Hoe je houtsnippers tegen onkruid in de tuin als nuttige bodembedekker toepast
Veel tuinliefhebbers zien vooral het onkruid als de grootste “woeker-vijand” in hun privé paradijs. Je kunt dit op een natuurlijke manier tegengaan. Houtsnippers werken immers uitstekend tegen onkruid. In deze blog vertel ik je er alles over en laat ik zien hoe houtsnippers als nuttig wapen kunnen worden ingezet tegen onkruid. Tevens bespreek ik de optie om boomschors in te zetten als onkruidbestrijding en laat ik je weten waar je aan moet denken als je deze keuzes maakt.
Houtsnippers tegen onkruid
- Wat is onkruid?
- Waarom onkruid sneller groeit dan je beplanting
- Soorten onkruid in de tuin
- Houtsnippers in de tuin
- Soorten houtsnippers
- Waarom houtsnippers in de tuin een voordeel zijn
- Hoeveel houtsnippers heb je nodig per vierkante meter?
- Nadelen van houtsnippers in de tuin
- Wat is het verschil tussen houtsnippers en boomschors als tuin bedekking?
- Gratis tips ontvangen voor een onderhoudsarme tuin?
Wat is onkruid?
De naam “onkruid” zegt het al: het zijn ongewenste kruiden in dit geval in je tuin.
Wist je dat onkruid eigenlijk niet te definiëren is?
Wat de ene persoon ziet als onkruid, is in de tuin van een andere persoon juist zéér gewenst.
Hoewel het dus een zéér subjectieve term is, zijn er wel een aantal hoofdcriteria waaraan onkruid voldoet. Planten kunnen worden gezien als onkruid vanwege esthetische redenen, maar vaak is er ook sprake van deze criteria:
- Onkruid staat de ontwikkeling van andere planten in de weg;
- Voor schadelijk organismen kan onkruid waardplanten zijn;
- Onkruid kan gezondheidsschade veroorzaken;
- Er kan schade aan gebouwen door onkruid worden veroorzaakt;
- Onkruid kan levensgemeenschappen en ecosystemen aantasten.
Je kunt hieruit opmaken dat er planten zijn die op een verschillende manier benaderd worden:
Een klaproos of akkerdistel worden door veel mensen als mooi plantje gezien dat best een plekje mag innemen in een tuin. In de landbouw worden deze planten zeker gezien als onkruid.
Veel mensen gebruiken een brandnetel om er thee van te maken maar als je deze per ongeluk aanraakt in je tuin, geeft dit een vervelende jeuk. Dit kun je zien als onschuldige gezondheidsschade.
Een klimop of een Wilde Wingerd wordt vaak gebruikt om een erfafscheiding een mooi natuurlijk karakter te geven, maar als deze plant dusdanig hard groeit, kan deze na verloop van tijd zelfs gebouwen beschadigen. Op dat moment wordt het gezien als onkruid.
Als je dit leest zul je het verschil tussen gewenst en ongewenst zeker kunnen onderscheiden.
Waarom onkruid sneller groeit dan je beplanting
Veel mensen vragen zich af waarom het onkruid sneller groeit dan de beplanting in hun tuin. Het lijkt wel een ongelijk gevecht! Ook al zou je consequent blijven wieden het lijkt een ongelijke strijd! Het lijkt wel alsof deze plantjes in een warm voorjaar of zomer de grond uit schieten!
Dat laatste klopt ook wel.
Het is dan ook eenvoudig te verklaren waarom onkruid sneller groeit dan je beplanting.
Onkruid is vaak niet erg kieskeurig wat betreft de omstandigheden.
Veel onkruidsoorten kunnen zich uitstekend ontwikkelen op diverse grondsoorten.
Deze plantjes hebben niet zoveel voedingsstoffen nodig uit de bodem om te overleven.
Soorten onkruid
Je kunt onkruid onderverdelen in twee categorieën:
- De zaadonkruiden;
- De wortelonkruiden.
