Een hortensia is één van de meest populaire planten die we in onze tuin tegenkomen. Hortensia’s zijn sterke, onderhoudsarme planten die een mooie kleurstelling hebben. Daarnaast kun je uitstekend een hortensia combineren met vaste planten. Hoe je dit kunt doen, laat ik je verderop in dit artikel zien.
Je kunt hortensia’s eigenlijk overal plaatsen. Uiteraard is deze plant heel geschikt om in een border te plaatsen, maar je kunt de plant ook in een pot zetten of een mooie haag maken van hortensia’s. Er zijn ook hortensia’s die geschikt zijn om binnen in huis te plaatsen. Je kunt lang van de karakteristieke bloemen van de hortensia genieten. De plant heeft een lange bloeiperiode. In de periode van juli tot en met oktober zal deze plant al zijn pracht laten zien.
Verschillende soorten hortensia’s
De Hydrangea is een zeer populaire sfeermaker voor in je tuin. Misschien dat deze wetenschappelijke naam je niet zo bekend in je oren klinkt, maar de naam hortensia kent iedereen. Er zijn inmiddels zo’n 600 verschillende hortensia’s gekweekt. Het verschil tussen deze soorten is voornamelijk te vinden in de kleur van de bloemen en de vormgeving van de plant.
De bekendste hortensia soort heeft een vorm van een bol met grote blaadjes en heeft een mooie kleurstelling. Dit is de boerenhortensia. Naast deze bekende verschijning zijn er veel meer hortensiasoorten die je op een verschillende manier kunt indelen.
Hortensiasoorten zijn grofweg in de volgende groepen in te delen:
- Boerenhortensia;
- Pluimhortensia;
- Eikenbladhortensia;
- Klimhortensia;
- Hydrangea arborescens (Annabelle)
- Hydrangea serrata
De bloemen van de hortensia
Naast de indeling op basis van de soort en de bijbehorende afkomst zijn de verschillende hortensia’s ook in te delen op basis van de bloemen. Dit wordt vaak gedaan omdat juist de hortensia vaak herkend wordt aan de bloemen.
Hierin zijn twee soorten te onderscheiden:
- De mop-heads zijn de hortensia’s met de bekende blaadjesbol. De steriele blaadjes zitten in een groot bolvormig scherm.
- De lace-caps zijn de hortensia’s vormen de bloemetjes juist een veel platter scherm. De kleinere, vruchtbare bloemen worden omgeven door een krans van steriele bloemen.
Ook met betrekking tot de bloemen is veel variatie te onderscheiden. Wat niet veel mensen weten is dat de kleur van de bloemen van de hortensia afhankelijk is van de zuurgraad (pH-waarde) en het ijzergehalte in de grond.
- In zure grond kleuren de bloemen van de hortensia blauw;
- Basische grond kleurt de bloemen van de hortensia roze;
- In pH-neutrale grond kleuren de bloemen van de hortensia paars.
Nu je dit weet, zul je begrijpen dat jij volledige invloed kan uitoefenen op de kleur van de bloem. Door je bodem te verrijken met kalk en aluminium kun je de zuurgraad van de bodem immers beïnvloeden en hiermee ook de kleur van de bloem veranderen. Wees dus niet verrast dat de roze hortensia die je bij een tuincentrum hebt gekocht bij jou thuis een andere kleur kan aannemen. Een witte hortensia vormt overigens een uitzondering op deze regel, deze zal niet veranderen van kleur.
Hortensia’s onderhouden: wanneer en hoe moet je een hortensia verzorgen?
De roots van de hortensia zijn te vinden in Azië. Dit verklaart ook waarom deze plant het uitstekend doet in ons gebied. Hortensia’s zijn uitstekend geschikt voor een gematigd klimaat zoals wij kennen en heeft géén probleem met een vochtige grond. Uiteraard moet je wel de bodemstructuur in de gaten houden. Het is belangrijk dat de plant in een losse doorlatende grond staat.
Een hortensia is makkelijk in de omgang en kan zich in iedere bodem ontwikkelen. De plant geeft echter een voorkeur aan een rijke bodem, maar dat zul je begrijpen. Hortensia’s zijn sterke planten, die niet gevoelig zijn voor ziekten. Het is zelfs niet strikt noodzakelijk om de plant te snoeien, maar het kan geen kwaad om eventuele zieke en dode takken weg te knippen om de plant meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Doe dit eind maart/begin april. Als je de hortensia’s gesnoeid hebt, kun je deze plant het beste wat ‘verwennen’ met organische mest van een plantaardige of dierlijke oorsprong. Hiermee maak je de bodem rijker.
Wat is de beste plaats om een hortensia in de tuin te plaatsen?
De vochtigheid van de bodem is bepalend of een Hortensia in de schaduw kan staan of dat de hortensia ook in de zon kan. De stelregel is eenvoudig, hoe vochtiger de bodem, hoe meer zon de plant kan verdragen. Als de hortensia op een drogere grond staat, is het verstandig om de plant juist op een schaduwrijke plek neer te zetten.
Hortensia’s combineren met vaste planten
Zoals aangegeven zijn hortensia’s enorm makkelijk in de omgang en kun je deze planten eigenlijk overal plaatsen. Er zijn dan ook diverse mogelijkheden om hortensia’s te combineren met diverse vaste planten. Hieronder vind je een aantal suggesties om je te inspireren. Kies gerust de combinatie uit die jou aanspreekt en bij jouw smaak past! Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, deel ik in mijn gratis e-book ‘Beplantingplannen Maken’ tips over het combineren van planten. Download het e-book gratis.
Je kunt hortensia’s combineren met (onder andere de volgende) vaste planten:
- Buxus;
- Klimop;
- Vrouwenmantel;
- Hosta;
- Altheastruik;
- Mannetjesvaren;
- Venijnboom;
- Roos;
- Herfstanemoon;
- Prachtriet;
- Monnikskap;
- Sneeuwbal;
- Japanse anemoon;
- Ereprijs;
- Vlinderstruik;
- Lampepoetsersgras;
- Ooievaarsbek;
- Monnikskap;
Uiteraard zijn er nog veel meer combinaties mogelijk en is het misschien helemaal géén gek idee om de verschillende soorten hortensia’s met elkaar te combineren. Ook dit geeft een heel leuk en verrassend effect.
Heb je ook een leuke combinatie gemaakt van een hortensia met een vaste plant? Ik zou het leuk vinden als je dit wilt delen. Laat hiervoor gerust een reactie achter onderaan dit artikel!