaaier zal de gemaaide grassprieten achterlaten op het gras. De grassprieten die een robotmaaier maait zullen van nature al klein zijn, omdat het gras zeer frequent gemaaid wordt. De grassprieten worden door een robotgrasmaaier echter in nog kleinere delen gehakt en vervolgens achtergelaten op het grasveld. Dit wordt ‘mulching’ genoemd.Naast het feit dat je geen composthoop meer nodig hebt om je grasafval op te slaan, zorgt ‘mulching’ er ook voor dat je gazon op een natuurlijke manier bemest wordt. De gemaaide grassprieten worden als het ware gerecycled en vormen een natuurlijke vorm van bemesting. Zo wordt je gazon niet alleen frequent gemaaid, maar ook frequent bemest.
3: Een robotmaaier zorgt voor een echt egaal gazon
Als je met een ‘gewone’ grasmaaier het gras maait, dan zal je al snel last krijgen van sporen. Deze sporen wordt veroorzaakt door het gewicht van de grasmaaier. Veel mensen accepteren die sporen, omdat ze er nu eenmaal bij zouden horen. Het is waar dat het met een gewone grasmaaier vrij lastig is om aan spoorvorming te ontkomen. Met een robotmaaier bestaat dat probleem echter niet meer. Een robotmaaier is veel lichter dan een gewone grasmaaier en maait in een andere vorm dan een gewone grasmaaier. Hierdoor wordt spoorvorming voorkomen en gaat je gazon er echt beter uitzien.
4: Besparen op benzine
Een robotgrasmaaier werkt op elektrische energie. De meeste overige grasmaaiers hebben een verbrandingsmotor, al zijn er ook wel andere grasmaaiers die een elektrisch aangedreven motor hebben. Door een robotgrasmaaier het gras te laten maaien, kun je besparen op de benzinekosten. De jaarlijkse kosten voor benzine voor een benzinegrasmaaier variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s per jaar. (Dit is een vrij brede opgave, maar het brandstofverbruik van een grasmaaier is heel erg afhankelijk van het type grasmaaier en de oppervlakte van het gazon).Uiteraard kost elektriciteit ook geld, maar een robotgrasmaaier verbruikt in de eerste plaats minder energie en in de tweede plaats is elektrische energie goedkoper dan benzine. Door een elektrische grasmaaier te gebruiken bespaar je dus ook nog eens (iets) op energiekosten.
In de Robotmaaier Keuzehulp vertel ik je precies waar je op moet letten tijdens het kopen van een robotmaaier.
Download hier het gratis e-book. 5: Een elektromotor is beter voor het milieu
Een andere overweging om een robotgrasmaaier te nemen is dat deze beter voor het milieu is en bijna geen geluidsoverlast geeft. Vrijwel alle grasmaaiers met een verbrandingsmotor hebben een tweetaktmotor. Dat is dezelfde motor die in de meeste scooters wordt gebruikt. Die motoren zijn vrij vervuilend. TNO heeft onderzocht hoe vervuilend een tweetaktmotor (in een scooter) precies is. Een tweetaktmotor (wederom in een scooter) is 2700 keer meer vervuilend dan een bestelbus.Ik ben onvoldoende technisch onderlegd om exact aan te geven hoe een scooter zich verhoudt tot een grasmaaier, duidelijk is echter wel dat een tweetaktmotor erg slecht is voor het milieu. Een elektrische robotmaaier heeft dit probleem echter niet. Zeker als je je robotgrasmaaier voorziet van duurzame stroom is er zeker milieuwinst te boeken.
6: Veroorzaakt minder geluidsoverlast
Een grasmaaier met een verbrandingsmotor heeft nog een ander belangrijk nadeel. Hij maakt een, als ik het zo mag zeggen, pokkenherrie. Niet iedereen is van dat geluid gecharmeerd. Het voordeel van een robotgrasmaaier is uiteraard dat deze fluisterstil is. Wellicht zie jij daar het voordeel niet direct van in, je buren zien dat waarschijnlijk wel.
7: Veel minder onderhoud
Een elektrische motor is een stuk stabieler dan een verbrandingsmotor. Dit komt omdat er veel minder bewegende delen in zitten. Daardoor hoeft een elektromotor een stuk minder vaak te onderhouden worden dan een verbrandingsmotor. Het is natuurlijk waar dat ook een robotmaaier niet compleet onderhoudsvrij is, maar als je hem niet overbelast, dan kun je fors besparen op de onderhoudstijd en de daaraan verbonden kosten.
Nadelen van een robotgrasmaaier
Hierboven zijn de 7 voordelen van een elektrische grasmaaier beschreven. Er zijn echter ook 3 nadelen aan een robotmaaier verbonden, namelijk de:
- Prijs
- Eenmalige installatie
- Diefstal gevoelig
Deze nadelen zijn soms valide, soms snijden ze totaal geen hout (of gras in dit verband).