Vooral de laatste soort is vaak erg hardnekkig en is lastig te verwijderen als het zich in je tuin heeft genesteld. In ons klimaat zijn er zo’n 100 planten die geregeld ongevraagd in je tuin opduiken.
De bekendste onkruid vormen die wij kennen zijn:
- Zevenblad, ook wel toepasselijk tuinmansverdriet, hanenpoot of heers genoemd;
- Haagwinde, in Nederland ook wel “pispotje” genoemd, naar de vorm van de bloem;
- Brandnetel, de Urtica dioica (grote brandnetel), de Urtica urens (kleine brandnetel);
- Kleefkruid, de plant met de vele haakjes dat aan alles vast blijft zitten;
- Vogelmuur, de plant uit de anjerfamilie dat desondanks wel als onkruid gezien wordt.
Houtsnippers tegen onkruid
Over het algemeen zijn de meeste mensen het erover eens dat de plantjes die ongevraagd tussen de planten en de paden groeien, wel gezien moeten worden als onkruid. Je kunt de strijd aangaan door zéér regelmatig hardnekkig te wieden, maar zoals hierboven aangegeven is dit een strijd waarvoor je echt een lange adem moet hebben en dan zullen nog steeds deze onkruiden wel eens letterlijk hun kop opsteken.
Er is ook een hele natuurlijke manier om onkruid te bestrijden.
Je kunt kiezen voor het neerleggen van houtsnippers tegen onkruid.
Je zult ervaren dat dit nuttige wapens zijn in deze strijd!
Het onderdrukt het onkruid, in dit geval ook letterlijk.
Je kunt kiezen om houtsnippers te gebruiken als decoratieve (en functionele) afdekking van borders of het aanleggen van je paden in je tuin. Het is een oplossing waarmee je een natuurlijke uitstraling van je tuin kunt behouden of zelf juist kunt versterken! De snippers zijn immers eigenlijk overblijfselen van de (in ons geval Nederlandse) bosjes en struiken die gesnoeid zijn. Je maakt gebruik van het natuurlijke ecosysteem.
Diverse soorten houtsnippers
Er zijn diverse soorten houtsnippers. Het verschil zit vooral in de kleur van de toepassing.
Dit zijn de meest gebruikte toepassingen:
- Essen is licht van kleur en past in vrijwel iedere tuin;
- Lariks heeft een kleurstelling dat tussen rood en bruin in zit;
- Eiken is wat donkerder van kleur;
- Beuken heeft een lichte kleur en staat erom bekend dat het een erg sterke houtsoort is. Houtsnippers van de beuk hebben dan ook een langere levensduur dan veel andere soorten.
Waarom houtsnippers in de tuin een voordeel zijn
Door het gebruik van houtsnippers leg je een onderhoudsvrije tuin aan. Als je ervoor kiest om een laag van ongeveer 5 tot 8 centimeter aan te leggen, geef je onkruid veel minder kans om zich te ontwikkelen. Dit komt allereerst omdat je door het neerleggen van houtsnippers ervoor zorgt dat zonlicht veel minder kans heeft om tot de bodem door te dringen. Hierdoor kan zelfs onkruid zich minder ontwikkelen.
Daarnaast biedt het hout extra voeding voor je beplanting. Je planten maken hierdoor een aanzienlijk grotere kans in “de wedstrijd” tegen onkruid. Je kunt het zien als een vorm van compost.
Door het neerleggen van houtsnippers zullen de wortels van het onkruid verzwakken. Onkruid zal veel minder snel groeien en het hardnekkige onkruid is veel makkelijker te verwijderen.
Tot slot zijn houtsnippers relatief zacht en worden veel gebruikt voor valdemping onder speeltoestellen. Ook dit is een belangrijk voordeel.
Het gebruik van houtsnippers in je tuin heeft dus veel voordelen, buiten dat het er mooi en natuurlijk uitziet. Je kunt functionaliteit en uitstraling dus op deze manier uitstekend met elkaar combineren!
Houtsnippers worden ook wel houtchips genoemd. De bomen of struiken worden versnipperd.
