8 Praktische tips om je hond of kat in de tuin te houden
12 april 2019 
4 min. leestijd

8 Praktische tips om je hond of kat in de tuin te houden

Welke maatregelen moet je nemen om je hond of je kat in de tuin te houden? Je hond of je kat zijn ongetwijfeld je grootste vriend die je het beste gunt. Je wilt graag dat je beste maatje naar buiten kan, maar dit moet wel veilig gebeuren! Ik laat je zien in dit artikel hoe je jouw hond of kat in de tuin kan houden!

Niet alleen wijzelf, maar ook een hond of een kat vindt het heerlijk om af en toe lekker naar buiten te gaan. Ok, er zijn uitzonderingen. Misschien geeft jouw Lodewijk of Poeska de voorkeur aan die heerlijke bank die je binnen hebt staan, maar de meeste honden en katten vinden het heerlijk om een letterlijk frisse neus te halen of lekker te spelen in je tuin.

Het is wel verstandig om eerst even na te gaan of dit veilig kan.

Als je naast een drukke weg woont, moet je echt wel goed oppassen, maar dat wil niet zeggen dat je je beste kameraad binnen moet houden.

Je kunt voorzieningen in je tuin treffen waardoor je er voor zorgt dat Bello en Snorrenbaard veilig naar buiten kunnen. Het is vooral belangrijk om te reageren op het gedrag van je huisdier. Als je een echte avonturier hebt die graag op onderzoek gaat zul je echt even je maatregelen moeten nemen. Hieronder een aantal praktische tips om je hond of kat in de tuin te houden.

Hond in de tuin houden

8 Praktische tips hoe je hond of je kat in de tuin kunt houden

1: Je kunt je huisdier uiteraard in een tuigje of een riem stoppen. Zo’n tuigje is eenvoudig te verkrijgen bij een dierenspeciaalzaak en is vaak niet duur in aanschaf. Voorwaarde is wel dat je niet veel obstakels in je tuin hebt. Denk hierbij aan bomen, struiken of andere tuinobjecten. Het is dan ook belangrijk om er wel voor te zorgen dat iemand in de buurt is om een oogje in het zeil te houden om je huisdier uit een benarde positie te kunnen redden.

2: Een afrastering is uiteraard een goede optie en eenvoudig te maken. Het is belangrijk dat de afrastering hoog genoeg is en van boven goed schuin naar binnen gebogen is. Hiermee voorkom je dat je huisdier een poging waagt om te springen. Een grofmazig gaas zou voldoende moeten zijn voor deze optie. Je maakt er dus géén gevangenis van. Let er wel op dat er geen kliko’s, tafels of andere objecten staan die gebruikt kunnen worden om het doel alsnog te bereiken.

3: Aansluitend op het vorige punt is het goed om het beschermnet te benoemen. Dit is een eenvoudig alternatief dat vaak erg goed werkt, ook op bijvoorbeeld balkons.

4: Je kunt een soort katrol (toepasselijke naam) maken en deze boven je schuttingen plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat je kat geen grip krijgt op de schutting.

5: Heb je er wel eens aan gedacht om een deel van je tuinoverkapping voor je huisdier in te richten? Je kunt een soort buitenren maken waarmee je je huisdier wel lekker de ruimte geeft, maar wel op een veilige manier. Je kunt deze ruimte namelijk zo groot maken als je wilt.

6: Is je hond een echte graver? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat je schuttingen diep in de grond zijn weggewerkt. Je maakt het Bello dan véél moeilijker. Let op dat het materiaal van je schutting wel bestand is tegen het grondwater en dat je erfafscheiding intact is. Je huisdier heeft een kapotte erfafscheiding vaak sneller in de gaten als jijzelf!

7: Een hond graaft meestal omdat hij of zij iets spannende heeft ontdekt. Ben je niet helemaal “blij” met deze locatie of is dit vlak bij je schutting? Maak dan een andere graaf plek. Graaf zelf een kuil op een gewenste plek, doe daar een bot of snoepjes in en dicht het af. De hond zal deze plek snel als favoriete “graaflocatie” onthouden.

8: Als een hond veel graaft bij een hek of schutting, kan dat een teken zijn dat hij of zij nerveus of bang is. Zorg voor een veilige plek zoals een hondenhuis en het probleem kan zomaar opgelost zijn.

Diervriendelijke tuin | Hond in de tuin houden

Let op de volgende punten om je hond of kat veilig in je tuin te laten zijn!

Tot slot nog een aantal zaken die je niet mag vergeten als je de hond of een kat lekker in de tuin laat spelen. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je niet zo snel aan denkt in dit geval, maar die wel belang zijn voor de gezondheid van je grootste vriend(in).

Allereerst is het belangrijk dat je kiest voor diervriendelijke paden. Schelpjes, split of grof grind kunnen pijn doen aan de pootjes. Als je een huisdier hebt, kun je uiteraard beter niet kiezen voor deze toepassingen.

Daarnaast moet je zeker geen cacaodoppen gebruiken in je tuin. Cacaodoppen worden vaak gebruikt als bodemverbeteraar, maar hier zit theobromine in! Dit is een giftige stof die ook in chocolade zit. Deze stof is niet goed voor honden en katten. Theobromine stimuleert het maagzuur bij dieren. Daarnaast kan het de hartslag en de ademfrequentie verhogen tot gevaarlijke waardes.

Ook zijn er een aantal tuinplanten die niet goed zijn voor je huisdieren en soms zelfs giftig zijn. Ik wil je niet meteen laten schrikken en er verantwoordelijk voor zijn dat je je hele tuin gaat betegelen, maar er zijn een aantal tuinplantjes die een prachtige, onschuldige uitstraling hebben, maar wel giftig zijn voor de hond of kat. Deze plantjes zijn dus niet zo onschuldig! Je hond of kat zal er niet meteen door sterven maar kan er wel ziek van worden.

De meeste huisdieren blijven ver uit de buurt van dit soort beplanting, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je een puppy of een jonge kitten hebt die graag nog wel eens even op ontdekkingstocht gaat.

De volgende beplanting kan giftig zijn voor je hond of kat (dit zijn een aantal voorbeelden):

  • Blauweregen
  • Venijnboom
  • Laurier
  • Petunia
  • Hortensia
  • Narcis
  • Lelie
  • Rododendron
  • Lelietje-van-dalen
  • Buxus
  • Monnikskap
  • Vingerhoedskruid

Meer informatie over giftige tuinplanten vind je hier >>> 

Dan nog iets praktisch: wil je voorkomen dat je hond of kat je hele tuin afgraaft? Kies dan voor bodembedekkers. Hiermee vul je je tuin lekker op en is er geen plaats om te graven. Je zult merken dat deze praktische tip echt helpt!

Wil je meer inspiratie opdoen voor je tuin?

In mijn Tuinideeën Gids geef ik veel tuinideeën die je ook met deze tips in je achterhoofd kan toepassen op je eigen tuin. Download hier de gratis gids. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
kip
Door

kip

op 28 Jun 2021

het tuigje is heel gevaarlijk en wie is bello?

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!