Zo kun je een houthok maken in 12 stappen
Heb je een heerlijke houtkachel in huis en wil je zelf een mooi houthok maken? Dit is makkelijker dan je misschien denkt, want zonder een houthok kun je nergens je gekloofde hout opbergen en drogen. Daarom is een zelfgemaakt haardhout opslag de ideale uitkomst, maar hoe kun je zelf een houthok maken? Ik zal je laten zien hoe je een kant-en-klaar houthok kunt maken in 12 stappen en je bewijzen dat je hiervoor geen professionele vakman hoeft te zijn.
Een houthok is natuurlijk ideaal om een voorraad hout aan te leggen. Zo heb je altijd een paar blokken klaar liggen als je lekker aan het stoken bent. Het zal je toch niet gebeuren dat je op een koude avond je tuin in moet met een bijl om hout te sprokkelen? Je moet dus je stookhout letterlijk binnen handbereik hebben.
Waarom je je houthok dicht bij je huis wilt hebben
Dit laatste geeft direct aan waar je het houthok het beste kunt plaatsen, dicht bij je huis of zelfs tegen je huis aan. Voor deze laatste optie wordt het meest gekozen. Je gaat het (zeker als het regent of koud is) namelijk echt niet lachen vinden als je door je tuin heen moet om een paar stukken hout te halen als je vuurtje wel een blokje kan gebruiken.
Je hout voor je houtkachel moet uiteraard droog zijn om goed te kunnen branden. Het hout zal nooit helemaal droog zijn, maar hout dat tussen de 12% en de 20% vocht bevat kan gezien worden als droog hout. Dit herken je door de loszittende schors en de scheuren in het hout. Om je hout droog te houden, is het belangrijk om je houthok op een redelijk beschutte plaats neer te zetten en te voorzien van een afdak.
De zijkanten van het houthok kun je onbeschermd houden. Dit is zelfs een goede keuze, omdat de wind dan vrij spel heeft en als een soort föhn ervoor zorgt dat het hout keurig netjes opdroogt.
Voordat je verder leest heb ik nog een leuke weggever voor je: mijn gratis Tuinideeën Gids. Wil je eerst nog wat meer inspiratie opdoen voordat je begint met het maken van een houthok? Dan is dit het juiste e-book voor jou. Download hem hier helemaal gratis.
Benodigdheden om een houthok te maken
Iedere doe-het-zelver is in staat om een houthok te maken. Hiervoor heb je zelfs geen volle gereedschapskist nodig. Hou hiervoor de volgende spullen binnen handbereik:
- Een zaag;
- Een rolmaat;
- Een schroevendraaier;
- Een waterpas;
- Een klopboormachine (en misschien een verlengsnoer hiervoor);
- Een houtboor machine met dunne boor;
- Een kwast;
- Een kitspuit;
- Een stabiele trap.
Naast de bovenstaande benodigdheden om een houthok te maken heb je natuurlijk je materialen nodig om het houthok te maken. Welke materialen dit zijn en de hoeveelheid hangt natuurlijk af van je wensen en de afmeting van je houthok. Als je dit stappenplan door neemt kun je zelf op een eenvoudige manier een boodschappenlijstje maken welke materialen je nodig hebt. Het handigste is wel om eerst even een tekeningetje te maken zodat je het eindresultaat voor jezelf kunt visualiseren. Hiermee voorkom je vaak dat je iets vergeet aan te schaffen. Realiseer je bij het opstellen van je lijstje wel even dat er een deel van de staanders de grond in gaat. Koop niet te korte balken.
Het beste hout voor een haardhout opslag
Als je een opslag van haardhout gaat plaatsen moet je natuurlijk even goed nadenken van welk materiaal je dit hok gaat maken. In de meeste gevallen zul je kiezen voor hout en daar gaan we in dit stappenplan dan ook van uit. Het is wel belangrijk dat je een houtsoort kiest die weinig onderhoud vraagt en lang mee gaat.
Ik zou je willen adviseren om voor lariks tuinhout te kiezen en dan het liefst hout met het FSC keurmerk. Dit hout heeft een milieuvriendelijke impregnatie methode ondergaan en hoef je dus niet verder te behandelen, behalve het gedeelte dat de grond in gaat. De palen die je gaat ingraven kun je het beste wel even extra behandelen om houtrot tegen te gaan.
Een houthok maken in 12 stappen
Als je al je gereedschap en je materiaal bij elkaar verzameld hebt, kun je beginnen aan je klus. Het onderstaande stappenplan is een handleiding voor een houthok die tegen een woning wordt geplaatst, maar je kunt deze handleiding ook gebruiken om een vrijstaand houthok te plaatsen.
Je kunt een haardhok maken door de volgende 12 stappen te volgen:
Stap 1:
Je begint met het op maat maken van je palen. Deze palen zijn de staanders die uiteindelijk aan de voorzijde en aan de achterzijde van je houthok komen te staan. Let er op dat een gedeelte van de staanders de grond in gaan. Deze poten moeten minimaal 30 centimeter in de grond. De bovenzijde van de palen zaag schuin af om een dakhelling te creëren. Hiermee voorkom je dat regenwater op je houthok blijft staan. Het verloop bedraagt minimaal 25mm.