Houtchips zijn ontschorst en afkomstig van houtverwerkende zagerijen en andere bedrijven. Chips hebben een lichte kleur.
Hoeveel houtsnippers heb je nodig per vierkante meter (m2)?
Je kunt op een eenvoudige manier uitrekenen hoeveel houtsnippers je nodig hebt.
Je moet er hiervoor vanuit gaan dat je een laag tussen de 5 tot 8 centimeter nodig hebt.
Dit hangt af van je toepassing: voor een border is een laag van 5 centimeter genoeg maar voor intensiever gebruik kun je beter kiezen voor een dikkere laag. Voor een pad waarover je gaat lopen of misschien zelfs rijden kun je beter kiezen voor een laag van 8 centimeter.
Daarnaast is het beter om te kiezen voor een dikkere laag om de kans op onkruid te verkleinen. Dit principe is eenvoudig: als onkruid de kans zou krijgen om te groeien (we hebben het dan over zaadonkruiden die van bovenaf in de schors waait en ontkiemt), zal het niet de kans krijgen om zich diep in het hout te wortelen. Je kunt het dan ook eenvoudig verwijderen.
De berekening is dan eenvoudig (ik leg het uit met een voorbeeld):
Als je 25 vierkante meter nodig hebt, vermenigvuldig je dit met 0,08.
Dan kom je uit op 2 kubieke meter (1 kuub is goed voor 12,5 vierkante meter).
Als je een laag goed en stevig anti worteldoek onder de houtsnippers legt, geef je onkruid nóg minder kans en zul je dan ook minder tijd kwijt zijn aan het wieden van onkruid.
Nadelen van houtsnippers in de tuin
- Ik denk dat het wel goed is om je te wijzen op de houdbaarheidsdatum van houtsnippers. Wat ik hiermee wil aangeven is dat de houtsnippers niet het eeuwige leven hebben en de onkruid bestrijdende eigenschappen langzamerhand zullen verliezen. Dit is het geval na ongeveer één á twee jaar. Na deze periode zal de hardnekkige woeker vijand weer langzamerhand de kop opsteken. Als dit het geval is kun je je houtsnippers natuurlijk makkelijk vervangen.
- Vogels zijn in staat om houtsnippers te verplaatsen en op het gras of de bestrating te leggen. Als je wil grasmaaien, moet je daarom eerst even goed opletten of er geen houtsnippers in de weg liggen voor jouw grasmaaier of robotmaaier.
Wat is het verschil tussen houtsnippers en boomschors als tuin bedekking?
Je kunt je houtsnippers eventueel combineren met boomschors.
Er zit wel wat verschil tussen deze opties.
Zoals de naam al aangeeft, wordt voor deze toepassing alleen de versnipperde boomschors gebruikt. Dit is meteen het belangrijkste verschil tussen houtsnippers en boomschors.
Ook boomschors is een hoogwaardige decoratieve tuin bedekking. Boomschors heeft een vochtregulerende werking. Hiermee voorkom je dat je tuin uitdroogt. Er zijn verschillende soorten boomschors te verkrijgen. Dit is afhankelijk van het type boom wat wordt gebruikt.
Frans boomschors wordt veel gebruikt voor het aanleggen van paden en borders. Dit heeft een relatief donkere uitstraling. Als je voorkeur uitgaat naar een lichtere kleur is dennenschors misschien wel een mooie optie voor je. Het Franse schors is echter van hogere kwaliteit dan dennen.
Sylvester schors is een voordeligere optie in tuin bedekking. Dit schors wordt niet gezeefd en zijn dus grotere stukken. Dit schors wordt dan ook niet toegepast als decoratie maar vaker om de functionele toepassingen.
Als je kiest voor boomschors heb je waarschijnlijk minder snel last van onkruid. Dit is het andere grote verschil tussen houtsnippers en boomschors. Boomschors blijft minimaal vijf jaar goed in de tuin, houtsnippers hebben (zoals aangegeven) een kortere levensduur.
Wil je weten hoe je een beplantingsplan maakt waarbij onkruid geen kans krijgt in jouw tuin?