Prijs van een elektrische robotmaaier
Als belangrijkste nadeel van de robotgrasmaaier wordt de aanschafprijs genoemd. Er is zeker een verschil in de aanschafprijs te zien. Een benzinemaaier is te koop vanaf circa 200 euro. De prijs loopt dan vervolgens op tot zo’n 600 euro.Een robotgrasmaaier is een stuk(je) duurder. Een robotgrasmaaier begint bij een aanschafprijs van ongeveer 800 - 1000 euro (ik heb het dan over gerenommeerde merken inclusief installatie kit). Die prijs loopt dan verder op tot ongeveer 2000 euro. Dat is natuurlijk een fors verschil, maar ik zou je willen adviseren om verder te kijken dan alleen de aanschafwaarde.Stel dat je, net als Jan de Vries, per jaar ongeveer 33 uur kwijt bent aan het maaien van gras. Het gemiddelde uurloon in Nederland is 14,40 euro. Jaarlijks kost grasmaaien je dan een goede 475 euro. Natuurlijk kun je die vergelijking niet helemaal 1 op 1 maken, maar het is toch goed om dit in je achterhoofd te houden. Als je deze vergelijking aanhoudt, dan heb je de kosten van een robotgrasmaaier al na een goede twee jaar terugverdiend, nog los van de overige besparingen op onderhoud en brandstof.
Een robotgrasmaaier moet ingesteld worden
Als ander nadeel van een robotgrasmaaier wordt wel genoemd dat deze ingesteld moet worden. Ik zal daar twee dingen over zeggen: ja, het is waar dat een robotgrasmaaier ingesteld moet worden. Naast het instellen van de robotmaaier moet er ook draad gelegd worden, zodat de robotmaaier weet waar hij moet stoppen met maaien. Dit kan inderdaad best wel een karwei zijn. Daar staat tegenover dat het instellen min of meer eenmalig is. Gras maaien zonder maairobot komt iedere week terug. Daarom ben ik zelf niet bijzonder gevoelig voor dit argument.
Robotmaaiers zijn diefstal gevoelig
Alles wat waarde heeft kan in principe gestolen worden. Voor robotmaaiers is dat uiteraard niet anders. Het zijn redelijk dure apparaten en hebben ook nog eens als voordeel dat ze altijd buiten zijn. Daardoor zijn het ideale apparaten om gestolen te worden. Inmiddels hebben de meeste robotmaaiers echter al beschermingsmechanismen ingebouwd, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor dieven.
Mijn eigen ervaring met een robotmaaier
Zelf heb ik in het voorjaar van 2017 een robotmaaier aangeschaft, omdat mijn oude mulchmaaier het begaf. Nu terugkijkend zie ik niet alleen dat het me veel tijd oplevert en ligt het gazon er een stuk strakker bij dan voorheen. Dit terwijl ik voorheen ook altijd al netjes mijn gras maaide. Bovendien heb ik geen last van meer
mossen en is het een stuk compacter. Dat komt omdat de robotmaaier bij mij thuis iedere dag het gras maait.Hij splintert als het ware de topjes waardoor je altijd een biljartlaken hebt. Het groenafval is zo fijn dat het heel eenvoudig wordt opgenomen in de bodem. Het verstikt het gazon niet, zoals je wel eens ziet bij
mulch maaiers. Dat komt omdat het gras vaak te lang is en er niet vaak genoeg wordt gemaaid.Kostentechnisch is het rekensommetje ook niet zo moeilijk. Ik moest een nieuwe grasmaaier aanschaffen en had de wens om, net zoals ik al had een benzine maaier te nemen. De investering hierin, het onderhoud en de brandstof meegerekend maakt dat ik mijn robot maaisysteem binnen 3 jaar kan terugverdienen. Dat is heel gemiddeld als ik kijk naar de klanten bij wie wij inmiddels een systeem hebben aangelegd. In sommige gevallen kun je het zelfs al in een jaar terug verdienen of nog sneller bij hele grote gazons. In hele kleine tuinen kan ik me voortellen dat je twijfelt. Wellicht dat daar een elektrische maaier al volstaat en staat de oppervlakte niet in verhouding met de aanschaf van een robotmaaier. Die inschatting kun je nu waarschijnlijk zelf wel maken.
Conclusie: Wel of niet een robotmaaier kopen?
Of een robotmaaier voor jou geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie. Persoonlijk ben ik erg te spreken over een robotmaaier. Het gras gaat er beter uitzien, het bespaart veel tijd en de kosten van een robotmaaier worden steeds lager. En een robotmaaier draagt bij aan een
onderhoudsarme tuin!Of een robotmaaier voor jou geschikt is kun je het beste zelf bepalen. Het hangt af van de grote van je gazon, de hoogte van je bankrekening en de mate waarin je een hekel hebt aan het maaien van gras. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een robotmaaier?
Download dan gratis de Robotmaaier Keuzehulp.
Maarten Ruisch
op 31 Jan 2018