Stap 2:
Als de staanders klaar zijn, ga je verder met het op maat maken van de twee dakbalken. Deze dakbalken vormen de verbinding tussen je staanders en de muur van je woning. Ook deze twee dakbalken zaag je in een hoek met hetzelfde verloop af (dus minimaal 25 mm). Beide zijden moeten vanzelfsprekend evenwijdig zijn. De daklatten moeten 30 centimeter langer zijn dan de basisbreedte, ook dit om het regenwater ver genoeg van het dak te laten aflopen.
Stap 3:
Nu is het moment daar om het eerste zijpaneel te monteren. Hiervoor kun je het beste de voorste- en achterste staanders op een vlakke ondergrond leggen. Zorg hierbij wel dat je de schuine vlakken evenwijdig naar elkaar legt. Hierop kun je de dakbalk bevestigen waarbij je rekening moet houden met die eerder genoemde 30 centimeter. Daarna kun je een onderbalk en een dwarslat plaatsen om een stevige constructie te maken. Om het bevestigen te vereenvoudigen kun je eerst even gaten voorboren met een houtboor. Daarna kun je de verbindingen vast schroeven (mits je zeker weet dat je haakse hoeken hebt).
Stap 4:
Je kunt nu ook de andere zijpaneel monteren, op dezelfde manier als in stap 3 beschreven is. Let er wel op dat je alles in spiegelbeeld doet! Je zal de eerste niet zijn…..maar ook niet de laatste persoon……
Stap 5:
Voor deze stap kun je wel een paar helpende handen gebruiken. Bij deze stap ga je de twee zijpanelen met elkaar verbinden met behulp van de voorste en achterste lengte balken. Je creëert nu een breedte in de constructie door de bovenste lengte balken te plaatsen. Het vastschroeven doe je steeds op dezelfde manier als de voorgaande stappen, dus met behulp van het voorboren van gaten. Als deze stap voltooid is zie je dat er een echt skelet begint te ontstaan.
Stap 6:
Als de bovenste lengte balken geplaatst zijn, breng je nu meer stevigheid in de constructie door de lengte balken in het midden te plaatsen.
Stap 7:
Nu je het skelet hebt staan is het tijd om het dak te plaatsen. Hiervoor zijn kant-en-klare watervaste multiplex platen verkrijgbaar die je op maat kunt (laten) maken. Let erop dat het dak aan de twee zijkanten én aan de voorkant minimaal 30 centimeter uitsteekt. Je haardhout moet droog blijven toch? Als de plaat op de juiste plaats ligt, kun je deze vastschroeven aan het frame.
Stap 8:
Het dak moet je natuurlijk beschermen tegen alle soorten weersinvloeden. Hiervoor kun je eventueel kiezen voor polycarbonaat (een kunststof golfplaat) of een zelfklevende dakrol die je met asfaltnagels vast kunt zetten.
Stap 9:
Je kunt nu de zijwanden bekleden. Hiervoor kun je diverse materialen gebruiken zoals rabatdelen of panlatten (deze geven een betere ventilatie). Daarnaast kun je ook de legplank van je opslag maken. Je hebt immers dwarslatten in de constructie geplaatst. Deze dienen niet alleen voor de stevigheid maar zijn ook uitstekend geschikt om een legplank op te plaatsen. Hiervoor kun je hetzelfde materiaal gebruiken als de bekleding van de zijwanden.
Stap 10:
Je hebt nu een constructie die volledig klaar is om op de definitieve plek neer te zetten. De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Stap 11:
De klus is bijna klaar. Het is nu tijd om het dak af te werken en de constructie waterdicht te maken. Dit doe je door een rand tussen de muur en het dak van het houthok netjes af te kitten.
Stap 12:
Dit is de meest leuke stap. Je kunt nu het houthok vullen met je houtvoorraad als je die al klaar hebt liggen. Anders ben je nog niet helemaal klaar en zul je eerst naar de winkel moeten rijden of het hout moeten kloven. Als dat eenmaal gebeurt is zul je veel voldoening hebben van je werk.
Je kunt er overigens voor kiezen om desgewenst meerdere legplanken in je houthok te plaatsen. Dit is vaak helemaal niet zo’n slechte keuze. Als je bijvoorbeeld ook een onderplank in je houthok plaatst, ligt je hout van de grond af en loop je geen risico dat je hout alsnog erg vochtig wordt door optrekkend vocht.
Voordat je gaat stoken wil ik nog één belangrijke tip met je delen.
Het stoken in een houtkachel is erg leuk, mits het veilig gebeurt.
In dat kader raad ik je aan om even de moeite te nemen en het artikel te lezen dat ik eerder geschreven heb over het veilig gebruik van een houtkachel. Hierin staat duidelijk omschreven wat je wel en ook wat je zeker niet moet doen bij het veilig gebruiken van je kachel. Je bouwt je houthok toch niet voor niets?
Wil je graag nog meer tuininspiratie opdoen? In mijn gratis Tuinideeën deel ik 80 ideeën voor je tuin. Download de gids hier helemaal gratis.